Kronik böbrek hastalığı, kademeli olarak böbrek fonksiyonu kaybına neden olabilir. Böbrekler, fazla sıvıyı ve vücut atıklarını uzaklaştırmaktan sorumlu organlardır. Tehlikeli seviyelerde sıvı, elektrolit ve atık ürünler böbrek yetmezliğine ve ileri seviyede kronik böbrek hastalığına yol açabiliyor.
Doğru beslenme, böbrek hastalıklarının semptomlarını kontrol etmeye ve azaltmaya yardımcı olabilir. Şarku’l Avsat’ın sağlık haberleri portalı onlymyhealth’den aktardığı habere göre Hindistan’ın Lucknow kentindeki Fatima Hastanesi’nde Klinik Beslenme Uzmanı olarak görev alan Dr. Usha Joshi site ile yaptığı röportajda böbrek hastaları için doğru beslenme planından bahsetti.
Dr. Joshi’nin verdiği bilgilere göre Hindistan Ulusal Diyabet, Sindirim ve Böbrek Sağlığı Enstitüsü’nün böbrek problemlerinizi azaltmak için göz önünde bulundurmanız gereken diyet planı şöyle:
1-Tuz ve sodyum oranı düşük yiyecekler yiyin
-Sodyum ve tuz alımına çok dikkat etmelisiniz. Günlük beslenme menünüz 2300 mg'dan az sodyum içermelidir.
-Menünüze taze meyve ve sebzeler eklemeye çalışın. Ambalajlı gıdalar, ürünlerin raf ömrünü uzatmak için sodyum bileşenleri içerebilir.
-Evde yemek pişirmek, sodyumun kontrolüne yardımcı olur. Restoranlarda hazırlanan yiyeceklerin sodyum oranı nispeten yüksektir.
-Yemeklerinizde sodyum içermeyen baharatlar, otlar ve çeşniler kullanın.
-Aşırı sodyumu gidermek için konserve sebzeleri veya et, balık, fasulye vb. gıda maddelerini duruladıktan sonra tüketin.
2-Doğru protein türünü seçin
-Körü körüne protein tüketmeyin. Proteinler ancak ölçülü tüketildiğinde böbrekleri iltihaplanmadan korumaya yardımcı olurlar. Menünüzde daha fazla protein olması böbrek fonksiyonlarını zorlaştırabilir.
-Az miktarda proteinli yemek yiyin. Örneğin;
*Besin bileşenlerini korumak için hem bitki hem de hayvan kaynaklarından oluşan bir protein karışımı yapın.
*Böbrek hastaları menülerine tavuk, balık, et, yumurta, süt ürünleri, fasulye, kuruyemiş ve tahılları dahil edebilirler.
3-Kalp dostu diyet uygulayın
Kalp dostu bir diyet, dolaşıma yardımcı olan ve kan basıncını kontrol altında tutan yiyecekleri yemek anlamına gelir. Bunun için kronik böbrek durumunuzda bazı olumlu değişiklikler meydana getirmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
-Kızartılmış yiyecekler yerine daha çok ızgarada ya da fırında pişirilmiş veya kavrulmuş yiyecekler yiyin.
-Yiyeceklerin daha az yağ çekmesi için yapışmaz pişirme kağıtları kullanın.
-Kötü yağları veya karbonhidratları azaltmak için etlerin deri kısımlarını ayıklayın.
-Doymuş veya trans yağ tüketimini azaltın.
-Kalp dostu gıdalar arasında balık, fasulye, meyve, kümes hayvanları, yağsız et, az yağlı veya yağsız süt, yoğurt ve peynir bulunur.
4-Daha az Fosfor içeren yiyecek ve içecekler tüketin
Kemiklerinizi ve kan damarlarınızı zarar görmekten korumak için fosfor alımınızı sınırlamanız gerekir. Yüksek fosfor tüketimi kalsiyumu kemiklerden çekebilir ve onları ince ve kırılgan hale getirebilir.
Ambalajlı gıdalar aslında taze ürünlerden daha fazla fosfor içerebilir.
5-Doğru miktarda Potasyum tüketin
Böbrek problemlerini gidermek için tükettiğiniz potasyumu kontrol etmeniz gerekir. Kandaki potasyum seviyeleri çok yüksek veya çok düşükse, böbrek hasarına ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. Yiyecek ve içecek seçimi potasyum düzeylerini düşürebilir.
-Gıdalardaki tuz takviyelerinde özellikle kaçınılmalıdır. Bu yüzden gıda içerik etiketlerini kontrol edilmelidir.
-Meyve ve sebzeleri yemeden önce iyice durulayın.
-İlaçlar vücudunuzdaki potasyum içeriğini de artırdığı için doktorunuza danışmalısınız.