Alüminyum folyo aşırı sıcaklardan korunmanızı sağlayabilir

Temel bir mutfak ve sıcak hava dalgası eşyası

Unsplash
Unsplash
TT

Alüminyum folyo aşırı sıcaklardan korunmanızı sağlayabilir

Unsplash
Unsplash

Sıcaklıkların 41 santigrat dereceyi kadar çıkacağı tahmin edilen Birleşik Krallık (BK) bu hafta kaydedilen en sıcak gününü yaşayabilir.
BK Meteoroloji Ofisi, Londra, güneydoğu ve York ve Manchester'a kadar uzanan kuzey de dahil olmak üzere, İngiltere'nin çoğunda pazartesi ve salı günleri için kırmızı aşırı sıcaklık alarmı yayımladı.
The Independent'ın haberine göre, termometreler yükselirken, birçok kişi bu sıcaklık artışının ortasında serinlemek için alışılmadık yollar bulmaya çalışıyor.
Vantilatörler ve soğutma cihazları serinlemede önemli bir rol oynayabilirken, beklenmedik bir temel mutfak eşyası da boğucu sıcaklardan biraz soluklanmaya yardım edebilir.
Alüminyum folyo hem kolay şekillendirilebilir, hem ucuz, hem de yüksek sıcaklıklara karşı son derece dayanıklı.
Doğrudan güneş ışığı alan herhangi bir pencereyi alüminyum folyoyla kaplamak, güneşi ve ısıyı evinizden uzağa yönlendirebilir.
Evinize bir tür uzay çağı estetiği getirme ihtimali olsa da aşırı sıcaklık sorununa ucuz ve geçici bir çözümdür.
Başa ve omuzlara ıslak, soğuk havlu konması, ayakların soğuk bir kap suya sokulması, perde ve jaluzilerin kapalı tutulması, kafein ve alkolden kaçınılması ve bol su içilmesi diğer çözümlerdir.
BK Sağlık Güvenliği Ajansı'na (UKHSA) göre, 2021'de yaklaşık 1600 kişi ve 2020'de yaklaşık 2 bin 500 kişi sıcak hava dalgaları nedeniyle öldü.
Bazıları için, özellikle yaşlılar, küçük çocuklar ve diğer sağlık sorunları olanların yanı sıra, davranışlarını serin kalmak için değiştiremeyenler ya da yaşadıkları veya çalıştıkları yer nedeniyle yüksek sıcaklık seviyelerine maruz kalanlar için, yaz sıcakları ciddi sağlık risklerine yol açabilir.
Bu sağlık riskleri arasında dehidrasyon, hipertermi veya ısı bitkinliği ve sıcak çarpması vardır.
Aşırı sıcaklar su ve enerji hizmetlerinde, karayolu ve demiryolu taşımacılığında, aynı zamanda sağlık ve itfaiye hizmetlerinde de baskı oluşturabilir.
Birleşik Krallık'ta şimdiye kadarki en yüksek sıcaklık 38,7 santigrat derece olarak 2019'da Cambridge'te kaydedildi.
Ancak İngiltere'de pazartesi ve salı günkü sıcaklıkların bu seviyeyi aşması bekleniyor.



Golf sahası yakınında yaşamak, Parkinson riskini artırıyor

Araştırmacılar golf sahasından uzaklaştıkça Parkinson riskinin düştüğünü buldu (Unsplash)
Araştırmacılar golf sahasından uzaklaştıkça Parkinson riskinin düştüğünü buldu (Unsplash)
TT

Golf sahası yakınında yaşamak, Parkinson riskini artırıyor

Araştırmacılar golf sahasından uzaklaştıkça Parkinson riskinin düştüğünü buldu (Unsplash)
Araştırmacılar golf sahasından uzaklaştıkça Parkinson riskinin düştüğünü buldu (Unsplash)

Golf sahasına yakın yaşamakla Parkinson riski arasında bir korelasyon saptandı.

Parkinson hastalığı vücudun bazı bölümlerinde titreme, hareketlerde yavaşlama ve kaslarda sertleşmeyle kendini gösteren nörodejeneratif bir bozukluk. Uzmanlara göre hastalığın gelişiminde hem genetik hem de çevresel faktörler etkili. 

Daha önce yapılan araştırmalarda pestisitlere maruz kalmanın Parkinson riskini artırabileceğine dair sonuçlar elde edilmişti. 

Bilim insanları ABD'deki golf sahalarında yüksek seviyede pestisit kullanılmasından ve bu maddelerin suları kirletme ihtimalinden dolayı sahalara yakın yaşamanın Parkinson riskiyle bağlantısını araştırdı. 

Bulguları hakemli dergi JAMA Network Open'da 8 Mayıs Perşembe günü yayımlanan çalışmada ABD'nin 27 ilçesinde Parkinson tanısı alan 419 ve kontrol grubu görevi gören 5 bin 113 kişinin sağlık verileri incelendi. 

Araştırmacılar uydu görüntüleri ve katılımcıların adres bilgilerinden yararlanarak golf sahasına uzaklıklarını belirledi. 

Ekip ayrıca bölgedeki su hizmetlerinin etrafında golf sahası olup olmadığını da hesaba kattı. 

Bulgular, golf sahasına yaklaşık 1,6 kilometre mesafede yaşayanların, Parkinson'a yakalanma riskinin 10 kilometre veya daha uzakta yaşayanlara kıyasla yüzde 126 daha yüksek olduğunu gösteriyor. 

Golf sahasından 18 mile (yaklaşık 25 kilometre) kadar her 1 millik (yaklaşık 1,6 kilometre) mesafe artışında riskin yüzde 9 azaldığı kaydedildi. 

Araştırmacılar Parkinson'a yakalanma riskinin su kaynaklarının golf sahalarına yakınlığından da etkilendiğini buldu. İçme suyu kaynağı golf sahasına yakın olan kişilerin Parkinson'a yakalanma riski yüzde 92 daha fazla. 

Bulgular golf sahası yakınında yaşamakla Parkinson riskinin artması arasında bir neden-sonuç ilişkisi kurmuyor. Uzmanlar ayrıca Parkinson'a yol açan bütün risk faktörlerinin de hesaba katılmadığını ifade ediyor.

Ancak bilim insanları çalışmada bulunan güçlü bağlantı nedeniyle pestisit kullanımına dikkat çekiyor. Araştırmacılar, golf sahalarındaki pestisit kullanımının yanı sıra bölgedeki yeraltı sularının takip edilmesinin öneminin altını çiziyor.

ABD merkezli Parkinson Vakfı'ndan Dr. Michael Okun, yer almadığı çalışmanın bulguları hakkında şöyle diyor:

Bu golfle ilgili değil; pestisitler, çevre kaynaklı etkiler ve çoğu zaman fark edilmeyen önlenebilir risklerle ilgili. Eğer reaktif tedaviden proaktif önlemeye geçmezsek, bu yük yönetilemez hale gelecek.

Independent Türkçe, MedicalXpress, Newsweek, News Medical, JAMA Network Open