Mısır'da İran karşıtı zirve iddiasına BAE'den yalanlama

Amerikan basını İsrail, ABD ve Arap ülkelerinin gizlice bir araya geldiğini iddia etti

İran, Zagros Dağları'nın altındaki insansız hava aracı üssünün görüntülerini geçen ay yayımlamıştı (Reuters)
İran, Zagros Dağları'nın altındaki insansız hava aracı üssünün görüntülerini geçen ay yayımlamıştı (Reuters)
TT

Mısır'da İran karşıtı zirve iddiasına BAE'den yalanlama

İran, Zagros Dağları'nın altındaki insansız hava aracı üssünün görüntülerini geçen ay yayımlamıştı (Reuters)
İran, Zagros Dağları'nın altındaki insansız hava aracı üssünün görüntülerini geçen ay yayımlamıştı (Reuters)

ABD'nin İsrail, Suudi Arabistan, Katar, Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'le Mısır'da martta gizli bir zirve düzenlediği iddia edildi. İddia BAE yetkilileri tarafından yalanlandı.
ABD'nin prestijli gazetelerinden Wall Street Journal'ın (WSJ) ABD'li ve Ortadoğu ülkelerinden adını vermeyen yetkililere dayandırdığı özel haberinde, görüşmenin Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde yapıldığı yazıldı. Buna göre ülkelerin askeri yetkilileri, İran'ın gelişen füze ve insansız hava aracı teknolojilerine karşı birlikte nasıl hareket edilebileceğini tartıştı. İddiaya göre, ilk kez bu kadar çok sayıda üst düzey İsrailli ve Arap yetkili, ortak tehdide karşı nasıl savunma yapılabileceğini görüşmek üzere bir araya geldi.
Arap ülkeleri ve İsrail arasında bu tür bir askeri işbirliğinin kurulması, yıllardır düşünülemiyordu. Zira, taraflar arasında başta Filistin sorunu olmak üzere çözüm bekleyen ihtilaflar var. WSJ, İran korkusu, İbrahim Anlaşmaları'yla kurulan siyasi ilişkiler ve ABD Savunma Bakanlığı'nın İsrail'i Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı'nın yetki alanından çıkarıp Merkez Kuvvetler Komutanlığı yetki alanına dahil etmesiyle askeri görüşmelerin gerçekleştiğini savundu.
Habere göre bir diğer faktörse, ABD'nin Çin ve Rusya'yla mücadele etmesi yüzünden Arap ülkelerinin İsrail'in hava savunma teknolojisine ve silahlarına erişme arzusunun doğması.
Konu hakkında bilgisi olduğu iddia edilen kaynaklar, katılımcıların tehdit tespit edildikten sonra hızlı bildirim prosedürleri üzerinde prensipte anlaşmaya vardığını öne sürdü. Bu tür bildirimlerin şimdilik telefon veya bilgisayarla aracılığıyla gönderielceği yazıldı. Öte yandan kaynaklar, bu anlaşmaların bağlayıcı olmadığını vurguladı.
Gazeteye göre, bir sonraki adım, bildirim prosedürlerini bir düzene sokarak ve Ortadoğu liderlerinin işbirliğini genişletmedeki çıkarlarını belirleyerek siyasilerin desteğini almak.
İbrahim Anlaşmaları'ndan önce de İsrail'le diplomatik ilişkisi olan Ürdün ve Mısır, bu ülkeyle halihazırda hava savunmasında işbirliği yapıyor. Ancak WSJ, işbirliğini genişletmenin siyasi arenada zorluklarla karşı karşıya olduğunu yazdı.
İki Arap ülkesinden yetkililer, İsrail'le henüz diplomatik ilişki kurmayan Suudi Arabistan'ın bağları resmileştirene kadar bu ülkeyi içeren hava savunma ittifakını alenen kabul etme ihtimalinin düşük olduğunu vurguladı.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Albay Joe Buccino yaptığı açıklamada Şarm El-Şeyh zirvesini kabul etmedi. Öte yandan Buccino, "ABD kuvvetlerini ve Washington'ın ortaklarını korumak için bölgesel işbirliğini artırmaya, entegre hava ve füze savunma mimarisi geliştirmeye kararlı olduklarını" belirtti:
"İran, Ortadoğu'daki birincil istikrarsızlaştırıcı faktör."
WSJ, BAE haricindeki diğer ülkelerin sözcülerinin yorum yapmadığını bildirdi. BAE'den ise şu açıklama geldi:
BAE, belirli bir ülkeyi hedef alan herhangi bir bölgesel askeri ittifaka veya işbirliğine taraf değil. BAE'nin bu tür bir bölgesel askeri ittifakla ilgili herhangi bir resmi görüşmeden haberi yok.

"Ortadoğu Hava Savunma İttifakı"
Eski ABD Başkanı Donald Trump'la hem damadı hem de başdanışmanı olan Jared Kushner'ın öncülüğünde varılan İbrahim Anlaşmaları'nda Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas ve Sudan yer alıyor. Anlaşmalar kapsamında bu ülkelerin İsrail'le diplomatik ilişki kurmasının adımları atıldı.
İsrail'in ev sahipliğinde 28 Mart'ta düzenlenen Necef Zirvesi'nde de İsrail, Mısır, BAE, Bahreyn ve Fas'ın dışişleri bakanları bir araya gelmişti. Görüşmelerde, bölgesel güvenlik işbirliği tartışılmıştı. Bu anlaşma, operasyonlarda koordinasyon, tehditler hakkında istihbarat alışverişi, heyet ziyaretleri ve ülkelerin hava kuvvetleri arasında ortak eğitimler düzenlenmesini içeriyor.
İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Arap ülkeleriyle bölgesel hava savunma ittifakı için çalışmaların başladığını 20 Haziran'da duyurmuştu. Gantz, "Ortadoğu Hava Savunma İttifakı" adlı yapıyla İran saldırılarının engellendiğini söylemişti. Birliğe hangi ülkelerin üye olduğu açıklanmamıştı.
 
Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA



Deyrizor kırsalında meydana gelen maden patlamasında iki SDG’li öldü

Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)
Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)
TT

Deyrizor kırsalında meydana gelen maden patlamasında iki SDG’li öldü

Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)
Suriye'deki SDG üyeleri (AFP)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından dün akşam yapılan açıklamada Suriye'nin doğusundaki Deyrizor kırsalında DEAŞ tarafından yerleştirilen bir mayının patlaması sonucu iki SDG üyesinin öldüğünü duyurdu.

Açıklamada Deyrizor'un doğu kırsalındaki el-Kesra bölgesinde meydana gelen saldırının, SDG’ye ait bir aracın hedef aldığı ve üç SDG üyesinin de yaralandığı belirtildi.

SDG, ‘bu hain saldırının sorumluları olan terörist hücrelerini bulmak için’ patlama bölgesinde kapsamlı tarama operasyonları başlattığını açıkladı.

SDG, Suriye'nin kuzey ve doğusunun büyük bir bölümünü kontrol altında tutuyor ve DEAŞ'e karşı mücadelede ABD ile iş birliği yapıyor.


Berri: İsrail ile müzakere önerisi reddedildi

Cumhurbaşkanı Joseph Avn, dün sabah Meclis Başkanı Nebih Berri'yi ağırladı (Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Joseph Avn, dün sabah Meclis Başkanı Nebih Berri'yi ağırladı (Cumhurbaşkanlığı)
TT

Berri: İsrail ile müzakere önerisi reddedildi

Cumhurbaşkanı Joseph Avn, dün sabah Meclis Başkanı Nebih Berri'yi ağırladı (Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Joseph Avn, dün sabah Meclis Başkanı Nebih Berri'yi ağırladı (Cumhurbaşkanlığı)

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada Lübnan ile İsrail arasında önerilen müzakere sürecinin, Tel Aviv'in bu konuyla ilgili ABD'nin önerisine yanıt vermeyi reddetmesi nedeniyle çöktüğünü söyledi. Berri, şu anda mevcut tek yolun, ilgili ülkelerin temsilcilerinin dahil olduğu, geçtiğimiz kasım ayında Lübnan topraklarındaki savaşı sona erdiren anlaşmayı destekleyen ‘mekanizma’ olduğunu açıkladı.

Berri, ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Thomas Barrack'ın Lübnan'a, İsrail'in, operasyonlarının iki ay süreyle durdurulmasıyla başlayıp işgal altındaki Lübnan topraklarından çekilmesi ve sınırların belirlenmesi ve güvenlik düzenlemelerinin oluşturulmasıyla sona erecek bir müzakere sürecini başlatma önerisini reddettiğini bildirdiğini açıkladı.

Barrack, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

“Şimdi Lübnan'ın Hizbullah'ın silahları konusunda harekete geçme zamanı. Beyrut silahsızlanma konusunda tereddüt etmeye devam ederse, İsrail tek taraflı olarak harekete geçebilir ve sonuçları vahim olabilir.”


ABD'den Gazze ateşkes anlaşmasına destek misyonu

Dün İsrail’in Gazze şehrine düzenlediği saldırıda öldürülen yakınlarının cenazesinde yas tutan Filistinli kadınlar (DPA)
Dün İsrail’in Gazze şehrine düzenlediği saldırıda öldürülen yakınlarının cenazesinde yas tutan Filistinli kadınlar (DPA)
TT

ABD'den Gazze ateşkes anlaşmasına destek misyonu

Dün İsrail’in Gazze şehrine düzenlediği saldırıda öldürülen yakınlarının cenazesinde yas tutan Filistinli kadınlar (DPA)
Dün İsrail’in Gazze şehrine düzenlediği saldırıda öldürülen yakınlarının cenazesinde yas tutan Filistinli kadınlar (DPA)

ABD yönetimi dün bölgedeki varlığını artırarak, Filistinliler ve İsrail askerlerinin ölümüne yol açan ihlallerin ardından Hamas ve İsrail'in birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçlamalarından sonra Gazze'deki ateşkes anlaşmasını desteklemek üzere temsilcilerini bölgeye gönderdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcileri Steve Witkoff ve Jared Kushner dün İsrail'i ziyaret ederek Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştü. Öte yandan Netanyahu bugün İsrail'de ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ile görüşeceğini açıkladı.

Hamas heyeti, Mısırlı ve Katarlı yetkililerle ‘İsrail'in ihlalleri’ konusunda görüşmelere başladı ve ‘anlaşmanın ikinci aşamasının başlaması ve yardımların artırılması’ konularını da ele aldı.

Bu arada, İsrail parlamentosu Knesset kış oturumlarının açılışını yaptı. İsyanlar ve bazı Knesset üyelerinin ihracıyla çalkantılı bir açılış olurken Netanyahu, yürüttüğü savaşlar sırasında elde ettiği ‘başarıları’ anlattı ve muhaliflerini eleştirdi. Muhalefet lideri Yair Lapid ise İsrail'in ‘tarihindeki en ciddi krizle’ karşı karşıya olduğunu söyledi.

Öte yandan, Knesset tarafından yayınlanan verilere göre 2020 ile 2024 yılları arasında uzun süreli göç eden İsraillilerin sayısı İsrail'e geri dönenlerin sayısından daha fazla oldu. Knesset Göçmen Kabul Komitesi Başkanı Gilad Kariv, bu durumu ‘sadece göç değil, bir tsunami’ olarak nitelendirdi.