Fidyeciler Dera'dan kaçmak isteyenleri tehdit ediyor

Suriye ve Lübnan arasındaki kaçakçılık yolunun bir resmi (Şarku'l Avsat)
Suriye ve Lübnan arasındaki kaçakçılık yolunun bir resmi (Şarku'l Avsat)
TT

Fidyeciler Dera'dan kaçmak isteyenleri tehdit ediyor

Suriye ve Lübnan arasındaki kaçakçılık yolunun bir resmi (Şarku'l Avsat)
Suriye ve Lübnan arasındaki kaçakçılık yolunun bir resmi (Şarku'l Avsat)

Suriye rejimi tarafından kontrol edilen bölgelerde, özellikle Humus kırsalında son zamanlarda fidye için adam kaçırma olgusu yaygınlaştı. Ülkelerinde mahsur kalan ve yasadışı yollardan Lübnan'a oradan da başta Körfez ülkeleri olmak üzere, yurtdışına gitmek isteyen Suriyeliler bu kaçırma olaylarının hedefinde yer alıyor. Bu yollardan yasadışı geçenler, Suriye rejimine ait bölgelerde silahlı gruplar tarafından adam kaçırma ve gasp eylemlerine maruz kalıyor.
Fidyeciler 6’sı Dera vilayetinden 2’si Süveyde’den toplam 8 kişiyi kaçırdı. Deralı gençlerin ailelerinden biri Şarku'l Avsat'a şunları söyledi: “35 yaşındaki oğlum, çalışmak ve Suriye'deki ailesine destek olmak için Körfez ülkelerine gitmek üzere Beyrut'taki Suriye büyükelçiliğinden pasaport almak için Lübnan'a doğru yola çıktı. Ancak zorunlu askerlik yapması gerektiği için Suriye geçişlerinden yasal olarak seyahat edemiyor. Humus'tan bir kaçakçıyla koordineli olarak Lübnan'a doğru araba ile kaçakçılar kullandığı  güzergahın yolunu tuttu. Hizbullah'a bağlı grupların bulunduğu El-Kuseyr kırsalındaki kuzeybatı Humus yolunda silahlı bir grup, arabayı durdurdu. Otomobilde bulunan üç genç, bilinmeyen bir yere götürüldü. Olaydan iki gün sonra fidyeciler telefon etti. Lübnan ve Suriye lehçeleri konuşuyorlardı. Kişi başı 15 bin dolar istediler. Görüşmelerin ardından, kaçırılan 3 kişinin serbest bırakılması karşılığında miktarı 10 bin dolara düşürmeyi kabul ettiler. Ödeme yapılmaması ihtimaline karşı birçok tehdit savurdular.”
Kurbanların akrabalarından biri, fidyeyi karşılamayacağını belirtti. Ardından hayır kurumları fidyeyi temin için yardım istemeye başvurdu. Fidyeciler, ödeme tarihinden saatler önce belirlenecek rastgele bir adrese göre Humus şehrinde teslimat talep ettiler ve herhangi bir resmi kuruma haber verilmemesi konusunda uyardılar.
Dera'nın doğu kırsalında yaşayan bir kişinin de yasadışı yollardan Lübnan'a girmeye çalışırken kaybolduğu bildirildi. Şahıs 31 Mayıs'ta Humus vilayetinde karayolu üzerinden Lübnan'a giderken silahlı bir çete tarafından kaçırıldı ve serbest bırakılması için 25 bin dolar talep edildi.
Süveyde’deki yerel kaynaklar da 2 gencin El-Kuseyr şehrinin kırsalında Lübnan'dan yasadışı yollardan Suriye'ye girmeye çalışırken silahlı bir grup tarafından kaçırıldığını söyledi. Burası kaçırma olaylarının sık sık yaşandığı bir bölge. Güvenlik arabuluculuğu ve pazarlıklardan sonra aileler çocuklarının serbest bırakılmaları için kişi başı 5 bin dolar ödedi.
 Suriyeli aktivistler geçtiğimiz günlerde El-Kuseyr, Humus ve Vadi Halid kırsalında adam kaçırma çetelerinin yayılması nedeniyle Lübnan'dan yasadışı yollardan ayrılmaya veya Lübnan'dan ülkeye geri dönüşlere karşı uyarıda bulundular. Bu alanlarda Hizbullah'a bağlı gruplar ve Suriye Ulusal Savunması'na bağlı yerel silahlı grupların da bulunduğunu söylediler.
 Suriye'nin çoğu bölgesinde suç oranlarında bir artışa tanık olunuyor. Başkent Şam, Lazkiye, Tartus ve diğer başka şehirler dahil olmak üzere Suriye'nin tüm bölgelerinden her gün cinayet, adam kaçırma, soygun vakalarıyla ilgili haberler yayınlanıyor.
Bir hafta önce Tartus şehrinden bir vatandaş, bir video klipte Beşar Esad'a seslenerek kendisini silahlı bir yerel gruptan korumasını talep etti. Vatandaş silahlı grubun kendisini öldürmek ve evinden çıkarmakla tehdit ettiğini kaydetti.
 Yolsuzluk, uyuşturucu ve silahların yaygınlaşması, ekonomik koşulların kötüleşmesi ve güvenlik makamlarına, yargıya bağlı silahlı grupların görmezden gelinmesiyle birlikte güvensizlik olgusu da tırmandı. Resmi makamlara bağlı bu silahlı grupların 2011 yılında Suriye savaşının başlamasıyla birlikte arttığı biliniyor.



İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 120 hedefi bombaladığını açıkladı

Gazze şehrindeki Şifa Hastanesi'ne düzenlenen İsrail hava saldırısında hayatını kaybeden yakınının cenazesi başında ağlayan Filistinli bir kadın (AFP)
Gazze şehrindeki Şifa Hastanesi'ne düzenlenen İsrail hava saldırısında hayatını kaybeden yakınının cenazesi başında ağlayan Filistinli bir kadın (AFP)
TT

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 120 hedefi bombaladığını açıkladı

Gazze şehrindeki Şifa Hastanesi'ne düzenlenen İsrail hava saldırısında hayatını kaybeden yakınının cenazesi başında ağlayan Filistinli bir kadın (AFP)
Gazze şehrindeki Şifa Hastanesi'ne düzenlenen İsrail hava saldırısında hayatını kaybeden yakınının cenazesi başında ağlayan Filistinli bir kadın (AFP)

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde terörist olarak nitelendirdiği yaklaşık 120 hedefi bombaladığını açıkladı.

Yedioth Ahronoth gazetesi, İsrail Ordu Sözcüsü’nün bombardımanın ‘silahlı hücreleri, askeri binaları, savaş tünellerini, bubi tuzaklı tesisleri ve diğer altyapıları’ kapsadığını söylediğini aktardı.

Şarku’l Avsat’ın Yedioth Ahronoth’tan aktardığına göre Sözcü, “401. Tugay'ın Gazze'deki operasyonları sırasında, kuvvetlere yaklaşan bir dizi silahlı militan hava araçlarıyla imha edildi” dedi.

Haberde ayrıca, ‘98. Tugay'ın Gazze şehrindeki operasyonlarını yoğunlaştırdığı ve 143. Tugay'ın Gazze Şeridi'nin güneyindeki onlarca terörist altyapı tesisini imha ettiği’ belirtildi.

ujı
İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bombaladığı bir ev (AFP)

Filistin Safa Haber Ajansı ise bugün erken saatlerden bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında, aralarında bir gazetecinin de bulunduğu 17 Filistinlinin öldüğünü, çok sayıda kişinin de yaralandığını bildirdi.

Ajans, hayatını kaybedenler arasında İsrail'in Gazze Şeridi'nin orta ve batı bölgelerine düzenlediği bombardımanlarda hayatını kaybeden 10 vatandaşın bulunduğunu, bunların arasında gazeteci Vela el-Caberi, eşi ve çocuklarının da olduğunu, diğer cesetlerin ise Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Balah kentinin çeşitli bölgelerinden çıkarıldığını belirtti.

Söz konusu gelişmeler, bugün 100'den fazla sivil toplum kuruluşunun Gazze Şeridi'nde ‘toplu kıtlık’ tehlikesi konusunda uyarıda bulunmasının ardından meydana geldi.

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içinde Gazze Şeridi'nde kıtlık ve yetersiz beslenme nedeniyle 10 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Bakanlığın Facebook sayfasında bugün yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi'ndeki hastaneler, son 24 saat içinde Gazze Şeridi'nde kıtlık ve yetersiz beslenme nedeniyle 10 yeni ölüm vakası kaydetti” denildi. Açıklamada, Gazze Şeridi'nde kıtlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısının 111'e yükseldiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı abluka nedeniyle 5 yaşın altındaki çocuklarda yetersiz beslenme oranının mart ile haziran ayları arasında iki katına çıktığı uyarısında bulundu.

Ajans, UNRWA'ya bağlı sağlık merkezleri ve tıbbi noktaların bu dönemde yaklaşık 74 bin çocukta yetersiz beslenme taraması yaptığını ve yaklaşık 5 bin 500 vakada genel akut yetersiz beslenme, 800 vakada ise şiddetli akut yetersiz beslenme tespit ettiğini açıkladı.

İsrail, 21 aydan fazla süredir devam eden savaş nedeniyle kuşatılmış ve tahrip edilmiş Filistin bölgesindeki korkunç insani durum nedeniyle artan uluslararası baskı ile karşı karşıya.

Şifa Tıp Kompleksi dün, son 72 saat içinde Gazze Şeridi'nde 21 çocuğun ‘yetersiz beslenme ve açlık nedeniyle’ hayatını kaybettiğini açıkladı.

o
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un el-Mevasi bölgesinde yemek almak için koşan Filistinliler (AFP)

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ile Hamas arasındaki savaş nedeniyle Gazze Şeridi'nde yaşanan dehşetin, özellikle ölü sayısı ve geniş çaplı yıkım açısından, ‘modern tarihte eşi benzeri olmayan’ bir durum olduğunu söyledi. Guterres, “Yetersiz beslenme giderek kötüleşiyor ve açlık her kapıyı çalıyor” dedi.

ABD dün, Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un Gazze Şeridi'ne insani yardım koridoru açmayı amaçlayan görüşmelerde bulunmak üzere Avrupa'ya gideceğini duyurdu.

Ekim 2023'te Gazze savaşının başlamasından bu yana, Hamas tarafından yönetilen ve BM tarafından güvenilir kabul edilen Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre, Gazze Şeridi'nde çoğu sivil olmak üzere 59 binden fazla Filistinli yaşamını yitirdi.