Filistin Başbakanı Iştiyye, İsrail'in Filistinlilere karşı işlediği suçlardan uluslararası toplumu sorumlu tuttu

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye (DPA)
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye (DPA)
TT

Filistin Başbakanı Iştiyye, İsrail'in Filistinlilere karşı işlediği suçlardan uluslararası toplumu sorumlu tuttu

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye (DPA)
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye (DPA)

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, uluslararası toplumun İsrail'in Filistinlilere karşı işlediği suçlardan tamamen sorumlu olduğunu ifade etti.
DPA’nın haberine göre, Iştiyye düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınlarındaki Silvad beldesinde Muhammed Abdullah es-Sahir'in İsrail güçleri tarafından öldürülmesini kınadı.
Filistin Başbakanı, Sahir’in öldürülmesinin yanı sıra işgalci İsrail’in Filisin halkına karşı işlediği tüm suçların sebebinin sessiz kalan uluslararası toplum olduğunu belirterek, bu sessizliğin İsrail’in eylemlerini sürdürmesine neden olduğuna dikkati çekti.
Filistinli sağlık kaynakları, 16 yaşındaki Sahir’in, Silvad kasabasının batı girişinde İsrail ordusuyla girdiği çatışmada aldığı yaralar sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.
Filistin Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, Sahir’in öldürülmesinin İsrail tarafından işlenen suçlardın sonuncusu olduğuna atıfta bulunarak, İsrail’in Filistin vatandaşlarına yönelik baskı, taciz ve toplu tutuklama operasyonlarında bunu resmi bir politika olarak gördüğünü kaydetti.
Bakanlık, sahadaki infazların artmasının iktidardaki İsrail koalisyonunun İsrail'deki aşırı sağın plan ve politikalarını uyguladığını ve iç krizlerini Filistinlilerin kanı pahasına Filistin arenasına yaydığının açık kanıtı olduğunu bildirdi.
Diğer yandan, İsrail İşgali ve Apartheid'e Karşı Uluslararası Akademik Kampanya, bu yılın başından bu yana 57 Filistinlinin öldürüldüğünü, bin 100’ünün ise gözaltına alındığını kaydetti.
Kampanya tarafından yapılan açıklamada, bu yılın ilk yarısında özellikle ayrımcılık ve apartheid konusunda Filistinlilere karşı birçok ihlal ve suçun işlendiği vurgulandı.
İsrail İşgali ve Apartheid'e Karşı Uluslararası Akademik Kampanya, Sivil İdare Yüksek Planlama Konseyi'nin Batı Şeria ve Kudüs dahil 4 bin 427 yerleşim birimini onayladığını açıkladı.
Kampanya, geçen ay İsrail'in ‘toplu cezalandırma politikalarının bir parçası olarak’ Filistinli mahkumların ve hayatını kaybedenkerin evleri de dahil olmak üzere yaklaşık 42 evi yıktığını belirtti.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz