Hayat pahalılığı nedeniyle 'Britanyalıların üçte biri düğün davetlerini reddediyor'

Bir düğüne katılmanın ortalama maliyeti kişi başına 567 sterlin

Britanyalıların neredeyse dörtte biri tüm düğün davetlerine icabet etmenin maliyetini karşılayamıyor (Pixabay)
Britanyalıların neredeyse dörtte biri tüm düğün davetlerine icabet etmenin maliyetini karşılayamıyor (Pixabay)
TT

Hayat pahalılığı nedeniyle 'Britanyalıların üçte biri düğün davetlerini reddediyor'

Britanyalıların neredeyse dörtte biri tüm düğün davetlerine icabet etmenin maliyetini karşılayamıyor (Pixabay)
Britanyalıların neredeyse dörtte biri tüm düğün davetlerine icabet etmenin maliyetini karşılayamıyor (Pixabay)

Yeni bir ankete göre, her 10 kişiden üçü hayat pahalılığı krizi yüzünden bir düğün veya bekarlığa veda partisi davetini reddetti.
Kredi durumu kontrol şirketi Experian'ın araştırması, Britanyalıların bu yıl arkadaş ve aile düğünlerinden tasarruf etmek için tüm gece ayakta kalmak, toplu taşımayla seyahat etmek ve birden fazla etkinlikte aynı kıyafeti giymek gibi yollar bulduğunu ortaya koydu.
Ankete katılan bin Birleşik Krallık (BK) vatandaşı yetişkinden yüzde 24'ü tüm düğün davetlerine icabet etmenin maliyetini karşılayamadığını belirtirken, yüzde 31'i en az bir düğün veya düğün öncesi etkinlik davetini reddettiğini söyledi.
Bulgulara göre, şu anda bir düğüne katılmanın ortalama maliyeti kişi başına 567 sterlinken (yaklaşık 11 bin 500 TL) 116 sterlini (yaklaşık 2 bin 300 TL) genellikle konaklama için harcanıyor.
Konaklama ödemesi yapmamak için bazıları etkinliklerden sonra tüm gece ayakta kalırken, diğerleri düğüne yalnızca gecelik konaklama gerektirmiyorsa katılacağını söyledi.
Bazı katılımcılar, bir düğüne katılmak için para biriktirmek amacıyla dışarıda yemeyi sınırlamak gibi diğer masrafları azalttıklarını ifade etti.
Konuklar arasında maliyet tasarrufu sağlayan bir diğer popüler seçenekse çifte düğün hediyesi almak yerine bizzat hediye yapmak oldu.
Birçok düğün konuğu, yeni evlilerin yapacağı masrafları anladığını da belirtirken, yüzde 57'lik bir kesim de düğün resepsiyonunda konukların kendi içecekleri ve yiyeceklerinin parasını ödemesinin daha kabul edilebilir hale geldiği konusunda hemfikir.
Dahası yüzde 52'lik bir kesim, toplumun çiftlere bedava içki sunmaları yönünde baskı uyguladığı ve bunun adil olmadığı görüşünde birleşti.
Experian'ın müşteri ilişkileri müdürü James Jones, "Hepimiz arkadaşlarımızın veya ailemizdekilerin evliliğini kutlamayı dört gözle bekliyoruz ancak bu hem konuklar hem de şanslı çift için pahalı bir etkinlik olabilir" dedi:
"Yükselen günlük geçim giderlerinin ev bütçeleri üzerindeki baskıyı artırmasıyla, birçok davetli eğlenceye katılmanın maliyetini nasıl karşılayabilecekleri konusunda dikkatli ve bazen yaratıcı şekillerde düşünüyor."
Experian'ın araştırması, düğün konuklarının yüzde 26'sının maliyeti zamana yaymak için kredi kartı kullanmayı planladığını ortaya koydu.
Jones, "Şu açık ki insanlar asla rahatça geri ödeyebileceklerinden daha fazla borç almamaya dikkat etmeli ve herhangi bir borcu nasıl temizleyebilecekleri konusunda net bir mevcut plana sahip olmalı" dedi:
"Kredi kartında ödenmemiş bakiyesi olan herkes, yüzde 0 faizli borç transferi kartı gibi daha iyi fırsatları araştırıp onlara geçmeyi de düşünmelidir. Bu, maliyetleri düşürmeyi ve geri ödemeyi hızlandırmayı sağlayabilir."

Ajanslardan da yararlanılmıştır



Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer arasında dün yapılan telefon görüşmesinde, bölgedeki anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ve İsrail'in İran'a yönelik askeri operasyonlarının yansımaları ele alınırken, tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi ve gerilimin azaltılması için her türlü çabanın sarf edilmesinin önemine değinildi.

Diğer yandan İsrail'in İran'a yönelik saldırısı bağlamında Suudi Arabistan ve Türkiye, gerilimin düşürülmesi ve itidalli davranılması için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini ve diyaloğa dönülerek tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesinin önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’dan aktardığına göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bölgede yaşanan gelişmeler gözden geçirildi ve söz konusu gelişmelerin krizin çözümüne yönelik mevcut diyaloğun kesintiye uğramasına yol açtığı ifade edildi.

Türk devlet televizyonu TRT, iki tarafın bölgesel ve küresel konuları ele aldığını belirtti. Erdoğan'ın, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail'in ‘bölgenin istikrar ve güvenliğine en büyük tehdidi oluşturduğunu’ söylediği ve bu tehdidin İran'a yönelik saldırıyla bir kez daha ortaya çıktığını belirttiği aktarıldı.

Erdoğan, ABD ile İran arasında nükleer müzakereler yoluyla uzlaşma arayışlarının sürdüğü bir dönemde İsrail'in İran'a yönelik saldırısının barış çabalarını baltalamayı amaçladığını ve İsrail saldırılarının İsrail'in ‘bölgesel ve küresel güvenliği sorumsuzca tehdit ettiğini’ bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Görüşme sırasında Erdoğan, ‘bölgenin yeni bir krizi kaldıramayacağı ve yıkıcı bir savaşın bölgedeki tüm ülkelere düzensiz göç dalgaları yaratabileceği’ uyarısında bulunarak, ‘nükleer anlaşmazlığın ancak devam eden müzakereler yoluyla çözülebileceğini’ vurguladı.