ABD’li bir grup araştırmacı, son haftalarda dünya çapında ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü varyantının anormal derecede hızlı bir oranda mutasyona uğradığı ve önceki varyantlardan daha bulaşıcı hale geldiği konusunda uyardı.
Daily Mail’in haberine göre, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’ndeki (NIH) araştırmacılar, çalışma için maymun çiçeği virüsünün 15 örneğini topladı ve inceledi.
Çalışma ekibi, virüsün 2018’den bu yana beklenen hızının 12 kata kadar mutasyona uğradığını ve o zamandan beri genetik özelliklerinin önemli ölçüde değiştiğini buldu.
Bu, genellikle fiziksel temas, kontamine olmuş yüzeyler veya çok yakın fiziksel temas yoluyla yayıldığına inanılan virüsün, doğal kalıplarından farklı şekillerde yayılabileceği anlamına geliyor.
Araştırmacılar sonuçları Nature dergisinde yayınlanan çalışmada şunları yazdı:
“Maymun çiçeği gibi DNA virüsleri genellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kadar hızlı mutasyona uğramazlar. Maymun çiçeği virüsünün doğası, çoğaldığında ortaya çıkan hataları düzeltmesine izin vererek, mutasyonların oluşması için çok daha az yer bırakır ve aslında varyant sayısını sınırlar. Ancak virüs mutasyona uğrayıp daha önce endemik olmadığı alanlara yayıldıkça değişiyor. Bu anormal ve nedenini bulmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.”
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), geçen Çarşamba günü çoğu Avrupa’dan olmak üzere, dünya çapında bildirilen maymun çiçeği vaka sayısının 3 bin 400’ü aştığını bildirdi.
WHO ayrıca maymun çiçeği salgınının şu anda küresel bir halk sağlığı acil durumu oluşturmadığını açıkladı.
Araştırmacılar uyardı: Maymun çiçeği virüsü anormal bir hızla mutasyona uğruyor

Maymun çiçeği virüsü parçacıklarını gösteren mikrograf (AP)
Araştırmacılar uyardı: Maymun çiçeği virüsü anormal bir hızla mutasyona uğruyor

Maymun çiçeği virüsü parçacıklarını gösteren mikrograf (AP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة