Ürdün’de bir kız öğrenci üniversitede öldürüldü

Ürdün’ün başkenti Amman (AFP)
Ürdün’ün başkenti Amman (AFP)
TT

Ürdün’de bir kız öğrenci üniversitede öldürüldü

Ürdün’ün başkenti Amman (AFP)
Ürdün’ün başkenti Amman (AFP)

Ürdün’ün başkenti Amman’da bulunan özel bir üniversitede okuyan bir kız öğrenci, okul dışından gelen bir erkek tarafından kampüste vurularak öldürüldü.
Ürdün Özel Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, “Yürekleri acıyla yanan, Allah’ın takdirine ve kaderine inanan Özel Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Hemşirelik Yüksekokulu öğrencisi İman’ın yasını tutuyor. Üniversite, merhume’nin ailesine en içten taziyelerini iletir ve Yüce Allah’tan geniş merhameti ile ona rahmet etmesini diler” denildi.
Üniversite, bu iğrenç suçu işleyen kişinin cezasını çekmesi için olaya neden olan herkesin kovuşturulacağına söz verdi.
Kaynaklar, birkaç dakika önce sınavdan çıkan kız öğrencinin, saldırıdan kısa bir süre önce kampüse gelen ve öğrenci olmayan birinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.
Görgü tanıkları, katilin kız öğrenciye doğru koştuğunu, bir kafasına ve 4’ü göğsüne olmak üzere 5 kez ateş ettiğini ve hızla okuldan kaçtığını açıkladı.
Ürdün Kamu Güvenliği Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, saldırının ardından durumu kritik olan kız hastaneye kaldırıldı ancak kısa süre sonra hayatını kaybetti.
Failin kimliğinin belirlenmesi ve yakalanması için soruşturma başlatıldı.
Saldırı Ürdünlülerin tepkilerine neden oldu. Katilin cezalandırılmasını isteyen Ürdünlüler, bu tür suçların tekrar etmemesi için suçlulara daha sert cezalar verilmesini talep etti.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times