Tunus’ta onlarca kamu görevlisinin tasfiyesi tartışma yarattı

Siyasi kaynaklar Tunus hükümetinde yakın bir zamanda kabine değişikliğine gidileceğini aktardı

Tunus’ta kalkınma ve iş talebiyle düzenlenen gösterilerden bir kare. (AFP)
Tunus’ta kalkınma ve iş talebiyle düzenlenen gösterilerden bir kare. (AFP)
TT

Tunus’ta onlarca kamu görevlisinin tasfiyesi tartışma yarattı

Tunus’ta kalkınma ve iş talebiyle düzenlenen gösterilerden bir kare. (AFP)
Tunus’ta kalkınma ve iş talebiyle düzenlenen gösterilerden bir kare. (AFP)

Tunus hükümetindeki 40'tan fazla yetkilinin görevden alınması ve birçoğunun istifasının kabul edilmesi, özellikle bu muafiyetlerin halk oylamasından yaklaşık iki ay önce ve yaklaşan parlamento seçimlerinin arifesinde gelmesi nedeniyle Tunus siyasi çevrelerinde tartışma yarattı. Başkent kulislerinde, parlamento seçimlerinde muhaliflerin kazanması ihtimaline karşı, Cumhurbaşkanı Kays Said’in destekçisi Özgür Anayasa Partisi’nin yeni hükümeti kurmakla görevlendireceği iddia edildi.  
Tunus’ta çok sayıda güvenlik yetkilisinin emekliye sevk edilmesinin ardından, bazı valilerin de gerekçe belirtilmeden istifaları istenmişti. Şimdi de sıra hükümetin yerel belediyelerdeki mutemetlerine (hükümetin belediyelerdeki temsilcileri) geldi. Kamu görevlisi olan onlarca kişi, ikna edici bir gerekçe sunulmadan görevden alındı ve bazıları istifaya zorlandı. Muhalefet partileri söz konusu kararları, ‘Cumhurbaşkanı Said’in seçimlerden önce devlet kurumları içindeki gücünü pekiştirme girişimi’’ olarak değerlendirdi.   
Cumhurbaşkanı Kays Said’e yakınlığıyla tanınan İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin, ülke genelindeki hükümet temsilcisi onlarca görevlinin görevden alınması ve istifalarının kabulü yönünde bir karar aldı. Tunuslu siyasi analist Kerime el-Maceri söz konusu kararı şu şekilde yorumladı: “Bazı siyasi partilere yönetimi desteklemeleri karşılığında hükümet içinde bazı kadrolar verilmişti. Bu partiler bir sonraki seçimlere hazırlanmak için ilgili kamu görevlerinde destekçilerinin olmasını uygun bulmuştu. Şimdiyse mevcut iktidar bu partilerin altından halıyı çekiyor, çeşitli partilere yakın olduğunu düşündükleri yetkilileri görevden alarak, yaklaşan seçimlerden önce devlet içindeki güçlerini pekiştirmeyi amaçlıyorlar. Bu yetkililerin görevden el çektirilmesiyle Cumhurbaşkanı Said’in kamudaki gücü daha da pekişmiş oldu. Valilerin azledilmesi de bu bağlamda değerlendirilebilir. Hatta şimdilerde bile merkezi hükümetin kararlarını uygulamayı reddeden valiler bulunuyor”. 
Tunus Adalet Bakanı Leyla Ceffal, Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan reform programı kapsamında, bölge müdürlüklerinde değişikliklere gitti. Adalet Bakanlığı’na bağlı 14 bölge müdürlüğünün 11’inin yöneticileri değiştirildi. Bazıları istifa ederken bazıları tayin edildi.  
Cumhurbaşkanı Kays Said, Tunus Seçim Komisyonu Başkanı Faruk Buasker’i kabul etti. Buasker Seçim Komisyonu üyelerince, İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin ile diğer üyelere haber vermeden toplantı düzenlediği için eleştirilere hedef olmuştu. Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz'da yapılacak referandumun herhangi bir sorun yaşanmadan gerçekleşmesi için gerekli çabayı gösterdiklerini duyurdu. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, söz konusu görüşmede ‘25 Temmuz referandumunun’ sağlıklı koşullarda gerçekleşebilmesi ve halkın iradesinin özgürce yansıtılabilmesi için alınacak önlemlerin değerlendirildiği ifade edildi.  
Bu arada Tunus medyasında, Cumhurbaşkanı Said’in haziran ayına kadar geniş bir kabine değişikliğine gideceği iddia edildi. Medyada yer alan haberlerde, Said’in Başbakan Necla Buden ve bazı bakanların performansından memnun olmadığı ileri sürüldü. Cumhurbaşkanı Said, Başbakan Buden ve bazı bakanların istifalarını sunacakları yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söylemişti.  



Suriye kıyı kesiminde orman yangınları yayılıyor… Alevleri söndürmek için Türkiye ve Ürdün'den yardım

Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
TT

Suriye kıyı kesiminde orman yangınları yayılıyor… Alevleri söndürmek için Türkiye ve Ürdün'den yardım

Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)

Ürdün Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri bugün Suriye kıyı kesimindeki Lazkiye vilayetinde çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmalarına katılmaya başladı.

Suriye Sivil Savunma Teşkilatı’nın Facebook sayfasından yapılan paylaşımda, “Ürdün Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri, Lazkiye kırsalındaki orman yangınlarının söndürülmesinde Suriye Sivil Savunması Teşkilatı yangın söndürme ekiplerine destek olmak üzere Suriye kıyı bölgelerine girmeye başladı” denildi.

cdfgth
Suriye Sivil Savunma Teşkilatı’ndan bir görevli Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde büyük bir yangının çıktığı yerde yangınla mücadele ediyor. (EPA)

Paylaşımda, “Ürdün Krallığı, Lazkiye kırsalındaki orman yangınlarının kontrol altına alınması ve söndürülmesinde Suriye Sivil Savunma Teşkilatı ekiplerine katılmaya ve destek vermeye hazır olduğunu ifade etmiştir” ifadesi yer aldı.

Yangınla mücadele ekipleri, zorlu hava koşulları, şiddetli rüzgarlar ve çalışmaları engelleyen ve personelin yaşamına tehdit oluşturan savaş kalıntılarının varlığı gibi karşılaştıkları büyük zorluklara rağmen dört gündür çalışmalarını sürdürüyor.

cdfgth
Büyük çaplı yangın üçüncü gününde de devam ediyor. (EPA)

Söndürme çalışmalarına Türkiye tarafından gönderilen 62 itfaiye ekibi, iki helikopter ve 11 araç katıldı.

cdfgty
Bir Türk yangın söndürme helikopteri, Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan yangını söndürme çalışmalarına katıldı. (EPA)

Suriye Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanlığı, Lazkiye'nin kuzey kırsalındaki yangın söndürme operasyonlarına lojistik ve saha desteği sağlamak üzere bir dizi aktif Suriyeli kuruluşla iş birliği içinde ortak bir saha operasyon odası kurulduğunu açıkladı.

dfgty
Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınının genel görünümü (EPA)

Şarku’l Avsat’ın Suriye resmi haber ajansı SANA’dan aktardığına göre, Suriye Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanı Raid es-Salih bugün X platformunda yaptığı paylaşımda, operasyon odasının yangın söndürme ekiplerini desteklemek için su taşıma araçları sağlayarak, eğitimli itfaiyecilerden oluşan gönüllü ekipler organize ederek ve yangın hatlarını açmak ve yangının yayılmasını önlemeye katkıda bulunmak için kullanılan ağır makineler sağlayarak görevine başladığını söyledi.

Bakan, bu zor koşullarda destek ve yardım sağlayan katılımcı kuruluşlara ve tüm bireylere takdirlerini sundu.

SANA’nın bildirdiğine göre yangınla mücadele ekipleri, sert iklim koşulları, güçlü rüzgarlar ve çalışmaları engelleyen ve personelin yaşamı için tehdit oluşturan savaş kalıntılarının varlığı gibi karşılaştıkları büyük zorluklara rağmen dört gündür çalışmalarını sürdürüyor.