Mısır müzelerinde sergilenen eserler Firavunların müziğe olan ilgisini belgeliyor

Müzelerdeki eserler, antik döneme ait müzik enstrümanlarından oluşuyor.

Firavunlar dönemine ait müzik aletleri. (Turizm Bakanlığı)
Firavunlar dönemine ait müzik aletleri. (Turizm Bakanlığı)
TT

Mısır müzelerinde sergilenen eserler Firavunların müziğe olan ilgisini belgeliyor

Firavunlar dönemine ait müzik aletleri. (Turizm Bakanlığı)
Firavunlar dönemine ait müzik aletleri. (Turizm Bakanlığı)

Mısır’da müzeler, Uluslararası Müzik Günü kutlamaları vesilesiyle tarihin farklı dönemlerinde müziğin, melodilerin ve ritüellerin gelişimini gözler önüne seren, müzik enstrümanlarından oluşan nadir koleksiyonları ziyarete açtı. Firavunların müziğe olan ilgisiyse sadece sergilenen müzik aletleriyle sınırlı değil. Aynı zamanda mezarların ve tapınakların duvarlarındaki çizimler ve resimler de sergide yer aldı.
Her yıl 21 Haziran'da kutlanan Dünya Müzik Günü, 1982'de Fransa'da, başkent Paris'teki sokaklarda, dükkanlarda ve dağlar çıkan yollarda müzisyenlerin ücretsiz canlı parçalar çaldığı ‘Make Music’ adı altında düzenlenen kutlamalarla ortaya çıkan bir gelenek. Bu gelenek, besteci Maurice Fleuret’in yardımıyla dönemin Fransa Kültür ve Sanat Bakanı Jack Lang tarafından desteklenmişti.
Tahrir'deki müzede, klaket, çan, davul ve tef gibi nadide parçalar ve müzik aletleri koleksiyonları sergileniyor. Bu ayın sonuna kadar devam edecek sergide Orta Krallık döneminden müzisyenleri betimleyen ahşap maket de yer alıyor. Ayrıca Ahmim'de geç Firavunlar döneminde keşfedilen bir davulun kaplaması, kamıştan yapılmış tek ve çift flüt grubu ve iki parça renkli deri ve farklı malzemelerden yapılmış çeşitli müzik aletleri sergileniyor.
Mısır Müzesi'ndeki geçici sergiler bölümünün başkanı olan Esma Ahmed'e göre bu müzik aletleri Segara, Abidos, Luksor ve San El-Hacer gibi çeşitli bölgelerde keşfedildi. Esma Ahmed, Şarku’l Avsat’a şu açıklamada bulundu:
"Sergide ilk kez ziyarete açılan eserler ve müzik aletleri yer alıyor. Bunlar Firavunlar döneminin farklı dönemlerine ait. Müzede, bazı koleksiyonlar günlük ziyaret alanında sergilenirken bazıları ise özellikle müze girişinde ziyarete sunuluyor.”
Mezarların ve tapınakların duvarları, eski Mısırlıların müziğe, dini ve sosyal etkinliklere ve kutlamalara olan ilgisini belgeliyor.
Eski Mısır Uygarlığında kullanılan başlıca çalgılar arasında, en eski telli çalgılardan biri olan arpın yanı sıra flüt, trompet, klarnet ve obua gibi nefesli çalgılar da bulunuyor. Ayrıca fildişi veya ahşaptan yapılmış davul ve tokmak gibi ritim enstrümanlar da yer alıyor.
Bulak Ebu el-Ula semtindeki (Kahire Merkezi) Kraliyet Araçları Müzesi’nde, Gisara Enstitüsü iş birliğiyle çeşitli müzikal ve lirik performanslar ve bale performanslarının sergilneceği bir konser verilecek.
Kıpti Müzesi, önümüzdeki 3 Temmuz'a kadar devam edecek olan ‘Ritimler ve Melodiler’ isimli geçici sergi ile kiliselerde kullanılan Kıpti müziği mirasını canlandırmayı hedefliyor. İlk kez sergilenen bakır def ve deri kayışla kaplanmış bambu trompet olmak üzere iki nadide parçanın da yer aldığı müzede ayrıca Kıpti müziğinin tarihi ve sanatsal oluşumları hakkında halkı bilgilendirmek için ‘Kıpti Müziği ve Melodiler’ başlığı altında kültür konferansı düzenlendi.
Kıpti Müzesi Genel Müdürü Cihan Atıf, Şarku'l Avsat'a şu açıklamada bulundu:
“Dünya Müzik Günü, müziğimize yansıyan milli ve medeniyet kimliğimize bağlı kalarak, başta Firavunlar dönemine ait müziğin bir uzantısı olan Kıpti müziği ve melodileri olmak üzere miras müziğimizi yeniden canlandırmaya çalışmak için önemli bir fırsat sunuyor.”



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe