İsrailli gazeteci: İsrail ordusu 1967 Savaşı’nda 20 Mısır askerini diri diri yakıp gömdü

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

İsrailli gazeteci: İsrail ordusu 1967 Savaşı’nda 20 Mısır askerini diri diri yakıp gömdü

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

İsrail ordusunun 1967’deki Altı Gün Savaşı’nda 20 Mısır askerini diri diri yakıp toplu mezara gömdüğü ortaya çıktı.
İsrailli gazeteci ve yazar Yossi Melman, olayı, Twitter hesabından paylaşarak duyurdu.
Yediot Ahronot gazetesi yazarı Melman, olaya tanık olan askeri yetkili Zeen Bloch’un (90) ifadelerine dayandırdığını haberinde, İsrail ordusunun 1967 Savaşı’nda Kudüs’ün batısındaki Latrun kentinde 20 Mısır askerini diri diri yaktığını ve toplu mezara gömdüğünü belirtti.
İsrail yönetiminin olaya dair uzun yıllar ağır sansür getirdiğine işaret eden Melman, 55 yıl sonra sansürün kaldırılmasıyla, gerçeğin ortaya çıktığını kaydetti.
Melman, olayın seyrini şöyle aktardı:
“Savaştan günler önce Mısır'da Nasır, Ürdün Kralı Hüseyin ile bir savunma anlaşması imzaladı. Mısır, Batı Şeria’da, hiç kimsenin toprağı olmayan Latrun yakınlarında 2 komando taburu konuşlandırdı. Görevleri İsrail içine baskın yapmak ve Lid ile yakındaki bir askeri havaalanını ele geçirmekti.”

“Kaçma şansları yoktu”
İsrailli gazeteci, şöyle devam etti:
“İsrail askerleri ve Naşon Kibbutzu üyelerinin katılımıyla çatışmalar çıktı. Bazı Mısır birlikleri kaçtı, bazıları esir alındı ve bazıları cesurca savaştı. İsrail ordusu, belirli bir noktada, havan topları ateşledi ve kurak yaz ayında binlerce ekilmemiş yabani çalılık alanı ateşe verildi.
Yangında en az 20 Mısırlı asker öldüğünü kaydeden Melman, sol görüşlü Naşon Kibbutzunun askeri komutanı olan Bloch’un kendisine yaptığı açıklamada, “Yangın, sıcak ve kuru çalılarda hızla yayıldı ve kaçma şansları yoktu" dediğini aktardı.
Melman, “ertesi gün buldozerle olay yerine gelen İsrail askerlerinin bir çukur kazdığını, Mısır cesetlerini ittiğini ve üzerlerini toprakla örttüğünü” kaydederek, “Bloch ve bazı Naşon üyeleri, askerlerin, (Mısırlı askerlerin) kişisel eşyalarını yağmalayıp toplu mezarı işaretsiz bırakmasını dehşetle izlediler” diye devam etti.

“Sessizlik perdesi herkese uyuyordu”
Melman, şimdi askeri sansürün kaldırılmasının ardından konuşan Bloch’ın şu ifadelerini aktardı:
“Sessizlik perdesi herkese uyuyordu. Bilen birkaç kişi bunun hakkında konuşmak istemedi. Utanç duyuyorduk. Ama her şeyin ötesinde, bu, savaşın hararetinde İsrail ordusunun kararıydı."
Melman, İsrail’in “gizli olmayan resmi askeri belgelerinin Latrun trajedisini atladığına” dikkati çekti.



Yedek askerlerin isyanını önlemek için milyar dolarlık İsrail planı

Askeri operasyonlar sırasında Batı Şeria sokaklarındaki İsrail askerleri (İsrail ordusu)
Askeri operasyonlar sırasında Batı Şeria sokaklarındaki İsrail askerleri (İsrail ordusu)
TT

Yedek askerlerin isyanını önlemek için milyar dolarlık İsrail planı

Askeri operasyonlar sırasında Batı Şeria sokaklarındaki İsrail askerleri (İsrail ordusu)
Askeri operasyonlar sırasında Batı Şeria sokaklarındaki İsrail askerleri (İsrail ordusu)

İsrail hükümeti, yedek subay ve askerler için 3 milyar şekel (yaklaşık 1 milyar dolar) değerinde büyük bir mali destek planını onayladı.

İsrail medyası bu planın doğru, hayati ve adil olduğunu, ancak iyi niyetle onaylanmadığını, daha ziyade Netanyahu'nun hizmete uymama olgusunu engelleme girişimi olduğunu kaydetti.

Ordu, uyum oranının yüzde 75 olduğunu bildirdi. Ancak gözlemciler bu rakamın hileli olduğunu, ordunun uyum sağlamayacağını bildiği kişileri kasıtlı olarak davet etmediğini ve gerçek uyum oranının yüzde 50'yi geçmediğini iddia etti.

Gözlemciler, Netanyahu'nun bu olgudan korktuğunu ve başlangıçta Genelkurmay Başkanı'na, askerlik hizmetini yerine getirmeyenleri cezalandırması yönünde baskı yaptığını ileri sürdü. Ancak Netanyahu, böyle bir eylemin, sokaklarda kendi politikasına karşı gösteri yapan on binlerce asker ve subayla karşı karşıya gelme tehlikesini doğuracağının farkındaydı.

asdfergt
İsrail askerleri geçtiğimiz ocak ayında Gazze Şeridi'nde öldürülen bir meslektaşlarının defni sırasında Kudüs'teki askeri mezarlıkta (EPA)

Böylece Netanyahu, birçoklarının ‘siyasi rüşvet’ olarak gördüğü ‘havuç’ yöntemine başvurdu.

Plan ilk olarak Başbakan Binyamin Netanyahu, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Adalet Bakanı Yariv Levin ve Savunma Bakanı Yisrael Katz'ın başkanlık ettiği toplantıda onaylandı. Planın üç ay içinde Mevzuat Bakanlık Komitesi tarafından onaylanması bekleniyor.

Yıllık ödenek

Plan, 60 günden fazla (üniversite öğrencileri için 40 gün) görev yapan her kolordu komutanı için yılda bir kez 22 bin şekel (bir dolar yaklaşık 3,5 şekel), bölük komutanları için 10 bin şekel, tümen komutanları için 6 bin şekel, tatil günlerinde görev yapanlar için 5 bin şekel ve birden fazla çağrılanlar için bin şekel daha ödenek verilmesini içeriyor.

Yedek kuvvetlerde 10 günden fazla görev yapanlara yarım puan, 30 günden fazla görev yapanlara 0,75 puan, yılda 40 günden fazla görev yapanlara tam puan ve ilave her beş gün için çeyrek puan olmak üzere en fazla dört puana kadar gelir vergisi muafiyeti tanınıyor.

Yedek askerlere konut yardımı yapılıyor. Ayrıca, çalışanlarını askere gitmeleri için serbest bırakan ve döndükten sonra işe geri alan işverenlere vergi indirimi sağlanıyor.

xsadfrgt
Gazze Şeridi sınırındaki İsrail askerleri (Reuters)

Katz, bu miktarın şu anda yedek ordudaki asker ve subaylara verilen ödenekler için harcanan 20 milyar şekellik bütçeye eklendiğini söyledi.

Diğer yandan bir grup subay ‘rüşveti’ reddederek, savaşın sona erdirilmesi ve esirlerin serbest bırakılması talebiyle bir medya kampanyası başlattı. Şarku’l Avsat’ın Yedioth Ahronoth'tan aktardığına göre kampanya, ‘Kaçırılanların hayatları para karşılığında satılamaz’ sloganı altında yürütülecek.