Yunanistan Savunma Bakanı: Türkiye ile iletişimi sürdürmeye hazırız ancak Ankara, kuralına göre hareket etmeli

Panagiotopoulos, "Türkiye tek taraflı ve askeri çıkarlarını önde tutan kendi kurallarına göre hareket etmemeli" dedi

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Yunanistan Savunma Bakanı: Türkiye ile iletişimi sürdürmeye hazırız ancak Ankara, kuralına göre hareket etmeli

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Atina'da katıldığı bir konferansta Türkiye ile yaşanan gerilime ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yunanistan'ın Türkiye ile iletişimi sürdürmeye hazır olduğunu söyleyen Panagiotopoulos, bunun için Ankara'nın "kuralına göre hareket etmesi" gerektiğini savundu.
Panagiotopoulos, "Türkiye ile iletişimde kalabilmek istiyoruz ancak Türkiye kuralına göre oynamalı. Türkiye tek taraflı ve askeri çıkarlarını önde tutan kendi kurallarına göre hareket etmemeli" dedi.

Türkiye-Yunanistan gerilimi
Yunanistan ve Türkiye, kıta sahanlığı, hava sahası ve etnik olarak bölünmüş olan Kıbrıs gibi pek çok konuya dair sık sık anlaşmazlık yaşıyor.
Türkiye'nin Yunanistan'ı uluslararası anlaşmalar kapsamında silahsızlandırılmış statüsüne sahip olması gerektiğini belirttiği Ege Denizi'ndeki adaları silahlandırmakla suçlaması iki ülke arasında gerilimin yeniden tırmanmasına neden olmuştu.
Yunanistan bu iddiaları temelsiz olduğunu belirterek reddediyor.
Hava sahası ihlallerine dair yaşanan anlaşmazlığın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis'i Türkiye'ye savaş uçağı satılmaması yönünde lobi yapmakla suçlamasının ardından geçen ay iki ülke arasında ikili görüşmeler durdurulmuştu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Anlaşması'nı bozduklarını ve artık ikili görüşme yapmayacaklarını açıklamıştı. 
Mitsotakis Nisan ayında Türkiye'ye savaş uçakları ile Yunan hava sahasını ihlal etmeyi durdurması çağrısında bulunmuş ve konu hakkında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i de bilgilendirdiğini söylemişti.
Independent Türkçe, Reuters



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times