Çin’de 5 yeni koronavirüs vakası görüldü

Avrupa’da on binlerce yeni vaka tespit edildi.

Pakistan'ın Karaçi kentinde koronavirüs vakalarının artmasının ardından önleyici tedbirler hız verildi. (Reuters)
Pakistan'ın Karaçi kentinde koronavirüs vakalarının artmasının ardından önleyici tedbirler hız verildi. (Reuters)
TT

Çin’de 5 yeni koronavirüs vakası görüldü

Pakistan'ın Karaçi kentinde koronavirüs vakalarının artmasının ardından önleyici tedbirler hız verildi. (Reuters)
Pakistan'ın Karaçi kentinde koronavirüs vakalarının artmasının ardından önleyici tedbirler hız verildi. (Reuters)

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) küresel olarak yayılmasına ilişkin veriler, geçtiğimiz kısa dönemde olduğu çok gibi son iki günde de çok fazla değişmedi. Buna paralel olarak salgın Çin anakarasında ve Güneydoğu Asya'nın bazı bölgelerinde düşük oranda görülüyor. Durum, Batı Avrupa ülkelerinde ise farklı. Uluslararası haber ajansları tarafından bildirilen rakamlara göre bu ülkelerde vaka sayısı ardı ardına ikinci haftada da yükseldi.
Alman Robert Koch Enstitüsü (RKI), Almanya’da 89 bin 336 yeni vaka kaydedildiğini duyurdu. Bir önceki hafta bu sayı 80 bin 264 idi. Geçtiğimiz hafta koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı 58 iken bu hafta 84’e yükseldi. RKI, resmi verilere göre her 100 bin kişide 6 bin 329 vaka görüldüğünü aktardı. Ancak bu oran, enfeksiyon durumunun tam bir resmini yansıtmıyor. RKI, pandeminin başlangıcından bu yana 27 milyon 771 bin 111 vaka kaydedildiğini bildirdi.
ABD John Hopkins Üniversitesi’ne göre Fransa’da son 48 saat içerisinde 49 ölü ve 79 bin 310 yeni vaka kaydedildi. Son verilerle birlikte toplam 30 milyon 714 bin 200 vaka tespit edilen Fransa’da koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı 150 bin oldu.
İtalya'da önceki gün 56 bin 386 vakaya kıyasla son 24 saat içinde 48 bin 456 yeni bulaş kaydedildi. Önceki gün 40 kişi yaşamını yitirirken dün ölü sayısı ise 44’e yükseldi. Toplam 18 milyon 184 bin 917 vakanın olduğu İtalya’da 168 bin 58 kişi ise koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.
Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre Norveç’te yalnızca 150 yeni vaka kaydedilirken Yunanistan’da dün son 24 saat içinde 9 bin 294 yeni vaka tespit edildi. 16 kişi ise öldü.
Çin Ulusal Sağlık Komitesi’nden dün alınan resmi verilere göre Çin anakarasında üçü Pekin ve ikisi Şanghay’da olmak üzere 5 yeni vaka kaydedildi.
Sağlık yetkililerinin bildirdiğine göre Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in bölgede Çin yönetiminin 25’nci yıl dönümünü kutlamak için yapacağı ziyaretten önce vaka sayılarının artmaya devam ettiği Hong Kong’da bin 917 yeni vaka kaydedildi. Bloomberg’in haberine göre yetkililer vakalardan 118’inin yurt dışında dönenler kaynaklı olduğunu bildirdi.
Güney Kore 3 bin 500 yeni vaka duyurusu yaparken komşusu Kuzey Kore vaka sayısının ardı ardına üçüncü gün on binin altına düştüğünü kaydetti. Kuzey Kore acil salgın önleme merkezi, son 24 saat içerisinde 7 bin 300 vakanın görüldüğünü bildirirken, ölü sayısı hakkında ise bilgi vermedi.
The Straits Times’ın haberine göre Singapur Başbakan Yardımcısı Lawrence Wong, artan vaka sayıları sebebiyle koronavirüsle mücadele kısıtlamalarının yeniden sıkılaştırılması olasılığının göz ardı edilemeyeceğini vurguladı.
Lawrence Wong’un dün bir aşı merkezi ziyareti sırasında yerel gazetecilere yaptığı açıklamalar, bazı siyasetçilerin vakalarda yeni bir artış olasılığına ilişkin uyarılarının ve yaşlılara ek dozlar alma çağrılarının ardından geldi.
Singapur, aşı yaptıran yolcuların testlerinin iptal edilmesi ve toplanma sayısının sınırlandırılması da dahil olmak üzere salgınla ilgili birçok kısıtlamayı hafifletirken kapalı yerlerde maske takma zorunluluğu gibi bazı kısıtlamaları ise sürdürüyor.
Diğer yandan Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle dün yaptığı açıklamasında, Filistin topraklarında koronavirüs salgının altıncı dalgaya girdiğini söyledi. WAFA haber ajansına göre Mey Keyle, Filistin’deki epidemiyolojik durumun ‘endişe verici’ hale geldiğine işaret ederek vaka ve hastaneye yatış sayısında önemli bir artış olduğunu duyurdu. Önceki gün Batı Şeria’da yaklaşık bin yeni vaka kaydedildi. Filistinli Bakan, özellikle camii, kilise, düğün salonları ve restoran gibi kapalı yerlerde maske takılmasını, yaşlı ve kronik hastalığı olanların ise ek doz aşı olması çağrısında bulundu.



Barış Kurulu alay konusu oldu: Neredeyse yarısı ABD'ye giremiyor

Birleşmiş Milletler'e alternatif oluşturmayı amaçlayan Barış Kurulu'nun açılışında en az 18 ülke sahnede temsil edildi (Reuters)
Birleşmiş Milletler'e alternatif oluşturmayı amaçlayan Barış Kurulu'nun açılışında en az 18 ülke sahnede temsil edildi (Reuters)
TT

Barış Kurulu alay konusu oldu: Neredeyse yarısı ABD'ye giremiyor

Birleşmiş Milletler'e alternatif oluşturmayı amaçlayan Barış Kurulu'nun açılışında en az 18 ülke sahnede temsil edildi (Reuters)
Birleşmiş Milletler'e alternatif oluşturmayı amaçlayan Barış Kurulu'nun açılışında en az 18 ülke sahnede temsil edildi (Reuters)

Maira Butt 

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Barış Kurulu"ndaki ülkelerin neredeyse yarısının, Trump'ın seyahat yasağı kapsamında ABD'ye girişinin yasaklandığı ortaya çıktıktan sonra kurul yine alay konusu oldu.

Trump, İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu'nda perşembe günü düzenlenen büyük bir törenle Birleşmiş Milletler alternatifini açıklamıştı.

Çeşitli ülkelerin temsilcilerini sahneye davet ederek hepsiyle "arkadaş" olduğunu söylemişti.

Bu ülkeler arasında Arjantin, Ermenistan, Azerbaycan, Bahreyn, Bulgaristan, Macaristan, Endonezya, Ürdün, Kosova, Moğolistan, Fas, Pakistan, Paraguay, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Özbekistan vardı.

Hiçbir Avrupa ülkesinin yer almaması dikkat çekerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davet edildiği haberleri dolaşıyordu.

Diğer yandan Amerikalı lider göçü ve ABD'ye girişi kısıtlamak için bu yılın başlarında daha da sıkı bir seyahat yasağı getirmişti. Yönetim, 75 ülkeden gelen kişiler için göçmen vizesi işlemlerini süresiz askıya almıştı ve bunların çoğu Barış Kurulu'nda.

Ermenistan, Azerbaycan, Ürdün, Kosova, Moğolistan, Fas, Pakistan ve Özbekistan'ın göçmen vizelerine ilişkin kısıtlamalara tabi tutulması, Trump'ın "şimdiye kadar oluşturulmuş en önemli organlardan biri olma şansına sahip" dediği girişimin etkinliği hakkında soru işaretleri doğuruyor.

Trump'ın, ABD arabuluculuğunda İsrail'le Hamas arasında yapılan ateşkes anlaşmasına dahil olmasıyla ortaya çıkan kurulun müstakbel üyelerinin, katılmak için 1 milyar dolar katkı sunması bekleniyor.

Damat Jared Kushner, Yeni Gazze'nin veri merkezi, lüks daireler ve "kıyı turizmi" içeren tuhaf yeni resimlerini kurulun açılış töreninde gözler önüne sermişti.

Sunumda, lüks daireler ve veri merkezlerinin CGI'yla oluşturulmuş görüntüleri ve 100 binden fazla konut ve 75 tıbbi tesis inşa etme planları vardı.

Eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair'in, Trump'ın başkanlık edeceği kurulun üyesi olması tartışmalara yol açtı.

ABD Başkanı toplantıda "Amerika büyüdüğünde, tüm dünya büyür" demişti. 

Bu kurul, şimdiye kadar oluşturulmuş en önemli organlardan biri olma şansına sahip ve onun başkanlığını yapmak benim için büyük bir onur.

(AFP)(AFP)

Trump şöyle açıklamıştı: 

Barış kurulu aslında dünyanın en üst düzey liderlerinden oluşuyor. Geçen ekimde Gazze'deki çatışmanın kalıcı olarak sonlandırılmasına yönelik bir plan yayımladık ve vizyonumuzun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından oybirliğiyle kabul edildiğini memnuniyetle belirtmek isterim.

Amerikalı lider, barış kurulunun Gazze'nin askerden arındırılmasını sağlayacağını söylemişti. Dışişleri Bakanı Marco Rubio da bunun aynı zamanda bir "eylem kurulu" olacağını eklemişti.

Yeni planlar, savaşla harap olan bölgenin bir "riviera"ya dönüştürüldüğünü gösteren, Trump ve Tesla milyarderi Elon Musk'ın da yer aldığı ve yapay zekayla üretilerek geçen yıl yayımlanan videoyu yansıtıyor gibi görünüyordu.

Independent Türkçe, independent.co.uk/news


Venezuela'da Maduro'nun serbest bırakılması çağrısında bulunan büyük bir gösteri düzenlendi

Devrik Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, Maduro'nun fotoğraflarını ve serbest bırakılmasını talep eden pankartlar taşıdı (AFP)
Devrik Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, Maduro'nun fotoğraflarını ve serbest bırakılmasını talep eden pankartlar taşıdı (AFP)
TT

Venezuela'da Maduro'nun serbest bırakılması çağrısında bulunan büyük bir gösteri düzenlendi

Devrik Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, Maduro'nun fotoğraflarını ve serbest bırakılmasını talep eden pankartlar taşıdı (AFP)
Devrik Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, Maduro'nun fotoğraflarını ve serbest bırakılmasını talep eden pankartlar taşıdı (AFP)

Venezuela’nın devrik Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun binlerce destekçisi, 1958'deki askeri diktatörlüğün yıkılışının yıldönümü olan dün, ABD askeri operasyonu sonucu 3 Ocak'ta Karakas'ta tutuklanmasının ardından serbest bırakılmasını talep eden gösteri düzenledi.

Venezuela’nın devrik Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, serbest bırakılmasını talep etmek için gösteri düzenledi (AFP)Venezuela’nın devrik Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, serbest bırakılmasını talep etmek için gösteri düzenledi (AFP)

Venezuela'nın geçici cumhurbaşkanı, eski başkan yardımcısı Delcy Rodríguez, Washington ile yakınlaşma arayışında iken, hükümet 2013'ten beri ülkeyi yöneten Maduro'nun geri dönmesini talep etmeye devam ediyor.

Karakas şehir merkezindeki Ollier Meydanı yakınlarında, Maduro ve eşi Cilia Flores'i kastederek "Onları geri istiyoruz" yazılı büyük bir pankart asıldı.

Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello dün Karakas'taki gösteride konuşuyor (AFP)Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello dün Karakas'taki gösteride konuşuyor (AFP)

Gösteri sırasında İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, "Bugünlerdeki en büyük zaferimiz, Başkan Maduro ve Cilia'nın geri dönüşü olacaktır" ifadelerini kullandı.

Geçici cumhurbaşkanının "ilerlemeye devam etmek için iktidar partisinden tam destek aldığını" vurguladı.


NATO, doğu sınırlarına otomatik savunma sistemleri konuşlandırmayı planlıyor

ABD Deniz Piyadeleri Norveç'te NATO eğitim tatbikatına katılıyor (Reuters)
ABD Deniz Piyadeleri Norveç'te NATO eğitim tatbikatına katılıyor (Reuters)
TT

NATO, doğu sınırlarına otomatik savunma sistemleri konuşlandırmayı planlıyor

ABD Deniz Piyadeleri Norveç'te NATO eğitim tatbikatına katılıyor (Reuters)
ABD Deniz Piyadeleri Norveç'te NATO eğitim tatbikatına katılıyor (Reuters)

NATO'dan üst düzey bir yetkili, ittifakın doğu sınırları boyunca silah ve mühimmat stoklarını önemli ölçüde genişletmeyi ve otomatik teknoloji kullanarak yeni bir savunma bölgesi oluşturmayı planladığını söyledi.

General Thomas Lowen, yarın yayınlanacak olan Alman gazetesi Die Welt'e verdiği demeçte, bu önlemlerin Rusya'ya karşı caydırıcılığı güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Yeni bir "katmanlı" savunma konsepti kapsamında NATO, yüksek teknoloji sistemleri kullanarak saldırganı erken aşamada yavaşlatmayı veya durdurmayı hedefleyecek.

NATO'nun Rusya ve Belarus ile olan sınırlarında, düşmanın ilerlemeden önce aşması gereken uzaktan kumandalı veya yarı otomatik sistemler kullanılarak yoğun bir gözetim bölgesi kurulacak.

İzmir'deki NATO Müttefik Kara Komutanlığı Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Lowen, gazeteye verdiği demeçte, doğu sınırındaki gözetimin, karada, havada, uzayda ve dijital alanda veri toplayan sistemlere dayanacağını söyledi.

Lowen, bilgilerin NATO müttefiklerine gerçek zamanlı olarak sunulacağını ve radar, akustik ve optik sensörler gibi sabit ve mobil sistemlerin yanı sıra uydu, insansız hava araçları (İHA) ve keşif uçaklarından elde edilen verilerin de kullanılabileceğini ifade etti.

NATO, sınır boyunca Lowen'in "sıcak bölge" olarak adlandırdığı, saldırganları erken aşamada durdurmak veya yavaşlatmak için tasarlanmış bir bölge kurmayı planlıyor. Şarku’l Avsat2ın edindiği bilgiye göre bu bölge, silahlı insansız hava araçları (İHA), yarı otonom savaş araçları, otomatik sistemler ve otomatik hava savunma yeteneklerini içerebilir.