Koronavirüs, Pekin’in en kalabalık bölgelerini felce uğrattı

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)
TT

Koronavirüs, Pekin’in en kalabalık bölgelerini felce uğrattı

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)

Pekin'in en kalabalık semti olan Chaoyang, geçtiğimiz hafta bir barda ve alışveriş alanında ortaya çıkan koronavirüs vakasının ardından yayılımı kontrol altına almak için üç tur toplu tarama yapıldığını duyurdu.
Pekin’de geçtiğimiz nisan ayında uygulanan kısıtlamalar kısa bir süre önce hafifletilmişti. Reuters haber ajansına göre il sağlık yetkilileri, Sanlitun bölgesindeki Heaven Süpermarket’te başlayan salgınla bağlantılı şimdiye kadar 166 onaylanmış vaka olduğunu bildirdi. Yetkililer yaptıkları basın açıklamasında barın bulunduğu Chaoyang bölgesinde de pazartesi ve çarşamba günleri arasında toplu testlerin gerçekleştirileceğini kaydetti.
Çin’de koronavirüs kaynaklı vaka ve ölüm sayısı birçok ülkeye kıyasla oldukça düşük.
Çoğu ülke kısıtlamaları gevşetmiş olmasına rağmen Çinli yetkililer salgını erken evrede ortadan kaldırmak adına ‘sıfır kovid’ politikasını sürdürüyor. Hareketleri kısıtlıyor ve toplu testler yapıyor.
Pekin şehir hükümeti sözcüsü Şu Hejian dün gazetecilere yaptığı açıklamada başkentteki salgının ‘agresif’ olduğunu söyledi. Hejian açıklamasında  “Şu an daha fazla yayılma riski halen var. Öncelikli görev salgının kaynağını izlemek ve aynı zamanda riskleri yönetmektir” dedi.
Bir konut komitesi çalışanı da Reuters’e, vaka görülmesinin ardından Chaoyang yerleşkesinde yüzlerce sakini barındıran iki binaya kapanma tedbiri getirildiğini bildirdi.
Şanghay şehir yetkilileri önceki gün semptomlar tepit edilen üç vaka olduğunu duyurdu. Yetkililer, 25 milyon sakin için test yapılacağı duyurusunda bulundu. Yetkililer, hafta sonu Şanghay'ın 16 bölgesinden 15'inde tüm sakinler için bir PCR testi yapılması talimatı verdi. Beş bölgede, test süresi boyunca halkın evden çıkmaları engelleniyor. Bir şehir yetkilisi dün düzenlediği basın toplantısında, Şanghay sakinlerinin 31 Temmuz’a kadar haftada en az bir test olması gerektiğini söyledi.
Yeni test kararı, koronavirüsü yayılmasını engellemeyi amaçlayan iki aylık karantinanın kaldırılmasından 10 gün sonra geldi. Bu süre zarfında gelir kaybı, özgürlük kısıtlaması, yakınların ölümü ve hatta açlığa maruz kalma birçok kişide endişe yarattı.

Şanghay’da yetkililere ceza
Şanghaylı yetkililer, koronavirüsün Omikron varyantından kaynaklı vakalar sebebiyle yurt dışından gelenleri izole etmek için kullanılan bir oteldeki yasal boşluklar nedeniyle bölge düzeyindeki birkaç yetkiliyi işten çıkardıklarını duyurdu. Açıklamada, son birkaç gün içinde işçiler arasında üç vaka tespit edilmesiyle devlete ait bir şirkette bazı yöneticilerin uyarıldığı ve diğerlerinin ise işten çıkarıldığı aktarıldı. Bazı personelin günlük test olma talimatına uymadığına dikkat çekildi.
Ulusal Sağlık Komisyonu, Çin’in önceki gün 134'ü semptomatik ve 141'i asemptomatik olmak üzere 275 yeni vaka tespit edildiğini duyurdu. Toplam ölü sayısı ise 5 bin 226 oldu. Çin’deki toplam vaka sayısı 886 bin olarak bildirildi.



Witkoff, Zelenskiy ve Avrupalı ​​liderlerle görüşmek üzere Berlin'e gidiyor

ABD Özel Temsilcisi Steve Wittkoff (Reuters)
ABD Özel Temsilcisi Steve Wittkoff (Reuters)
TT

Witkoff, Zelenskiy ve Avrupalı ​​liderlerle görüşmek üzere Berlin'e gidiyor

ABD Özel Temsilcisi Steve Wittkoff (Reuters)
ABD Özel Temsilcisi Steve Wittkoff (Reuters)

Konu hakkında bilgi sahibi bir ABD yetkilisi, Büyükelçi Steve Wittkoff ve Başkan Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'in bu hafta Berlin'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Avrupalı ​​liderlerle görüşeceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre yetkili, Wittkoff'un yarın ve pazartesi günleri Fransa, İngiltere ve Almanya'dan yetkililerle de görüşeceğini ifade etti.

Üst düzey bir ABD yetkilisi, Alman Basın Ajansı'na (DPA) Witkoff'un Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ve Avrupalı ​​yetkililerle görüşeceğini doğruladı.

Zelenskiy'nin pazartesi günü Berlin’e gelerek Almanya Başbakanı Friedrich Merz, çeşitli Avrupa devlet ve hükümet başkanları ile Avrupa Birliği ve NATO liderleriyle görüşmesi bekleniyor.

Witkoff, Ukrayna'daki savaşı sona erdirmeye yönelik ABD önerisi konusunda Ukrayna ve Rusya ile müzakerelere öncülük etti. Witkoff'un gönderilmesi kararı, Washington'un savaşın sona erdirilmesi planının şartları konusunda Kiev ile kalan farklılıkları giderme konusundaki artan aciliyetini vurguluyor.

Wall Street Journal'ın haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Almanya Şansölyesi Friedrich Merz'in de toplantıya katılması bekleniyor.

Beyaz Saray perşembe günü yaptığı açıklamada, Trump'ın barış görüşmelerinde ilerleme kaydedilebileceğine inanması halinde, ancak o zaman toplantıya bir yetkili göndereceğini belirtti.


Haberlere göre Herzog, Trump ile görüşmesinden önce Netanyahu'yu affetme konusunda bir karar vermeyecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Haberlere göre Herzog, Trump ile görüşmesinden önce Netanyahu'yu affetme konusunda bir karar vermeyecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)

İsrail Yayın Kurumu, herhangi bir kaynak göstermeden, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek üzere ABD'ye gitmesinden önce kendisine af çıkarılması konusunda bir karar vermesinin olası olmadığını bildirdi.

Times of Israel'e göre, bu durumun Trump'ın Netanyahu ile görüşmesinde af konusunun gündeme gelebileceği anlamına geldiğini de belirtti.

Netanyahu, üç yolsuzluk davasıyla karşı karşıya; bunlardan biri, Netanyahu ile Yediot Aharonot gazetesinin genel yayın yönetmeni Arnon Mozes arasında "rakip gazeteleri zayıflatmak karşılığında medyada daha fazla yer alma" konusunda yapılan gizli görüşmeleri içeriyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yıllardır süren yolsuzluk davasında affedilmesi için geçen pazar günü Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'a başvuruda bulundu.Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Netanyahu, ceza yargılamasının İsrail'i yönetme yeteneğini engellediğini ve affın devletin kamu yararına hizmet edeceğini savundu.

İsrail'in kuruluşundan bu yana en uzun süre görev yapan başbakanı olan Netanyahu, rüşvet, dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanma suçlamalarını uzun zamandır reddediyor.

Reuters'e göre avukatları cumhurbaşkanlığı ofisine yazdıkları bir mektupta Netanyahu'nun, yasal sürecin tamamen beraatiyle sonuçlanacağına hala inandığını belirtti.


Kaynaklar: Biden dönemi boyunca Amerika Birleşik Devletleri İsrail'den istihbarat bilgilerini gizledi

İsrailli bir asker, 6 Aralık 2023'te güney İsrail'den Gazze Şeridi üzerine bir İsrail insansız hava aracı fırlatıyor (AFP)
İsrailli bir asker, 6 Aralık 2023'te güney İsrail'den Gazze Şeridi üzerine bir İsrail insansız hava aracı fırlatıyor (AFP)
TT

Kaynaklar: Biden dönemi boyunca Amerika Birleşik Devletleri İsrail'den istihbarat bilgilerini gizledi

İsrailli bir asker, 6 Aralık 2023'te güney İsrail'den Gazze Şeridi üzerine bir İsrail insansız hava aracı fırlatıyor (AFP)
İsrailli bir asker, 6 Aralık 2023'te güney İsrail'den Gazze Şeridi üzerine bir İsrail insansız hava aracı fırlatıyor (AFP)

Konuyla ilgili bilgi sahibi altı kaynak, eski Başkan Joe Biden'ın yönetimi sırasında ABD istihbarat yetkililerinin, Gazze'deki savaş çabalarının yürütülme biçimine ilişkin endişeler nedeniyle İsrail ile bazı önemli bilgilerin paylaşımını geçici olarak askıya aldığını söyledi.

2024 yılının ikinci yarısında ABD, İsrail hükümetinin rehineleri ve Hamas militanlarını hedef almak için kullandığı Gazze üzerinde uçan bir ABD insansız hava aracının canlı yayınını kesti. Kaynaklardan beşi, askıya alma işleminin en az birkaç gün sürdüğünü belirtti.

İki kaynak, ABD'nin ayrıca İsrail'in Gazze'deki kritik askeri tesisleri hedef alma çabalarında belirli istihbaratı nasıl kullanabileceğine dair kısıtlamalar getirdiğini söyledi.

Her iki kaynak da kararın ne zaman alındığını belirtmekten kaçındı. Tüm kaynaklar, ABD istihbarat bilgilerini tartışmak için anonim kalmayı talep etti. Karar, ABD istihbarat camiasında Gazze'deki İsrail askeri operasyonlarında öldürülen sivillerin sayısı hakkındaki artan endişelerle birlikte geldi.

Kaynaklar, yetkililerin, İsrail'in iç güvenlik servisi Şin Bet tarafından Filistinli tutsaklara yapılan kötü muameleden endişe duyduğunu bildirdi.

Kaynaklardan üçü, yetkililerin ayrıca İsrail'in ABD istihbaratını kullanırken savaş hukukuna uyacağına dair yeterli güvence vermemesinden de endişe duyduğunu belirtti.

ABD yasalarına göre, istihbarat teşkilatları herhangi bir yabancı ülkeyle bilgi paylaşmadan önce bu güvenlik önlemlerini almak zorundadır.

İki kaynak, istihbarat camiası içinde bilgi saklama kararının sınırlı ve taktiksel olduğunu ve Biden yönetiminin istihbarat paylaşımı ve silah transferi yoluyla İsrail'e desteğini sürdürme politikasını koruduğunu belirtti.

Kaynaklar, yetkililerin, İsrail'in ABD istihbarat bilgilerini savaş hukukuna uygun olarak kullanmasını sağlamaya çalıştığını ifade etti.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, istihbarat yetkililerinin Beyaz Saray'dan emir almaya gerek duymadan belirli bilgi paylaşımı kararlarını derhal alma yetkisine sahip olduğunu söyledi. Başka bir bilgi sahibi kaynak ise İsrail'in ABD istihbarat bilgilerinin kullanım şeklini değiştirme taleplerinin, bu bilgilerin nasıl kullanılacağına dair yeni güvenceler gerektireceğini belirtti.

Reuters, bu kararların tarihlerini veya Başkan Joe Biden'ın bunlardan haberdar olup olmadığını belirleyemedi. Biden'ın sözcüsü ise yorum talebine yanıt vermedi.