Cezayir ve Mısır’dan stratejik ortaklığı geliştirme adımı

Cezayir-Mısır Ortak Yüksek Komitesi 8 yıl aranın ardından ilk kez toplandı.

Mısır Başbakanı Medbuli ve Cezayirli mevkidaşı Abdurrahman dün Cezayir’de bir araya geldiler. (Mısır Hükümeti)
Mısır Başbakanı Medbuli ve Cezayirli mevkidaşı Abdurrahman dün Cezayir’de bir araya geldiler. (Mısır Hükümeti)
TT

Cezayir ve Mısır’dan stratejik ortaklığı geliştirme adımı

Mısır Başbakanı Medbuli ve Cezayirli mevkidaşı Abdurrahman dün Cezayir’de bir araya geldiler. (Mısır Hükümeti)
Mısır Başbakanı Medbuli ve Cezayirli mevkidaşı Abdurrahman dün Cezayir’de bir araya geldiler. (Mısır Hükümeti)

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli dün ülkesinin ‘Cezayir ile ikili ilişkilerin seviyesini gelişmiş stratejik ortaklığa yükseltmeye’ kararlı olduğunu duyurdu. Cezayirli mevkidaşı Eymen bin Abdurrahman da ‘iki ülkenin imkanlarının entegre edilmesi halinde mucizelerin yaratılabileceğini’ vurguladı.
Medbuli ve Abdurrahman, 2014 yılında Kahire’de düzenlenen son toplantıdan yaklaşık 8 yıl sonra, Cezayir’de düzenlenen Ortak Yüksek Komite’nin 8’inci oturumunun etkinliklerine başkanlık yaptılar. Aynı zamanda iki ülke arasındaki ekonomik foruma da başkanlık ettiler.
Medbuli toplantıda, Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ve Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un iki kardeş ülke arasındaki iş birliğini güçlendirmeye ve geliştirmeye verdikleri büyük ilgi ışığında, Ortak Komite toplantılarının düzenini korumak için çalışmanın gerekli olduğunu vurguladı. İki lider en son ocak ayında, Tebbun’un Mısır ziyareti sırasında söz konusu iş birliği hakkındaki hedeflerini bildirmişlerdi.
Mısır heyetinde Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bakanı, Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanı, Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı, Sağlık Bakanı Vekili ve Uluslararası İşbirliği Bakanı’nın yanı sıra Sanayi ve Ticaret Bakanı, İskan Bakanı ve bir dizi yetkili ve diplomatı vardı. Cezayir heyetinde ise Enerji, Enerji Dönüşümü ve Yenilenebilir Enerji Bakanı, Din İşleri ve Vakıflar Bakanı, Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı, Gençlik ve Spor Bakanı, Sanayi ve Yatırımları Teşvik Bakanı, Konut ve Şehircilik Bakanı, Ticaret Bakanı, Su Kaynakları Bakanı, Çalışma, İstihdam ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Çevre Bakanı yer alıyordu.
Medbuli, dünyanın yaşamakta olduğu ve herkesin el ele verilmesi, iş birliği yapılması ve entegrasyon sağlanması için çaba gösterilmesini gerektiren bu zor koşulların gölgesinde, iki ülkede özel sektörün oynadığı rolün, ticaret ve yatırım sektörlerinde ikili ilişkilerin güçlendirilmesi için bir araç olarak güçlendirilmesinin önemini vurguladı. Cezayirli yetkili, Mısır ile ortak komitenin, Cezayir’in, Kovid-19 pandemisinin başlamasından bu yana bir ülke ile düzenlediği ilk ortak oluşum olmasından gurur duyduğunu dile getirdi. Abdurrahman, Medbuli’nin entegrasyon için çaba göstermenin önemi konusunda söylediklerine katıldığını belirterek “İmkanlarımız var. Entegrasyonunu sağlarsak mucizeler yaratabiliriz” dedi.
Bu bağlamda Cezayirli Başbakanı iki ülke arasında iş birliğini teşvik etmede özel sektörün rolünün önemini vurgularken, Mısır-Cezayir arasında düzenli bir denizcilik hattının açılması ve iki ülke arasında gıda, ilaç ve enerji alanında işbirliğinin güçlendirilmesi için çalışılması gerektiğini kaydetti. Cezayir topraklarında Mısırlı yatırımcıların memnuniyetle karşılanacağını ve kolaylıklar sağlanacağını vurguladı.
Medbuli de açıklamasında şunları söyledi:
“İki ülke arasındaki ticaret hacmi, ülkelerimizin üretim ve ihracat imkanlarının yanı sıra iki pazarın mal ve hizmet ihtiyaçlarına uygun değil. Ayrıca ikili ve çok taraflı olarak aramızdaki anlaşmalarla da uyuşmuyor.”
Cezayir Başbakanı, Libya’da kara yoluyla mal taşımacılığının, Cezayir ile Mısır arasında mal transferini kolaylaştıracak alternatif yollar aranmadan durmaması gerektiğini vurguladığı açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Kısa bir süre önce Tunus ile düzenli bir deniz taşımacılığı hattının açılması konusunu incelemek üzere anlaştık. Bu hat, Mısır’ın Cezayir limanlarına ulaşmak için menzilini artırabilir.”



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP