Tunus’ta onlarca kamu görevlisinin tasfiyesi tartışma yarattı

Siyasi kaynaklar Tunus hükümetinde yakın bir zamanda kabine değişikliğine gidileceğini aktardı

Tunus’ta kalkınma ve iş talebiyle düzenlenen gösterilerden bir kare. (AFP)
Tunus’ta kalkınma ve iş talebiyle düzenlenen gösterilerden bir kare. (AFP)
TT

Tunus’ta onlarca kamu görevlisinin tasfiyesi tartışma yarattı

Tunus’ta kalkınma ve iş talebiyle düzenlenen gösterilerden bir kare. (AFP)
Tunus’ta kalkınma ve iş talebiyle düzenlenen gösterilerden bir kare. (AFP)

Tunus hükümetindeki 40'tan fazla yetkilinin görevden alınması ve birçoğunun istifasının kabul edilmesi, özellikle bu muafiyetlerin halk oylamasından yaklaşık iki ay önce ve yaklaşan parlamento seçimlerinin arifesinde gelmesi nedeniyle Tunus siyasi çevrelerinde tartışma yarattı. Başkent kulislerinde, parlamento seçimlerinde muhaliflerin kazanması ihtimaline karşı, Cumhurbaşkanı Kays Said’in destekçisi Özgür Anayasa Partisi’nin yeni hükümeti kurmakla görevlendireceği iddia edildi.  
Tunus’ta çok sayıda güvenlik yetkilisinin emekliye sevk edilmesinin ardından, bazı valilerin de gerekçe belirtilmeden istifaları istenmişti. Şimdi de sıra hükümetin yerel belediyelerdeki mutemetlerine (hükümetin belediyelerdeki temsilcileri) geldi. Kamu görevlisi olan onlarca kişi, ikna edici bir gerekçe sunulmadan görevden alındı ve bazıları istifaya zorlandı. Muhalefet partileri söz konusu kararları, ‘Cumhurbaşkanı Said’in seçimlerden önce devlet kurumları içindeki gücünü pekiştirme girişimi’’ olarak değerlendirdi.   
Cumhurbaşkanı Kays Said’e yakınlığıyla tanınan İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin, ülke genelindeki hükümet temsilcisi onlarca görevlinin görevden alınması ve istifalarının kabulü yönünde bir karar aldı. Tunuslu siyasi analist Kerime el-Maceri söz konusu kararı şu şekilde yorumladı: “Bazı siyasi partilere yönetimi desteklemeleri karşılığında hükümet içinde bazı kadrolar verilmişti. Bu partiler bir sonraki seçimlere hazırlanmak için ilgili kamu görevlerinde destekçilerinin olmasını uygun bulmuştu. Şimdiyse mevcut iktidar bu partilerin altından halıyı çekiyor, çeşitli partilere yakın olduğunu düşündükleri yetkilileri görevden alarak, yaklaşan seçimlerden önce devlet içindeki güçlerini pekiştirmeyi amaçlıyorlar. Bu yetkililerin görevden el çektirilmesiyle Cumhurbaşkanı Said’in kamudaki gücü daha da pekişmiş oldu. Valilerin azledilmesi de bu bağlamda değerlendirilebilir. Hatta şimdilerde bile merkezi hükümetin kararlarını uygulamayı reddeden valiler bulunuyor”. 
Tunus Adalet Bakanı Leyla Ceffal, Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan reform programı kapsamında, bölge müdürlüklerinde değişikliklere gitti. Adalet Bakanlığı’na bağlı 14 bölge müdürlüğünün 11’inin yöneticileri değiştirildi. Bazıları istifa ederken bazıları tayin edildi.  
Cumhurbaşkanı Kays Said, Tunus Seçim Komisyonu Başkanı Faruk Buasker’i kabul etti. Buasker Seçim Komisyonu üyelerince, İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin ile diğer üyelere haber vermeden toplantı düzenlediği için eleştirilere hedef olmuştu. Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz'da yapılacak referandumun herhangi bir sorun yaşanmadan gerçekleşmesi için gerekli çabayı gösterdiklerini duyurdu. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, söz konusu görüşmede ‘25 Temmuz referandumunun’ sağlıklı koşullarda gerçekleşebilmesi ve halkın iradesinin özgürce yansıtılabilmesi için alınacak önlemlerin değerlendirildiği ifade edildi.  
Bu arada Tunus medyasında, Cumhurbaşkanı Said’in haziran ayına kadar geniş bir kabine değişikliğine gideceği iddia edildi. Medyada yer alan haberlerde, Said’in Başbakan Necla Buden ve bazı bakanların performansından memnun olmadığı ileri sürüldü. Cumhurbaşkanı Said, Başbakan Buden ve bazı bakanların istifalarını sunacakları yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söylemişti.  



Suriye topraklarında FHKC-GK’ya ne kaldı?

Suriye’nin başkenti Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki yıkımdan (Şarku’l Avsat)
Suriye’nin başkenti Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki yıkımdan (Şarku’l Avsat)
TT

Suriye topraklarında FHKC-GK’ya ne kaldı?

Suriye’nin başkenti Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki yıkımdan (Şarku’l Avsat)
Suriye’nin başkenti Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki yıkımdan (Şarku’l Avsat)

Suriye makamlarının Filistin Halk Kurtuluş Cephesi- Genel Komutanlık (FHKC-GK) Genel Sekreteri Talal Naci'yi birkaç saat gözaltında tuttuktan sonra serbest bırakması, 8 Aralık 2024'te gerçekleşen Suriye devriminin ardından bu ‘cephenin’ (savaşçıları, silahları, mülkleri, ofisleri ve kampları) ve halen Suriye'de bulunan diğer Filistinli grupların akıbetinin ne olacağı sorusunu gündeme getirdi.

Beşşar Esed'in devrik rejimi döneminde Suriye'deki en büyük ve en aktif Filistinli gruplardan biri olan FHKC-GK, Suriye devrimi yıllarında, özellikle Şam'ın güneyindeki Yermuk Filistin Mülteci Kampı’nda, eski rejimin ordusu ve müttefikleriyle birlikte savaşmakla suçlanıyor.

Adının açıklanmasını istemeyen Filistinli bir kaynak, yeni Suriye yönetiminin ülkede iktidarı ele geçirdikten sonra Ebu Abdurrahman eş-Şami adlı bir kişiyi FHKC-GK da dahil olmak üzere Filistinli grupların dosyalarını yönetmekle görevlendirdiğini açıkladı.

op
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi- Genel Komutanlık (FHKC-GK) Genel Sekreteri Talal Naci, 2008 (Arşiv – AP)

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynak, eş-Şami'nin halen Suriye'de bulunan grupların liderleriyle birçok toplantı yaptığını ve FHKC-GK temsilcilerinin de bu toplantılara katıldığını, toplantılarda grupların durumu, faaliyetleri, silahları, mülkleri ve Suriye topraklarındaki kamplarının ele alındığını söyledi.

Şarku’l Avsat'ın edindiği bilgilere göre Naci ve FHKC-GK'nin ikinci ve üçüncü kademe liderlerinin çoğu Esed rejiminin devrilmesinden sonra Suriye'de kalırken, Filistinli kaynaklar Esed rejiminin yanında savaşan Filistinli grupların bir dizi liderinin rejimin devrilmesinden hemen sonra Suriye topraklarını terk ettiğini doğruladı.

dvfgthy
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile birlikte 18 Nisan'da Şam'da bir araya geldi. (AP)

Kaynak, Filistinli grupların temsilcileriyle yapılan toplantılarda eş-Şami'nin Suriyelilere karşı işlenen cinayetlere karışanlardan hesap sorulması, Filistinli grupların silahlarını ve askeri teçhizatlarını yeni Suriye yönetimine teslim etmeleri ve faaliyetlerini ‘insani yardım çalışmaları’ ile sınırlandırmaları gerektiğine odaklandığını belirtti.

Filistinli kaynaklar Şarku’l Avsat'a, eski FHKC Genel Sekreteri Ahmed Cibril'in (ölümü 2021) oğlu Ebu el-Omrin'in savaş yıllarında FHKC savaşçılarını denetlemek üzere birden fazla kez Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki cephede görüldüğünü doğruladı.

Filistinli kaynaklar ayrıca, eski rejimin yanında savaşırken Suriyelilere karşı suç işleyenlerin yargılanması kapsamında bir dizi FHKC-GK savaşçısının gözaltına alındığını ve yeni Suriye hükümetinin Genel Güvenlik Dairesi’ne teslim edilerek sorumlu tutulduklarını bildirdi.

dfgthy
Filistin İslami Cihad Hareketi’nin Suriye Temsilcisi Halid Halid (Arşiv)

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynağa göre Suriyeli yetkililer, Fetih el-İntifada ve Özgür Filistin Hareketi'nin ofislerinin yanı sıra, henüz Suriye topraklarını terk etmeyen Muhammed Kays liderliğindeki es-Saika Güçleri'nin Şam'ın merkezindeki askeri komutanlığının karargâhı da dahil olmak üzere, Esed rejiminin yanında savaşan Filistinli grupların bir dizi karargâh ve ofisine el koydu.

Kaynak, ‘Filistinli grupların kamu ve özel Suriye bankalarına yatırdıkları paraların da dondurulduğunu’ belirtirken, bu kararın FHKC-GK’yi etkileyip etkilemediğinin bilinmediğini kaydetti.

Filistinli kaynaklar FHKC-GK’nin Suriye topraklarında kurduğu ve başta Şam kırsalı, Dera, Halep ve Suveyda olmak üzere birçok vilayete yayılan eğitim kamplarını yeni Suriyeli yetkililere devrettiğini öne sürdü. Bir kaynak Şarku’l Avsat'a şunları söyledi: “Durum çok hassas ve herkes endişeli. Muhtemelen onları teslim ettiler.”

Şarku’l Avsat'a göre, eski rejimin yanında savaşan ve rejimin devrilmesinden sonra Suriye'yi terk eden Filistinli grupların liderleri arasında şunlar yer alıyor: Filistin Halk Mücadelesi Cephesi Genel Sekreteri Halid Abdulmecid, Fetih el-İntifada Genel Sekreteri Ziyad es-Sağir, Kudüs Tugayı lideri Muhammed es-Said ve Özgür Filistin Hareketi lideri Said Abdulal. Basında yer alan haberlere göre bu kişiler Lübnan da dahil olmak üzere farklı ülkelere kaçtı.

xsfgthy
Suriye’nin başkenti Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı’ndaki mezarlıkta yakınlarının mezarlarını ziyaret eden insanlar (Arşiv- AFP)

Suriye'de yaklaşık beş ay önce yeni yönetimin işbaşına gelmesinin ardından, Suriye'de bulunan Filistinli gruplar akıbetleri konusunda son derece endişeli ve temkinli. Suriyeli yetkililer cumartesi günü FHKC-GK Genel Sekreteri’ni birkaç saat gözaltında tuttuktan sonra serbest bırakırken, hem FHKC-GK hem de Şam gözaltının nedenleri konusunda bir açıklama yapmadı.

Talal Naci'nin gözaltına alınması, Filistin İslami Cihad Hareketi’nin Suriye Temsilcisi Halid Halid ve Suriye Organizasyon Komitesi Başkanı Ebu Ali Yaser'in Suriye makamları tarafından geçen ayın ortasından beri nedenleri açıklanmadan gözaltında tutulmaya devam edildiği bir dönemde oldu.

Bu grupların liderleri ve yetkililerinin Suriye'de faaliyet gösteren Arap ve yabancı medya kuruluşlarının muhabirlerine yaptıkları açıklamalarda isimlerinin zikredilmemesini istemeleri dikkat çekici.

Mart 2011'de Suriye devriminin patlak vermesinden önceki yıllarda, Suriye'de 13'ten fazla Filistinli grup vardı. Savaş yılları boyunca, Esed rejiminin yönlendirmesiyle onun saflarında savaşmak üzere çoğunluğu Filistinli mültecilerden oluşan yeni gruplar kuruldu.