İran şehirleri protestolara sahne oluyor

Besic ‘paralel gösteriler’ düzenlemeye hazırlanıyor

İran’ın batısındaki Baba Haydar şehrinde öldürülen protestoculardan biri için düzenlenen cenaze törenine katılım yoğun oldu.
İran’ın batısındaki Baba Haydar şehrinde öldürülen protestoculardan biri için düzenlenen cenaze törenine katılım yoğun oldu.
TT

İran şehirleri protestolara sahne oluyor

İran’ın batısındaki Baba Haydar şehrinde öldürülen protestoculardan biri için düzenlenen cenaze törenine katılım yoğun oldu.
İran’ın batısındaki Baba Haydar şehrinde öldürülen protestoculardan biri için düzenlenen cenaze törenine katılım yoğun oldu.

İran şehirleri sırayla, yaşam koşullarının kötüleşmesini protesto etmek için gösterilere sahne oluyor. Her gün yeni bir şehirde halk sokaklara dökülüyor. Yetkililer, söz konusu hareketliliği bastırmak için güvenlik görevlilerini seferber ediyor. Ancak protestoların ardı arkası kesilmiyor.
İki haftayı aşkın bir süredir artarak devam eden gösteriler, hükümetin enflasyon, ekonomik yaptırımlar ve para biriminin çöküşü ile mücadele etmek için temel tüketim malzemelerinin fiyatlarını artırması ve bunu ‘ekonomik bir operasyon’ adı altında haklı bir gerekçe olarak göstermeye çalışmasının ardından patlak verdi. Bazı bölgelerde ‘Besic’ güçlerinin, rejime tepki amacıyla yapılan protestolara paralel gösteriler düzenlemeye hazırlandığına ilişkin iddialar ortaya atıldı. Sosyal medyada yayınlanan videolarda salı akşamı İsfahan eyaletinin Gülpayegan şehrinde kitlesel gösteriler yapıldığı görüldü. Gülpayegan, vatandaşların ekonomi politikasının yöntemini protesto etmek üzere sokaklara döküldüğü son şehirler arasında yer alıyor.
İsfahan eyaleti son yıllarda protestoların merkezlerinden biri oldu. Ancak iki gün önce Gülpayegan şehrinde düzenlenen gösteriler sosyal medyada büyük bir ilgi uyandırdı. Gösterilere katılanlar, İran Dini Lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi kınayan öfkeli sloganlar atarken Pehlevi rejiminin ve Pehlevi hânedanının kurucusu Rıza Han’a övgüler yağdırdılar.
Göstericiler, Ahvaz'ın kuzeyindeki Dezful kentinde geçen hafta yapılan protestoların yeniden başladığını bildirdi.
Yakın bir zamanda protestolarda yaşamını kaybedenlerden Behruz İslami'nin Çaharmahal-Bahtiyari eyaletine bağlı Baba Haydar kentinde düzenlenen cenaze törenine yüzlerce kişi katıldı. Ayrıca Çaharmahal-Bahtiyari eyaletinin merkez kenti Şehrikürd’ün eteklerindeki otoyolda İran emniyet güçlerine bağlı özel kuvvetler tarafından şiddetli bir şekilde darp edilen bir vatandaşın video kaydı kamuoyunda tepkiye neden oldu.
Sosyal medyada aktif olan ve İran’daki protestolarda yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ‘1500 Images’ sitesi, Gülpayegan’daki protestoların ardından ‘Besic’ güçlerinin karşı paralel mitingler düzenleme çağrıları yaptığını öne sürdü. Sitede yapılan haberde şu ifadelere yer verildi:
“Hükümet bugün Gülpayegan’da daima tekrarlanan bir yola girdi. Protestoların yapılacağı düşünülen yerde ve zamanda Besic güçlerinin toplanması için bir program düzenlediler.”
İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) taktik kolu olan Besic güçleri, salı akşamı ‘örfe aykırı toplanmalar’ olarak nitelendirdikleri olaylara karşı miting yapma çağrısında bulunuyor.
DMO Komutanı Hüseyin Selami, hükümetin son zamanlarda aldığı tedbirleri 'ekonomik operasyon' olarak nitelendirerek Besic güçlerinin halka yardım etmeye hazır olduğunu duyurmuştu. Bu açıklam,a Besic güçlerinin protesto hattına gireceğine dair üstü kapalı bir tehdit olarak yorumlanmıştı.
Paralel mitingler düzenlenmesi, 2009 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarına karşı başlatılan ve başta başkent Tahran olmak üzere ülke çapında sekiz ay boyunca devam eden Yeşil Hareket protestolarına kadar uzanıyor. Besic güçleri protestocuların toplanmasını engellemek için paralel miting yöntemini uygulamaya başlamıştı.
Instagram platformundan paylaşımlarının silinmesinden şikayetçi olan ‘1500 Images’ sitesi, Kasım 2019'da ülkenin şahit olduğu protestolarda tutuklananların yeniden tutuklandığına dair bilgiler aldığını aktardı.
Ahvaz eyaletinde yaklaşık üç hafta önce başlayan gece protestoları, daha sonra doğudaki iki komşu, Luristan ve Çaharmahal-Bahtiyari eyaletlerine sıçradı. Daha sonra başka eyaletlerde de zaman zaman gösterilere tanık olundu. Bunun üzerine yetkililer, özellikle başkent Tahran'da sıkı güvenlik önlemleri aldı.
Haberlerde ölü sayısı dört olarak verilirken tutuklu sayısının yüzlerce olduğu tahmin ediliyor. İran’ın DMO’nun terör örgütleri listesinden çıkarılmasında ısrarcı olması sebebiyle nükleer anlaşmayı canlandırmayı amaçlayan diplomatik çabaların başarısız olacağına dair endişeler artarken yetkililer, Aralık 2017 ve Kasım 2019'da ülkeyi sarsan önceki protestolarda olduğu gibi mevcut gösterilerin daha geniş çaplı eylemlere dönüşmesinden korkuyor.
Hükümetin una verilen devlet desteğini kesme kararının yürürlüğe konulmasından ve bunun ekmek ve makarna fiyatlarına yansımasından önce ülkedeki üst makamlar güvenlik güçlerine ve yargı birimlerine üç ay boyunca teyakkuza geçme talimatı vermişti. Hükümet yakın bir zamanda yemeklik yağ, süt, yumurta ve tavuk fiyatlarını artırarak ikinci bir adım atmıştı.



Gazze'de İç Güvenlik yetkilisi Zemzem’e suikast: İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı

Yarbay Ahmed Zemzem, silahlı kişilerin arabasına açtığı ateş sonucu öldürüldü (Filistin Enformasyon Merkezi)
Yarbay Ahmed Zemzem, silahlı kişilerin arabasına açtığı ateş sonucu öldürüldü (Filistin Enformasyon Merkezi)
TT

Gazze'de İç Güvenlik yetkilisi Zemzem’e suikast: İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı

Yarbay Ahmed Zemzem, silahlı kişilerin arabasına açtığı ateş sonucu öldürüldü (Filistin Enformasyon Merkezi)
Yarbay Ahmed Zemzem, silahlı kişilerin arabasına açtığı ateş sonucu öldürüldü (Filistin Enformasyon Merkezi)

Filistin Enformasyon Merkezi, Gazze Şeridi'ndeki İç Güvenlik Teşkilatı yetkililerinden Yarbay Ahmed Zemzem’in bu sabah Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Megazi Mülteci Kampı’nda silahlı kişiler tarafından düzenlenen silahlı saldırıda öldürüldüğünü bildirdi.

Gazze İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan kısa basın açıklamasında, ilgili makamların Yarbay Ahmed Zemzem suikastıyla ilgili ‘derhal soruşturma başlattığı’ ve suikasta karışan şüphelilerden birini tutukladığı, diğer şüphelilerin izini sürme çabalarının ise devam ettiği belirtildi. Açıklamada olayın arkasındaki koşulları ve nedenleri ortaya çıkarmak için çalışmaların sürdürüldüğü ifade edildi.

Olay, İsrail ordusunun dün akşam Gazze şehrinin batısındaki er-Raşid Caddesi’nde bir araca düzenlenen baskında Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları liderlerinden Raid Saad'ı öldürdüğünü açıklamasının üzerinden 24 saat geçmeden meydana geldi. İsrail, Saad'ın öldürüldüğü saldırıyla, Gazze'deki ateşkes anlaşmasını bir kez daha ihlal etti.


Cezayir’de Kabiliyeliler ‘MAK’ ayrılıkçı projesine karşı birleşti

Bejaia'da ayrılıkçı projeye karşı düzenlenen miting sırasında aktivistler (Özel hesaplar)
Bejaia'da ayrılıkçı projeye karşı düzenlenen miting sırasında aktivistler (Özel hesaplar)
TT

Cezayir’de Kabiliyeliler ‘MAK’ ayrılıkçı projesine karşı birleşti

Bejaia'da ayrılıkçı projeye karşı düzenlenen miting sırasında aktivistler (Özel hesaplar)
Bejaia'da ayrılıkçı projeye karşı düzenlenen miting sırasında aktivistler (Özel hesaplar)

Cezayir’de Kabiliye bölgesi, ayrılıkçı “MAK” hareketinin Fransa’da ilan etmeyi planladığı “bağımsız Kabiliye devleti” girişimine karşı dikkat çekici bir toplumsal mobilizasyona sahne oldu. Cezayir yönetiminin, ülkenin toprak bütünlüğünü hedef almakla suçladığı bu girişime karşı bölgede çeşitli protesto ve farkındalık faaliyetleri gerçekleştirildi.

Başkent Cezayir’in yaklaşık 250 kilometre doğusunda bulunan ve Kabiliye’nin en büyük kentlerinden biri olan Becaia (Bejaia) vilayetinde, vatandaşlar ve yerel aktörler ulusal birliğe zarar verecek her türlü projeye karşı olduklarını ortaya koyan çok sayıda inisiyatif gerçekleştirdi. Kent genelinde çok sayıda ev ve iş yerinin cephelerine Cezayir bayraklarının asıldığı gözlemlendi.

Becaia Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından “Cezayir tek ve bölünmezdir” sloganıyla düzenlenen, ulusal bayraklarla süslenmiş araçlardan oluşan bir konvoy, kent merkezinden hareket ederek çeşitli cadde ve köyleri dolaştı. Öte yandan Becaia Üniversitesi öğrencileri yayımladıkları bildiride, ayrılıkçı MAK hareketinin projesini reddettiklerini belirterek, “Cezayir’in birliği ve egemenliğine” olan bağlılıklarını vurguladı.


HDK, Güney Kordofan'daki BM karargahına saldırdı: Altı Bangladeşli asker öldürüldü

Sudan'ın kuzeyindeki bir beldede devriye gezen HDK üyeleri (Arşiv - AP)
Sudan'ın kuzeyindeki bir beldede devriye gezen HDK üyeleri (Arşiv - AP)
TT

HDK, Güney Kordofan'daki BM karargahına saldırdı: Altı Bangladeşli asker öldürüldü

Sudan'ın kuzeyindeki bir beldede devriye gezen HDK üyeleri (Arşiv - AP)
Sudan'ın kuzeyindeki bir beldede devriye gezen HDK üyeleri (Arşiv - AP)

Sudan’da Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) dün, kuşatma altındaki Güney Kordofan eyaletinin yönetim şehri Kadugli şehrine insansız hava aracı (İHA) ile düzenlediği bir saldırıyla şehirdeki Birleşmiş Milletler (BM) karargahını hedef aldı. Saldırıda en az altı Bangladeşli asker öldürüldü. Öte yandan şehirdeki bazı insani yardım kuruluşları ve BM ajansları, kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle personelini tahliye etmeye başladı.

BM Abyei Geçici Güvenlik Misyonu (UNISFA) tarafından yapılan açıklamada, Kadugli'deki BM merkezine düzenlenen İHA’lı saldırıda ‘altı askerin öldürüldüğü ve altı askerin yaralandığı’ duyuruldu. UNISFA tüm kurbanların Bangladeşli olduğunu ekledi.

Öte yandan Bangladeş Başbakanı Muhammed Yunus, yaptığı açıklamada olaydan dolayı ‘derin üzüntüsünü’ dile getirdi.

BM Genel Sekreteri António Guterres ise Sudan'daki UNISFA askerlerine yönelik saldırıların ‘haksız ve savaş suçu niteliğinde’ olduğunu vurguladı.

Guterres, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı paylaşımda, UNISFA askerlerini hedef alanlardan hesap sorulması çağrısında bulundu.

Sudan Egemenlik Konseyi saldırıyı kınadı

Öte yandan Sudan Geçiş Dönemi Egemenlik Konseyi, saldırıyı ‘uluslararası insani hukukun ciddi bir ihlali ve açık bir ihlali’ olarak nitelendirdi.

Konsey tarafından yapılan açıklamada, ‘korunan bir BM tesisini hedef almanın, organize terörizme eşdeğer tehlikeli bir tırmanış ve suç teşkil eden bir davranış olduğu, uluslararası hukuku kasıtlı olarak hiçe saydığı’ vurgulandı.

sd
Sudan ordusu komutanı Korgeneral Abdulfettah el-Burhan (AFP)

Saldırıdan HDK’yı sorumlu tutan konsey, BM ile uluslararası topluma BM tesislerinin korunması için ‘kararlı tutumlar ve caydırıcı önlemler almaları’ çağrısında bulundu.

HDK dün, kuşatma altındaki Güney Kordofan eyaletinin yönetim şehri Kadugli şehrine İHA’lı saldırı düzenleyerek BM karargahını hedef aldı ve en az altı sivili öldürdü. Bunun üzerine şehirdeki bazı insani yardım kuruluşları ve BM ajansları, kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle personelini tahliye etmeye başladı.

Sudan Geçiş Dönemi Egemenlik Konseyi, saldırıyı ‘uluslararası insani hukukun ciddi bir ihlali ve açık bir ihlali’ olarak nitelendirdi. Konsey tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Korunan bir BM tesisini hedef almak, organize terörizme eşdeğer tehlikeli bir tırmanma ve suç teşkil eden bir davranış olup, uluslararası hukuku kasıtlı olarak hiçe sayma ve insani yardım ve uluslararası misyonların çalışmalarını doğrudan tehdit etme anlamına gelir.”

dfrgt
BM Genel Sekreteri António Guterres (Reuters)

HDK, bu saldırıyı, BM Genel Sekreteri António Guterres’in HDK’yı ‘kötü güçler’ olarak nitelendirdiği, HDK’nın ise BM'yi ‘çifte standart’ uygulamakla suçladığı açıklamasından iki sonra gerçekleşti.

Birçok kaynak, HDK'nın Kadugli şehrine İHA’lı saldırı düzenlediğini bildirdi. Şehirde dumanlar yükseldiği görüldü. Fransız Haber Ajansı AFP’ye konuşan bir sağlık kaynağı, BM karargahına düzenlenen İHA’lı saldırıda en az altı sivilin öldüğünü söyledi.

Bölge sakinleri kaçıyor

Sudan merkezli bir haber sitesi, HDK'ya bağlı Sudan Kurucu İttifakı’nın (Te’sis) perşembe günü Kadugli sakinlerine askeri çatışma ve operasyon bölgelerini terk etmeleri çağrısında bulunduğunu aktardı. Haberde, bu çağrının bölge sakinleri tarafından geniş çapta dikkate alındığı, bu göç dalgasının savaşın patlak vermesinden bu yana en büyük dalga olduğu ve bölgeden kaçanların çoğunluğunun kadınlar, çocuklar ve yaşlılar olduğu belirtildi.

Al Sudania News sitesi, Sudan Kurucu İttifakı liderinin yaptığı açıklamada, ittifakın ‘sivilleri korumaya ve Kadugli'den gönüllü tahliyeleri kolaylaştırmaya tam olarak kararlı olduğunu’ söylediğini aktardı.

İttifak lideri, ‘tüm vatandaşlara hayatlarını korumak için çatışmalardan uzak durmaları çağrısını’ yineledi.

Bu gelişmeler yaşanırken Güney Kordofan eyaletinde askeri çatışmalar daha fazla bölgeye yayılıyor ve bunların sivillerin insani durumuna etkisi konusunda endişeler artıyor.

Sudan Ordusu, Güney Kordofan eyaletindeki Kadugli, Dilling ve Abu Jubayhah olmak üzere son üç şehri kontrol ediyor.

Sudan Kurucu İttifakı, geçtiğimiz temmuz ayında, Muhammed Hasan et-Taişi liderliğinde paralel bir hükümetin kurulduğunu açıklayan HDK'nın da dahil olduğu bir siyasi ittifak.

Hartum'da kitlesel gösteriler düzenlendi

Öte yandan dün binlerce Sudanlı, başkent Hartum ve ülkenin diğer şehirlerinde kitlesel gösteriler düzenleyerek, HDK'ya karşı savaşan orduyu destekledi. HDK ise, ülkedeki savaşı sona erdirmek için gösterdiği çabaları boşa çıkarmak amacıyla uluslararası toplumun önünde vatandaşları istismar etmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Yürüyüşler, Sudan ordusu ile birlikte savaşan silahlı gruplar ve İslamcı hareketlerle koordineli olarak Seferberlik ve Halk Direnişi Yüksek Komitesi’nin çağrısı üzerine düzenlendi.

efrgt
Cumartesi günü Port Sudan'da ordu yanlısı yürüyüş (AFP)

Seferberlik ve Halk Direnişi Yüksek Komitesi lideri Korgenereal Beşir Mekki el-Bahi, geçtğimiz ay, Kordofan’ın tüm cephelerinde orduyu desteklemek için genel seferberlik ilan edildiğini ve bazı eyaletlerde eğitim kamplarının açıldığını duyurdu.

Bahi, komite tarafından yayınlanan açıklamasında şunları söyledi:

“Bu yaygın halk ayaklanması, Sudan halkının gerçek iradesini yansıtıyor ve ulusal devlet kurumlarının üzerinde hiçbir meşruiyet olmadığını teyit ediyor.”

Şarku’l Avsat, aralarında Hartum, Port Sudan, Medeni, Dongola, Sennar ve Halfa’nın bulunduğu, Sudan ordusunun kontrolündeki eyaletlerin başkentlerinde düzenlenen yürüyüşleri yerinde takip etti.

HDK'nın yaygın ihlallerine tanık olan El Cezire eyaletinin merkezindeki onlarca belde ve küçük köyde de dayanışma gösterileri düzenlendi.

Protestocular, Sudan ordusuna destek çağrısı yapan pankartlar açarken ‘Tek ordu, tek halk’ sloganları attı. Bazı protestocular ise HDK'nın terör örgütü olarak sınıflandırılması çağrısında bulunan sloganlar attı.

Öte yandan başta Sivil Demokratik Devrimci Güçler İttifakı (Sumud) olmak üzere savaş karşıtı güçler, ‘Barışa ve demokrasiye evet. Savaşa, askeri yönetime hayır’ sloganıyla sosyal medyada yaygın olarak paylaşımların yapıldığı bir kampanya başlattı.