SDG Komutanı Mazlum Abdi: Ankara ile savaş istemiyoruz ancak çatışmaya da hazırız

SDG Komutanı Mazlum Abdi, Biden’ın, Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik olası Türk operasyonu karşısında aldığı tutumdan övgüyle söz etti.

SDG Komutanı dün basın toplantısında konuştu (SDG)
SDG Komutanı dün basın toplantısında konuştu (SDG)
TT

SDG Komutanı Mazlum Abdi: Ankara ile savaş istemiyoruz ancak çatışmaya da hazırız

SDG Komutanı dün basın toplantısında konuştu (SDG)
SDG Komutanı dün basın toplantısında konuştu (SDG)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Joe Biden başkanlığındaki ABD yönetiminin, Türkiye’nin SDG kontrolündeki bölgelere yönelik askeri operasyon tehditleri karşısında takındığı tutumun, 2019 sonlarında Rasulayn ve Tel Abyad ilçelerini kontrol etmesi için Türkiye’ye yeşil ışık yakan eski Başkan Donald Trump yönetiminin tutumundan ‘daha iyi’ olduğunu söyledi. Abdi’nin bu açıklaması, DEAŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyon ile SDG’nin ortak düzenlediği 8 operasyonun ardından geldi. Bu operasyonlar sırasında Haseke, Rakka ve Deyrizor kırsalında uyuyan DEAŞ hücrelerinin faaliyetleriyle ilgili 19 şüpheli tutuklandı.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre, SDG Komutanı Abdi dün (Perşembe) basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Türkiye, Suriye topraklarındaki yayılmacılığının lehine olacak şekilde Rusya’nın Ukrayna savaşından ve İsveç ile Finlandiya’nın NATO’ya katılma talebinden faydalanıyor. Tehditleri ciddiye alıyoruz ve olası herhangi bir çatışmaya girmeye hazırız” dedi.
Türkiye’nin tehdit ettiği bölgelerin (Halep’in doğu kırsalındaki Menbiç ve kuzey kırsalındaki Tel Rıfat) hava sahasının Rus güçlerin kontrolünde olduğunu söyleyen Abdi, “Özellikle Rus güçleri bu bölgelerde konuşluyken, herhangi bir çatışmaya girmeyi arzulamıyoruz. Ayrıca Ankara’nın tehditlerini hayata geçirmesi halinde bölge sakinlerinden yüz binlerce kişinin yerinden edilmesine karşı uyarıyoruz” ifadesini kullandı. Uluslararası Koalisyon ile birlikte DEAŞ’a karşı yürüttükleri savaşta manevi ve siyasi desteklerinden dolayı İsveç ve Finlandiya’ya teşekkür eden Abdi, “Şu ana kadar İsveç’in Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne yönelik tutumunda hiçbir değişiklik görmüyoruz. Türkiye’nin, İsveç’in NATO’ya katılmasını onaylamak için sunduğu şartlar İsveç’in iç meselesidir ve biz bu konudaki kararlara saygı duyuyoruz” dedi.

Koalisyon ve SDG’nin DEAŞ’a karşı operasyonları sürüyor
Uluslararası Koalisyon ve SDG Haziran ayı içinde DEAŞ’a karşı 8 ortak operasyon gerçekleştirdi. Bu operasyonlar sırasında Haseke, Rakka ve Deyrizor kırsalında uyuyan DEAŞ hücrelerinin faaliyetleriyle ilgili 19 şüpheli tutuklandı. SDG Sözcüsü Ferhad Şami, Uluslararası Koalisyon ile koordinasyon içinde ve onun hava desteğiyle Rakka vilayetinin batısındaki Tabka kenti kırsalında yer alan El-Cerniye köyü yakınında bir örgüt yöneticisinin tutuklandığını bildirdi. Şami, “Terörle Mücadele bünyesindeki özel birlikler Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle El-Cerniye köyünde güvenlik operasyonu düzenledi. Operasyonun hedefinde ortadan kaybolan ve örgüt lehine faaliyet gösteren bir DEAŞ yöneticisi vardı. Birlikler DEAŞ yöneticisinin gizlendiği yerde silah, belge ve teknik ekipman buldu.
DEAŞ’a yakın sosyal medya hesapları ve haber sitelerine göre, 17 Haziran’da Deyrizor’un doğusundaki El-Buseyre beldesinde 4 SDG unsurunu hedef alan ve 2 unsurun ölümüyle sonuçlanan saldırıyı DEAŞ üstlendi. DEAŞ ayrıca El-Buseyre beldesi komşusu Eş-Şıheyl ve Havi el-Hisan beldelerinde düzenlenen saldırıları da üstlendi. Deyrizor ve Haseke’ye bağlı El-Cezire Çölü’nde son dönemde SDG ve Özerk Yönetim’e bağlı memurlara ve aşiret liderlerine yönelik bir dizi suikast eylemi gerçekleştirildi. Uluslararası Koalisyon ve SDG bu suikastların ardından Haseke, Deyrizor ve Rakka’da güvenlik operasyonları düzenlemeye başladı. Şami, “Terörle mücadele alanındaki özel birliklerimiz Uluslararası Koalisyon ile ortaklaşa güvenlik operasyonlarını sürdürüyor. Birliklerimiz bölgenin güvenliğini korumak ve DEAŞ hücreleri ile işbirlikçilerinin baltaladığı istikrarı sağlamak için DEAŞ hücrelerine yönelik takip faaliyetlerini yoğunlaştırdı” ifadesini kullandı.
Şarku’l Avsat muhabirine telefon görüşmesi üzerinden açıklamalarda bulunan Şami, bu yılın başında Haseke’deki Sanayi Hapishanesi’ne düzenlenen saldırıdan bu yana Fırat’ın doğusunda SDG kontrolündeki bölgelerde yürütülen arama tarama operasyonlarının 30’u aştığını söyledi. Bu operasyonlarda DEAŞ üyesi olduğundan şüphelenilen onlarca kişinin tutuklandığını aktaran Şami, tutuklular arasında gizli finans ağları üzerinden örgütü finanse eden yöneticiler ve unsurların da olduğunu belirtti.



İsraillilerle Filistinlilerin barış köyü vergi tehdidi altında

Kooperatifte İsrailli ve Filistinli çocuklar, birbirlerinin tarihini ve kültürünü öğreniyor (Neve Şalom)
Kooperatifte İsrailli ve Filistinli çocuklar, birbirlerinin tarihini ve kültürünü öğreniyor (Neve Şalom)
TT

İsraillilerle Filistinlilerin barış köyü vergi tehdidi altında

Kooperatifte İsrailli ve Filistinli çocuklar, birbirlerinin tarihini ve kültürünü öğreniyor (Neve Şalom)
Kooperatifte İsrailli ve Filistinli çocuklar, birbirlerinin tarihini ve kültürünü öğreniyor (Neve Şalom)

İsraillilerle Filistinlilerin barış içinde yaşadığı Neve Şalom kooperatif köyü, İsrail hükümetinin vergi politikası yüzünden zor duruma düşebilir.

Arapça adıyla Vaha es-Selam olarak da bilinen kooperatif köy, Tel Aviv’le Kudüs arasında yer alıyor. Bölgede, iki halkın savaşmadan yaşayabileceğini göstermek için İsraillilerle Filistinliler arasında barış, eşitlik ve anlayışın artırılmasına yönelik eğitim çalışmaları yürütülüyor.

Bu çalışmalar kapsamında Yahudi ve Filistinli çocuklar, birbirlerinin tarihlerini Arapça ve İbranice olarak öğreniyor.

Ancak Guardian’ın aktardığına göre İsrail devlerinin, sivil toplum kuruluşlarına yabancı ülkelerden yapılan bağışlara yüzde 80 vergi getirilmesine yönelik çalışmaları, kooperatifte endişe yaratıyor.

Haberde, köyün eğitim kurumlarını birlikte yöneten Samah Salaime ve Nir Sharon’un fon bulmak için geçen hafta Birleşik Krallık’a gittiği belirtiliyor. Eş direktörlerin salı günü parlamentoda konuşma yaptığı aktarılıyor. Dinleyiciler arasında İşçi Partili parlamenterler ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin yer aldığı bildiriliyor.

Guardian’ın görüştüğü Salaime, İsrail meclisinde tartışılan vergi yasasının onaylanmasının felaket olacağını söylüyor:

Sol, liberal ve demokrat barış yanlılarına yabancı ülkelerden gelen tüm destekler; Filistinlilere yönelik insani ya da hukuki yardımlar yüzde 80 oranında vergilendirilecek.

İsrailli Arap bir aileden gelen Salaime, Britanya’nın yanı sıra İsviçre, İsveç ve ABD’den de fon aldıklarını söylüyor. Eş direktör, İsrail’den hiçbir bağışçı bulamadıklarını belirterek “finansal ve ideolojik açıdan bize karşılar” diyor.

Geçmişte Yahudi yerleşimcilerin saldırılarına uğradıklarını da söyleyen eğitimci şöyle devam ediyor:

2021'de iki kundaklama saldırısı oldu. Barış okulumuzu ateşe verdiler, biz de onu ve barış kütüphanesini yeniden inşa ettik. İlkokula saldırdılar, 16 aracı tahrip ettiler. Her türlü talihsiz olayı yaşıyoruz ama hayatta kalıyoruz.

Sharon da yasanın meclisten geçmesi halinde kooperatifteki eğitim programlarını durdurmak zorunda kalacaklarını belirtiyor.

Neve Şalom köyünün, yarısı İsrailli Araplar yarısı da İsrailli Yahudilerden oluşan 300 sakini var. Bu kişiler arasında akademisyenler ve teknoloji sektöründe çalışanlar da yer alıyor. Köyde cami ya da sinagog bulunmuyor, bunun yerine sakinler Sessizlik Mahkemesi adı verilen bir kubbede dua ediyor ya da meditasyon yapıyor.

Independent Türkçe, Guardian, Reuters