Tunus Genel İşçi Sendikası ulusal diyaloğu boykot etmeye kararlı

Tunus Genel İşçi Sendikası Sözcüsü Sami et-Tahiri dün başkent Tunus’ta basın toplantısı düzenledi. (EPA)
Tunus Genel İşçi Sendikası Sözcüsü Sami et-Tahiri dün başkent Tunus’ta basın toplantısı düzenledi. (EPA)
TT

Tunus Genel İşçi Sendikası ulusal diyaloğu boykot etmeye kararlı

Tunus Genel İşçi Sendikası Sözcüsü Sami et-Tahiri dün başkent Tunus’ta basın toplantısı düzenledi. (EPA)
Tunus Genel İşçi Sendikası Sözcüsü Sami et-Tahiri dün başkent Tunus’ta basın toplantısı düzenledi. (EPA)

Tunus Genel İşçi Sendikası (TGİS) liderleri, Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından önerilen ulusal diyaloğa katılmayı reddetmelerine olan bağlılıklarını yinelediler.
TGİS Sözcüsü Sami et-Tahiri dün Tunus başkentinde düzenlediği basın toplantısında şu açıklamada bulundu:
“Sendikanın diyaloga katılmama tutumu, diyalog koşulları değiştirilmedikçe nihaidir. Diyalog çemberi siyasi ve sivil tarafları da içerecek şekilde genişletilmeli. Böylece diyaloğun sonuçları olumlu olabilir. Diyalog yeterince ciddi olana kadar önceki sonuçlarla başlatılamaz. Diyalog konusunda ortak bir tutum için sendika liderleri bir dizi sivil toplum örgütü ile istişare etmelidir. Bu örgütler arasında ‘Samud Koalisyonu, Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Derneği, Demokratik Kadınlar Derneği ve Tunus Gazeteciler Sendikası’ yer alıyor.”
Sendika diyaloğa katılmayı reddettiğini açıklamasının ardından kamu sektöründe grev uygulama kararı aldı.
Tahiri konuya dair şunları söyledi:
“Grev başlı başına bir hedef değil ve tarihi henüz belirlenmedi. Ancak hükümetle yapılan müzakerelerin sonuçlarına dayanarak resmi bir kapasitede belirlenebilir. Genel grevin amacı işçilerin ekonomik ve sosyal haklarını savunmak. İşçi Sendikası ile Hükümet Başkanlığı arasında oluşturulan 5+5 Komite’nin anlaşmaya varması halinde grev iptal edilecek.”
Kamu sektörü çalışanlarının birçok talebi bulunuyor. Bunlar arasında ‘hükümet yetkililerinin sendika tarafıyla doğrudan müzakere etmesini engelleyen 20 sayılı genelgenin kaldırılması, kamuda sosyal müzakerelerin yapılması, özellikle emeklilerin Sosyal Güvenlik Fonu'ndaki tazminatlar ile ilgili konu olmak üzere garanti edilen asgari ücretin gözden geçirilmesi gerekliliği ve 22 Ekim 2018 tarihli, federasyon ve hükümet arasında kamu kurumlarının durumunu incelemek üzere ortak bir komite oluşturulmasına ilişkin anlaşmanın uygulanması’ var.
Bu bağlamda, İşçi Sendikası'nın müzakere edeceğini söylediği sivil partilerden biri olan ‘Samud Koalisyonu’, ulusal diyaloğu başarılı kılmak için bir girişim duyurdu. Samud Koalisyonu tarafından duyurulan girişim, 25 Temmuz 2021 tarihinden önce yolsuzluk ve terör sistemine katılmamış Tunuslu örgütler ve siyasi partiler ve siyaset ve hukuk bilimleri fakültelerinin dekanları tarafından bazı eksikliklerin giderilmesi amacıyla 30 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne ek bir kararname hazırlanmasına ilişkin anlaşmayı görüşmek üzere bir istişare toplantısı yapılmasını öngörüyor.
Bu girişime göre, diyalogun katılımcıları, Cumhurbaşkanı Said'e 25 Temmuz'da yapılması planlanan referandumu gelecek yıl 23 Ekim'e, yasama seçimlerini 17 Aralık'tan 9 Nisan 2023'e erteleme çağrısında bulunuyor.
Bu bağlamda, Samud Koalisyonu Genel Koordinatörü Hüsam el-Hami, girişimin ‘ek bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi aracılığıyla, Tunus örgütlerinin diyalogdaki lider rolünü geri kazanmaya çalışacağını’ söyledi. Hami açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Ek kararname siyasi partilerin katılımını sağlayacak. Doğrudan halk oylamasına sunulacak diyaloğun sonuçlarına açıklayıcı bir nitelik katacak. Nihai metin yayınlanmadan önce Cumhurbaşkanıi diyaloğun sonuçlarını iade etme hakkına sahip olacak.”



İsrail'in çekilme planları nedeniyle Gazze'deki ateşkes görüşmeleri "başarısız" oldu

 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyine düzenlediği bombardımanın ardından yükselen dumanlar (AP)
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyine düzenlediği bombardımanın ardından yükselen dumanlar (AP)
TT

İsrail'in çekilme planları nedeniyle Gazze'deki ateşkes görüşmeleri "başarısız" oldu

 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyine düzenlediği bombardımanın ardından yükselen dumanlar (AP)
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyine düzenlediği bombardımanın ardından yükselen dumanlar (AP)

Konuyla ilgili bilgi sahibi iki Filistinli kaynağa göre, İsrail'in Gazze Şeridi'nin yaklaşık yüzde 40'ını askeri kontrolü altında tutan bir çekilme haritası sunma ısrarı nedeniyle Gazze'deki ateşkes müzakereleri ‘çıkmaza’ girmiş durumda.

AFP'ye konuşan kaynaklardan biri, “Doha'daki müzakereler, İsrail'in dün sunduğu ve Hamas'ın reddettiği Gazze Şeridi'nin yüzde 40'ından fazlasında askeri güç bulundurmayı içeren, İsrail ordusunun yeniden konuşlandırılması ve yeniden konumlandırılmasını öngören bir çekilme haritasında ısrar etmesi nedeniyle çıkmaza girmiş durumda ve karmaşık zorluklarla karşı karşıya” dedi.

İkinci kaynak ise “İsrail yok etme savaşını sürdürmek için oyalama ve anlaşmayı bozma politikasını sürdürüyor” ifadesini kullandı.

Gazze ateşkes müzakereleri, Hamas'ın İsrail'i engellemekle suçladığı ve ABD ile İsrail'in görüşmelerde bir ilerleme kaydedileceği ve birkaç gün içinde anlaşmaya varılacağı yönündeki iyimser söylemleri arasında Katar'ın başkenti Doha'da yedinci gününe girdi.

Geçtiğimiz pazar gününden bu yana Doha'da devam eden müzakerelerin ortasında Netanyahu perşembe günü yayınladığı bir videoda Hamas'ın silahsızlandırılmasını, askeri kabiliyetlerinin olmamasını ve bölgeyi yönetmemesini şart koşarak bunlar olmadan Gazze Şeridi'nde anlaşma ihtimalini dışladı ve savaşa geri dönme tehdidinde bulundu. Netanyahu, “Bu müzakereler yoluyla elde edilebilirse iyi olur, aksi takdirde kahraman ordumuzun gücüyle başka yollarla elde edeceğiz” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar perşembe günü Avusturya gazetesi Die Presse'ye verdiği röportajda, müzakerelerin geleceği için bir başka koşul öne sürerek Hamas liderlerinin sürgüne gönderilmesinin ‘savaşı sona erdirecek çözümün bir parçası olabileceğini’ belirtti.

Geçtiğimiz perşembe günü televizyonda yayınlanan bir röportajda Netanyahu birkaç gün içinde bir anlaşmaya varılacağı umudunu dile getirerek şunları söyledi: “50 esir halen Hamas tarafından tutuluyor ve bunlardan sadece 20'sinin hayatta olduğuna inanılıyor. Şu anda yaşayanların yarısının ve ölülerin yarısının çıkarılmasını öngören bir anlaşmamız var, yani 10 yaşayan insanımız ve yaklaşık 12 ölen rehinemiz kalacak, ancak onları da çıkaracağım. Umarım birkaç gün içinde bunu sonuçlandırabiliriz.”

Geçen hafta Netanyahu ile Beyaz Saray'da iki kez görüşen Trump, ateşkesin yakın olduğu söylemini yineleyerek bu haftayı olası bir tarih olarak belirledi. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio perşembe günü yaptığı açıklamada bir anlaşma için ‘büyük umutları’ olduğunu ifade etti.