Sisi, Afrika ekonomik birliğinin öncüsü olma yolunda

Sisi, güçlü bir altyapı oluşturulmasını Afrika’nın “ilk meydan okuması” olarak görüyor. Sisi, Ukrayna savaşının yansımalarının üstesinden gelmek için kıta ülkeleri arasında entegrasyon çağrısında bulundu.

Sisi, Afrika İhracat İthalat Bankası toplantılarının açılışını yaptı (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Sisi, Afrika İhracat İthalat Bankası toplantılarının açılışını yaptı (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Sisi, Afrika ekonomik birliğinin öncüsü olma yolunda

Sisi, Afrika İhracat İthalat Bankası toplantılarının açılışını yaptı (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Sisi, Afrika İhracat İthalat Bankası toplantılarının açılışını yaptı (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Rusya-Ukrayna savaşının kıta ekonomileri üzerindeki olumsuz yansımalarının üstesinden gelmek için Afrika kıtasındaki ülkeler arasında geniş çaplı bir entegrasyon sağlanması çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı bu konuda başlangıç noktasının, Afrika için ‘ilk meydan okuma’ olarak nitelendirdiği, güçlü bir altyapı oluşturmak olduğunu vurguladı.
Sisi, Mısır Merkez Bankası tarafından Afrika İhracat İthalat Bankası (Afreximbank) ile iş birliği içinde yeni idari başkentte düzenlenen toplantıların lansmanına katıldı. Lansmana 3 binden fazla üst düzey uluslararası bankacılık ve kamu görevlisi, Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu temsilcileri gibi uluslararası kuruluşlar ve uzmanlar başta olmak üzere uluslararası ve bölgesel kuruluşların temsilcileri katıldı. Mısır Cumhurbaşkanı, Afrika kıtasının görüntüsünü değiştirme ve yol, elektrik ve çeşitli projeler ile altyapı sağlayarak halkının arzularını gerçekleştirme çağrısında bulundu. Sisi “Afrika’nın dış şoklar ve iç zorluklarla mücadelesi” başlıklı bir oturumda, Afrika ülkelerinin mekanizmalar ve somut adımlar atması, kıtanın gerçekliğini değiştirme ve geliştirmeye yönelik hayali hayata geçirmesi gerektiğini belirtti. Bu bağlamda “Büyük ülkelerin bankaları, Afrika’nın kalkınmasını sağlamak üzere altyapısını geliştirmek için kredi vermeye hazır mı?” sorusunu da gündeme getirdi.
Sisi dünyanın en büyük ekonomilerini içeren G20’nin, toplam ülke sayısına kıyasla küçük bir grup olduğunu ve ekonomik kabiliyetlerinin onları seçkin bir konuma koyduğunu söylerken, G20 ülkelerinin ekonomik statüsüne sahip olmayan geri kalan ülkelerin kaderinin nasıl olacağını sorguladı. Kovid-19 pandemisinin bazı ülkelerin G20 ülkelerin statüsüne ulaşamadığını gösterdiğini belirten Sisi, Afrika’daki altyapının gelişime hazır olması ve kıta ülkelerinin daha iyiye gitmesi çağrısında bulundu.
Sisi, Mısır durumundan bahsederek, altyapının geliştirilmesi için geçtiğimiz yıllarda 400 ile 500 milyar dolar arasında değişen bir meblağa ihtiyaç duyulduğunu söyledi.  Kalkınma projelerinin, sadece Mısır’ın yüzölçümünün yüzde 10 ila yüzde 12’si oranında olduğuna dikkat çekti. Güvenlik ve istikrarın herhangi bir ülkenin karşı karşıya olduğu en önemli zorluklardan biri olduğunu vurgulayan Sisi, “Ülkelerin entegrasyonu sadece siyasi iradeye dayalı değildir, komşu ülkelerle ve tüm kıtadaki ülkelerle entegrasyon halinde hepimizin yararına olacak ortak yeteneklerimizin anlaşılmasını da kapsar” ifadelerini kullandı. Mısır Cumhurbaşkanı “Sadece Mısır için değil, Afrika için de hayal kuruyorum. Çünkü Afrika halklarının daha iyi yaşama, hayallerini ve arzularını gerçekleştirme hakkı var. Afrika için de hayal kuruyorum ve hiçbir ülkeyi yardımsız bırakmam” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı, Afrika’nın mevcut durumu, halkları arasında bütünleşme olmadan ve mevcut gerçekliğin daha iyi bir gelecek umuduyla herhangi bir farklılık veya sorunların üstesinden gelinmeden aşamayacağını söyledi. Sisi, iş adamlarına Afrika kıtasına önem verme çağrısında bulunarak “Finans ve bankacılık camiasına Afrika’nın ve bir milyar vatandaşının güvenilir olduğunu söylüyorum” ifadelerini vurguladı.
Afreximbank, Afrika içinde ve dışında ticareti finanse edilmesi ve teşvik edilmesi için çalışan bir pan-Afrika çok taraflı finans kuruluşudur. Söz konusu kuruluş, Afrika’daki ticaret yapısının dönüşümünü destekleyen, bölge içinde sanayileşmeyi ve ticareti hızlandıran ve bu yolla Afrika’da ekonomik genişlemeyi güçlendiren finansman çözümleri üzerinde çalışıyor.
Mısır Merkez Bankası Başkanı Tarık Amir ise yaptığı konuşmada, art arda gelen küresel olayların, halihazırda birçok soruna karşı mücadele veren Afrika kıtası ülkelerinin ekonomilerine yük oluşturduğuna yönelik uyarıda bulundu. Amir, Afrika kıtası ülkeleri halihazırda birçok iç sorun ve yükle mücadele ederken, mali otoriteler ile bölgesel ve uluslararası finans kuruluşları başta olmak üzere tüm dünyanın, küresel ekonomilerinin çoğunda sert şoklara neden olan olayları büyük bir ilgiyle izlediğini söyledi.



Hamas, son İsrail cesedini kurtarmak için yarışıyor

Kızılhaç aracı, 4 Kasım 2025'te Gazze Şeridi'nde rehin tutulan bir İsraillinin cesedini almak için hasarlı binaların yanından geçiyor (Reuters)
Kızılhaç aracı, 4 Kasım 2025'te Gazze Şeridi'nde rehin tutulan bir İsraillinin cesedini almak için hasarlı binaların yanından geçiyor (Reuters)
TT

Hamas, son İsrail cesedini kurtarmak için yarışıyor

Kızılhaç aracı, 4 Kasım 2025'te Gazze Şeridi'nde rehin tutulan bir İsraillinin cesedini almak için hasarlı binaların yanından geçiyor (Reuters)
Kızılhaç aracı, 4 Kasım 2025'te Gazze Şeridi'nde rehin tutulan bir İsraillinin cesedini almak için hasarlı binaların yanından geçiyor (Reuters)

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli grupların askeri kanatları, salı akşamı İsrailli tutuklu Dror Or'un cenazesini teslim ettikten sonra, ellerinde kalan son iki cenazeyi, biri İsrailli rehine, diğeri ise Taylandlı bir işçiyi bulmak için zamanla yarışıyor.

Cesedi hâlâ aranan İsraillinin Ran Gafli olduğu belirtilirken, Şarku'l Avsat'a bilgi veren kaynaklar, iki cesedin bulunmasının uzun zaman alabileceğini, özellikle de onları kaçıranların ve esaretlerine nezaret edenlerin öldürüldüğünü ve cesetlerin tehlikeli bölgelerde bulunduğunu söyledi.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, örgütlerin "zorluklar" olarak nitelendirdiği duruma rağmen, kaçırılan iki kişinin kalıntılarını bulmak için gece gündüz çalıştığını vurguladı.


Eş-Şara: Suriye sahilinin devletten ayrı bağımsız bir otoritesi olmayacak

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (Reuters)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (Reuters)
TT

Eş-Şara: Suriye sahilinin devletten ayrı bağımsız bir otoritesi olmayacak

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (Reuters)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (Reuters)

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, dün yaptığı açıklamada, protestocuların son iki gündür dile getirdiği "meşru taleplerin" çoğunu anladığını, ancak bazılarının "siyasi saikli" olduğunu söyledi. İki gün önce gösterilerin yaşandığı Suriye sahilindeki Lazkiye'de düzenlenen büyük bir toplantıda video konferans yoluyla konuşan eş-Şara, "Suriye sahili bizim için bir önceliktir çünkü küresel ve uluslararası ticaret yollarına bakmaktadır ve bizimle bölgedeki tüm ülkeler arasında çok güçlü bir ekonomik bağ oluşturacaktır" dedi. Şar, Suriye sahilinin ülkenin geri kalanından ayrı, bağımsız bir otoriteye sahip olmayacağını vurguladı.

Eş-Şara, "Halkın son iki gündür dile getirdiği taleplerin çoğunun meşru olduğunu, bazılarının ise siyasi saiklerle ortaya çıktığını anlıyorum. Suriye bu yıl büyük ilerleme kaydetti ve önemli başarılar elde etti" dedi. Bazı protestocuların dile getirdiği "federalizm" talepleri hakkında yorum yapan eş-Şara, "Federalizm kavramı yerel yönetime benziyor ve Suriye'deki mevcut yasalar, küçük değişikliklerle... savunma, güvenlik, dış ilişkiler ve ekonomi kurumları bölünmez bir bütündür" şeklinde konuştu.

Eş-Şara, Suriye kıyılarının Suriye içindeki ulusal birliğin gücünü gösteren unsurlara sahip olduğunu ve mezhepsel çeşitliliğin devlete zenginlik kattığını savundu. "Suriye coğrafyası birbiriyle bağlantılıdır ve kıyıların geri kalanından izole edilmiş bağımsız bir otoriteye sahip olması imkansızdır" ifadelerini kullandı.


Abdulati, Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
TT

Abdulati, Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati bugün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nin altyapısının yeniden inşa edilmesinin ve insani yardımların bölgeye güvenli, hızlı ve engelsiz şekilde ulaşmasının önemini vurguladı.

Açıklama, Abdulati’nin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Eşitlik, Hazırlık ve Kriz Yönetimi Komiseri Hadja Lahbib ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Temim Hallaf tarafından duyuruldu.

Hallaf’ın açıklamasına göre Abdulati, mart ayında yayımlanan ortak bildiriyle Mısır-AB ilişkilerinin kapsamlı ve stratejik bir ortaklığa yükseltilmesinden bu yana yaşanan olumlu gelişmeleri memnuniyetle karşıladı. Bakan, ortaklığın altı ana ekseninin uygulanması çerçevesinde karşılıklı çıkar alanlarında iş birliğini güçlendirmeye kararlı olduklarını belirtti. Ayrıca uluslararası toplumun bölgedeki jeopolitik krizler ile mülteci ve göçmen sorunlarının yükünü paylaşma sorumluluğunu hatırlatarak, komşu ülkelerdeki krizler nedeniyle milyonlarca yabancıya ev sahipliği yapan Mısır’ın ağır bir yük taşıdığını ifade etti.

Abdulati, Lahbib’i Gazze Şeridi’ndeki son duruma ve ateşkesin Şarm eş-Şeyh Barış Anlaşması doğrultusunda kalıcı hâle getirilmesine yönelik yürütülen çabalara dair bilgilendirdi. Ayrıca Mısır’ın, erken toparlanma, yeniden inşa ve Gazze’nin kalkınmasını ele alacak uluslararası konferansa yönelik hazırlıklarını sürdürdüğünü aktardı.

Mısır Dışişleri Bakanı, 20 Kasım’da Brüksel’de yapılan Filistin Bağışçılar Grubu’nun ilk toplantısını da memnuniyetle karşıladı. AB ve üye ülkelerden yeniden imar sürecinin finansmanına etkin katılım beklediklerini belirten Abdulati, Filistin halkına ve Filistin Yönetimi’ne destek sağlayan Avrupa mekanizmalarının etkinleştirilmesi ve bütçelerinin güçlendirilmesinin önemini vurguladı.

Suriye dosyasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Abdulati, Mısır’ın Suriye’nin birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini savunan kararlı tutumunu yineledi. Abdulati, ülkenin istikrarını zayıflatabilecek her türlü girişim ve müdahaleye karşı olduklarını belirterek, Suriye halkının beklentilerini karşılayacak kapsamlı bir siyasi sürecin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Açıklamaya göre Lahbib, Mısır’ın bölge barışı ve istikrarı için yürüttüğü çabaları ve Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanması ile insani yardımların ulaştırılmasındaki kritik rolünü takdir etti. AB’nin Mısır’ın bu yöndeki çalışmalarını desteklediğini ve stratejik ortaklığı güçlendirmeye önem verdiğini ifade etti.

Hallaf, görüşmede Sudan’daki gelişmelerin de ele alındığını aktardı. Abdulati’nin, özellikle el-Faşir bölgesinde işlenen ağır ihlalleri kınadığı ve Sudan’daki çatışmaların durdurulması ile devletin birliği ve bütünlüğünün korunması için Mısır’ın dörtlü mekanizma kapsamında yürüttüğü çabaları anlattığı belirtildi.

Abdulati, insani yardımların Sudan’a ulaştırılmasının önemine dikkat çekerek, ülkenin egemenliğine saygı duyulması ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde yardım akışının kolaylaştırılması yönündeki kararlılıklarını vurguladı.

Görüşmede ayrıca Lübnan’daki gelişmeler ele alındı. Abdulati, Mısır’ın Lübnan’ın birliği, egemenliği, güvenliği ve istikrarına verdiği desteğin değişmez olduğunu ifade etti.