Tunus Seçim Komisyonu, referandum öncesinde Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılmasını talep etti

Tunus Seçim Komisyonu seçimlerde tarafsızlığı sağlamak ve yeni seçmenlerin hedef alınmaması için Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılmasını talep etti.

Tunus’un başkentinde iş fırsatlarının sağlanması talebiyle gösteriler düzenleniyor
Tunus’un başkentinde iş fırsatlarının sağlanması talebiyle gösteriler düzenleniyor
TT

Tunus Seçim Komisyonu, referandum öncesinde Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılmasını talep etti

Tunus’un başkentinde iş fırsatlarının sağlanması talebiyle gösteriler düzenleniyor
Tunus’un başkentinde iş fırsatlarının sağlanması talebiyle gösteriler düzenleniyor

Tunus Seçim Komisyonu Başkanı Faruk Buasker, 25 Temmuz’da yapılması planlanan referandum için Komisyonun online seçmen kaydı yapmasına izin verilmesi amacıyla Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılmasını talep etti.
Seçim Komisyonu dün Buasker başkanlığında ikinci toplantısını düzenledi. Komisyon üyelerinden, idari işlere müdahale etmek de dahil olmak üzere geçmiş komisyonların yaptığı hataları tekrarlamamalarını isteyen Buasker, Komisyon ile diğer taraflar arasında imzalanan anlaşmalarla ilgili sorunların çözümü için yasal müdahale çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu Kanunu ile ilgili kararnamesinde en öne çıkan hususun, Konsey’in seçim süreçlerini yönetmesiyle ilgili çalışmaları ile Konsey Başkanı’na devredilen idari çalışmalar arasında net bir ayrım yapılması olduğunu ifade eden Buasker, Konsey üyeleri ile yönetim biriminin önümüzdeki referandumda tarafsızlığı korumakla yükümlü olduğunu belirtti.
Seçim Komisyonu’nun Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’e en uygun olanı seçmesi için 4 öneri sunduğunu açıklayan Buasker, Komisyon’un, yapılması planlanan referandumla ilgili herhangi bir seçim takvimi onaylamadığını ve henüz seçmen kayıtları için yoğun bir çalışma başlatmadığını söyledi.
Buasker seçim takviminin onaylanmasının ardından resmi gazetede yayınlanacak ilgili yönergede kesinleşmiş seçmen kayıt tarihlerine yer verileceğini ifade etti.
Referandum için seçmen kayıt süresinin sadece bir hafta olacağı ve 70 bin yeni seçmenin kaydının yapılmasının hedeflendiği iddialarına değinen Buasker, nihai takvim Komisyon tarafından onaylanana dek bunların iddia olarak kalacağını söyledi. Komisyon’un mümkün olan en fazla sayıda seçmenin kaydını yapmaya çalıştığını ve şu an kayıt yapanların sayısının 2 milyonu aştığını aktaran Buasker, mümkün olan en fazla sayıda seçmenin kaydını yapabilmek için yeni bir yasal müdahaleye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Eski Seçim Komisyonu 9 üyeden oluşurken, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi sonrasında komisyon üye sayısı 7’ye düşürüldü. Üyeleri yeni atanan komisyon, Cumhurbaşkanı Kays Said’in Tunus’taki siyasi rejim, sosyal ve ekonomik krizle ilgili düzenlemeyi teklif ettiği referandum için hazırlık çalışmalarına başladı. Nitekim Komisyon bu çalışmalar kapsamında kayıt memuru ve Komisyon şubelerinde geçici işlerde çalışacak yardımcı alımı için ilan açtı.
Seçim Komisyonu, Seçim Kanunu’nda yer alan seçmen kaydı sistemiyle yetinilmesi halinde birçok kişinin referandumda oy kullanmak için kayıt yapamayabileceğine işaret ederek, oy kullanma yaşı olan 18 yaş üzeri kişiler için online kayıt sistemi kurulmasını teklif ediyor. Komisyon, 2019’da yapılan son seçimlerden bu yana yasal oy kullanma yaşına gelenlerin sayısının yaklaşık 2.5 milyon olduğunu açıkladı.
Seçim alanında faaliyet gösteren bazı sivil toplum kuruluşlarının (STK) seçimlerin şeffaflığıyla ilgili eleştirilerine yanıt veren Seçim Komisyonu Üyesi Muhammed et-Telili, kanundaki şartları taşıyan STK’ların daha önce olduğu gibi oy kullanma, oy sayımı ve sonuçların kayıt altına alınması gibi seçimin tüm aşamalarında denetleme ve gözetleme faaliyetleri gerçekleştirmesinin serbest olacağını ifade etti.
Öte yandan Abir Musa liderliğindeki muhalif Özgür Anayasa Partisi, Avrupa Demokrasi Komitesi Başkanı’nın gönderdiği mektupta Tunus’ta halihazırda işletilen “seçim sürecindeki bir sürü usulsüzlüğe ve ihlale” işaret ettiğini bildirdi.



Mısır İçişleri Bakanlığı: Suç mahallerine düzenlenen baskınlarda aranan bir suçlu çıkan çatışmada öldürüldü

Mısırlı bir polis memuru (Arşiv- AFP)
Mısırlı bir polis memuru (Arşiv- AFP)
TT

Mısır İçişleri Bakanlığı: Suç mahallerine düzenlenen baskınlarda aranan bir suçlu çıkan çatışmada öldürüldü

Mısırlı bir polis memuru (Arşiv- AFP)
Mısırlı bir polis memuru (Arşiv- AFP)

Mısır İçişleri Bakanlığı, suç odaklarına yönelik düzenlenen baskınlarda “çok tehlikeli” bir suçlunun etkisiz hâle getirildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, gerekli hukuki işlemlerin tamamlanmasının ardından Merkez Güvenlik Güçleri’nin de katılımıyla operasyon düzenlendiği belirtilerek, “Sohac vilayetinde gerçekleştirilen operasyonda, daha önce uyuşturucu, cinayet, silahlı gasp ve ruhsatsız silah bulundurma gibi suçlardan müebbet hapis cezasına çarptırılan çok tehlikeli bir suçlu, güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmada öldürüldü” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, söz konusu bölgelerdeki diğer şüphelilerin de yakalandığı, onların yanında 651 kilogramdan fazla çeşitli uyuşturucu madde ile 41 adet silahın ele geçirildiği aktarıldı.

İçişleri Bakanlığı, ele geçirilen uyuşturucu maddelerin toplam değerinin 77 milyon Mısır lirası olarak tahmin edildiğini bildirdi.


Orgeneral Burhan: HDK'nın lağvedilmediği hiçbir çözümü kabul etmeyeceğiz

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan (Arşiv-Reuters)
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan (Arşiv-Reuters)
TT

Orgeneral Burhan: HDK'nın lağvedilmediği hiçbir çözümü kabul etmeyeceğiz

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan (Arşiv-Reuters)
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan (Arşiv-Reuters)

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan dün yaptığı açıklamada, Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) lağvedilmesini ve silahlarının elinden alınmasını öngörmeyen hiçbir çözümü kabul etmeyeceklerini söyledi. Öte yandan HDK, Batı Kordofan eyaletinde, Sudan ordusunun son kalesi olan Babnusa kentindeki 22. Piyade Tümeni'nin kontrolünü ele geçirdiğini iddia ettiği videolar yayınladı.

Darfur Valisi Minni Arko Minnawi liderliğindeki Sudan Kurtuluş Ordusu üyelerinden hayatını kaybedenler için düzenlenen anma töreninde bir konuşma yapan Orgeneral Burhan, savaşta, özellikle Darfur'un Faşir kentinde Sudan halkının kanının dökülmesinin kendilerine tek bir seçenek bıraktığını, onun da HDK'nın ortadan kaldırılması olduğunu söyledi. Orgeneral Burhan, “HDK’nın lağvedilmesini ve silahlarının elinden alınmasını öngörmeyen hiçbir çözümü kabul etmeyeceğiz” dedi. “HDK'dan intikam almalıyız” diye devam eden Orgeneral Burhan, HDK üyelerinin ‘Sudan'da yaşamayı hak etmediklerini’ belirtti.

dfvbg
Darfur Valisi ve Sudan Kurtuluş Hareketi lideri Minni Arko Minnawi, Sudan'ın kuzeyindeki bir mülteci kampını ziyaret ederken, 26 Kasım 2025 (AFP)

Orgeneral Burhan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Afrika ve Arap meseleleri konusunda üst düzey danışmanlığını yapan Massad Fares Boulos ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres’in Özel Temsilcisi Ramtane Lamamra başta olmak üzere Sudan'ı ziyaret eden bazı uluslararası temsilcilere tutumunu bildirdiğini ifade etti.

Malik Akkar’ın konuşması

Öte yandan Sudan Geçiş Dönemi Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Malik Akkar, Sudan'ın ulusal birliği gerektiren ‘büyük zorluklarla’ karşı karşıya olduğunu belirterek, geçiş dönemi adaletinin gerçek ulusal uzlaşmayı sağlamanın tek yolu olduğunu belirtti.

Egemenlik Konseyi Basın Ofisi, Akkar'ın Darfur'da ‘barış ve barış içinde  bir arada yaşama’ konulu bir etkinlikte yaptığı konuşmada, sosyal barış ve barış içinde bir arada yaşamanın gerçek siyasi dönüşümün temeli olduğunu ve başkalarını kabul etmek, çeşitliliğe saygı duymak, nefret söylemini ve bölgeselciliği reddetmek ve Sudan'ın herkes için olduğu inancına dayanmadıkça hiçbir ulusal projenin başarılı olamayacağını söylediğini bildirdi. Konuşmasında ayrıca, “Geçiş dönemi adaleti, gerçek ulusal uzlaşmayı sağlamak ve vatandaşlar ile devlet arasındaki güveni yeniden tesis etmek için tek yoldur” diyen Akkar, hükümetin ‘hesap verebilirlik ve telafiyi sağlayan, çatışmaların etkilerini ele alan, trajedilerin tekrarlanmamasını sağlayan ve daha istikrarlı gelecek için sağlam bir temel oluşturan’ adil ve şeffaf bir sürece bağlı olduğunu vurguladı.

HDK’nın suçlamaları

Diğer yandan HDK, 22. Piyade Tümeni karargahını almayı başardığını ve Batı Kordofan eyaletindeki Babnusa şehrinin kontrolünü tamamen ele geçirdiğini duyurdu.

HDK tarafından dün yapılan açıklamada, ilan edilen ‘insani ateşkes’ taahhüdü bir kez daha vurgulanırken, ordunun ve müttefik grupların bunu Kuzey ve Batı Kordofan'daki bazı kasaba ve köylere ‘tekrar tekrar saldırılar düzenlemek’ için kullandığı öne sürüldü. Açıklamada, ‘Uluslararası Dörtlü’ ülkeleri ile bölgesel ve uluslararası kuruluşlara ‘bu saldırıları kınamaları’ çağrısı yapıldı.

dfgt
Darfur'dan Çad'ın doğusunda yerinden edilmiş kişiler için kurulan çadırların önünde oynayan çocuklar, 29 Kasım 2025 (Reuters)

Başkent Hartum’dan yaklaşık 700 kilometre uzaklıkta yer alan Babnusa, ülkenin batı, orta ve kuzey eyaletlerini birbirine bağlayan en büyük demiryolu merkezlerinden biri.

Çatışmalar ve saldırılar

Öte yandan Sudan ordusu, Abdülaziz el-Hilu liderliğindeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) güçleriyle yaşanan çatışmaların ardından Güney Kordofan eyaletindeki bir dizi kasabaya ilerlerken, bölgenin batısında Babnusa kentindeki ordu üssü çevresinde şiddetli çatışmalar yeniden başladı.

Ordu tarafından resmi bir açıklama yapılmazken, orduya yakın platformlar pazar günü, SPLM-N güçlerinin Nuba Dağları bölgesindeki dar bir şeritte bulunan Sanadra, Damra ve Tabsa beldelerine konuşlandırıldıkları görüntüleri yayınladı.

Bu yeni ilerleme, Sudan ordusunun Hilu'nun kontrolündeki bir kale olan Kauda şehrini hedef alan insansız hava araçlarıyla (İHA) hava saldırısı düzenlemesinden birkaç saat sonra gerçekleşti. Saldırıda 46'dan fazla kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Güney Kordofan

SPLM-N'nin HDK ve Sudan Kurucu İttifakı'ndaki diğer askeri gruplarla güçlerini birleştirmesinin ardından, son aylarda Güney Kordofan eyaletinin geniş bir bölgesinde şiddetli çatışmalar yeniden başladı.

Sudan Kurucu İttifakı güçleri, Güney Kordofan şehirlerinin çevresindeki tüm bölgeleri etkin bir şekilde kontrol ederken, ticarete sıkı kontroller uyguluyor ve bölgesel başkent Kadugli'de kuşatma altında bulunan Sudan ordusu ve müttefik silahlı gruplara giden yolları ve ikmal hatlarını kesiyor.

SPLM-N daha önce eyaletin ikinci büyük şehri Dilling'e giden ana yolda bulunan Karkal ve Daşul bölgelerinin kontrolünü ele geçirmişti.

Sudan'daki temas hatları, sınırlı topçu bombardımanı ve orduya ait İHA’ların HDK mevzilerine düzenlediği saldırılar dışında geçtiğimiz hafta nispeten sakin geçerken, kuzey ve batı Kordofan'daki ana çatışma noktaları sakinliğini korudu.


İsrail, Lübnan'a yönelik tehditlerini artırıyor

Papa 14. Leo, Beyrut şehir merkezinde Lübnanlı dini toplulukların liderlerinin arasında konuşmasını yapıyor (Reuters)
Papa 14. Leo, Beyrut şehir merkezinde Lübnanlı dini toplulukların liderlerinin arasında konuşmasını yapıyor (Reuters)
TT

İsrail, Lübnan'a yönelik tehditlerini artırıyor

Papa 14. Leo, Beyrut şehir merkezinde Lübnanlı dini toplulukların liderlerinin arasında konuşmasını yapıyor (Reuters)
Papa 14. Leo, Beyrut şehir merkezinde Lübnanlı dini toplulukların liderlerinin arasında konuşmasını yapıyor (Reuters)

İsrail, Lübnan'a yönelik tehditlerini artırdı. İsrail ordusu, kuzeyde konuşlandırılan kuvvetlerinin "yüksek düzeyde savunma ve operasyonel hazırlık" içinde olduğunu duyurdu. İsrail ordusunun Kuzey Komutanlığı Komutanı Rafi Milo, "Düşmanın ilk saldırmasını bekleyemeyiz; inisiyatifi ele alıp herhangi bir tehdide karşı ilk savunma hattını oluşturmalıyız" dedi.

İsrail tehditleri karşısında, Lübnan'daki İslam ve Hristiyan mezheplerinin liderleri ülkelerinin davasını Papa 14. Leo'ya emanet ettiler. Onunla yaptıkları diyalogda, bir arada yaşama, siyasi istikrar ve barış vurgusu yaptılar. Yüksek İslam Şii Konseyi Başkan Yardımcısı Şeyh Ali el-Hatib, "Lübnan meselesini sizin ellerinize bırakıyoruz ki dünya, ülkemizin başta İsrail saldırganlığı olmak üzere biriken krizlerden kurtulmasına yardımcı olsun" ifadesini kullandı.

Papa, onlara "barışçıl" olmaları, hoşgörüsüzlüğe karşı çıkmaları, şiddeti yenmeleri ve dışlanmayı reddetmeleri çağrısında bulundu.