ABD'de yüzlerce uçuş, mürettebat sıkıntısı nedeniyle iptal edildi

ABD'nin Virginia eyaletindeki Ronald Reagan Havalimanı'nda yolcular beklerken (AFP)
ABD'nin Virginia eyaletindeki Ronald Reagan Havalimanı'nda yolcular beklerken (AFP)
TT

ABD'de yüzlerce uçuş, mürettebat sıkıntısı nedeniyle iptal edildi

ABD'nin Virginia eyaletindeki Ronald Reagan Havalimanı'nda yolcular beklerken (AFP)
ABD'nin Virginia eyaletindeki Ronald Reagan Havalimanı'nda yolcular beklerken (AFP)

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) havayollarının personel sıkıntısı nedeniyle yüzlerce uçuşun iptal etmesinin ardından, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü tatili için aileleriyle buluşmak üzere seyahat etmeyi planlayan birçok ABD’li, planlarını değiştirmek zorunda kalıyor.
Hava trafiğini takip etmek içi kurulan "Flightware" web sitesine göre, öğle saatlerinde yaklaşık 600 uçuş iptal edildi ve 2 bin 200'den fazla uçuş ertelendi.
Flightware geçtiğimiz cuma günü, 587 uçuşun iptal edildiğini ve yaklaşık sekiz bin seferin ise rötarlı gerçekleştiğini kaydetti.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre ABD’deki havayolu şirketleri  pandemi öncesine göre yüzde 15 daha az mürettebatla çalışıyor ve uçuşlarda çok sayıda zorlukla karşılaşıyor.
ABD’deki havayolu şirketleri, soruna bir çözüm bulmak için çalıştıklarını ve Kovid-19 önlemleri nedeniyle satışa sunulan koltuk sayısının azaldığını göz önüne alarak, pilot ve mürettebat işe alımlarını hızlandırdıklarını açıklıyorlar.
Sektörün uzmanları, özellikle iklim ve pandemi açısından durumu daha da kötüleştiren diğer dış etkenlerden bahsediyor.
ABD Ulaştırma Bakanı Peter Buttigieg, paylaştığı bir tweet'te yolculara, uçuşların iptali durumunda seyahat biletlerinin ücretini iade alma hakları olduğunu hatırlattı.
Öte yandan Delta Air Lines pilotları perşembe günü, fazla mesainin telafi edilmesi adına daha yüksek ücret talep etmek için greve gitti.
Sendika temsilcilerinden Haisson Ambrosi CNN International haber kanalına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Aynı koltuğu iki kişiye satmak açıkçası sorumsuzluk. Pandeminin bitmesiyle birlikte pilot sayısını aşan uçuş eklemek de aynı şekilde sorumsuzluk.”
Ambrosi, sorunun bir “güvenlik sorunu” olduğunu da vurguladı.



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.