Çin’de 5 yeni koronavirüs vakası görüldü

Avrupa’da on binlerce yeni vaka tespit edildi.

Pakistan'ın Karaçi kentinde koronavirüs vakalarının artmasının ardından önleyici tedbirler hız verildi. (Reuters)
Pakistan'ın Karaçi kentinde koronavirüs vakalarının artmasının ardından önleyici tedbirler hız verildi. (Reuters)
TT

Çin’de 5 yeni koronavirüs vakası görüldü

Pakistan'ın Karaçi kentinde koronavirüs vakalarının artmasının ardından önleyici tedbirler hız verildi. (Reuters)
Pakistan'ın Karaçi kentinde koronavirüs vakalarının artmasının ardından önleyici tedbirler hız verildi. (Reuters)

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) küresel olarak yayılmasına ilişkin veriler, geçtiğimiz kısa dönemde olduğu çok gibi son iki günde de çok fazla değişmedi. Buna paralel olarak salgın Çin anakarasında ve Güneydoğu Asya'nın bazı bölgelerinde düşük oranda görülüyor. Durum, Batı Avrupa ülkelerinde ise farklı. Uluslararası haber ajansları tarafından bildirilen rakamlara göre bu ülkelerde vaka sayısı ardı ardına ikinci haftada da yükseldi.
Alman Robert Koch Enstitüsü (RKI), Almanya’da 89 bin 336 yeni vaka kaydedildiğini duyurdu. Bir önceki hafta bu sayı 80 bin 264 idi. Geçtiğimiz hafta koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı 58 iken bu hafta 84’e yükseldi. RKI, resmi verilere göre her 100 bin kişide 6 bin 329 vaka görüldüğünü aktardı. Ancak bu oran, enfeksiyon durumunun tam bir resmini yansıtmıyor. RKI, pandeminin başlangıcından bu yana 27 milyon 771 bin 111 vaka kaydedildiğini bildirdi.
ABD John Hopkins Üniversitesi’ne göre Fransa’da son 48 saat içerisinde 49 ölü ve 79 bin 310 yeni vaka kaydedildi. Son verilerle birlikte toplam 30 milyon 714 bin 200 vaka tespit edilen Fransa’da koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı 150 bin oldu.
İtalya'da önceki gün 56 bin 386 vakaya kıyasla son 24 saat içinde 48 bin 456 yeni bulaş kaydedildi. Önceki gün 40 kişi yaşamını yitirirken dün ölü sayısı ise 44’e yükseldi. Toplam 18 milyon 184 bin 917 vakanın olduğu İtalya’da 168 bin 58 kişi ise koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.
Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre Norveç’te yalnızca 150 yeni vaka kaydedilirken Yunanistan’da dün son 24 saat içinde 9 bin 294 yeni vaka tespit edildi. 16 kişi ise öldü.
Çin Ulusal Sağlık Komitesi’nden dün alınan resmi verilere göre Çin anakarasında üçü Pekin ve ikisi Şanghay’da olmak üzere 5 yeni vaka kaydedildi.
Sağlık yetkililerinin bildirdiğine göre Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in bölgede Çin yönetiminin 25’nci yıl dönümünü kutlamak için yapacağı ziyaretten önce vaka sayılarının artmaya devam ettiği Hong Kong’da bin 917 yeni vaka kaydedildi. Bloomberg’in haberine göre yetkililer vakalardan 118’inin yurt dışında dönenler kaynaklı olduğunu bildirdi.
Güney Kore 3 bin 500 yeni vaka duyurusu yaparken komşusu Kuzey Kore vaka sayısının ardı ardına üçüncü gün on binin altına düştüğünü kaydetti. Kuzey Kore acil salgın önleme merkezi, son 24 saat içerisinde 7 bin 300 vakanın görüldüğünü bildirirken, ölü sayısı hakkında ise bilgi vermedi.
The Straits Times’ın haberine göre Singapur Başbakan Yardımcısı Lawrence Wong, artan vaka sayıları sebebiyle koronavirüsle mücadele kısıtlamalarının yeniden sıkılaştırılması olasılığının göz ardı edilemeyeceğini vurguladı.
Lawrence Wong’un dün bir aşı merkezi ziyareti sırasında yerel gazetecilere yaptığı açıklamalar, bazı siyasetçilerin vakalarda yeni bir artış olasılığına ilişkin uyarılarının ve yaşlılara ek dozlar alma çağrılarının ardından geldi.
Singapur, aşı yaptıran yolcuların testlerinin iptal edilmesi ve toplanma sayısının sınırlandırılması da dahil olmak üzere salgınla ilgili birçok kısıtlamayı hafifletirken kapalı yerlerde maske takma zorunluluğu gibi bazı kısıtlamaları ise sürdürüyor.
Diğer yandan Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle dün yaptığı açıklamasında, Filistin topraklarında koronavirüs salgının altıncı dalgaya girdiğini söyledi. WAFA haber ajansına göre Mey Keyle, Filistin’deki epidemiyolojik durumun ‘endişe verici’ hale geldiğine işaret ederek vaka ve hastaneye yatış sayısında önemli bir artış olduğunu duyurdu. Önceki gün Batı Şeria’da yaklaşık bin yeni vaka kaydedildi. Filistinli Bakan, özellikle camii, kilise, düğün salonları ve restoran gibi kapalı yerlerde maske takılmasını, yaşlı ve kronik hastalığı olanların ise ek doz aşı olması çağrısında bulundu.



Trump, Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını "çok yakında" karadan hedef almaya başlayacağını söyledi

Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
TT

Trump, Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını "çok yakında" karadan hedef almaya başlayacağını söyledi

Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Washington ile Karakas arasındaki ilişkilerin giderek gerginleşmesiyle birlikte, ABD'nin sadece denizde değil, "çok yakında" kara operasyonlarıyla da Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını hedef almaya başlayacağını duyurdu.

ABD Başkanı, Şükran Günü'nde silahlı kuvvetlere yaptığı televizyon konuşmasında, "Muhtemelen insanların artık uyuşturucuyu deniz yoluyla taşımak istemediğini fark etmişsinizdir. Kara yoluyla da bunu yapmalarını engellemeye başlayacağız" dedi. "Kara yolu daha kolay, ancak bu çok yakında başlayacak" ifadesini kullandı.


Trump: Amerika daha fazla B-2 bombardıman uçağı talep etti

ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)
ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)
TT

Trump: Amerika daha fazla B-2 bombardıman uçağı talep etti

ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)
ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)

Başkan Donald Trump, ABD ordusuna yaptığı açıklamada, yönetiminin bu yılın başlarında ABD'nin İran'daki nükleer tesislere düzenlediği saldırılarda kullandığı Northrop Grumman yapımı B-2 Spirit gizli bombardıman uçağından "daha fazla" talep ettiğini söyledi.

Resim Trump, Florida'daki tatil köyünden ABD askerleriyle görüntülü görüşme gerçekleştiriyor (AFP)

Trump, "Bu güzel B-2 bombardıman uçakları, İran'ın potansiyel nükleer tedarikini tamamen ortadan kaldırdı" dedi.

Daha fazlasını sipariş ettik ve bunun nedeni, kesinlikle muhteşem olmaları" ifadelerini kullandı.


Ukrayna: Rusya'ya hiçbir toprak vermeyeceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)
TT

Ukrayna: Rusya'ya hiçbir toprak vermeyeceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Amerikan dergisi The Atlantic'e yaptığı açıklamada, başkanın barış karşılığında Rusya'ya toprak vermeyi kabul etmeyeceğini söyledi.

Dün yayınlanan röportajda, "Zelenskiy cumhurbaşkanı olduğu sürece, kimse onun toprak vereceğine güvenmemeli. Hiçbir topraktan vazgeçmeyecek" ifadesini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı ise ülkesinin müzakere ekibinin, Cenevre'de üzerinde mutabık kalınan noktaları, güvenlik garantileriyle barışın önünü açacak bir formüle dönüştürmek için Amerikan heyeti ile çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Zelenskiy, X'te paylaştığı gönderide, "Amerikan tarafı ve Avrupalı ​​dostlarımızla yakın temas halindeyiz. Dünya genelindeki ortaklarımız da son gelişmeler hakkında bilgilendirildi. Egemenliğimize ve devletimize verdikleri destek için minnettarım" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, heyetinin Ukrayna'nın yeterli savunma desteği almasını sağlamak için elinden gelen her şeyi yaptığını belirterek, "Bu konuda Amerikan tarafı ve Avrupalı ​​ortaklarımızla temas halindeyiz" dedi.

Zelenskiy'nin Ofis Başkanı Andriy Yermak, Kiev'in 2012'den beri devam eden Rus-Ukrayna savaşını sona erdirmeyi amaçlayan Cenevre toplantısının sonuçlarını geliştirmek için ABD heyetiyle çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Zelenskiy'nin ABD ile görüşmelerde Ukrayna heyetinin başına atadığı Yermak, X platformunda yayınladığı bir gönderide, "Cenevre'de yaptığımız gibi, şimdi de savaşı sona erdirmek için somut adımlar atma konusunda somut ilerleme sağlamak amacıyla yapıcı bir diyalog için hazırlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yermak şöyle devam etti: "Ortak temel hedefimiz değişmedi: Ukrayna için mümkün olan en kısa sürede kalıcı ve onurlu bir barışa ulaşmak."

Amerikalı ve Ukraynalı müzakereciler, pazar günü Cenevre'de ABD destekli son barış planı hakkında görüşmelerde bulundu. Salı günü Zelenskiy, Washington ile Cenevre'de hazırlanan barış planının metni üzerinde Ukrayna müzakere ekibiyle birlikte çalıştığını söyledi.

dcfrg
Trump ve Zelenskiy'nin 28 Şubat'ta Beyaz Saray'da görüşmesi (AFP)

Benzer bir gelişmede, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, dün İzlanda'ya yaptığı ziyarette, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna'daki savaşı sona erdirme planına ilişkin çabalarını övdü. İzlanda Başbakanı Kristern Frostadottir ile ortak basın toplantısında Rutte, "Rusya, elde ettiği marjinal kazanımlar için ağır bir bedel ödedi ve Ukrayna kendini cesurca savunmaya devam ediyor" dedi. Rutte, "Barış süreci önemli bir destek aldı ve ABD Başkanı Trump'ı bu nedenle tebrik etmek istiyorum" diye ekledi. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre geçen hafta açıklanan ve başlangıçta Rusya'nın talepleriyle uyumlu görünen ABD planı, ABD ile Ukrayna arasında Avrupa ülkelerinin de katılımıyla yapılan acil müzakerelerin ardından önemli revizyonlardan geçti. ABD elçisi Steve Witkoff'un planı Rus yetkililerle görüşmek üzere gelecek hafta Moskova'ya gelmesi bekleniyor. Kremlin, Avrupa'nın bu planla ilgili çabalarını "gereksiz" olarak nitelendirdi. NATO Genel Sekreteri, İzlanda'da yaptığı açıklamada, Reykjavik'in NATO üye ülkelerinin güvenliğini sağlama çabalarını vurguladı. "Saf olamayız. Artık hepimiz cephe hattındayız. En yeni Rus füzeleri, NATO topraklarının herhangi bir noktasına çok kısa sürede ulaşabilir" dedi. Rutte, "İzlanda'nın gözetleme ve hava savunma alanında yaptıklarının (...) son derece önemli" olduğunu vurguladı.