ABD, Ortadoğu’da kaçakçılık ve terörle mücadelede işbirlikçilere ödül verecek

21 Aralık 2021’de Arap Denizi'nde bir balıkçı teknesinde ele geçirilen bir kaçak silah sevkiyatı (Merkez Komutanlığı)
21 Aralık 2021’de Arap Denizi'nde bir balıkçı teknesinde ele geçirilen bir kaçak silah sevkiyatı (Merkez Komutanlığı)
TT

ABD, Ortadoğu’da kaçakçılık ve terörle mücadelede işbirlikçilere ödül verecek

21 Aralık 2021’de Arap Denizi'nde bir balıkçı teknesinde ele geçirilen bir kaçak silah sevkiyatı (Merkez Komutanlığı)
21 Aralık 2021’de Arap Denizi'nde bir balıkçı teknesinde ele geçirilen bir kaçak silah sevkiyatı (Merkez Komutanlığı)

ABD ilk kez, bölgenin güvenliğini ve istikrarını artırmak amacıyla Ortadoğu sularında yasadışı denizcilik faaliyetlerine karşı koyanlara ödül verecek.
ABD Merkez Komutanlığı Deniz Kuvvetleri, gönüllü olarak uyuşturucu veya silahlara el konulmasına yol açan bilgileri sağlayan ve terörle mücadele operasyonlarını destekleyen kişilere ödül veren bir program başlattı.
Savunma Bakanlığı ödül programı kapsamında yer alan ve ABD vatandaşlarını hariç tutan ödüller arasında 100 bin dolara kadar nakit ödül, tekne, araç, ekipman veya yiyecek gibi ödüller yer alıyor.

USS Philippine Sea, 30 Haziran 2021'de Arap Denizi'ndeki narkotik sevkiyatlarının ele geçirilmesine katılırken (Merkez Komutanlığı)
Ödül programı, Körfez sularında güvenliğin sağlanması için atılan bir adım. ABD ve uluslararası güçlerin Umman Körfezi ve Arap Denizi'ndeki devriyelerini iki katına çıkarmalarının ardından, Merkez Komutanlığı geçtiğimiz yıl Ortadoğu'da uyuşturucu ve silahlara el konulması rakamlarında artış olduğunu duyurdu.
ABD 5. Filosu, ortaklarının 2021’de yalnızca önceki dört yılın toplamından daha fazla (500 milyon dolarlık) uyuşturucu ele geçirdiğini açıkladı. Aynı dönemde 9 bin silah da ele geçirildi. Bu 2020’de ele geçirilen sayının üç katı.

27 Aralık 2021'de Arap Denizi'nde bir Arap yelkenlisi üzerinde uyuşturucu sevkiyatı ele geçirildi (Merkez Komutanlığı)
ABD Merkez Komutanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanı ve Beşinci Filo Komutanı Yardımcısı Koramiral Brad Cooper Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, Ortadoğu su yollarının güvenliğini ve istikrarını, ‘küresel ekonominin, ticaretin ve geçişlerin kalbi’ olarak değerlendirdi. Silah veya uyuşturucu kaçakçılığı, korsanlık ve ticari trafiğe ve kıyı altyapısına yönelik diğer tehditler de dahil olmak üzere istikrar bozucu herhangi bir faaliyetin, dünya üzerinde derin bir etkisi olabileceğine dikkati çekti.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.