Gece kiraz yemenin faydaları

Gece kiraz yemenin faydaları
TT

Gece kiraz yemenin faydaları

Gece kiraz yemenin faydaları

Birçok insan günün her saatinde kiraz atıştırmaktan hoşlanırken bazılarıysa geceleri kiraz yemenin sağlığa zararlı olabileceğine inanıyor.
Bunun nedeni kirazların yüksek şeker içermesi olabilir.
Medical News Today'e göre kirazda çok fazla şekerin yanı sıra sindirimi fazla etkilemeyecek düzeyde lif de içerir. Healthdigest internet sitesine göreyse yatmadan önce kiraz yemek, daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir.
Cleveland Clinic’in haberine göre kirazlar vücuttaki melatonin miktarının artırılmasını sağlıyor.
Melatonin, uykuyu düzenlemeye yardımcı olan bir hormon. Bu nedenle yatmadan önce kiraz yemek uykuya dalmanıza ve daha uzun süre uykuda kalmanıza yardımcı ediyor.
Kirazda serotonin ve melatonin üretimine yardımcı, bir amino asit olan triptofan da bulunuyor.
Diyetisyen Beth Czerwony konuya dair şu açıklamayı yaptı:
"Kiraz farklı enzimler içeriyor. Aslında triptofanı vücutta daha uzun süre tutuyor. Bu yüzden sadece daha erken uyumanızı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda daha uzun süre uyumanızı da sağlıyor."
Kiraz, ayrıca iltihabı ve kas ağrısını azaltarak geceleri daha rahat hissedilmesine ve daha iyi uyumaya da yardımcı oluyor.
Kiraz sadece lezzetli olmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlık açısından da çesitli faydalar sağlıyor. Kirazda potasyum, magnezyum minerallerinin yanında A, C ve E vitaminleri de bulunuyor.
Bunlar hücreleri hasardan korumaya yardımcı olabilecek güçlü antioksidanlar olarak biliniyor. Antioksidanlar açısından zengin olan kiraz kalp sorunları, kanser ve Alzheimer gibi kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahip.
Kiraz da dahil olmak üzere daha fazla meyve tüketmek genel sağlık açısından iyi olarak gösteriliyor. Zira lif bakımından zengin olan kiraz zinde kalmaya yardımcı oluyor kronik rahatsızlıkların oluşum riskini azaltabiliyor.
Kiraz ayrıca oldukça fazla su da içeriyor. Bu nedenle düzenli olarak kiraz yemek su tüketimi açısından önemli bir etki yaratıyor.
Kiraz tek başına yenilebildiği gibi yoğurt, tahıl gevreği, yulaf ezmesi veya smoothie'lerle de tüketilebiliyor.



Trump'ın ilaçlara getireceği gümrük vergisinin maliyeti yıllık 51 milyar dolar

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Trump'ın ilaçlara getireceği gümrük vergisinin maliyeti yıllık 51 milyar dolar

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Yeni rapora göre Donald Trump'ın yabancı ilaç ithalatının tamamına yüzde 25 gümrük vergisi getirme tehdidi, ABD'de ilaç maliyetlerini yaklaşık 51 milyar dolar artıracak.

Henüz uygulamaya konmamış gümrük vergilerinin yürürlüğe girmesi halinde, ilaç fiyatları ve diğer maliyetler yüzde 12,9'a varan oranlarda artabilir.

Bulgular, ilaç endüstrisinin ABD ticaret grubunun hazırlattığı, Ernst & Young'ın yazdığı ve Reuters'ın ulaştığı rapordan elde edildi.

Analiz, 2023'te ABD'nin 203 milyar dolarlık ilaç ürünü ithal ettiğini ve bunun yüzde 73'ünün başta İrlanda, İsviçre ve Almanya olmak üzere Avrupa'dan geldiğini ortaya koydu.

ABD'nin o yılki toplam mamul ilaç satışı 393 milyar dolardı.

22 Nisan tarihli rapor, üyeleri arasında Amgen, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly ve Pfizer'ın da bulunduğu ABD'nin ana ilaç lobisi Amerika İlaç Araştırmacı ve Üreticileri (PhMRA) tarafından hazırlatıldı.

Rapor kamuoyuyla paylaşılmadı.

Rapor, Trump yönetiminin yabancı ilaç üretimine bağımlılık konusundaki ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek ilaç ithalatını soruşturacağını açıklamasının ardından hazırlatıldı.

Bireylerin, kuruluşların ve diğer ilgili tarafların önerilen bir politika ya da düzenlemeye nihai şeklini vermeye yardımcı olacak girdiler sağlayabileceği 21 günlük kamuoyu yorum dönemi halihazırda devam ediyor.

Şimdiye kadar ilaç ürünleri Başkan'ın ABD'ye gelen yabancı ürünlere yönelik kapsamlı küresel gümrük vergilerinden muaf tutulsa da Başkan, birçok kez yüzde 25'lik vergiyi uygulama tehdidinde bulundu.

PhMRA, gümrük vergilerinin, Başkan'ın amaçlarının aksine, yerli ilaç ve diğer tıbbi ürünlerin üretimini artırma çabalarını baltalayacağını savunuyor.

Yabancı ilaç üreticileri de Trump'a, gümrük vergilerinin uygulanması halinde, vergilerin etkisini azaltma umuduyla ithal ilaçlara uygulanan vergilerin aşamalı olarak artırılması için lobi yapıyor.

Rapora göre, ithal ara girdiler ya da ithal bitmiş ürünler üzerindeki gümrük vergilerinin tüketicilere ne ölçüde yansıtılacağı belirsiz.

Ek olarak ABD'de ilaçların yaklaşık yüzde 25'i ihraç ediliyor. Ernst & Young'a göre 2023'te toplamda 101 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

Danışmanlık firması, yüksek girdi maliyetlerinin ABD ilaçlarına yönelik dış talebi zayıflatması halinde, sektördeki 490 bin ihracat bağlantılı işin bir kısmının da risk altında olabileceğini ekledi.

PhRMA raporu olası misilleme vergilerinin etkisini içermiyor. Reuters'ın haberine göre, ABD'li üreticiler üzerindeki ekonomik etki çok daha önemli olacak.

Reuters'tan da yararlanılmıştır.

Independent Türkçe