Lübnan’da hükümet boşluğu fiyatların dalgalanmasına neden oluyor

Beyrut'ta birkaç gün önce bir fırının önünde oluşan uzun bir kuyruk (EPA)
Beyrut'ta birkaç gün önce bir fırının önünde oluşan uzun bir kuyruk (EPA)
TT

Lübnan’da hükümet boşluğu fiyatların dalgalanmasına neden oluyor

Beyrut'ta birkaç gün önce bir fırının önünde oluşan uzun bir kuyruk (EPA)
Beyrut'ta birkaç gün önce bir fırının önünde oluşan uzun bir kuyruk (EPA)

Lübnan'da tüketici fiyat endeksi Mayıs ayında yeni bir artışla yüzde 211,43 oldu. Geçen Mayıs ayı sonuna kadar yıllık bazda kümülatif artış bin 178’e yükseldi. Geçen yılın aynı ayında bu rakam 378,25 olarak kaydedilmişti.
Rakamlar Merkez Bankası'nın lira kurundaki çöküşü sınırlamaya yönelik sürekli girişimlerinin başarısız olduğuna ve ilgili bakanlıkların ve kamu idarelerinin tüketim sisteminde serbestliği engelleyemediğine işaret ediyor.
Şarku'l Avsat tarafından Lübnan marketlerindeki mağaza müdürleri ve bayilerle yapılan bir saha araştırmasına göre, çoğu gıda maddesi ve emtia için fiyatlandırma tabanı, dolar başına 40 bin pound eşiğine yakın en yüksek nakit alışverişi seviyelerini koruyor.
İşçi ücretlerinde, ulaşım ödeneklerinde ve diğer idari ve lojistik maliyetlerde artışın yanı sıra ağırlıklı olarak ithalat faturaları ve akaryakıt fiyatlarındaki istikrarlı artışlarla bağlantılı olarak ulaşım ve elektrik fiyatlarında özel üreticilerden kaynaklı sürekli artışlar yaşandı.
Öte yandan, ithalatçılar yüksek faturalarını; çoğu emtia ve hammaddede yaşanan küresel enflasyonun etkilerine, talep hacmindeki önemli artışlar nedeniyle ana pazarlarda arzın daralmasına, tedarik zincirlerinde artan zorluklara ve ithalat fiyat sistemlerine ağır maliyetler yükleyen uluslararası taşımacılık, enerji ve petrol fiyatlarındaki artışlara bağlıyor.
Önümüzdeki aydan itibaren mevcut maliyetinin ortalama 3 ila 4 katı artacak olan iletişim ve internet kullanımının azalması bekleniyor.
Ticari kâr oranlarının takibi ve tüketicinin korunması ile ilgili kurum ve departmanlarda düzenleyici otoritelerin başarısızlığı ve beşeri ve teknik yetenek eksikliği arzu edilen tüketici etkisinin ortadan kaldırılmasına katkıda bulunuyor.
Uluslararası kurumlar son raporlarında ulusal para biriminin döviz kuru karşısında ciddi düşüşü ve yaşamın tüm bozulmasından siyasi sınıfı sorumlu tutmakta tereddüt etmediler. Dünya Bankası’na göre siyasi sınıf son zamanlarda enflasyon oranlarının yüzler sınıfına girmesine neden oldu.
Bu krizler, en çok yoksul ve muhtaç aileleri etkileyen toplumsal zorlukları daha da ağırlaştırmış, toplumsal gruplar arasındaki uçurumu ve eşitsizliği artırmıştır. Siyasi eylemsizliğin ışığında, çözülmemiş krizler Lübnan'da ekonomiye ve topluma uzun vadeli zararlar verdi.
Temel kamu hizmetleri çöküyor, işsizlik oranları keskin bir şekilde artıyor ve insan sermayesi ciddi şekilde tükeniyor. Özel sektör, finansal sistemin felç olması nedeniyle ciddi kısıtlamalardan muzdarip. Düşük kurumsal üretkenlik ve gelir yaratma oranları, yaygın işten çıkarmalara ve iflaslara yol açıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Aşırı Yoksullukla Mücadele ve İnsan Hakları Özel Raportörü Olivier De Schutter'in ifade ettiği sonuçlara göre, her 5 kişiden 4'ü yoksulluk içinde ve ailelerin yarısından fazlası, çocuklarının öğün atlamak zorunda kaldığını ve yüz binlerce çocuğun okula gitmediğini bildirdi.
Bu ayın başlarında yayınlanan raporunda Schutter, “Lübnan'daki siyasi ve mali liderlerin yıkıcı eylemleri uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ederek ülke nüfusunun çoğunu yoksulluğa sürüklemiştir.”
En son enflasyon verilerine dönecek olursak, Lübnan'da Merkezi İstatistik Dairesi tarafından yayınlanan istatistikler Lübnan'da Mayıs ayı tüketici fiyat endeksinde aylık yüzde 7,85 artış olduğunu ortaya koydu.  Önceki ay ise bu artış yüzde 7,1 olarak seyretmişti.
Böylece, bu yılın ilk beş ayında enflasyondaki yıllık ortalama artış geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 216 olarak gerçekleşti. Endeksin yıllık artışı, tüm bileşenlerinin fiyatlarında artış kaydetmesinden kaynaklanmakta.
Yiyecek ve içecek fiyatlarında yüzde 363,78 (yüzde 20 ağırlık), ulaşım fiyatlarında yüzde 515,36 (yüzde 13,1), konut, su, gaz, elektrik ve diğer akaryakıt fiyatlarında yüzde 445,18 (ağırlık yüzde 11,8), giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki artış yüzde 184,32 (yüzde 5,2 ağır), restoran ve otel fiyatlarındaki artış yüzde 278,54 (yüzde 2,8 ağır) olarak kaydedildi.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.