Libya: Başağa hükümeti yeni zorluklarla karşı karşıya

Yeni Libya hükümeti, finansman eksikliği ve muhaliflerin çıkardığı zorluklarla karşı karşıya

TM’nin önceki gün Başağa hükümetinin bütçesini onayladığı oturum (Libya Temsilciler Meclisi)
TM’nin önceki gün Başağa hükümetinin bütçesini onayladığı oturum (Libya Temsilciler Meclisi)
TT

Libya: Başağa hükümeti yeni zorluklarla karşı karşıya

TM’nin önceki gün Başağa hükümetinin bütçesini onayladığı oturum (Libya Temsilciler Meclisi)
TM’nin önceki gün Başağa hükümetinin bütçesini onayladığı oturum (Libya Temsilciler Meclisi)

Fethi Başağa liderliğindeki Libya İstikrar Hükümeti (LİH), Tobruk merkezli Libya Temsilciler Meclisi’nin (TM) Sirte kentinde 2022 yılı için 89 milyar Libya dinarını aşan genel bütçe yasa tasarısını onaylanmasının ardından çok çeşitli engellerle karşı karşıya kaldı.
Finansman eksikliği Başağa hükümetinin hızla çözmesi gereken en önemli zorluklardan biri. Libya Merkez Bankası Başkanı Sıddık el-Kebir, TM Sözcüsü Abdullah Buleyhık’ın, “meşru hükümet için bütçe sağlamak adına önümüzdeki günlerde alacağı önlemlerden” bahsettiği bir dönemde yeni değişkenlerle olumlu ve ya olumsuz ilgilenmedi.
Buleyhık önceki akşam yaptığı açıklamada, bazılarının kendilerini sürüklemeye çalıştığı şeyden yani silahlı çatışmadan uzak yasal olarak işlerin yürütülmesi adına hükümeti destekleneceklerini söyleyerek, “TM, seçimlere ulaşmak amacıyla çalışmalarını kısa sürede yürütmek için hükümeti her şekilde desteklemeye devam edecek” ifadelerini kullandı. Bu bağlamda Başağa hükümeti, Abdulhamid ed-Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti’nden (UBH) iktidara geçmek için Trablus’a giremeyince görevlerini Sirte’den yürütmeye başladığını bildirdi.
UBH Sözcüsü Muhammed Hammuda, bütçenin onaylanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Dibeybe hükümeti, Başağa hükümetinin bütçesini tanımayacak” şeklinde konuştu.
Hammuda önceki akşam düzenlenen basın açıklamasında, TM’nin bu onaylamasının seçime erişimi engellemeye yönelik tek taraflı bir adım olduğunu dile getirerek, “Meclis, oldu bittiyi dayatmak amacıyla Danıştay ile anayasal zeminde uzlaşmayı engellemeyi amaçlıyor” dedi.
Libya Merkez Bankası'nın Başağa hükümetinden bağımsız bir finans kurumu olduğunu ve Libyalılara ait olduğunu” belirten Hammuda, hükümetin “Libya'da başka hiçbir hükümeti tanımayacağını, yetkinin ancak halk tarafından seçilen bir hükümete devredileceğini” vurguladı.
Devlet gelirleri konusundaki anlaşmazlık, geçtiğimiz Nisan ayından bu yana petrol pompalamanın durdurulmasıyla Libya’da 11 yıldır hüküm süren şiddetli kaosu sona erdirebilecek herhangi bir siyasi çözümü engelleyerek, Libya'yı yeniden idari bölünmeye sürüklemekle tehdit ediyor.
 Trablus merkezli olan Libya Merkez Bankası, ülkedeki petrol gelirlerinin uluslararası kabul gördüğü tek yer. Merkez Bankası Dibeybe hükümetini finanse etmenin yanı sıra önceki anlaşmalar uyarınca, çatışmanın farklı taraflarından savaşçıların da maaşları da dahil olmak üzere, Libya'nın bölünmüş siyasi yelpazesindeki çalışanlara maaş ödüyor.
Merkez Bankası'nın yeni hükümeti finanse etmeyi reddetmesi halinde Temsilciler Meclisi'nin ülkenin doğusundaki Banka Başkan Yardımcısı'ndan bütçeyi finanse etmesini istemesi bekleniyor. Ancak bu önlem, bölünmeyi derinleştirecek ve uluslararası kuruluşların yaklaşık bir buçuk yıldır aradığı bankayı birleştirme fırsatını boşa çıkaracak.
Nisan 2021 Temsilciler Meclisi UBH’nin önerdiği bütçe planını reddederek, üzerinde değişikler yapması için hükümete geri göndermişti.
Gerekli finansmanın olmamasına ek olarak, Başağa hükümeti özellikle Trablus'ta muhaliflerinin zorluklarıyla karşı karşıya. Çünkü daha önceki deneyimler, silahlı milisler, ülkeyi gerilimin eşiğine sürükleyen Başağa ve Dibeybe arasındaki siyasi İslam’a bağlı akımlar başkente dönmeyi zorlayan konular.



Şarku'l Avsat'a konuşan bir  kaynak Gazze yönetim komitesinin bazı isimlerini açıkladı

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Bureyc mülteci kampında bir çukurun yanında duruyor (AFP)
Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Bureyc mülteci kampında bir çukurun yanında duruyor (AFP)
TT

Şarku'l Avsat'a konuşan bir  kaynak Gazze yönetim komitesinin bazı isimlerini açıkladı

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Bureyc mülteci kampında bir çukurun yanında duruyor (AFP)
Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Bureyc mülteci kampında bir çukurun yanında duruyor (AFP)

Filistinli bir kaynak bugün, Gazze Şeridi'ni yönetecek teknokrat komitenin üyelerinin çoğunluğunun isimleri konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.

Filistin sivil toplum sektöründe kaynak Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, 18 üyeden oluşması beklenen komitedeki isimlerin çoğunun Gazze Şeridi sakinlerinden oluştuğunu ve bunların büyük bir kısmının akademisyenler de dahil olmak üzere sivil toplum çalışmalarıyla bağlantılı iş adamları ve ekonomistler olduğunu söyledi.

Kaynak, üzerinde anlaşmaya varılan üyelerin, Gazze'den veya yurt dışından Mısır'ın başkenti Kahire'ye seyahat için hazırlık yapmaları konusunda bilgilendirildiğini ve seyahat sürecinin yarın organize bir şekilde başlayacağını belirtti.

Şarku’l Avsat'ın elde ettiği isimler arasında şunlar yer alıyor: Daha önce Filistin Yönetimi Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı görevini yürüten Ali Şati; Tarım Yardım Derneği Direktörü ve sivil toplum aktivisti Abdul Kerim Aşur; Tıbbi Yardım Derneği Direktörü Aed Yaghi; Gazze Ticaret Odası Direktörü Aed Ebu Ramazan; Filistin Üniversitesi Rektörü Cebr el-Daur; mühendislik danışmanı Beşir el-Reis; Gazze Şeridi Filistin Telekomünikasyon Direktörü Ömer Şamali; Refah Belediyesi'nde mühendis ve danışman olan Ali Berhum; ve Avukat Hana Terzi.”

Kaynak, bu kişilerin isimleri konusunda geniş bir mutabakat olduğunu, ancak İsrail'in bunları onaylayıp onaylamadığının henüz bilinmediğini ifade etti.

Kaynak, bu isimlerden herhangi biriyle ilgili bir anlaşmazlık çıkması durumunda listede değişiklikler yapılabileceğini belirtti.

Mısır, Gazze Şeridi'ni geçici olarak yönetecek teknokrat komitenin kurulmasını hızlandırmak amacıyla tüm Filistinli taraflarla, arabulucularla, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail ile yoğun temaslar yürütüyor ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas hükümetiyle de iletişim halinde olacak.

Hamas ise komitenin resmen kurulmasının ardından Gazze Şeridi'ndeki iktidarı komiteye devretmeye hazırlanıyor.


Irak, İsrail'in çıkarlarına saldırmakla suçlanan suç şebekesini çökertti

Irak güvenlik güçleri mensupları (AFP - Arşiv)
Irak güvenlik güçleri mensupları (AFP - Arşiv)
TT

Irak, İsrail'in çıkarlarına saldırmakla suçlanan suç şebekesini çökertti

Irak güvenlik güçleri mensupları (AFP - Arşiv)
Irak güvenlik güçleri mensupları (AFP - Arşiv)

Fransız Haber Ajansı AFP salı akşamı Iraklı yetkililerin, İran'ın emriyle Avrupa’da İsrail'in çıkarlarına yönelik saldırılar da dahil olmak üzere çeşitli suç eylemlerinde bulunmakla suçlanan İsveç merkezli Foxrot Ağı’nın ‘liderlerinin’ tutuklandığını duyurduğunu aktardı.

Irak Ulusal İstihbarat Servisi (INIS) tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“INIS, doğru istihbarat ve iç ve dış takip operasyonlarına dayanarak, Ulusal Uluslararası Adli İşbirliği Merkezi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Süleymaniye kentinde güvenlik yetkilileriyle koordineli olarak, yerel ve uluslararası tutuklama emirleri bulunan ve Foxrot Ağı’nın suç liderlerini tutuklamayı başardı.”

INIS, “Foxrot Ağı, Irak topraklarını suç faaliyetleri için üs olarak kullanmaya çalıştığından, tutuklamalar birçok ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi” diye ekledi.

Öte yandan Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) pazartesi günü yaptığı açıklamada ‘ana şüphelilerden biri Irak'ta tutuklandı. İsveç polisi ile Irak kolluk kuvvetleri arasında uzun süreli iş birliği sonucunda’ tutuklandığını duyurdu.

Europol, tutuklanan kişinin ‘Avrupa Birliği'nin (AB) arananlar listesinde yer alan ve yurt dışından İsveç'i hedef alan ciddi şiddet eylemlerinin başlıca organizatörlerinden biri olduğundan şüphelenilen 21 yaşındaki bir İsveç vatandaşı’ olduğunu açıkladı.

Açıklamada, Foxrot Ağı ile bağlantılı olduğu ve küçüklerin örgüte katılmasının sağlanması ve kullanılması da dahil olmak üzere, hizmet olarak şiddet eylemlerinin koordinasyonunda merkezi bir rol oynadığına inanıldığı belirtildi.

Bu operasyon sırasında, aynı ağla bağlantılı ve İsveç adli makamları tarafından çeşitli ağır suçlardan aranan başka bir kişinin de tutuklandığını ekledi.

Washington, geçtiğimiz mart ayında İran rejiminin bu ağı kullanarak 2024 yılının ocak ayında Stockholm'deki İsrail büyükelçiliği de dahil olmak üzere Avrupa'daki İsrail ve Yahudi hedeflerine saldırılar düzenlediğini belirterek Foxrot Ağı’na yaptırımlar uyguladı. Ağın lideri Rawa Majid'e de yaptırımlar uygulandı.

Majid'in ‘özellikle İran İstihbarat ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı ile iş birliği yaptığı’ belirtildi. Ertesi ay, İngiltere de Foxrot Ağı ve liderlerine yaptırım uyguladı.

Foxrot Ağı, silah ve uyuşturucu kaçakçılığına karışmakla ve özellikle silahlı saldırılar düzenleyerek ve para karşılığı cinayetler işleyerek Kuzey Avrupa'da şiddetin tırmanmasına neden olmakla suçlanıyor.


Hizbullah'ın mali krizi derinleşti ve destekçilerine savaş tazminatı ödemeleri durdu

Beyrut'un güney banliyölerinde lider Heysem Tabatabai'nin suikastında hedef alınan bir binanın üzerinde Hizbullah eski genel sekreterleri Hasan Nasrallah ve Haşim Safiyuddin'in fotoğrafı (Arşiv- Reuters)
Beyrut'un güney banliyölerinde lider Heysem Tabatabai'nin suikastında hedef alınan bir binanın üzerinde Hizbullah eski genel sekreterleri Hasan Nasrallah ve Haşim Safiyuddin'in fotoğrafı (Arşiv- Reuters)
TT

Hizbullah'ın mali krizi derinleşti ve destekçilerine savaş tazminatı ödemeleri durdu

Beyrut'un güney banliyölerinde lider Heysem Tabatabai'nin suikastında hedef alınan bir binanın üzerinde Hizbullah eski genel sekreterleri Hasan Nasrallah ve Haşim Safiyuddin'in fotoğrafı (Arşiv- Reuters)
Beyrut'un güney banliyölerinde lider Heysem Tabatabai'nin suikastında hedef alınan bir binanın üzerinde Hizbullah eski genel sekreterleri Hasan Nasrallah ve Haşim Safiyuddin'in fotoğrafı (Arşiv- Reuters)

Hizbullah'ın mali krizi daha da kötüleşti ve bu durum, İsrail'in Lübnan'a yönelik son savaşında evlerini kaybeden destekçilerini etkiledi.

Beyrut'un güney banliyölerinde yaşayanlara, "tazminat ödemelerinin ne zaman yapılacağına dair henüz kesin bir tarih belirlenmediği" ve "ödeme hazır olduğunda telefonla bilgilendirilecekleri" ifade edildi.

Hizbullah, evlerini kaybeden 51 bin aileye konaklama yardımı ödemek zorundadır.  Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu yardımın yıllık tutarı güney ve Bekaa Vadisi'ndeki evler için 3 bin 600 dolar, banliyölerdeki evler için ise 4 bin 800 dolar arasında değişmektedir.

Sakinler, partinin geçen yılki ev onarım ödemelerini bozan “kaos” ve ‘kayırmacılık’ konusunda iç soruşturma yürüttüğünü bildirirken, Hizbullah'a karşı olan kaynaklar, bu yıl tazminat ödemelerinin gecikmesini “partinin karşı karşıya olduğu mali krize” bağladı.