Ev hayvanınıza açılacak, davetsiz misafirleri dışarıda bırakacak kapı tasarlandı

Yüz tanıma teknolojisi köpek ve kedilere geldi

Firma, evcil hayvanın tanınması için kameraya doğrudan bakması gerekmediğini söylüyor (Petvention)
Firma, evcil hayvanın tanınması için kameraya doğrudan bakması gerekmediğini söylüyor (Petvention)
TT

Ev hayvanınıza açılacak, davetsiz misafirleri dışarıda bırakacak kapı tasarlandı

Firma, evcil hayvanın tanınması için kameraya doğrudan bakması gerekmediğini söylüyor (Petvention)
Firma, evcil hayvanın tanınması için kameraya doğrudan bakması gerekmediğini söylüyor (Petvention)

Çin merkezli bir teknoloji girişimi, insanlar arasında mahremiyet tartışmalarına neden olan yüz tanıma teknolojisini hayvanlara uyarladı.
Petvation adlı firma, yapay zeka ve mobil uygulama desteğiyle kedi ve köpek kapılarını "akıllı" hale getirdi.
Akıllı kapı sistemi, sahiplerinin yalnızca evcil köpek ve kedileri içeri almasına, istenmeyen ziyaretçileri dışarıda bırakmasına olanak tanıyor.
Bu istenmeyen ziyaretçiler, fareler, diğer köpek ve kediler ya da Avrupa veya Amerika ülkelerinde yaşayanlar için sincap, rakun veya tilkiler olabilir.
Firmanın geliştirdiği donanım kızılötesi kamera dizileri, kapının önündeki tüm aktiviteyi gözlemlemeye olanak tanıyan 120 derecelik lensler ve dahili gece görüş ışıklarını içeriyor.
Akıllı kapı ayrıca, tanımlanan hayvanın içeri girmesini, diğerlerinin dışarıda kalmasını sağlamak için küçük bir motor yardımıyla otomatik açılacak şekilde tasarlandı.
Böylelikle Petvation sistemi evcil kedi veya köpeği tanımlıyor ve kapıya açılması üzere komut veriyor.


Kapı, içeri veya dışarı hareket eden geleneksel kapıların aksine dikey olarak açılıp kapanıyor (Petvention)
Diğer yandan kullanıcıların bu sistemi manuel olarak kontrol etmesi de mümkün. Mobil uygulama sayesinde kullanıcılar, evcil hayvanlarına içeri giriş iznini kendileri de verebiliyor.
Firma, "evcil hayvanınızı tepeden tırnağa güvende tutmak" için çeşitli güvenlik mekanizmalarının kurulduğunu da ifade ediyor. Örneğin kapı üzerine kurulu sensörler hayvanları yaklaşırken veya kapıdan geçerken algılıyor ve takip ediyor.
Pençelerin veya kuyrukların kapıya sıkışmamasını sağlamak için de sıkışma önleyici bir mekanizma mevcut.
Öte yandan geliştiriciler, hayvan yüzlerini tanımlamanın insanları tanımlamaktan daha zor olduğunu kabul ediyor. Bu nedenle yapay zeka, hayvanın sadece yüzünü değil, tüm vücudunu tanımlayacak şekilde geliştirildi.
Sistem içeri bir kedinin mi yoksa bir köpeğin mi girmeye çalıştığını şimdiye kadar rahatça belirlemeyi başardı. Ancak aynı türden hayvanları kolayca ayırt edebilmesi için mühendisler ince ayar yapmayı sürdürüyor.
Sistemin yapay zeka modeli ve algoritmalarının daha doğru tanımlamalar yapabilmesi için zaman içinde sürekli iyileştirilmesi bekleniyor.
Independent Türkçe, Gizmodo, New Atlas



"Esrarengiz" kehribarda 116 milyon yıllık tsunaminin izleri keşfedildi

Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
TT

"Esrarengiz" kehribarda 116 milyon yıllık tsunaminin izleri keşfedildi

Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)

Rachel Clun 

Bilim insanları 116 milyon yıllık bir tsunaminin kanıtını bir kehribar içinde bulduklarını ve bunun muhtemelen bu doğa olayına dair en eski kayıt olduğunu düşünüyor.

Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido Adası'nda derin deniz tortularını inceleyen araştırmacılar Aya Kubota, Yusuke Takeda, Keewook Yi, Shin-ichi Sano ve Yasuhiro Iba, erken Kretase dönemine ait tortularda 114 ila 116 milyon yıl öncesine tarihlenen "olağanüstü zengin kehribar konsantrasyonları" keşfetti.

Nature'ın Scientific Reports'unda yayımlanan bulgulara ilişkin raporda araştırmacılar, kehribarın bir veya daha fazla tsunami tarafından okyanusa sürüklenerek havayla çok az temas etmiş olabileceğini öne sürüyor.

Fosilleşmiş ağaç reçinesi olan kehribar, nispeten hızlı kuruyan bir madde. Araştırmacılar, kehribarın havaya maruz kaldığında genellikle bir hafta gibi kısa bir sürede katılaştığını söylüyor.

Ancak araştırmacıların incelediği tortularda, "belirgin şekilde deforme olmuş" kehribar birikintileri bulundu. Bazıları reçinenin akan su tarafından değiştirildiğini gösteren, alev yapıları denen bir şekilde deforme olmuşken, diğerleri yumuşak reçinenin "akarak deniz tabanına kıvamlı bir şekilde yayıldığına" işaret eden düz kehribar şeritlere sahipti.
 

Araştırmacılar, eski okyanus tortularını inceleyerek tsunamiye dair olası kanıtlar buldu (Aya Kubota/Yusuke Takeda/Keewook Yi/Shin-ichi Sano/Yasuhiro Iba)Araştırmacılar, eski okyanus tortularını inceleyerek tsunamiye dair olası kanıtlar buldu (Aya Kubota/Yusuke Takeda/Keewook Yi/Shin-ichi Sano/Yasuhiro Iba)

Araştırmacılar, "Bu esrarengiz kehribarın derin deniz ortamında bulunmasının en muhtemel nedeni, büyük çaplı tsunamiler" diyor.

Bu reçine deformasyonlarının su altında meydana gelmesi, ormandan pelajik deniz tabanına doğrudan taşındıklarını ima ediyor. Karadan okyanusa bu kadar hızlı ve doğrudan bir taşıma, bir tsunamiyle tetiklenmiş olabilir.

Araştırmacılar, antik tortulardaki diğer kanıtların da bu teoriyi desteklediğini belirtiyor. Bunlar arasında, karadan gelen büyük miktarda bitki kalıntıları ve büyük dalgaların sürüklediği odun parçaları da vardı ve bunların çok az çürüme izi taşıması, açık okyanusa "hızla taşındıklarına" işaret ediyor.

Makalede, "Kiltaşındaki kütüklerin varlığı, çok sayıda odunun bulanık akıntılarla taşınmak yerine kopup sürüklenerek pelajik deniz tabanına battığını gösteriyor" ifadeleri kullanılıyor.

Bilim insanları açık okyanuslardaki diğer tortuların, büyük ölçekli eski tsunamiler veya benzer olaylar hakkında daha fazla kanıt sağlayabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, Holosen döneminden, yani yaklaşık 4 bin 200 yıl öncesinden daha eski bir tarihten kalma tsunami tortularının normalde tespit edilmediğini ve bunun da kısmen, yol açtıkları geniş çaplı yıkımdan geriye net belirtilerin kalmamasından kaynaklandığını söylüyor.

Independent Türkçe,independent.co.uk/news