ABD Savunma Bakanı Austin'den Gantz'a: İran'ın nükleer silah edinmesini engellemeye kararlıyız

ABD ordusu, gözlemci olarak İsrail’in ‘Ateş Arabaları Tatbikatı’na katıldı

Austin, dün Pentagon'daki görüşmeleri sırasında Gantz ile konuşurken (DPA)
Austin, dün Pentagon'daki görüşmeleri sırasında Gantz ile konuşurken (DPA)
TT

ABD Savunma Bakanı Austin'den Gantz'a: İran'ın nükleer silah edinmesini engellemeye kararlıyız

Austin, dün Pentagon'daki görüşmeleri sırasında Gantz ile konuşurken (DPA)
Austin, dün Pentagon'daki görüşmeleri sırasında Gantz ile konuşurken (DPA)

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ile ABD Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) yaptığı görüşmede, ABD’nin İsrail'in güvenliğine bağlılığını ve niteliksel askeri üstünlüğünü korumaya ilişkin ‘değişmez taahhüdünü’ bir kez daha vurguladı.
Pentagon tarafından ikilinin görüşmesine ilişkin dün (Perşembe) yapılan açıklamada “Austin, ABD yönetiminin İran'ın nükleer silah edinmesine engel olma ve bölgedeki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerine karşı mücadele etme taahhüdünü yineledi. Aynı zamanda Austin, İsrail'in bölgedeki ülkelerle derin ilişkilerinden ve İsrail'in ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM) sorumluluk alanına alınmasıyla artan askeri-askeri iş birliği fırsatlarından övgüyle söz etti” ifadelerine yer verildi.
Pentagon, CENTCOM’un az sayıda yetkilisinin gözlemci olarak katılması dışında ABD kuvvetlerinin İsrail'in düzenlediği tatbikatlara (Ateş Arabaları Tatbikatı) katılmadığını söyledi.
İsrail medyası bu haftanın başlarında, Tel Aviv’in bu ayın sonundaki yeni tatbikatının bir parçası olarak İran’ın nükleer tesislerinin vurulmasının simülasyonu için yapacağı geniş çaplı tatbikatına ABD’nin de katılacağını öne sürmüştü. Times of Israel’in haberine göre ABD Hava Kuvvetleri, tamamlayıcı bir güç olarak katılım sağlayıp uçakları, İran hava sahasındaki uçuşlarını ve tekrarlanan saldırıların uygulanmasını simüle eden İsrail uçaklarına yakıt ikmali yapacaktı.
Şarku’l Avsat’ın sorduğu bir soruya karşılık Pentagon Sözcüsü, bazı ABD uçaklarının İsrail uçaklarına havada yakıt ikmali yapma tatbikatlarına katıldığını doğrulamayı reddetti. Bu katılımı doğrulamanın ya da reddetmenin CENTCOM’un yetkisi dahilinde olduğunu söyledi.
CENTCOM Komutanı Orgeneral Michael Erik Kurilla, İsrail'in CENTCOM’un yetki alanına katılmasının ardından pazartesi günü İsrail'i ziyaret etti ve İsrail'in bazı tatbikatlarına katıldı.
İsrail gazetesi, Gantz'ın Beyaz Saray'da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile ‘İran'ın nükleer programındaki ilerlemeyi’ görüştüğünü belirtti. Gazetenin haberine göre iki taraf aynı zamanda ‘İran'ın bölgedeki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerini’ de ele aldı. Gantz, birlikte yakın çalışılması ve gelecekteki olası senaryolara hazırlanılması gerektiğini vurgularken, ikili ‘İsrail ve ABD arasındaki mükemmel savunma iş birliğine’ dikkat çektiler.

Cruz: Müzakerelerin durmasının nedeni Ayetullahların aşırı talepleri
Öte yandan ABD’li radikal Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz, İran ile müzakerelerin ‘geçici olarak’ durmasının, ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetiminden değil de ‘Ayetullahların son derece aşırı taleplerinden’ kaynaklanmış olabileceğini söyledi. The Jerusalem Post’a konuşan Cruz, “Bence Biden yönetimi bir anlaşma yapmayı çok istiyor. Ne yazık ki İsrail'in emniyetini ve güvenliğini, hatta ABD'nin emniyetini ve güvenliğini tehdit etse bile hemen hemen her şeyden feragat etmeye hazır olduklarını gösterdiler” dedi.
Cruz, gösterdiği çabalar sayesinde, yaklaşık bir hafta önce Senato Meclisi’ni, ezici bir oylama ve Cumhuriyetçi Parti ile Demokrat Parti’nin onayıyla terör örgütleri listesinde yer alan İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) uygulanan yaptırımları devam ettirmeye zorladığını da sözlerine ekledi. Cruz, “Ancak sanırım Başkan Biden hemen hemen ne pahasına olursa olsun bir anlaşmayı çok istiyor” dedi.
Cruz, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi önünde ifade verdiği sırada, Dışişleri Bakanlığı'nın eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve başka üst düzey yetkililere İran tarafından öldürülmeye çalışıldıkları sebebiyle koruma sağlamak için halihazırda aylık 2 milyon dolardan fazla harcadığına ilişkin haberlerin doğru olup olmadığını sorduğunu söyledi. Cruz, Blinken'in bunu ve ‘İran'ın eski üst düzey ABD’li yetkilileri öldürme girişimine son vermeyi taahhüt etmeyi reddettiğini’ iddia eden haberleri de doğruladığını belirtti.
Cruz, “Eski yetkilileri öldürmeye çalışacağını söyleyen biriyle aynı masaya nasıl oturabileceğini sorduğumda, Blinken güldü ve bunu kabul etti” dedi. Cruz ‘müzakerelerin askıya alınmasının yalnızca İran'ın aşırı taleplerinden kaynaklandığını’ söyleyerek sözlerini tamamladı.



Britanya, Typhoon savaş uçaklarını modernize etmek için yüz milyonlarca sterlin harcamayı planlıyor

Britanya, Typhoon savaş uçaklarını modernize etmek için yüz milyonlarca sterlin harcamayı planlıyor
TT

Britanya, Typhoon savaş uçaklarını modernize etmek için yüz milyonlarca sterlin harcamayı planlıyor

Britanya, Typhoon savaş uçaklarını modernize etmek için yüz milyonlarca sterlin harcamayı planlıyor

İngiltere, Rus tehditlerine karşı savunmayı güçlendirmeyi amaçladığını söylediği bir hamleyle, Typhoon savaş uçaklarının radar sistemlerini yükseltmek için BAE Systems ve Leonardo da dahil olmak üzere askeri yüklenicilere 453 milyon sterlin (608 milyon dolar) tutarında bir sözleşme verdi.

Typhoon, İngiltere'nin hava savunmasının temel direğidir. Yükseltilmesi sadece İngiltere'nin güvenliği için değil, aynı zamanda diğer ülkeleri de bu uçakları almaya teşvik etmek, üretimi sürdürmek ve yurt içinde istihdamı korumak için de önemlidir.

Savunma Bakanı John Healey, bugün Edinburgh'daki Leonardo tesisini ziyaret öncesi yaptığı açıklamada, "Karşı karşıya kaldığımız artan tehditler ve Rus insansız hava araçlarının (İHA) Ukrayna'ya saldırmaya ve NATO hava sahasını ihlal etmeye devam etmesiyle birlikte, bu gelişmiş radar yeteneği, İngiltere'yi önümüzdeki yıllarda hem yurt içinde güvende tutacak hem de yurt dışında güçlü kılacaktır" ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin durgun ekonomisini canlandırmak amacıyla hükümet, ekim ayında Türkiye'ye 8 milyar sterlinlik Typhoon savaş uçağı satışı sözleşmesini imzaladıktan sonra yeni savunma anlaşmaları yapmayı hedefliyor. Ayrıca Katar ve Suudi Arabistan'a da satışlar gerçekleştirebilir.

Hükümet, 2027'den itibaren savunma harcamalarını GSYİH'nin %2,6'sına çıkaracağını duyurdu.


ABD, Suriye’deki DEAŞ’lı tutukluları Irak'a nakletmeye başladı

Haseke’deki el-Hol kampında bir grup tutukluyu koruyan Suriye hükümeti güvenlik güçleri mensupları (Reuters)
Haseke’deki el-Hol kampında bir grup tutukluyu koruyan Suriye hükümeti güvenlik güçleri mensupları (Reuters)
TT

ABD, Suriye’deki DEAŞ’lı tutukluları Irak'a nakletmeye başladı

Haseke’deki el-Hol kampında bir grup tutukluyu koruyan Suriye hükümeti güvenlik güçleri mensupları (Reuters)
Haseke’deki el-Hol kampında bir grup tutukluyu koruyan Suriye hükümeti güvenlik güçleri mensupları (Reuters)

ABD ordusu, Suriye'nin kuzeydoğusunda tutulan DEAŞ’lı tutukluları Irak'a nakletmeye başladığını açıkladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), nakil işleminin dün başladığını ve şimdiye kadar 150 örgüt üyesini Haseke’den Irak'taki güvenli yerlere nakledildiğini duyurdu.

Terör örgütü DEAŞ’ın 7 bin kadar tutuklu üyesinin Suriye'den Irak makamlarının kontrolündeki tesislere nakledilmesi bekleniyor.

Şarku’l Avsat’a konuşan Iraklı bir yetkili, Irak Ulusal Güvenlik Bakanlar Konseyi'nin DEAŞ’lı tutukluların Irak'a nakledilmesinin, kaçma olasılıklarıyla ilgili son zamanlarda ortaya çıkan endişeleri gidereceğini söyledi.

Kaynak, Irak hükümetinin gözetiminde ve ABD ile doğrudan koordinasyon içinde bu kişileri hapishanelere koymanın, onların yeniden örgütlenme ve güçlerini yeniden inşa etme olasılığını tamamen ortadan kaldıracağını da sözlerine ekledi.

Öte yandan Suriye hükümeti, Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) Haseke kırsalında insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırılar düzenleyerek yedi Suriye askerini öldürmekle suçladı. Hükümet, bunun salı günü başlayan ateşkes anlaşmasının ihlali olduğunu vurguladı. Ancak SDG bunu suçlamayı reddetti.

Suriye ordusu ‘tehlikeli bir tırmanış’ olarak nitelendirdiği saldırının, askerlerin ‘Haseke kırsalındaki El-Yarubiye Sınır Kapısı yakınlarında bulunan ve içinde patlayıcı maddeler ve kamikaze ihaları bulunan’ SDG kontrolündeki bir askeri üssün güvenliğini sağlarken gerçekleştiğini belirtti.


İsrail, savaş maliyetlerini karşılamak için büyük silah şirketlerindeki hisselerini satmayı değerlendiriyor

 İşçiler, Rafael Advanced Defense Systems tarafından üretilen savaş uçaklarına silah monte ediyor (Reuters)
İşçiler, Rafael Advanced Defense Systems tarafından üretilen savaş uçaklarına silah monte ediyor (Reuters)
TT

İsrail, savaş maliyetlerini karşılamak için büyük silah şirketlerindeki hisselerini satmayı değerlendiriyor

 İşçiler, Rafael Advanced Defense Systems tarafından üretilen savaş uçaklarına silah monte ediyor (Reuters)
İşçiler, Rafael Advanced Defense Systems tarafından üretilen savaş uçaklarına silah monte ediyor (Reuters)

Financial Times gazetesi bugün, üst düzey hükümet yetkililerine atıfta bulunarak, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki iki yıllık savaşın yol açtığı savunma harcamalarındaki önemli artışı dengelemek amacıyla gelirlerini artırmak için birkaç büyük silah üreticisindeki hisselerini satmayı değerlendirdiğini bildirdi.

İsrail Maliye Bakanlığı'nın muhasebe genel müdürü Yali Rotenberg, Financial Times'a verdiği demeçte, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii'nin özelleştirilmesi çalışmalarının çoktan başladığını söyledi.

Rotenberg, İsrail hükümetinin başlangıçta İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii'ndeki yüzde 25 hissesini satmayı düşündüğünü, ancak bu hisse oranının yüzde 49'a kadar çıkabileceğini ifade etti.

İngiliz gazetesine göre, İsrail Rafael Gelişmiş Savunma Sistemleri şirketinin özelleştirilmesi olasılığını da değerlendiriyor.