Toblerone İsviçre ifadesini kaldırıyor

Dünyaca ünlü Toblerone çikolatası sadece İsviçre'de üretilmeyeceği için ürün ambalajından İsviçre ifadesini çıkartacak

Toblerone İsviçre ifadesini kaldırıyor
TT

Toblerone İsviçre ifadesini kaldırıyor

Toblerone İsviçre ifadesini kaldırıyor

Dağ şeklindeki üçgen biçimindeki dünyaca ünlü çikolata Toblerone, gelecek yıldan itibaren yalnızca kendi menşe ülkesi İsviçre'de üretilmeyeceği için ambalajından "İsviçre'den" kelimesini çıkarmak zorunda kalacak.
1908 yılında Tobler ailesinin fabrikasında üretimine başlanan Toblerone, şu anda yalnızca İsviçre'nin başkenti Bern'de üretiliyor. Ancak markanın sahibi ABD merkezli gıda devi Mondelez International, artan talebe cevap vermek için 2023 yılı sonuna kadar Slovakya'da Toblerone çikolatası için yeni bir üretim hattı açacağını açıkladı.
İsviçre’deki bazı kesimler, Toblerone gibi önde gelen bir markanın, özellikle de şehrin sembolü olan ünlü piramit şeklindeki Matterhorn Dağı ve Bernese ayısının yer aldığı ürünlerinin yurtdışına taşıyan hamleden rahatsız oldu.
Mondelez International yönetimi AFP'ye yaptığı açıklamada, "Toblerone'nin evi" olan Bern fabrikasına yatırım yapmaya devam edeceğini vurguladı. "Bern tarihimizin önemli bir parçası ve gelecekte de öyle kalacak” ifadelerini kullanan şirket yönetimi, Slovakya'da kurulacak üretim hattının lansmanına dikkati çekti. Mondelez yönetimi bu karar sonucu "Toblerone dışında da Bern fabrikasında milyonlarca farklı çikolata üretimine imkan tanıyacak. Firma Milka ve Sochard çikolatalarını da üretiyor.
Slovakya'nın Bratislava kentinde yeni bir fabrikanın kurulması, şirketin Toblerone'nin ambalajındaki sloganlarını değiştirmek zorunda kalacağı anlamına geliyor. Şirket, konuyla ilgili olarak, "Yasal nedenlerle, üretimimizde yaptığımız değişiklikler, ambalajımızı İsviçre yasalarına uyacak şekilde değiştirmemizi gerektiriyor. Özellikle 'İsviçre' kelimesinin ambalajın görünen kısmından çıkarılması lazım" açıklamasında bulundu. Toblerone, yılda yedi milyar çikolata üretiyor. Üretimn yüzde 97'si 120 ülkeye ihraç ediliyor.
Toblerone çikolataları dünyanın dört bir yanındaki havalimanlarındaki gümrüksüz satış mağazalarında her iki saniyede bir satılan küresel bir fenomen.



ABD ve Çin arasında Boeing krizi: Üretimi durdururuz

Çin'den ABD'ye geri gönderilen Boeing 737 MAX 8, pazartesi günü Seattle'a indi (Reuters)
Çin'den ABD'ye geri gönderilen Boeing 737 MAX 8, pazartesi günü Seattle'a indi (Reuters)
TT

ABD ve Çin arasında Boeing krizi: Üretimi durdururuz

Çin'den ABD'ye geri gönderilen Boeing 737 MAX 8, pazartesi günü Seattle'a indi (Reuters)
Çin'den ABD'ye geri gönderilen Boeing 737 MAX 8, pazartesi günü Seattle'a indi (Reuters)

Çin, gümrük vergileri nedeniyle Boeing uçaklarını geri gönderirken, ABD’li firma üretimi tamamen durdurma tehdidinde bulundu.

Amerikan havacılık devi Boeing’in CEO’su Kelly Ortberg, Çinli hava yolu şirketlerine gönderilen iki jetin geri teslim edildiğini bildirdi. Üçüncü uçağın da kısa süre içinde ABD’ye iade edileceğini belirtti. 

Ortberg, CNBC’ye yaptığı açıklamada, bu yıl Çin’e gönderilmesi planlanan toplam 50 uçağın teslimatlarının iptal edilme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Boeing CEO’su, Çinli müşterilerin teslimatları almaya yanaşmadığını ifade etti.

CEO, teslim edilmeyen uçakların farklı müşterilere gönderilebileceğini belirtirken, Pekin yönetimi için uçak üretiminin durdurulabileceği sinyalini verdi: 

Uçakları almayacak müşteriler için üretime devam etmeyeceğiz. Uçakları, onları isteyen kişilere yeniden satacağız.

Wall Street Journal (WSJ), Boeing'in Çin'e uçak göndermeyi durdurmasının Pekin yönetimine “büyük darbe vuracağını” yazıyor. Haberde, ticari jetler için neredeyse yalnızca Boeing ve Avrupalı Airbus'a güvenen Çin’in zorluk çekebileceği değerlendirmesi yapılıyor. 

Reuters’ın haberinde de havayolları filolarını yenilemeye çalışırken, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşının özellikle havacılık sektörüne pahalı patlayabileceği yorumu paylaşılıyor.

Trump'ın 2 Nisan'da açıkladığı gümrük vergileriyle Washington-Pekin hattında yeni bir ticaret savaşı başlamıştı. 

ABD ve Çin arasındaki misilleme tarifeler sonucunda Washington, Pekin'e uyguladığı vergi oranını yüzde 145'e kadar çıkarmıştı. Çin de tarife oranını son olarak yüzde 125'e yükseltmişti. Trump, diğer ticaret ortakları için ek tarifelerin 90 günlüğüne askıya alındığını açıklamıştı.

Trump, 15 Nisan’daki açıklamasında Çin'in büyük bir Boeing anlaşmasından "geri çekildiğini ve uçakları teslim almayacağını" bildirmişti.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Reuters