Suriye rejim güçleri ile muhalifler arasında çıkan çatışmalarda 4 asker öldürüldü

Cebel Zaviye sakinleri rejimin ve Şii milislerin bombardımanlarından mustarip

Suriyeli muhalifler, önceki gün düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden bir SMO unsurunu defnetti. (AFP)
Suriyeli muhalifler, önceki gün düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden bir SMO unsurunu defnetti. (AFP)
TT

Suriye rejim güçleri ile muhalifler arasında çıkan çatışmalarda 4 asker öldürüldü

Suriyeli muhalifler, önceki gün düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden bir SMO unsurunu defnetti. (AFP)
Suriyeli muhalifler, önceki gün düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden bir SMO unsurunu defnetti. (AFP)

Suriye rejim güçlerine mensup 4 kişi muhalif gruplarla ülkenin kuzeydoğusunda çıkan çatışmalarda öldürüldü. Önceki gün, Afrin’in güneyinde yer alan Basufan köyü civarında Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurlarını taşıyan bir minibüse füze saldırısı gerçekleştirilmiş ve 9 kişi hayatını kaybetmişti. Bazı kaynaklar füze saldırısının rejim tarafından yapıldığını bazıları ise Suriye Demokratik Güçleri (SDG) unsurları tarafından gerçekleştirildiğini iddia etmişti. Söz konusu saldırının ardından, Suriye Milli Ordusu (SMO) ve Zeytin Dalı bölgesindeki Türk Silahlı Kuvvetleri, SDG ve rejimin kontrolündeki bölgeleri bombaladı.  
Suriye’nin kuzeydoğusundaki aktivistler, SMO bünyesindeki Fethul Mubin Operasyon odası güçlerinin, Lazkiye kırsalında yer alan Kubeyne’de, rejim ve Şii milis güçlerin sızma girişimini püskürttüğünü ve çıkan çatışmalarda 3 rejim askerinin öldürüldüğünü ayrıca bazı askerlerin de yaralandığını aktardı. Halep'in batısında Etarib beldesinde rejimin 46. Alay’ının konuşlandığı bölgede de çatışmalar yaşandı. Söz konusu çatışmalarda 1 rejim askeri öldürüldü 3’ü ise yaralandı.  
Bölgedeki kaynaklar, Suriye rejimi güçleri ile Hizbullah’ın da aralarında yer aldığı Şii milislerinin, İdlib’in güneyindeki Cebel Zaviye, Fuleyfil ve Deyr Sünbül bölgelerine yönelik topçu atışı gerçekleştirdiğini bildirdi. Suriye rejimi güçleri ayrıca Hama’nın 70 kilometre uzağındaki Gab Ovası bölgesini de bombaladı. Bombalama sonucu 5 sivil yaralandı ve tarım arazilerinde yangın çıktı. Rus savaş uçaklarının ise bölgede devriye uçuşu gerçekleştirdiği gözlemlendi.  

Bombardımanlarda sadece bu yıl 12 çiftçi öldü en az 40 kişi yaralandı
Cebel Zaviye sakinlerinden Ebu Hasan (62) bölgede sayıları 11 bine kadar azalan yerel halkın, Suriye rejimi ve Şii milislerin bombalamalarından muzdarip olduğunu söyledi. Ebu Hasan, özellikle rejimin kontrolündeki bölgelere temas noktasında yer alan köylerde büyük bir korkunun hâkim olduğunu belirterek, ‘’Rus uçakları sürekli üzerimizde uçuyor ve rejim bu bölgeleri düzenli olarak bombalıyor. Zorunlu haller dışında evimizden ayrılamıyoruz, geceleri çalışmak zorunda kalıyoruz. Gündüz zeytin ağaçlarıyla ya da üzüm bağlarıyla ilgilenmek intihar etmek gibi bir şey. Sadece bu yıl 12 çiftçi bombardımanda öldü en az 40 kişi yaralandı. Bölgedeki sağlık merkezleri hizmet dışı olduğundan yaralıları İdlib’e götürmek zorunda kalıyorlar ve yolda hayatını kaybedenler var’’ diye konuştu.  

Türkiye: 29 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi
Bu arada Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyindeki Barış Pınarı, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde 29 PKK/YPG'li teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Bakanlığın açıklamasında, teröristlerin taciz ve saldırı girişimlerine misliyle karşılık verildiği, bu bağlamda, ‘’Suriye'nin kuzeyindeki Barış Pınarı, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerine taciz ateşi açan 29 YPG'li teröristin başarılı bir operasyonla etkisiz hale getirildiği’’ kaydedildi.  
Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, “Fırat Kalkanı bölgesinde konuşlu Türk kuvvetlerinin Menbiç’in kuzey kırsalında yer alan Arap Hasan köyü yakınlarındaki YPG unsurlarını hedef alan bombardımanında iki sivilin hayatını kaybettiğini ve bazı tarım arazilerinde yangın çıktığını’’ aktardı.  



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.