Fransız milletvekilinden Körfez ile ilişkilere vurgu

Fransa Parlamentosu Dışişleri Komitesi üyesi Amal Amelia Lakrafi
Fransa Parlamentosu Dışişleri Komitesi üyesi Amal Amelia Lakrafi
TT

Fransız milletvekilinden Körfez ile ilişkilere vurgu

Fransa Parlamentosu Dışişleri Komitesi üyesi Amal Amelia Lakrafi
Fransa Parlamentosu Dışişleri Komitesi üyesi Amal Amelia Lakrafi

Fransa’da 12-19 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte, adaylar seçim çalışmaları kapsamında ülke içi ve dışındaki seçim bölgelerini ziyaretlere başladı.
Seçim yasası, yurtdışında ikamet eden Fransızlara, her biri bir grup ülkeden oluşan 11 seçim bölgesi için 11 milletvekili tahsis ediyor.
Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Rönesans Partisi’ne (Renaissance) üye olan, 10. seçim bölgesinden milletvekili Amal Amelia Lakrafi, Arap ülkeleri de dahil olmak üzere Asya ve Afrika’da 49 ülkeyi kapsayan Körfez bölgesini ziyarete başladı.
Macron’un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM), Haziran ayında yapılacak seçimlere girerken isim değişikliğine gitti ve yeni ismi Rönesans oldu.
Şarku’l Avsat’a özel açıklamalarda bulunan Fas asıllı Amal Amelia Lakrafi, “Fransa ve Körfez ülkeleri arasındaki tarihi ilişki, Paris ile bölgenin başkentleri arasındaki siyasi, ekonomik, güvenlik ve kültürel alanlarda stratejik ortaklığa dayanmaktadır” dedi.
Fransa ve Körfez ülkeleri arasında Lübnan, Arap-İsrail çatışması ve İran gibi bölgedeki krizlere dair istişarelerin kalıcı olduğunu söyleyen Lakrafi, “Bu özel ilişkiye büyük önem veren Cumhurbaşkanı Macron’un Aralık ayında Cidde, Dubai ve Doha’yı kapsayan son turu bunun en büyük kanıtı oldu ve bu ülkelere verdiği önemi gösterdi” diye konuştu.
Fransa Parlamentosu Dışişleri Komitesi üyesi Lakrafi, “Yakın işbirliğimiz sayesinde, geçtiğimiz aylarda Lübnan halkını desteklemek ve insani ihtiyaçlarına cevap vermek için ortak bir Fransa-Suudi Arabistan fonu başlatmayı başardık. Lübnan halkı yıllardır büyük acılar çekiyor ve eşi benzeri görülmemiş bir krizle karşı karşıyalar” ifadelerini kullandı.
Aynı seçim bölgesinde ikinci dönem için aday olan Lakrafi, Körfez ülkeleri de dahil olmak üzere 49 ülkede Fransızların iş ve çıkarlarını takip etmek için çalışıyor.
Lakrafi, yurtdışında ikamet eden Fransızlarla bir araya geldiğinde, seçimlerde meclis çoğunluğunu elde etmek için cumhurbaşkanlığı projesine destek vermeye çağıracak, aynı zamanda Fransa ile Körfez ülkeleri arasındaki tarihi ilişkinin önemine vurgu yapacak.
Fransız siyasetçi, Riyad, Cidde, Dubai ve Doha’yı kapsayan Körfez turuyla ilgili şöyle konuştu:
“Bir Rönesans milletvekili olarak, 49 ülkedeki Fransızları temsil ediyorum, bu nedenle Körfez ülkelerindeki görevimin iki boyutu var. Bunlardan ilki, Cumhurbaşkanı’nın bana yeniden güvenmesiyle milletvekilliği seçimlerinde ikinci dönem aday olma sebeplerini vatandaşlarımıza anlatacağım. Önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla beklediğimiz hedefler de var. Macron’un cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüksek oranda oy aldığını unutmamalıyız. İkincisi Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar’da Fransız diplomasisinin önceliklerini ve Körfez ülkeleriyle seçkin ilişkileri tartışacağım. Yakın istişare, sürekli diyalog, ziyaretler ve verimli ortaklıklar yoluyla her düzeyde işbirliği ufuklarını derinleştirerek aynı yolda devam etmek gerekir.”
Haziran’da yapılacak olan genel seçimlere de değinen Lakrafi, “Yeniden seçilirsem, Cumhurbaşkanımız Macron’un ülkem ve Körfez ülkeleri arasında her zaman kullandığı tüm sevgi ve saygı ifadelerine istinaden parlamenter diplomasi bayrağı altında çalışmaya ve arabulucu rolü oynamaya devam edeceğim. Bizi birleştiren çıkarlara hizmet etmek için her zaman burada olacağım” dedi.



Suudi Arabistan, Fikri Mülkiyet Endeksi’nde dünya genelinde 13’üncü sırada yer alıyor

Bu başarı, Suudi Arabistan’ın fikri mülkiyet haklarının yerel ve uluslararası düzeyde uygulanmasını güçlendirmeye yönelik entegre çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıktı. (Şarku’l Avsat)
Bu başarı, Suudi Arabistan’ın fikri mülkiyet haklarının yerel ve uluslararası düzeyde uygulanmasını güçlendirmeye yönelik entegre çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıktı. (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan, Fikri Mülkiyet Endeksi’nde dünya genelinde 13’üncü sırada yer alıyor

Bu başarı, Suudi Arabistan’ın fikri mülkiyet haklarının yerel ve uluslararası düzeyde uygulanmasını güçlendirmeye yönelik entegre çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıktı. (Şarku’l Avsat)
Bu başarı, Suudi Arabistan’ın fikri mülkiyet haklarının yerel ve uluslararası düzeyde uygulanmasını güçlendirmeye yönelik entegre çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıktı. (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan, Uluslararası Yönetim Geliştirme Enstitüsü'ne (IMD) bağlı Dünya Rekabetçilik Merkezi tarafından yayınlanan Dünya Rekabetçilik Sıralaması 2025 raporunun bir parçası olan ve Ulusal Rekabetçilik Merkezi tarafından ilgili devlet kurumlarıyla koordineli olarak takip edilen ana rekabetçilik raporlarından biri olan Fikri Mülkiyet Hakları Uygulama Endeksi'nde 14 sıra yükselip dünya genelinde 13’üncü sıraya yerleşerek yeni bir niteliksel başarı elde etti.

Bu önemli ilerleme, Suudi Arabistan Fikri Mülkiyet Kurumu'nun fikri mülkiyet hakları uygulama sistemine öncülük etme, geliştirme ve etkinliğini arttırma çabalarını yansıtıyor. 2024 yılında 27’nci sırada yer alan Suudi Arabistan, bu yılki raporda 69 ülke arasında 13’üncü sıraya yükseldi.

Bu başarı, Suudi Arabistan’ın fikri mülkiyet haklarının yerel ve uluslararası düzeyde uygulanmasını geliştirmeye ve kurumsal ve adli düzeylerde etkinliğini artırmaya yönelik entegre çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Fikri Mülkiyete Saygı Konseyi, İcra Daimî Komitesi ve Fikri Mülkiyete Saygı Görevlisi gibi öncü ulusal girişimler, yönetişimin güçlendirilmesinde ve ilgili makamlar arasında entegrasyonun teşvik edilmesinde etkili modeller oldu. Ayrıca fikri mülkiyet davaları için uzmanlaşmış bir kamu savcılığının kurulması, dava sisteminin etkinliğinin artırılmasına ve yargı prosedürlerinin hızlandırılmasına katkıda bulundu.

Bu ilerlemeyi destekleyen en önemli adımlar arasında, hak sahipleri ile düzenli toplantılar yoluyla şeffaflık ve iletişimin artırılmasının yanı sıra, saha ve dijital uygulama konularında kapsamlı farkındalık kampanyalarının uygulanması ve çeşitli devlet kurumları ve özel sektör ile koordinasyonun genişletilmesi yer alıyor.

Dünya Rekabetçilik Sıralaması, dünya genelindeki ekonomilerin rekabet edebilirliğini karşılaştırmak için uluslararası bir referanstır. 300'den fazla alt göstergeyi içerir ve ülkelerin performansını dört ana eksende ölçer: ekonomik performans, hükümet verimliliği, iş verimliliği ve altyapı.