Avustralya, Fransız denizaltı şirketi Naval Group’a 583,5 milyon dolar ödeyecek

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese (DPA)
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese (DPA)
TT

Avustralya, Fransız denizaltı şirketi Naval Group’a 583,5 milyon dolar ödeyecek

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese (DPA)
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese (DPA)

Avustralya hükûmeti, bir önceki hükûmetin Fransa ile denizaltı işbirliğinden vazgeçerek Britanya ve ABD ile anlaşma yapması nedeniyle 555 milyon euro ödeyecek.
Reuters'e göre, Canberra bu hamlenin iki ülke arasındaki anlaşmazlığın çözülmesine yardımcı olacağını umuyor. Bir önceki Avustralya hükûmetinin Fransa ile denizaltı işbirliğinden vazgeçerek Britanya ve ABD ile AUKUS anlaşması yapması Paris'i öfkelendirmiş ve eşi görülmemiş bir diplomatik krize neden olmuştu. Bu adım Hint-Pasifik bölgesindeki ana yükselen güç olan Çin'i kızdırdı.
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese bugün (Cumartesi) Sidney'de düzenlediği basın toplantısında, hükümetinin Fransız Naval Group ile adil ve eşitlikçi bir çözüme ulaştığını söyledi.
Anlaşmanın Avustralya'nın Fransa ile ilişkilerini geliştirmesine izin vereceğini söyleyen Albanese, "Bölgede ve dünyada karşılaştığımız zorlukların ciddiyeti göz önüne alındığında, Avustralya ve Fransa'nın ortak ilkelerimizi ve çıkarlarımızı savunmak için bir kez daha birleşmeleri önemlidir” dedi.
Geçen yıl Canberra, bir önceki hükümet döneminde Naval Group ile imzaladığı yeni denizaltı filosu siparişini iptal etmişti.
Avustralya, ABD, Fransa ve ortakları, Çin'in Pasifik'teki artan etkisine ilişkin endişelerini dile getirdiler. Çin ve Solomon Adası bu yılın başlarında bir güvenlik anlaşması imzaladıktan sonra bu ülkelerin endişeleri arttı.
"Fransa'nın Hint-Pasifik bölgesindeki rolüne ve aktif katılımına derinden saygı duyuyoruz" açıklamasında bulunan Albanese, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan, Paris'i ziyaret için bir davet almayı dört gözle beklediğini de sözlerine ekledi.



İsrail medyası: Netanyahu, Refah'ta Filistinliler için çadır kent inşa etmenin maliyeti ve süresi nedeniyle orduyu eleştirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
TT

İsrail medyası: Netanyahu, Refah'ta Filistinliler için çadır kent inşa etmenin maliyeti ve süresi nedeniyle orduyu eleştirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)

İsrail haber sitesi Ynet'in bugün bildirdiğine göre Başbakan Binyamin Netanyahu, ordunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta Filistinliler için bir çadır kent inşa etmenin maliyeti ve zaman çizelgesine ilişkin tahminlerini eleştirerek, “daha hızlı ve daha ucuz” bir plan talep etti.

Şarku’l Avsat’ın Yedioth Ahronoth'tan aktardığına göre ordu dün güvenlik kabinesini, İsrail'in Gazze'de yüz binlerce Filistinliyi barındıracak “insani bir şehir” olarak tanımladığı yapının 15 milyar şekele mal olabileceği ve daha önce altı ay olarak öngörülen sürenin aşılarak, bir yıl sürebileceği konusunda bilgilendirdi.

Yedioth Ahronoth’un ismini belirtmediği kaynaklar, yeni tahminlerin başbakanı kızdırdığını ve komutanlardan “daha gerçekçi” bir plan talep ederek, üst düzey yetkililere şehrin daha hızlı ve daha düşük maliyetle nasıl inşa edileceğine dair bir plan hazırlamaları talimatını verdiğini ifade etti.

Filistin Dışişleri Bakanlığı dün, İsrail tarafının “Refah'taki sözde insani kent bahanesiyle halkımızı zorla yerinden etmesinin” sonuçlarına karşı uyarıda bulunarak, bunun “insanlıkla hiçbir ilgisi olmadığını” belirtti.

Bakanlık yaptığı açıklamada “Filistin Devleti'nin ve meşru kurumlarının, Filistin Devleti'nin asli bir parçası olarak Gazze Şeridi üzerinde siyasi ve hukuki yargı yetkisini kullanmasına izin vermenin halkımızı korumanın ve onlar için adaleti sağlamanın tek yolu olduğunu” vurguladı.