SIGAR: Eşref Gani Afganistan’dan kaçarken yanında milyonlarca dolar götürmedi

Afganistan eski Devlet Başkanı Eşref Gani (Reuters-Arşiv)
Afganistan eski Devlet Başkanı Eşref Gani (Reuters-Arşiv)
TT

SIGAR: Eşref Gani Afganistan’dan kaçarken yanında milyonlarca dolar götürmedi

Afganistan eski Devlet Başkanı Eşref Gani (Reuters-Arşiv)
Afganistan eski Devlet Başkanı Eşref Gani (Reuters-Arşiv)

ABD merkezli Afganistan Yeniden Yapılanma Özel Müfettişliği’nin (SIGAR) raporunda, Afganistan eski Devlet Başkanı Eşref Gani’nin Taliban militanları Kabil’e girerken milyonlarca dolar yüklü helikopterlerle ülkeden kaçtığına dair hikayelerin abartılı göründüğü ifade edildi.
Politico gazetesi, 15 Ağustos 2021’de Kabil’deki Devlet Başkanlığı Sarayı’ndan alelacele kaçanları taşıyan helikopterlerde Gani’nin yanında bulunan tanık ve yetkililerle yaptığı röportajlara dayanarak olayı ilk kez ortaya çıkarmıştı.
Daha sonra medyada yer alan haberlerde, Gani ve diğer yetkililerin kaçarken yanlarına Afgan devlet fonlarından yaklaşık 169 milyon dolar aldıkları iddia edildi ancak Gani bu suçlamaları reddetti.

SIGAR tarafından bugün paylaşılan raporda, “Devlet Başkanlığı Sarayı’ndan bir miktar nakit alındığı ve helikopterlere yüklendiği öğrenildi. Ancak deliller bu paranın bir milyon doları geçmediğini ve 500 bin dolara yakın olabileceğini gösteriyor” denildi.
SIGAR, bu değerlendirmeyi, helikopterlerde bu kadar büyük miktarda nakit olduğuna dair hiçbir belirti görmediklerini söyleyen tanıklar ve ilgili yetkililerle yapılan görüşmelere dayandırdı.
Raporda, Gani’nin ayrılışının ani olduğu, liderin ya da yardımcılarının parayı toplamak için yeterli zamanı olmadığı vurgulandı.
Eski bir üst düzey Afgan yetkili SIGAR’a “Herkesin cebinde 5 bin ila 10 bin dolar vardı. Kimsenin milyonları yoktu” dedi.

Yetkili, görevlilerden birinin yaklaşık 200 bin dolar, diğerinin ise yaklaşık 240 bin dolar taşıdığını belirtti.
Söz konusu raporda, üç uçaktaki toplam para miktarının 440 bin doları Afgan hükümetine ait olmak üzere yaklaşık 500 bin dolar olduğu ifade edildi.
SIGAR, Kabil’deki Devlet Başkanlığı Sarayı’nda bırakıldığı bildirilen 5 milyon doların akıbeti hakkında kesin bir sonuca varılamadığını da bildirdi.
Paranın nereden geldiğinin belli olmadığı ifade edilen rapora göre, helikopterler ayrıldıktan sonra ve Taliban sarayı ele geçirmeden önce Devlet Başkanlığı Koruma Teşkilatı üyelerinin bunu paylaştığı varsayılıyor.
Raporda, “Hükümetin çöküşüyle ​​yüz milyonlarca doların ülke dışına taşındığını veya çalınan paranın ABD tarafından bağışlandığını kesin olarak belirlemek için yeterli kanıtımız yok” denildi.



Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)
TT

Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)

Münih savcılığı, Almanya'nın güneyindeki bir Noel pazarına saldırı planlamakla suçlanan beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre savcılık, bu kişilerden dördü hakkında resmi tutuklama emri çıkarıldığını, beşinci kişinin ise Bavyera'nın güneyindeki Dingolfing'deki bir Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle önleyici gözaltına alındığını belirtti.

Savcılar, saldırının arkasında İslamcı bir motif olduğundan şüpheleniyor.

Geniş çapta tanınan Bild gazetesi daha önce olayla ilgili haber yapmıştı.

Gözaltıların cuma günü gerçekleştiği ve zanlıların dün soruşturma hakimi önüne çıkarıldığı düşünülüyor.


Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de bir silahlı saldırgan tarafından üç ABD askerinin öldürülmesiyle ilgili olarak, tekrar saldırılması halinde ABD'nin DEAŞ güçlerine karşılık vereceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Trump, Beyaz Saray dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, üç Amerikalının bir pusu sonucu öldürüldüğünü belirtti.

Trump ayrıca Truth Social platformunda "Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara bu saldırıdan dolayı çok öfkeli ve üzgün" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu, dün bir DEAŞ militanının ABD ve Suriye güçlerinden oluşan bir konvoya düzenlediği saldırıda üç personelinin (iki asker ve bir sivil tercüman) öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), üç ABD askeri personelinin de yaralandığını bildirdi.

Açıklamada, tek başına hareket eden bir silahlı saldırgan tarafından gerçekleştirilen saldırının, Suriye'nin merkezindeki Palmira şehrinde "askerlerin önemli bir komutanla çatışma halinde olduğu sırada" meydana geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Pete Higseth ise "müttefik güçlerin" saldırganı öldürdüğünü ifade etti.


ABD: Brown Üniversitesi'nde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi öldü, çok sayıda yaralı var

Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)
Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)
TT

ABD: Brown Üniversitesi'nde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi öldü, çok sayıda yaralı var

Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)
Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)

Yetkililerin açıklamasına göre, dün Rhode Island'daki Brown Üniversitesi'nde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi öldü, sekiz kişi de ağır yaralandı; saldırgan henüz yakalanmadı.

Providence Belediye Başkanı Brett Smiley basın toplantısında, "Bugün öğleden sonra iki kişinin öldüğünü ve sekiz kişinin de ağır yaralandığını doğrulayabilirim. Şu anda saldırganı gözaltına almadık" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ise Rhode Island'daki Brown Üniversitesi'nde yaşanan silahlı saldırıyla ilgili bir rapor aldığını söyledi.

Trump, FBI ajanlarının olay yerinde olduğunu ve şüphelinin şu anda gözaltında olduğunu belirtti.

dfrgt
Providence'daki Brown Üniversitesi'nde Waterman Caddesi'nde ambulanslar ve kurtarma ekipleri (AP)

Brown Üniversitesi, "Barrows ve Holly bölgelerinin yakınında aktif bir silahlı saldırgan var" şeklinde bir açıklama yayınladı. Brown ve Providence polis memurlarının yanı sıra sağlık ekiplerinin de olay yerinde olduğunu belirtti. Öğrenciler ve personel güvenli bir yere sığınmaya çağrıldı.

Yaklaşık 11 bin öğrencisi bulunan üniversite, "Bir şüpheli yakalandı. Kapılarınızı kilitleyin, telefonlarınızı kapatın ve bir sonraki duyuruya kadar saklanın" uyarısında bulundu.