Suriye’nin güneyinde uyuşturucu şebekeleriyle bağlantılı bir rejim komutanı suikast sonucu öldürüldü

Suikast timi sorumlusu kendisini hedef alan suikasttan sağ kurtuldu.

Dera vilayetinin kent merkezi Dera el-Mahatta (Dera24 haber sitesi)
Dera vilayetinin kent merkezi Dera el-Mahatta (Dera24 haber sitesi)
TT

Suriye’nin güneyinde uyuşturucu şebekeleriyle bağlantılı bir rejim komutanı suikast sonucu öldürüldü

Dera vilayetinin kent merkezi Dera el-Mahatta (Dera24 haber sitesi)
Dera vilayetinin kent merkezi Dera el-Mahatta (Dera24 haber sitesi)

Suriye’nin güneyindeki Dera vilayetinde bulunan rejimin komutanlarına ve unsurlarına yönelik suikast eylemlerinde son iki gündür artış gözlemleniyor. Bu suikastların başında Suriye rejimine bağlı Hava İstihbarat Servisi’nde görevli Astsubay Üstçavuş Muhammed Huluv’u hedef alan saldırı geliyor. Dera24 isimli haber sitesinde yer alan habere göre, çarşamba gecesi Huluv ve beraberindeki 4 kişiyi taşıyan askeri aracın El-Hemamme kavşağından geçişi sırasında bir el yapımı patlayıcı infilak etti. Haberde, saldırı sonucu Huluv ve beraberindekilerin yaralandığı bilgisine yer verildi.
Huluv, Dera’nın doğu kırsalındaki Sayda beldesinde faaliyet gösteren suikast timinin kurucusu olarak biliniyor. Rusya destekli 8. Tümen’den Tümgenerali Hamid Şabbane’ye göre söz konusu birim 8. Tümen unsurlarını suikast eylemleriyle hedef alıyor.
Suriye rejimine bağlı Sınır Muhafızları’nda yarbay rütbesinde bir komutan ise salı akşamı kimliği belirlenemeyen kişilerce hedef alındı. Dera’nın batısındaki Yermuk Havzası’nda yer alan Cemle ve Ayn Zikr beldeleri arasındaki bağlantı yoluna tuzaklanan el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu komutan ve beraberindekiler öldü.
Horan Özgürleri Topluluğu’nun aktardığına göre, Lazkiye vilayetinin El-Karadihe kentinin nüfusuna kayıtlı olan komutan Suriye-Ürdün sınır hattında yer alan askeri birliklerin ve kontrol noktalarının denetiminden sorumluydu. Söz konusu hat 2018’de Dera vilayetinde yapılan uzlaşı anlaşmalarından önce DEAŞ’ın kontrolündeydi. Ayrıca Golan Tepeleri ile sınır noktaları bu hat üzerinde yer alıyor. Komutanın bölgedeki Lübnan Hizbullahı ve İranlı milislerle bağlantısı vardı. Horan Özgürleri Topluluğu’na göre komutanın, Ürdün topraklarına uyuşturucu madde kaçakçılığının yapılmasında önemli rolü bulunuyordu ve önde gelen bazı uyuşturucu tacirleriyle yakın ilişkilere sahipti.
Dera’nın doğu kırsalındaki El-Hirak ilçesi yakınlarında bir rejim unsuru, bir yakıt istasyonunda bulunduğu sırada, kimliği belirlenemeyen kişilerin açtığı ateş sonucu öldürüldü.
Suriye’nin güneyindeki aktivistler, bölgenin ekonomik durumunun kötüye gitmesi ve uyuşturucu kullanımının yaygınlaşması sebebiyle meydana gelen hırsızlık ve gasp olayları sonucu cinayet vakalarının arttığına işaret ediyor. Nitekim son bir hafta içinde üç sivil cinayete kurban gitti. Dün (perşembe) Busra eş-Şam kentinden eğitim danışmanı Rabal Mikdad yüzü maskeli kişilerin kullandığı minibüsten indirilerek yakın mesafeden tabancayla vurularak öldürüldü. Bu olaydan önce bölge sakinleri Dail ve İbta beldeleri arasındaki yolun üzerinde Abdulmuvali Hasan isimli gencin cansız bedenini buldu. Cesedin üzerinde kurşun izlerinin olduğu öğrenildi. Daha sonra bu olayın, öldürülen gencin motosiklet çalması nedeniyle yaşandığı ortaya çıktı. Dera’nın doğusundaki Sayda ilçesinin girişinde Rami Salih isimli vatandaş, kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından yakın mesafeden silahla vurularak öldürüldü. Maktül, Dera’nın doğu kırsalındaki Maraba beldesinden olduğu ve beldesinde bir yakıt istasyonu işletiyordu. Saldırganlar Salih’i gasp ederek aracını çaldı.
Bu ayın tamamlanmasıyla birlikte Suriye’nin güneyindeki uzlaşı sürecinin üzerinden tam bir yıl geçmiş olacak. Birinci süreç 2018’de Rusya’nın garantörlüğünde işlemişti.
Geçen yıl yaz aylarında bölgedeki hafif ve orta silahların teslim edilmesini öngören uzlaşı anlaşmasının yapılmasına rağmen bu anlaşma güvenlik zafiyetini, istikrarsızlığı ve suçları önleyemedi.



Suriye, DEAŞ ile mücadeleye olan "sarsılmaz" bağlılığını yeniden teyit etti

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş-Şeybani (AFP)
Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş-Şeybani (AFP)
TT

Suriye, DEAŞ ile mücadeleye olan "sarsılmaz" bağlılığını yeniden teyit etti

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş-Şeybani (AFP)
Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş-Şeybani (AFP)

Suriye, DEAŞ ile mücadeleye olan sarsılmaz bağlılığını yineleyerek, grubun tehdit ettiği tüm bölgelerde askeri operasyonları yoğunlaştırmaya devam edeceğini belirtti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta Palmira ve Kuzey Suriye'deki terör saldırılarında hayatını kaybeden Suriyeli ve Amerikalı güvenlik personelinin ailelerine en derin taziyelerini sunarak, bu kaybın terörizmle mücadelede uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi ihtiyacının altını çizdiğini vurguladı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı “X” platformu aracılığıyla şu açıklamayı yaptı: “Suriye, DEAŞ ile mücadeleye ve Suriye topraklarında hiçbir güvenli sığınak bulamamasına olan sarsılmaz bağlılığını teyit etmektedir. Örgütün tehdit ettiği tüm bölgelerde askeri operasyonlarını yoğunlaştırmaya devam edecektir.”

Suriye-Amerikan ortak heyetine yönelik terör saldırısının ardından Palmira şehrinde güvenlik operasyonu (Suriye İçişleri Bakanlığı)Suriye-Amerikan ortak heyetine yönelik terör saldırısının ardından Palmira şehrinde güvenlik operasyonu (Suriye İçişleri Bakanlığı)

Açıklamada ayrıca “Suriye Arap Cumhuriyeti, ABD'yi ve uluslararası koalisyon üyesi devletleri, terörizmle mücadeledeki çabalarına destek vermeye, böylece sivillerin korunmasına ve bölgede güvenlik ve istikrarın yeniden sağlanmasına katkıda bulunmaya çağırıyor” ifadeleri yer aldı.

Koalisyon uçakları, Suriye'nin kuzey ve doğusundaki şüpheli DEAŞ mevzilerine hava saldırıları düzenledi.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre Rakka ve Deyrizor valiliklerindeki yerel kaynaklar şu bilgiyi verdi: "Amerikan savaş uçakları Deyrizor ve Rakka çölünde hava saldırıları düzenledi. Dün gece ve bu sabah Rakka'nın güneydoğu kırsalındaki el-Bişri bölgesinde dört patlama sesi duyuldu. Bu sırada, DEAŞ hücrelerinin bu ayın başından beri aktif olduğu bölgedeki Rakka'nın doğu kırsalı ve Deyrizor'un batı bölgeleri üzerinde savaş uçaklarının uçuş sesleri de duyuldu."


Pentagon, Palmira saldırısına karşılık olarak Suriye'de DEAŞ'a karşı operasyon başlattığını duyurdu

ABD Merkez Komutanlığı güçleri, DEAŞ'a karşı operasyonlarında savaş uçakları, saldırı helikopterleri ve topçu birlikleri kullandı (CENTCOM)
ABD Merkez Komutanlığı güçleri, DEAŞ'a karşı operasyonlarında savaş uçakları, saldırı helikopterleri ve topçu birlikleri kullandı (CENTCOM)
TT

Pentagon, Palmira saldırısına karşılık olarak Suriye'de DEAŞ'a karşı operasyon başlattığını duyurdu

ABD Merkez Komutanlığı güçleri, DEAŞ'a karşı operasyonlarında savaş uçakları, saldırı helikopterleri ve topçu birlikleri kullandı (CENTCOM)
ABD Merkez Komutanlığı güçleri, DEAŞ'a karşı operasyonlarında savaş uçakları, saldırı helikopterleri ve topçu birlikleri kullandı (CENTCOM)

Pentagon bu sabah erken saatlerde, ABD savaş uçakları, saldırı helikopterleri ve topçu birliklerinin dün DEAŞ mevzilerine karşı geniş çaplı bir askeri operasyon kapsamında Suriye'nin merkezindeki 70'ten fazla hedefi bombaladığını duyurdu.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) komutanı yaptığı açıklamada, "Bölge genelinde Amerikalılara ve ortaklarımıza zarar vermeyi amaçlayan teröristleri amansızca takip etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı Pete Higseth dün geç saatlerde, Palmira'da üç Amerikalının ölümüne yol açan saldırıya karşılık olarak Suriye'de DEAŞ'a karşı askeri bir operasyon başlatıldığını duyurdu.

Hegseth, X platformunda yaptığı bir paylaşımda, "ABD kuvvetleri, 13 Aralık'ta ABD kuvvetlerini hedef alan saldırıya doğrudan yanıt olarak, DEAŞ militanlarını, altyapısını ve silah depolarını ortadan kaldırmak için Suriye'de Hawkeye Saldırı Operasyonu'nu başlattı" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, DEAŞ'ın Suriye'de ABD güçlerinden "çok sert bir misilleme" ile karşı karşıya olduğunu iddia etti.

Pentagon'un Suriye'de askeri operasyon başlattığını duyurmasından kısa bir süre sonra Trump, sosyal medya hesabı Truth Social'da şunları yazdı: "Burada, ABD'nin söz verdiği gibi, saldırıdan sorumlu cani teröristlere karşı çok sert bir eylem başlattığını duyuruyorum." Ayrıca, "Suriye'deki DEAŞ kalelerine karşı çok güçlü hedeflere saldırıyoruz" diye ekledi.

 Suriye'nin doğusundaki Haseke vilayetine bağlı Rmeylan kırsalında bulunan ABD askerleri (Arşiv - AFP)Suriye'nin doğusundaki Haseke vilayetine bağlı Rmeylan kırsalında bulunan ABD askerleri (Arşiv - AFP)

ABD öncülüğündeki koalisyon, son aylarda Suriye'de DEAŞ üyesi olduğundan şüphelenilen kişileri hedef alan hava saldırıları ve kara operasyonları düzenledi. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu operasyonlara genellikle Suriye güvenlik güçleri de katıldı.


Gazze'de sivil savunma: İsrail'in bir okula düzenlediği bombalı saldırıda 5 kişi öldü

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında yıkılmış evlerin önünde duruyor (AFP)
Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında yıkılmış evlerin önünde duruyor (AFP)
TT

Gazze'de sivil savunma: İsrail'in bir okula düzenlediği bombalı saldırıda 5 kişi öldü

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında yıkılmış evlerin önünde duruyor (AFP)
Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında yıkılmış evlerin önünde duruyor (AFP)

Gazze'deki sivil savunma, dün İsrail'in sığınak haline getirilmiş bir okula düzenlediği bombalı saldırıda 5 Filistinlinin öldüğünü açıkladı. Ordu ise "şüpheli kişilere" ateş açtığını belirtti.

Sivil Savunma sözcüsü Mahmud Bassal, AFP'ye verdiği demeçte, Gazze şehrinin doğusundaki (kuzey) Tuffah mahallesinde bulunan Gazze Şehitleri Okulu sığınağının İsrail tarafından bombalanması sonucu "5 şehidin cesedinin bulunduğunu" söyledi.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre İsrail ordusu ise yaptığı açıklamada, güçlerinin "tehdidi ortadan kaldırmak için şüpheli kişilere ateş açtığını" belirterek, "bölgedeki yaralanmalarla ilgili iddiaların farkında olduklarını ve ayrıntıların incelendiğini" ifade etti.