Çin ilk yerli yapım uçak gemisini tanıttı

Gemide bugüne dek sadece ABD Donanması'nda olan bir teknoloji de var

Çin'in üçüncü uçak gemisi (AFP)
Çin'in üçüncü uçak gemisi (AFP)
TT

Çin ilk yerli yapım uçak gemisini tanıttı

Çin'in üçüncü uçak gemisi (AFP)
Çin'in üçüncü uçak gemisi (AFP)

ABD ve Çin arasında gerilim artarken Pekin, ilk yerli yapım uçak gemisini tanıttı.
Devlete ait Çin Merkez Televizyonu (CCTV), Fucien adı verilen uçak gemisinin cuma günü Şanghay yakınlarındaki Jiangnan tersanesinde düzenlenen törenle tanıtıldığını duyurdu.
CCTV'nin haberinde geminin "tamamen Çin tarafından tasarlanıp üretilen, katapultlu ilk uçak gemisi olduğu" ifade edilirken, gemiyle ilgili testlerin ileri tarihlerde yapılacağı bildirildi.
Singapur merkezli savunma istihbarat şirketi Janes'ten analist Rıdvan Rahmet, Amerikan haber ajansı AP'ye açıklamasında, "Bu askeri ve sanayi bakımdan Çin için önemli bir kilometre taşı" dedi.
Rahmet, "Bu, Çinli mühendislerin artık korvetler, fırkateynler, muhripler, amfibi saldırı gemileri ve şimdi de bir uçak gemisi olmak üzere modern deniz savaşıyla ilişkili tüm su üstü savaş gemilerini yerli olarak yüksek kapasitede üretebildiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.
AP'nin aktardığına göre gemide yer alan katapult sistemi elektromanyetik özelliğe sahip.
Katapultlar, savaş uçaklarının gemi güvertesi gibi geniş olmayan alanlardan havalanabilmesini sağlıyor. Buharlı olanlara kıyasla elektromanyetik katapultlarsa gemide daha az yer kaplıyor, daha az insan gücü gerektiriyor ve farklı modelde uçakların aynı güverteden uçuş yapabilmesini mümkün kılıyor. Bu sisteme şimdiye dek yalnızca ABD Donanması sahipti.
Çin'in 2012'de tamamladığı Liaoning ve 2019'da hizmete giren Şandong savaş gemilerinde bu katapult sistemi yer almıyordu.
Fucien'le birlikte Çin toplamda 3 uçak gemisine sahip olurken, 11 uçak gemisiyle ABD hâlâ üstünlüğü elinde tutuyor.
Çin'in ilk uçak gemisi yeniden tasarlanmış bir Sovyet gemisiyken, ikincisiyse yine Sovyet tasarımı temel alınarak Çin'de inşa edilmişti. 

Tayvan ve Hint-Pasifik gerginliği
Son dönemde ABD-Çin arasında Tayvan meselesi nedeniyle gerginlik yeniden tırmanmıştı.
Geçen hafta Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'e Tayvan'ın bağımsızlığını ilan etmesi halinde "savaş başlatmakta tereddüt etmeyeceklerini" söylemişti.
Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunurken, Tayvan ise bunu reddediyor.
Öte yandan Çin'in Hint-Pasifik hattında attığı adımlar da son dönemde tansiyonun yükselmesine neden olmuştu.
Pekin'in Solomon Adaları'yla güvenlik anlaşması imzalaması, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya gibi ülkeler tarafından Pekin'in bölgedeki askeri ve ekonomik nüfuzunu artırma hamlesi olarak değerlendirilmişti.



ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
TT

ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan'da kendi ifadesiyle ‘Başkan Trump'ın sabrına bağlı’ sınırlı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Barrack, New York'ta düzenlediği ve Şarku’l Avsat'ın da davet edildiği basın toplantısında şunları söyledi: “Trump sabrıyla tanınsa da bu sabır sınırsız değil. Lübnan'ı çok seviyor ve belki de Dwight Eisenhower'dan bu yana hiçbir ABD başkanı bu sevgiyi göstermemiştir. Bu ülkeye yönelik samimi takdirlerini ifade etti. Ancak Lübnanlılar harekete geçmeli. Bu fırsatı değerlendirmek zorundalar. Aramızda bir etkileşim var, bu nedenle zaman zaman biraz hayal kırıklığına uğrasam da iyimserim.”

Hizbullah'ın silahları konusunda Barrack, kabine içinde ve üç başkan (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) arasında bir uzlaşmaya varılırsa ve Hizbullah ağır silahlarını yavaş yavaş bırakmayı kabul ederse bunun bir başlangıç olacağını söyledi. Barrack sözlerini şöyle sürdürdü: “Lübnan'da herkes hafif silahlar taşıyor ama burada söz konusu olan İsrail'i etkileyebilecek silahlar. Bu desteklenmesi gereken bir süreç ve Lübnan ordusunun silah toplama işini yapabilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Sorun şu ki orduya bir süredir ödeme yapılmıyor ve bu da engellerden biri. Tüm bu unsurların aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Lübnanlılar arasında büyük saygı gören Lübnan ordusunun silahların nasıl iade edileceği ve bir iç savaşa yol açmadan nasıl toplanacağı konusunda Hizbullah ile yumuşak bir müzakere yürütmesi için güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu silahlar yeraltı garajlarında, mahzenlerde ve evlerin altında saklanıyor.”

Barrack, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olarak gecikmesinin sebebinin iç savaş korkusu olduğuna inanıyor.

ABD elçisi, Suriye ile İsrail arasındaki herhangi bir normalleşmenin doğal olarak Lübnan, İsrail, Irak ve nihayetinde İsrail arasında da normalleşmeyi gerektireceğini belirtti. Barrack, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, İsrail'in düşman olmadığını ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için İsrail'le görüşmeye ve müzakereye açık olduğunu söylerken tutumunda netti. Bu süreç diğer komşu ülkelerde olduğu gibi kademeli adımlarla başlayacak” ifadelerini kullandı.

Barrack, “Başkan Trump'ın İran'ın bombalanmasına verdiği destek gibi attığı cesur adımlar kısa vadeli de olsa bir fırsatı temsil ediyor. Çünkü İran, Hamas, Hizbullah ve Husiler şu anda geçici bir geri çekilme durumunda. Geri kalan ülkelerin kendilerini yeniden tanımlama şansı var” dedi ve kararın kendilerine bağlı olduğunu vurguladı. Barrack, “Bu adımların zaten atılmakta olduğuna ve herkesin bu yönde ilerlemek için sorumlulukla hareket ettiğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.