Yahudi yerleşimciler Kisan köyü camisine İsrail bayrağı astı

 İsrail güçleri dün Nablus yakınlarında protesto gösterisi düzenleyen Filistinli gençlere gaz bombalarıyla müdahale etti. (DPA)
İsrail güçleri dün Nablus yakınlarında protesto gösterisi düzenleyen Filistinli gençlere gaz bombalarıyla müdahale etti. (DPA)
TT

Yahudi yerleşimciler Kisan köyü camisine İsrail bayrağı astı

 İsrail güçleri dün Nablus yakınlarında protesto gösterisi düzenleyen Filistinli gençlere gaz bombalarıyla müdahale etti. (DPA)
İsrail güçleri dün Nablus yakınlarında protesto gösterisi düzenleyen Filistinli gençlere gaz bombalarıyla müdahale etti. (DPA)

İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'da, yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri karşıtı protesto eylemlerine müdahalesinde, bir kısmı plastik mermiyle olmak üzere onlarca Filistinli yaralandı.  
İsrail güvenlik güçleri dün (Cuma) El-Halil kentindeki cebel Şerif bölgesinde bir düğün törenini basarak, davetlilere sert bir şekilde davrandı ve üst araması yaptı. İsrail güçleri ayrıca, El-Halil kenti Yatta beldesinde, bölgedeki tehcir politikalarının ele alınacağı bir etkinliğe katılmak isteyen yerli ve yabancı aktivistleri engelledi.  
El-Halil'deki ‘ayrımcı duvar ve yasa dışı yerleşim karşıtı’ ulusal komitenin koordinatörü Ratıb el-Cebbur, Saint Eve Katolik İnsan Hakları Merkezi gönüllülerinin Musafir beldesindeki yerleşim karşıtı eylemlere destek vermek amacıyla bölgeye geldiklerini ancak geçişlerinin, İsrail askerleri tarafından engellendiğini aktardı. Cebbur, Musafir ve Yatta beldesi halkının Ayn Beyda bölgesinde cuma namazının ardından, bölgedeki yasa dışı yerleşim yerlerini birbirine bağlayan yeni yolla ilgili bir protesto gösterisi düzenlediğini bildirdi. Söz konusu yol inşa edilirken, Filistinlilere ait binlerce dönüm toprağın gasp edildiğini söyleyen Cebbur, ‘’Bu yolun inşası asla meşru değildir, Dais, Ebu Zuhre, Muhamire ve diğer ailelere ait olan binlerce dönüm toprağı gasp ettiler’’ dedi.  

Filistin Kızılayı: İsrail askerlerinin yaraladığı 131 kişiye müdahale edildi
Filistin Kızılayı, ekiplerinin Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerinde İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu yaralanan 131 kişiye müdahale ettiğini duyurdu. Beyt Decin, Beyta, Karyut, Burin ve Kefr Kadum beldelerinde toplanan Filistinliler, Yahudi yerleşim birimleri karşıtı eylemler düzenledi. İsrail askerleri Filistinlilere, kauçuk kaplı mermi ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, 9 kişinin kauçuk kaplı mermiyle, 4 kişinin darp ve düşme sonucu, bir sağlık görevlisinin ise gaz bombasının yüzüne isabet etmesi sonucu yaralandığı, ayrıca onlarca kişinin göz yaşartıcı gaz bombalarından etkilendiği belirtildi. Filistinliler, Ayrım Duvarı ve yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri inşasına karşı her hafta cuma günü protestolar düzenliyor. 
Dün yapılan protestolara Yahudi yerleşimciler de saldırdı. Yerleşimciler Kalkiliye'nin doğusunda Uzbet Tabib köyü yakınlarında Filistinlilerin araçlarını taşladı. Yerel kaynaklar, Yahudi yerleşimcilerin Nablus-Kalkiliye yolundan geçen Filistinlilerin araçlarına taş attığını ve maddi zarara sebebiyet verdiğini aktardı. Beytüllahim’in doğusundaki Kisan köyüne güvenlik güçlerinin koruması altında giren Yahudi yerleşimciler, köyün camisine İsrail bayrağı astı. Filistinlilerin direnerek yerleşimcilerin camiye girmesine izin vermemesi üzerine, yerleşimciler caminin üzerine çıkıp İsrail bayrağı astı. Kisan köyü bir süredir güvenlik güçlerinin koruması altında yerleşimciler tarafından taciz ediliyor. İsrail askerleri Kisanlıların tarımsal faaliyetlerini engelliyor, bazen sürülerini sulamalarına izin vermiyor. Ayrıca köylülere ait yüzlerce dönüm toprağa el konulmuş durumda, bunun daha da artmasından endişe ediliyor.  

Mescid-i Aksa’da 50 bin Müslüman Cuma namazı kıldı
Kudüs Mescid-i Aksa’da 50 binin üzerinde Müslüman Cuma namazını eda etti. Kaynaklar, İsrail askerlerinin bölgede yoğun güvenlik önlemleri aldığını, Mescid-i Aksa kapılarında oluşturduğu kontrol noktalarında kimlik kontrolü yaptıklarını ve çok sayıda kişinin Harem-i Şerif’e girmesine izin vermediğini aktardı. Mescid-i Aksa’daki sabah namazında da binlerce kişi hazır oldu. Filistiniler arasında Mescid-i Aksa’nın korunması için bir seferberlik başlatılmış durumda.  
Mescid-i Aksa’nın yönetiminden sorumlu Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, İsrail otoritesinin, Mescid-i Aksa’nın altında ve çevresinde kazı çalışmaları yaptığını ve bu çalışmaların kutsal mabede zarar verebileceği uyarısında bulunmuştu. Vakıflar İdaresi’nden yapılan yazılı açıklamada, "İsrail Tarihi Eserler Kurumu ve yerleşimci Elad örgütü, bir süredir Mescid-i Aksa çevresinde gizli ve şüpheli kazılar yapıyor. Özellikle Mescid-i Aksa’nın bitişiğinde güney ve batı yönlerinde, Burak Duvarı ve Emevi Sarayları alanlarında kazı faaliyetleri yürütüyorlar. Kutsal mabedin güney surlarının bitişiğindeki duvar kenarına toprak ve molozların atıldığı ve oyukların açıldığı gözlendi. Yapılan kazıları gizlemek amacıyla geçiş koridorlarını boşaltıyorlar’’ denilmişti. Açıklamada ayrıca, Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıfların hukuki olarak Ürdün’e bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunduğu hatırlatılmış ve Ürdün Kralı 2. Abdullah’tan, Mescid-i Aksa'daki bu tehlikeli durumu durdurmak için doğrudan müdahale etmesi istenmişti. 



Sudan: "İhracat yolu"nda çatışmalar şiddetleniyor

Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita
Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita
TT

Sudan: "İhracat yolu"nda çatışmalar şiddetleniyor

Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita
Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita

Omdurman ile el-Ubeyd arasında, batıda el-Faşir ve Bara şehirlerinden geçen ve yerel halkın "ölüm yolu" olarak adlandırdığı "ihracat yolu", Sudan ordusu ile "Hızlı Destek Kuvvetleri" arasında önemli bir çatışma ekseni haline geldi. En tehlikeli cephelerden biri olarak tanımlanan bu yol, malların ve ürünlerin ihracat limanlarına taşınması için ekonomik ve stratejik bir arter olmasının yanı sıra hayati bir askeri ikmal hattı olarak da kabul edilmektedir.

Yolda, hava saldırıları ve insansız hava araçlarının (İHA) kullanımı da dahil olmak üzere, şiddetli vur-kaç çatışmaları yaşandı ve bu durum, iki taraf arasında farklı bölümlerde kontrolün el değiştirmesine yol açtı.

Şu anda Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), Kuzey Darfur'daki el Faşir'e kadar uzanan Kordofan şehirlerinin birçoğunu da içeren yolun batı kesimini kontrol ederken, ordu Omdurman yakınlarındaki bölgeleri ve el Ubeyd şehri ile çevresini kontrol ediyor. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu çatışma siviller üzerinde olumsuz sonuçların doğmasına neden oldu; malların hareketi aksadı ve ulaşım maliyetleri arttı. Bu durum ise yetkililerin temas bölgelerinden geçişi kısıtlamasına yol açtı.


Suriye Savunma Bakanlığı: Ateşkes 15 gün daha uzatıldı

Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)
Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)
TT

Suriye Savunma Bakanlığı: Ateşkes 15 gün daha uzatıldı

Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)
Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)

Suriye Savunma Bakanlığı bugün, Suriye Arap Ordusu'nun operasyonlarının tüm bölgelerinde ateşkesin 15 gün daha uzatıldığını duyurdu.

Bakanlık açıklamasında, ateşkes uzatmasının 24 Ocak 2026 saat 23:00 itibarı ile başlayacağını belirtti.

Bakanlık, uzatmanın "ABD'nin DEAŞ mahkumlarını SDG hapishanelerinden Irak'a transfer etme operasyonuna destek amacıyla" verildiğini belirtti.

Suriye Ordusu Operasyon Komutanlığı bugün yaptığı açıklamada, SDG’nin, Kandil Dağları'ndan Haseke vilayetine Kürdistan İşçi Partisi (PKK) milislerinden takviye birlikleri getirdiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın resmi El-İhbariya TV kanalından aktardığına göre Komutanlık açıklamasında, "SDG, kontrolü altındaki bölgelerde, politikalarına karşı çıkan herkesi tutuklayarak, zorla yerinden ederek ve işkence ederek yaygın ihlallere devam ediyor" denildi.

Suriye Ordusu Operasyon Komutanlığı, SDG ve PKK milislerini provokasyonlarına devam etmemeleri ve yalan ve kurgulanmış görüntüler yaymamaları konusunda uyardı. Komutanlık, "Sahadaki durumu inceliyor ve operasyonel koşulları değerlendirerek bir sonraki adımımızı belirliyoruz" ifadelerini kullandı.

Suriye Ordusu Operasyon Komutanlığı, ilgili bakanlıklarla iş birliği içinde, çatışmalardan etkilenenlere destek ve yardım sağlamak amacıyla önümüzdeki saatlerde insani yardım koridorlarının açılacağını vurguladı.

Ajans, ordunun "tüm Suriye toplumu için koruyucu kalkan olacağını, Suriye topraklarının birliğini koruyacağını ve sınır ötesi tüm terörist projelere karşı duracağını" belirtti.

Bugün erken saatlerde Suriye Enformasyon Bakanı Hamza el-Mustafa, ateşkes anlaşması kapsamında SDG'ye verilen sürenin dolduğunu ve hükümetin sonraki adımlarını değerlendirdiğini söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise "tüm seçeneklerin masada olduğunu, aynı zamanda hukukun uygulanması ve ülkenin birleştirilmesi için gerilimin azaltılması ve diyalog yolunun izlendiğini" ifade etti.


Witkoff ve Kushner, Gazze Şeridi'nin geleceğini görüşmek üzere İsrail'de

ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)
ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)
TT

Witkoff ve Kushner, Gazze Şeridi'nin geleceğini görüşmek üzere İsrail'de

ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)
ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)

Bilgi sahibi iki kaynak, ABD’li temsilciler Steve Witkoff ve Jared Kushner’in, Gazze Şeridi başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri görüşmek üzere bugün İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya gelmek için ülkede bulunduğunu bildirdi. Aynı gün Gazze’de iki yeni şiddet olayı yaşandığı açıklandı. Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre, bölgedeki gelişmeler uluslararası kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor.

ABD, perşembe günü, sıfırdan inşa edilecek ‘yeni bir Gazze’ planını duyurdu. Planın, konutlar, veri merkezleri ve sahil şeridinde tatil tesislerini kapsadığı belirtildi. Bu girişimin, İsrail ile Hamas arasında, sık sık ihlallerle sekteye uğrayan ateşkes anlaşmasını ilerletme amacı taşıyan ABD Başkanı Donald Trump’ın çabaları kapsamında gündeme geldiği ifade edildi.

Öte yandan Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, biri kuzeyde olmak üzere iki ayrı olayda, aralarında iki çocuğun da bulunduğu üç kişinin İsrail ateşi sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Bakanlığın verilerine göre, savaşın başlamasından bu yana Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 71 bin 654’e ulaştı.

Netanyahu’nun ofisinden bir sözcü, taraflar arasında bir toplantı yapılacağını doğruladı ancak görüşmenin içeriğine ilişkin ayrıntı paylaşmadı.

İsrail’in yürüttüğü savaş nedeniyle Gazze Şeridi’nin büyük bölümü yıkıma uğradı. ABD destekli Gazze Yönetim Komitesi Başkanı Ali Şaas, perşembe günü yaptığı açıklamada, Refah Sınır Kapısı’nın bu hafta açılacağını söyledi. Kapı, nüfusu iki milyonu aşan Gazze halkı için fiilen bölgeye giriş ve çıkışın tek yolu konumunda bulunuyor.

Reuters’a konuşan üç kaynağa göre İsrail, Mısır üzerinden Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye dönecek Filistinlilerin sayısını sınırlamak istiyor. Bu çerçevede, Gazze Şeridi’nden çıkan Filistinlilerin sayısının, bölgeye girenlerden fazla olması hedefleniyor.

Refah Sınır Kapısı’nın, Trump’ın savaşı sona erdirmeye yönelik planının ilk aşamasında açılması öngörülüyordu. ABD, bu ay planın ikinci aşamasına geçildiğini açıklamıştı. Söz konusu aşamada İsrail’in Gazze’den asker çekmesi ve Hamas’ın bölgenin yönetiminden çekilmesi bekleniyor. İsrail ordusu, 2024 yılından bu yana sınır kapısının Filistin tarafını kontrol ediyor.