Çin'in Kamboçya'da askeri üs inşa edeceği iddia edildi

Fotoğraf: AP_Arşiv
Fotoğraf: AP_Arşiv
TT

Çin'in Kamboçya'da askeri üs inşa edeceği iddia edildi

Fotoğraf: AP_Arşiv
Fotoğraf: AP_Arşiv

Çin'in sadece kendi askeri kullanımı için Kamboçya'da gizlice bir deniz üssü inşa edeceği ileri sürüldü.
Amerikan Washington Post gazetesinin "batılı yetkililere" dayandırdığı haberinde, Çin'in kendi ordusuna münhasır olacak şekilde Kamboçya'da askeri bir üs inşa edeceği iddia edildi.
Haberde iki ülkenin de bu iddiaları reddettiği ancak bu girişimi gizlemek için olağanüstü önlemler aldığına dikkat çekildi.
Söz konusu gizli inşa edilen askeri üssün Kamboçya'nın Tayland Körfezi'ndeki Ream Deniz Üssü'nün kuzey kısmında olacağı ve bu hafta temel atma töreninin yapılacağı öne sürüldü.
Gazeteye konuşan yetkililer, Pekin'in bu askeri üsse çok önem verdiğine, Çin'in oradaki yükselişini, "çok kutuplu bir dünyaya yönelik küresel bir eğilimin parçası olarak gördüğüne" vurgu yaptı.
Pekin bu iddiaları reddederken Washington Post'a konuşan Çinli bir yetkili, Ream Deniz Üssünün bir bölümünün Çin ordusu tarafından kullanılacağını doğruladı.
Cibuti'den sonra Kamboçya'da kuracağı üs Çin'in ülke dışındaki ikinci askeri üssü olacak.
Pekin yönetiminin Ekvator Ginesi ile de bir askeri deniz üssü için görüşmelerde bulunduğu iddia edilmişti.
Pentagon Çin'in Kamboçya'da üs kuracağı iddialarına ilişkin yorum yapmadı.



İran Cumhurbaşkanı, “Bölgesel Güvenliği Sağlamak” için Pakistan'da

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)
TT

İran Cumhurbaşkanı, “Bölgesel Güvenliği Sağlamak” için Pakistan'da

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bugün iki günlük resmi bir ziyaret için Pakistan'a geldi. Ziyaret sırasında, iki komşu ülke, bölgede ve bölge dışında artan gerilimler ortamında ikili ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Pezeşkiyan, ülkenin doğusundaki Lahor kentine geldi ve yerel medya, uçağının inişini gösteren görüntüleri yayınladı. Eski Başbakan Navaz Şerif ve kızı, Pencap eyaleti başbakanı Meryem Şerif, Pezeşkiyan'ı karşıladı.

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İran Cumhurbaşkanı'nın ilk ziyaretinde Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari ve Başbakan Şahbaz Şerif ile görüşmelerde bulunması planlanıyor.

Pakistan dün, İran ile ABD arasındaki gerginliği yatıştırma rolünü sürdüreceğini açıkladı.

Pezeşkiyan, Pakistan'a gitmeden önce yaptığı açıklamada, iki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerini güçlendirmeye çalıştığını vurgulayarak, iki ülke halkları arasında derin dini ve ideolojik bağlar olduğunu belirtti.

Ziyaretin ayrıca iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini de belirten Pezeşkiyan, “Bu ziyaret sırasında, bölgesel güvenlik ve sınır meseleleri bizim ve Pakistan'daki değerli kardeşlerimiz için son derece önemlidir. Gerekli koordinasyonu sağlayarak bölgesel güvenliğin tesis edilmesi için var gücümüzle çalışacağız” ifadelerini kullandı.