Suriye hükümeti buğday alımı için harekete geçti

Özerk Yönetim üretimin tamamını istiyor.

Haseke vilayetinin kuzeyindeki ed-Darbasiyah kasabasında, 2021 yılında yapılan buğday hasadı. (Şarku’l Avsat)
Haseke vilayetinin kuzeyindeki ed-Darbasiyah kasabasında, 2021 yılında yapılan buğday hasadı. (Şarku’l Avsat)
TT

Suriye hükümeti buğday alımı için harekete geçti

Haseke vilayetinin kuzeyindeki ed-Darbasiyah kasabasında, 2021 yılında yapılan buğday hasadı. (Şarku’l Avsat)
Haseke vilayetinin kuzeyindeki ed-Darbasiyah kasabasında, 2021 yılında yapılan buğday hasadı. (Şarku’l Avsat)

Fırat’ın doğusundaki Özerk Yönetim ve Suriye rejimi arasındaki buğday rekabeti hız kazandı. Özerk Yönetim dün, üretimin tamamını satın alma niyetinde olan şirketinin Deyrizor, Rakka, Tabka, Münbiç ve Ayn el Arab’da (Kobani) mahsul almaya başlamak üzere beş ana merkez açtığını duyurdu. Suriye hükümetinin buğday satın almak ve korumak için Haseke’de Vali Gassan Halil başkanlığında bir kriz hücresi kurduğu dönemde çiftçileri rekabetçi bir fiyata teşvik ve tüm buğday üretimini Suriye Tahıl Ticareti Kurumu tarafından onaylanan satın alma merkezlerine teslim etmeye yönlendirmek planlanıyor. Haseke ve Kamışlı merkezlerinin ise bu ayın 28’inde üretime geçme şartıyla bugünden itibaren mahsul almaya başlayabileceği belirtiliyor.
Özerk Yönetim’de Tarım Toplumunu Geliştirme Şirketi Başkanı Mustafa İbrahim, Şarku’l Avsat’a şu açıklamada bulundu:
“Ülkenin kuzey doğusundaki etki alanlarımızdan tahıl üretiminin tamamını satın almak için bir plan geliştirdik. Buğday satın almak zor oluyor. Satın alma merkezlerindeki sıkışıklığı azaltmak için kurulan mekanizmalarla öncelikli rol üstlenilecek. Yük, hasat gününden bir önce merkeze getirilerek yüklemenin yapılacağı gün boşaltılacak. Her merkezin idaresi, mal sahibinin en yakın yayım biriminden veya yönetime bağlı ziraat heyetinden aldığı menşei belgesine istinaden üretimin teslim alınacağı günü belirleyecek.”
Suriye hükümetinin tüccarlara veya merkezlere buğday satışını önlemek konusuyla ilgili de bilgi veren İbrahim, sertifikada belirtilen merkeze ve mekanizma için belirlenen güzergaha bağlı kalma zorunluluğuna dikkat çekti. Bu hattan herhangi bir çıkış olması halinde yetkili makamların mekanizmaya el koyacağını ve en yakın satın alma merkezine teslim edeceğini söyledi. Belgesi olmayan buğdayın taşınmasının güvenlik güçlerince önlenebileceğine dikkati çeken İbrahim, çiftçilerin tüm üretimi onaylanan merkeze aktarmalarının öneminin altını çizdi.
Halep’in doğu kırsalı Haseke, Deyrizor ve Rakka bölgelerindeki tarım arazilerinin çoğunu kontrol eden Özerk Yönetim yetkilileri, tüm yağmur sularının çıkmasıyla buğday alımı için fiyat belirlemeye çalışıyor. İbrahim konuya dair şunları söyledi:
“Buğday ve arpa alım fiyatı, kurullar ve yetkili mercilerle görüşüldü. Departmanlar düzeyinde bir çalışma sunuldu ve önümüzdeki günlerde fiyat açıklanacak. Bu köylü kardeşlerimiz için tatmin edici ve üretim maliyetleri açısından da kabul edilebilir bir kâr yüzdesi ile orantılı olacak. Belirli bir şekilde belirlenen maksimum satın alma kriterlerini aşmadığı sürece buğdayın alınmaması söz konusu olmayacak.”
Heyetlerin Suriye’nin kuzey ve doğusundaki üretimin tamamını almak için çalışacaklarına işaret eden Kürt yetkili, merkeze teslim edilen miktarların faturaların da ödenmesinin eklenmesiyle dördüncü derece ıskonto oranında düşüş olacağına dikkat çekerek satın alınan buğdayın ve arpanın ödemesinin gecikmesiz olarak 20 gün içinde yapılacağını söyledi.
Haseke Valisi Gassan Halil de Haseke'deki Tahıl Pazarlama Alt Komitesi ile pazarlama operasyonlarını kolaylaştırmak ve güvence altına almak için gerekli önlemlerin görüşüldüğü toplantıya başkanlık etti. SANA haber ajansına göre toplantı, hükümeti bu sezon çiftçilerin tam buğday üretimini almaya teşvik etmek ve Suriye Tahıl Ticareti Vakfı tarafından onaylanan satın alma merkezlerine satış operasyonlarını hızlandırmak amacıyla yapıldı. Suriye Tahıl Vakfı Genel Müdürü Abdullatif el Emin, bu ayın 14'ünde hükümet kanallarına yaptığı basın açıklamasında, çiftçilerden bir kilo buğday alım fiyatının bin 700 Suriye lirasına yükseltildiğini ve çiftçiye güvenli bölgelerden teslim edilen her kilogram için 300 lira ve güvenli olmayan bölgelerden teslim edilen her kilogram için ise 400 lira ödül verileceğini söyledi. Buğday üretimi Washington tarafından desteklenen Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki Özerk Yönetim bölgelerinde yapılıyor. Hali hazırda Kamışlı’da bulunan üç merkez dahil olmak üzere toplam 13 tahıl merkezi belirlendi.
Hem Özerk Yönetim hem de Şam rejimi hükümetindeki tarım komitelerinin istatistiklerine göre arpa sezonunun yaklaşık 400 bin hektar yağmurla beslenen dönem sonrasında üretim planından çıkarılmasıyla zarar görmesinin yanı sıra 300 bin hektardan fazla tarım arazisi, mevsimlik buğday ekiminden tamamen çıkarıldı. Haseke vilayetindeki ekilebilir alanların yaklaşık bir milyon hektar olduğu tahmin edilirken hasat sonuna kadar bu sezonluk üretimdeki nihai hasarın boyutu hakkında ise net bir veri yok.
Ekonomi ve Tarım Kurumu, üretim planını izleyen ekonomik organlara ve komitelerden gelen raporlara göre bu sezon buğday üretiminin en iyi durumda 600 bin tonu geçmemesini bekliyor. Haseke valiliği, savaş öncesi yıllarda 1,8 milyon ton buğday üretimine sahipti.



İsrail, Gazze'deki savaşı yeniden alevlendirdi ve en az 31 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail, Gazze'deki savaşı yeniden alevlendirdi ve en az 31 Filistinli hayatını kaybetti
TT

İsrail, Gazze'deki savaşı yeniden alevlendirdi ve en az 31 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail, Gazze'deki savaşı yeniden alevlendirdi ve en az 31 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze Şeridi sakinleri, yaklaşık iki yıl süren savaş günlerini hatırlatan kanlı bir gün yaşadı. İsrail’in, Gazze’nin farklı bölgelerinde birçok hedefi vuran bir dizi hava saldırısı düzenlemesi sonucu, aralarında Hamas ve İslami Cihad mensuplarının aile bireylerinin de bulunduğu onlarca kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi de yaralandı. Bu saldırılar, 10 Ekim 2025’te yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasının yeni bir ihlali olarak değerlendirildi.

Gazze halkına, Gazze Şeridi'ndeki yaklaşık iki yıllık savaş sırasında yaşadıkları zor anları hatırlatan İsrail hava saldırıları; evleri, apartman dairelerini, yerinden edilmiş kişilerin kaldığı çadırları ve Hamas hükümetine bağlı bir polis merkezini hedef aldı.

Bu dağınık hava saldırılarında, aralarında 6 çocuk ve 3 kadının da bulunduğu en az 31 Filistinli hayatını kaybetti. Bazıları ağır olmak üzere Çok sayıda kişi ise çeşitli derecelerde yaralandı. Bu durum, can kaybının ilerleyen saatlerde artabileceğini gösteriyor.


İsrail'in ateşkesin ardından Gazze Şeridi'ne düzenlediği en şiddetli hava saldırısında onlarca kişi hayatını kaybetti

TT

İsrail'in ateşkesin ardından Gazze Şeridi'ne düzenlediği en şiddetli hava saldırısında onlarca kişi hayatını kaybetti

İsrail'in ateşkesin ardından Gazze Şeridi'ne düzenlediği en şiddetli hava saldırısında onlarca kişi hayatını kaybetti

Yerel medya kaynaklarına göre İsrail’in bugün Gazze Şeridi’ne düzenlediği bir dizi hava saldırısında 28 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. Hamas, saldırıların ateşkes anlaşmasını kasıtlı olarak baltalamayı amaçladığını öne sürdü.

Bu bilanço, çatışmaları durdurmayı hedefleyen ateşkes anlaşmasından bu yana kaydedilen en yüksek günlük can kaybı olarak kayda geçti.

Filistin Enformasyon Merkezi, “İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerinde sivillere yönelik gerçekleştirdiği çok sayıda katliam sonucu bugün şehit olanların sayısının 28’e yükseldiğini” duyurdu. Merkez, İsrail savaş uçaklarının sabah saatlerinde Gazze kentinin kuzeybatısında yer alan Şeyh Rıdvan Polis Merkezi’ni hedef aldığını, saldırıda ilk belirlemelere göre 16 kişinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda kişinin yaralandığını bildirdi.

Gazze Şeridi’ndeki İçişleri ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı da İsrail savaş uçaklarının, Gazze kentinin batısındaki Şeyh Rıdvan Polis Merkezi’ni vurduğunu, saldırı sonucu çok sayıda polis memuru ve personelin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Öte yandan İsrail uçaklarının, Gazze kentindeki Şeyh Rıdvan mahallesinde bir evi de bombaladığı, saldırıda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.

fevefv
Gazze şehrine düzenlenen İsrail hava saldırısının gerçekleştiği bölgeyi inceleyen Filistinliler, 31 Ocak 2026 (Reuters)

Daha önce Nasır ve Şifa hastanelerinden yetkililer, saldırıların Gazze’nin kuzey ve güneyini hedef aldığını, bunlar arasında Gazze kentinde bir daire ile Han Yunus’ta bir çadırın da bulunduğunu bildirmişti. Saldırılarda, iki ayrı aileden iki kadın ve altı çocuk hayatını kaybetti.

sdfvgt
Gazze şehrine düzenlenen İsrail hava saldırısının gerçekleştiği yeri inceleyen bir Filistinli (Reuters)

Şarku’l Avsat’ın AP’den aktardığına göre Şifa Hastanesi, Gazze kentini hedef alan saldırıda bir anne, üç çocuğu ve bir akrabasının yaşamını yitirdiğini açıkladı. Nasır Hastanesi ise bir çadır kampını hedef alan hava saldırısının yangına yol açtığını, saldırıda bir baba, üç çocuğu ve üç torunu olmak üzere yedi kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

İsrail ordusu saldırıyı gerekçelendirdi

İsrail ordusunun ilk açıklaması ise Ordu Sözcüsü Avichay Adraee’den geldi. Adraee, X platformunda yaptığı paylaşımda, İsrail ordusu ile iç istihbarat servisi Şin-Bet’in (Şabak), Gazze Şeridi’nde Hamas ve İslami Cihad hareketlerine ait liderleri ve altyapıları hedef aldığını belirtti. Adraee, bunun, ‘dün ateşkes anlaşmasının ihlal edilmesine yanıt’ olduğunu savunarak, Refah bölgesinde ‘yer altındaki bir tünelin içinden sekiz militanın çıktığını’ öne sürdü.

Adraee, “İsrail ordusu ve Şin-Bet, geçtiğimiz gece ve bu sabah Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerinde Hamas ve İslami Cihad’a mensup dört lideri ve unsuru hedef aldı. Ayrıca Gazze’nin orta kesiminde Hamas’a ait bir silah deposu, bir silah üretim tesisi ve roket fırlatma için kullanılan iki altyapı noktası vuruldu” ifadelerini kullandı.

Açıklamasının sonunda Adraee, İsrail ordusu ve Şin-Bet’in ateşkes anlaşmasının ihlal edilmesini ‘son derece ciddi’ gördüğünü belirterek, Gazze Şeridi’ndeki örgütlerin İsrail ordusuna ve İsrail vatandaşlarına yönelik saldırı girişimlerine karşı harekete geçmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Hamas ‘tehlikeli tırmanışı’ kınadı

Hamas, ‘işgal güçlerinin katliamlarını sürdürmesini ve yerinden edilmiş sivillerin kaldığı çadırları hedef almasını tehlikeli bir tırmanış ve ateşkes anlaşmasının kasıtlı biçimde baltalanması’ olarak değerlendirdi.

Hamas, bugün yayımladığı basın açıklamasında, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik aralıksız bombardımanını sürdürdüğünü, savaş uçaklarının Han Yunus’ta yedi kişilik yerinden edilmiş bir ailenin kaldığı çadırı hedef alması sonucu tamamının hayatını kaybettiğini bildirdi. Açıklamada, son saatlerde Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerinde yaşamını yitirenlerin sayısının altısı çocuk olmak üzere 12’ye yükseldiği belirtilerek, bunun ‘vahşi bir suç ve ateşkes anlaşmasının açık ve tekrarlanan bir ihlali’ olduğu vurgulandı.

Hamas, sivillerin, ailelerin ve çocukların sığındığı çadırların hedef alınmasının, İsrail hükümetinin Gazze Şeridi’ne yönelik ‘soykırım niteliğindeki savaşı’ sürdürdüğünü ortaya koyduğunu ifade etti. Açıklamada, ateşkes anlaşmasının imzalanmasının üzerinden yaklaşık dört ay geçmesine rağmen bu saldırıların devam etmesinin, İsrail’in anlaşmayı ciddiye almadığını, arabulucuların ve garantör ülkelerin çabalarını hiçe saydığını gösterdiği kaydedildi.

Hamas, ateşkes anlaşmasının garantör ülkelerine ve ABD yönetimine çağrıda bulunarak, “İsrail’in ateşkesi baltalamaya yönelik politikasını durdurmak, sivillere yönelik savaş ve katliamları sona erdirmek ve varılan anlaşmanın oyalama ya da manevra olmaksızın uygulanmasını sağlamak için derhal harekete geçilmesi” gerektiğini belirtti.

11 Ekim’de yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasından bu yana, İsrail ordusunun gerçekleştirdiği bin 300’ü aşkın ihlal sonucu bin 850’den fazla kişinin hayatını kaybettiği ya da yaralandığı bildirildi.

vfedvf
Gazze şehrine düzenlenen İsrail hava saldırısının ardından enkaz altında kalanları arayan Filistinliler (Reuters)

İsrail, ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesinden bu yana dört askerinin öldürülmesinden Filistinli silahlı grupları sorumlu tutuyor. İsrail ordusu bir gün önce, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta bir tünelden sekiz militanın çıktığını tespit ettiklerini, bunlardan üçünün öldürüldüğünü, dördüncü kişinin ise bölgede Hamas’ın önde gelen liderlerinden biri olarak tutuklandığını açıklamıştı.

Bu gelişmeler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Şeridi’ndeki savaşı sona erdirmeye yönelik yirmi maddelik planının ikinci aşamasının uygulanması hazırlıklarıyla eş zamanlı olarak yaşanıyor. Planın ilk duyurusu, ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff tarafından bu ayın başında, bölgede teknokrat bir Filistin hükümeti kurulmasıyla birlikte yapılmıştı.

Planın ikinci aşaması, Hamas’ın silahsızlandırılması gibi hassas konuları içeriyor. Ayrıca, İsrail’in Gazze Şeridi’nin bazı bölgelerinden çekilmesi ve barışı koruma amaçlı uluslararası bir gücün konuşlandırılması öngörülüyor.

Söz konusu plan kapsamında, savaş boyunca büyük bölümü kapalı kalan Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’nın yarın yeniden açılması bekleniyor.


İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 12 Filistinli hayatını kaybetti

Filistinliler, bugün İsrail’in Gazze kentine düzenlediği saldırının ardından hedef alınan noktayı inceliyor. (Reuters)
Filistinliler, bugün İsrail’in Gazze kentine düzenlediği saldırının ardından hedef alınan noktayı inceliyor. (Reuters)
TT

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 12 Filistinli hayatını kaybetti

Filistinliler, bugün İsrail’in Gazze kentine düzenlediği saldırının ardından hedef alınan noktayı inceliyor. (Reuters)
Filistinliler, bugün İsrail’in Gazze kentine düzenlediği saldırının ardından hedef alınan noktayı inceliyor. (Reuters)

Sağlık yetkilileri, İsrail’in bugün (Cumartesi) şafak vaktinden bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 Filistinlinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Bu rakam, çatışmaların durdurulmasını hedefleyen Ekim ayında varılan anlaşmadan bu yana kaydedilen en yüksek günlük can kaybı olarak dikkat çekti.

Nasser ve Şifa hastanelerindeki yetkililer, saldırıların Gazze’nin kuzeyi ve güneyini hedef aldığını; bunlar arasında Gazze kentinde bir daire ile Han Yunus’ta bir çadırın da bulunduğunu aktardı. Hayatını kaybedenler arasında iki kadın ve iki farklı aileden altı çocuk yer aldı.

Associated Press (AP) haberine göre Şifa Hastanesi, Gazze kentini hedef alan saldırıda bir anne, üç çocuğu ve bir akrabasının öldüğünü açıklarken; Nasser Hastanesi ise bir çadır kampına düzenlenen saldırının yangına yol açtığını, bunun sonucunda bir baba, üç çocuğu ve üç torunu olmak üzere yedi kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Görsel kaldırıldı.
Gazze kentinde İsrail saldırısının vurduğu alanı inceleyen bir Filistinli. (Reuters)

11 Ekim’de yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasından bu yana, İsrail ordusunun anlaşmayı 1300’den fazla kez ihlal etmesi sonucu çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Bu gelişmeler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’de savaşı sona erdirmeyi amaçlayan ve yirmi maddeden oluşan planının ikinci aşamasının uygulanmasına yönelik hazırlıkların sürdüğü bir dönemde yaşandı. Plan, ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff tarafından ay başında açıklanmış; Gazze’de teknokratlardan oluşan bir Filistin hükümetinin kurulmasını da öngörmüştü.