Filistin Devlet Başkanı Abbas Güney Kıbrıs’ı ziyaret etti

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiadis, Filistinli mevkidaşı Abbas ile Lefkoşa’daki görüşmelerin ardından basın açıklaması yaptı (AFP)
Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiadis, Filistinli mevkidaşı Abbas ile Lefkoşa’daki görüşmelerin ardından basın açıklaması yaptı (AFP)
TT

Filistin Devlet Başkanı Abbas Güney Kıbrıs’ı ziyaret etti

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiadis, Filistinli mevkidaşı Abbas ile Lefkoşa’daki görüşmelerin ardından basın açıklaması yaptı (AFP)
Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiadis, Filistinli mevkidaşı Abbas ile Lefkoşa’daki görüşmelerin ardından basın açıklaması yaptı (AFP)

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistinlileri korumak için gerekli önlemleri alma ve işgalcilerin kabul edilemez boyutlara ulaşan ihlallerine son verme tehdidini yinelerken, aynı zamanda her türlü barış girişime katılmaya hazır olduğunu ilan etti. Öldüğüne yönelik söylentileri çıktığı bir dönemde Abbas Ürdün’e, ardından ise Güney Kıbrıs’a gitti.
Abbas dün Lefkoşa’da Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile düzenlediği basın toplantısında, Filistin ile imzalanan tüm anlaşmaları askıya alan mevcut İsrail hükümetinin tutumu nedeniyle barışı sağlama çabalarını sürdürme konusunda Anastasiadis’i bilgilendirdiğini söyleyerek, İsrail’in iki devletli çözüme dayalı vizyonu reddettiğini belirtti. Filistin Devlet Başkanı, “Filistin halkımız için siyasi bir ufuk ve uluslararası korumanın yokluğunda mevcut durumun müsamaha gösterilemeyeceğini veya hoş görülemeyeceğini burada vurguluyoruz. Bu ciddi zorluklarla yüzleşmek için uluslararası desteği harekete geçirmek, çifte standart yerine caydırıcı önlemler almak için temaslarda bulunmaya devam edeceğiz. Kabul edilemez boyutlara ulaşan işgal suçlarına son vermek için halkımızın çıkarlarını koruyan gerekli yasal önlemleri almak zorunda kalacağız” şeklinde konuştu.
Abbas, “Bütün bunlara rağmen, uluslararası meşruiyete dayalı, bölgede herkes için barış, güvenlik ve istikrara yol açacak ve İsrail'in, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'ni işgalini sona erdirecek her türlü barış çabasına veya girişimine katılmaya hazırız” dedi.
Abbas, Anastasiadis’in davetiyle üç günlük bir ziyaret için Pazartesi günü Güney Kıbrıs’a giderek, Arap devletlerinin ülkedeki büyükelçileri dahil üst düzey yetkililerle bir araya geldi.
Abbas dün Güney Kıbrıs ve Filistin heyetlerinin de katıldığı toplantıda, Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı ile toplandı. Abbas, “Filistin Devletini tanıyan, uluslararası arenada Filistin halkının özgürlüğü ve bağımsızlığını elde etmesi için yanında olmaya devam eden kararlı duruşu nedeniyle” Rum mevkidaşı Anastasiadis’e teşekkür ederek Filistin devlet madalyası takdim etti. Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı da Kıbrıs ve Filistin arasındaki dostluk ve iş birliği ilişkilerini güçlendirmedeki rolünü takdir ederek Abbas'a Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Büyük Kolyesi'ni takdim etti.
Filistin Devlet Başkanı, Güney Kıbrıs’a gittikten hemen sonra Arap büyükelçileri ile de bir araya geldi. Görüşme sırasında Abbas, Filistin davasıyla ilgili son gelişmeleri ve İsrail'in özellikle Kudüs'te, Mescid-i Aksa'da, İslam ve Hıristiyan kutsal mekanlarında Filistin halkına yönelik devam eden saldırılarını ve suçlarını anlattı. Ayrıca temaslar ve barış sürecini canlandırmaya yönelik büyükelçilere bilgi verdi.
Ziyaret, ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda iş birliği, Kadın İşleri Bakanlığı ile iş birliği içinde eşitlik ve kadınların güçlendirilmesi ile ilgili konularda koordinasyon, diplomatik eğitim alanında iş birliği, karşılıklı fikir alışverişi konularında iş birliğini içeren bir mutabakat ve işbirliği zaptı imzalanmasıyla sonuçlandı.



Lübnan, Hizbullah'ın silahlarına yönelik yasağı zımnen uzattı

Cumhurbaşkanı Joseph Avn başkanlığında bir Bakanlar Kurulu toplantısı yapıldı (Cumhuriyet Başkanlığı)
Cumhurbaşkanı Joseph Avn başkanlığında bir Bakanlar Kurulu toplantısı yapıldı (Cumhuriyet Başkanlığı)
TT

Lübnan, Hizbullah'ın silahlarına yönelik yasağı zımnen uzattı

Cumhurbaşkanı Joseph Avn başkanlığında bir Bakanlar Kurulu toplantısı yapıldı (Cumhuriyet Başkanlığı)
Cumhurbaşkanı Joseph Avn başkanlığında bir Bakanlar Kurulu toplantısı yapıldı (Cumhuriyet Başkanlığı)

Lübnan, Hizbullah'ı silahsızlandırma planının ilk aşamasının uygulanması için son tarihi zımnen (dolaylı olarak) uzattı. Ordu dün, ilk aşamanın hedeflerinin sahada etkili ve somut bir şekilde gerçekleştirilmesinin ardından planın ileri bir aşamaya girdiğini vurguladı. Litani Nehri'nin güneyinde, İsrail'in işgal ettiği topraklar ve bölgeler hariç, kendi yetkisi altına giren bölgeler üzerindeki kontrolünü genişleterek, “bu bölgedeki çalışmalar, patlamamış mühimmat ve tüneller imha edilene kadar devam edecek” dedi.

Ordunun raporu geniş siyasi destek görürken, kabine orduya Litani Nehri'nin kuzeyinden silahların çekilmesi için ayrıntılı bir plan geliştirmesi konusunda ek bir süre daha verdi ve bu süreyi gelecek şubat ayının başına kadar uzattı.

İsrail ise Lübnan ordusunun başarılarını sorguladı ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisi, Lübnan hükümeti ve ordusunun Hizbullah'ı silahsızlandırma çabalarının "cesaret verici bir başlangıç ​​ancak tamamen yetersiz" olduğunu ifade etti.


Washington'un yardımı askıya almasının ardından Somali ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkiler en düşük seviyesine geriledi

ABD Dışişleri Bakanlığı (Reuters)
ABD Dışişleri Bakanlığı (Reuters)
TT

Washington'un yardımı askıya almasının ardından Somali ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkiler en düşük seviyesine geriledi

ABD Dışişleri Bakanlığı (Reuters)
ABD Dışişleri Bakanlığı (Reuters)

Somali ile Amerika arasındaki ilişkiler, Washington'un tonlarca gıda yardımının akıbeti konusunda çıkan anlaşmazlık üzerine Mogadişu hükümetine daha fazla yardım sağlamayı durdurma niyetini açıklamasının ardından en düşük seviyesine ulaştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Dış Yardımdan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı X platformunda yaptığı bir paylaşımda, Somali hükümet yetkililerinin Washington tarafından finanse edilen Dünya Gıda Programı'na ait bir depoyu tahrip ettiğini ve bağışçılar tarafından savunmasız Somalililer için sağlanan gıda yardımına yasadışı olarak el koyduğunu belirtti.

Bu nedenle Washington'un Somali'ye yardımını askıya alacağını ifade etti. Bu yardımın değeri henüz bilinmiyor.

Somali Dışişleri Bakanlığı dün, ABD'den gelen yardımın çalındığı iddialarını yalanlayarak, yardımın hala Dünya Gıda Programı'nın elinde olduğunu açıkladı.

Bakanlık, Blue Warehouse (Mavi Depo) olarak bilinen ana yardım deposunun bulunduğu Mogadişu liman bölgesinde genişletme ve rehabilitasyon çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Bakanlık, bu çalışmaların “insani yardımların depolanması, yönetimi veya dağıtımını etkilemediğini” ifade etti.

 Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Muhammed, Mogadişu'da başkanlık sarayındaki ofisinde Reuters'e verdiği röportaj sırasında (Arşiv-Reuters)Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Muhammed, Mogadişu'da başkanlık sarayındaki ofisinde Reuters'e verdiği röportaj sırasında (Arşiv-Reuters)

Dünya Gıda Programı sözcüsü, liman yetkililerinin Mavi Depo'yu yıktığını ve programın sorunu çözmek ve yardımların güvenli bir şekilde depolanmasını sağlamak için yetkililerle iş birliği yaptığını söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre ajansın çarşamba günü gördüğü Mogadişu Liman İdaresi tarafından düzenlenen teslimat belgesinde, Dünya Gıda Programı'nın daha önce Mavi Depo'dan başka bir depoya aktarılan gıda maddelerini teslim aldığı belirtiliyor. Belge, Somali'deki bir WFP yetkilisi tarafından imzalanmış görünüyor ve laboratuvar testleri gıdaların insan tüketimine uygun olduğunu doğruladıktan sonra programın gıdaların nihai teslimatını onaylayacağına dair el yazısı bir not içeriyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, yardımların yeniden başlamasının Somali hükümetinin sorumluluk alması ve durumu düzeltmek için adımlar atmasına bağlı olacağını ifade etti.


EŞ-Şara, Erdoğan ve Macron ile yaptığı iki ayrı telefon görüşmesinde Halep'teki son gelişmeleri ele aldı

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (Arşiv -Reuters)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (Arşiv -Reuters)
TT

EŞ-Şara, Erdoğan ve Macron ile yaptığı iki ayrı telefon görüşmesinde Halep'teki son gelişmeleri ele aldı

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (Arşiv -Reuters)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (Arşiv -Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanlığı dün akşam yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı iki ayrı telefon görüşmesinde Halep'teki son gelişmeleri ve istikrarı güçlendirme yollarını görüştüğünü duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, eş-Şara'nın Erdoğan'a "Suriye milli ilkelerini, bunların başında da devlet egemenliğinin tüm topraklara yayılması ilkesini" teyit ettiğini ve "mevcut önceliğin sivilleri korumak, Halep'in çevresini güvence altına almak ve yeniden yapılanma sürecini engelleyen yasadışı silahlı varlığı sona erdirmek" olduğunu vurguladığını ifade etti.

Suriye Cumhurbaşkanlığı ayrı bir açıklamada, eş-Şara'nın Fransız Cumhurbaşkanı ile ikili iş birliğinin geliştirilmesi ve Suriye ile bölgedeki son gelişmeler hakkında görüştüğünü ve Suriye'nin Fransa'ya "istikrar yolunu desteklemedeki rolü, ulusal bütünleşmeyi destekleme ve Suriye devletinin egemenliğini tüm topraklarına yayma yönündeki Fransız çabaları" için minnettarlığını ifade ettiğini belirtti.

Açıklamada, Suriye Devlet Başkanı'nın Halep'teki devlet çalışmalarını da gözden geçirdiği ve sivillerin korunmasının ve şehrin çevresinin güvenliğinin sağlanmasının normale dönüşün sağlanması için en önemli öncelik olduğunu vurguladığı belirtildi. Eş-Şara, "devletin Suriye halkının tüm kesimlerini, özellikle de ulusal dokunun ayrılmaz bir parçası ve Suriye'nin geleceğinin inşasında kilit ortak olan Kürt kesimini korumadaki ulusal ve egemen rolünü" vurguladı.