Fransa’dan Lübnan’da yeni hükümetin bir an önce kurulması çağrısı

Lübnan Başbakanı Necib Mikati. (EPA)
Lübnan Başbakanı Necib Mikati. (EPA)
TT

Fransa’dan Lübnan’da yeni hükümetin bir an önce kurulması çağrısı

Lübnan Başbakanı Necib Mikati. (EPA)
Lübnan Başbakanı Necib Mikati. (EPA)

Paris yönetimi, Lübnan Başbakanı Necib Mikati'yi yeni hükümetin oluşumunu hızlandırmaya çağırırken ülkede siyasi güçlerin parçalanması ve yeni hükümetin başına Mikati'yi seçen az sayıda milletvekili göz önüne alındığında beklentiler bunu gerçekleştirmenin zorluğuna işaret ediyor. Yapılan değerlendirmelerde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaştığına ve sürecin Lübnan ve Arap bölgesel düzeyinde birbiriyle bağlantılı olduğuna dikkat çekiliyor.
Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün dün yaptığı açıklamaya göre Paris, ülkenin canlanması için gerekli olan acil durum önlemlerini ve yapısal reformları gecikmeksizin uygulayabilecek yeni bir hükümet kurulmasının Mikati'ye bağlı olduğunu bildirdi.
Paris her fırsatta, ‘Lübnanlıların yaşam koşullarının kötüleşmeye devam etmesi nedeniyle’ reformları gerçekleştirmek ve ülkeyi yeniden canlandırmak için ‘parlamentoda temsil edilen tüm Lübnanlı siyasi güçlerin sorumluluğuna’ vurgu yapıyor. Fransa, tüm Lübnanlı siyasi güçlerin ‘kamu yararının hizmetinde gecikmeden harekete geçmeleri gerektiği’ görüşünde.
Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ‘Paris'in cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Lübnan anayasasında belirtilen tarihlerde yapılmasına bağlı kalacağı’ kaydedildi. ‘Fransa'nın Lübnan halkının yanında olma sabitesine tam bağlılığı’ vurgulandı.
Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında dikkat çeken husus, Mikati'ye yeni bir Lübnan hükümeti kurmakla ilgili dördüncü görevi için herhangi bir tebrikte bulunulmamasıydı.
Mikati’nin adaylığını çevreleyen koşullar ve en büyük iki Hıristiyan bloğunun ve Dürzi parlamento bloğunun kendisini yeni bir hükümete başkanlık etmesini önermekten çekinmesinin, Fransa tarafının endişelenmesine neden olabileceği belirtiliyor. Beklentiler artarken önümüzdeki ekim ayı sonundaki takvime göre dört aylık süre içinde uzlaşma sağlanamazsa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasının zor olduğu kaydediliyor.
Süreçte sorunlar yaşanabileceğini öngören Paris yönetimi anayasa ile belirlenen sürelere saygı gösterilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP