VİDEO... Erdoğan'ın Putin'i bekletmesi sosyal medyada gündem oldu

Putin’in Erdoğan’ı beklediğini gösteren videodan bir ekran görüntüsü
Putin’in Erdoğan’ı beklediğini gösteren videodan bir ekran görüntüsü
TT

VİDEO... Erdoğan'ın Putin'i bekletmesi sosyal medyada gündem oldu

Putin’in Erdoğan’ı beklediğini gösteren videodan bir ekran görüntüsü
Putin’in Erdoğan’ı beklediğini gösteren videodan bir ekran görüntüsü

Birçok medya kuruluşu tarafından yayınlanan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Tahran’daki üçlü zirve kapsamında yapacakları görüşmeden önce Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan’ı gazetecilerle dolu bir odada yaklaşık bir dakika boyunca beklerken gösteren video sosyal medyada büyük bir etki yarattı. Bazı aktivistler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gecikmesinin 2020’de Moskova’da yaşanan olaya tepki olarak, kasıtlı olabileceğini belirtti.
Putin videoda rahatsız olmuş görünüyordu, yerinde duramıyordu ve yüzündeki ifade öfkesini gösteriyordu. Yaklaşık 50 saniye sonra Erdoğan odaya girer girmez, iki lider tokalaştı ve kameralara gülümsedi.

İngiliz gazetesi The Guardian’a göre bu olay, dünya liderlerini defalarca, hatta bazen saatlerce kasıtlı olarak bekleten Rus lider için alışılmadık bir durumdu.
Bazıları Erdoğan’ın gecikmesinin kasıtlı olabileceğini ve 2020 yılında Moskova’da yaşanan olaya yanıt vermek için yapıldığı tahmininde bulundu. Söz konusu olayda, Putin, Erdoğan’ı ve beraberindeki ekibini toplantı odasına girmeden önce iki dakikadan fazla bekletmişti. Olay, o dönemde Türk medyası tarafından Cumhurbaşkanına bir hakaret olarak değerlendirilmişti.

The National muhabiri Joyce Karam, Twitter’da yaptığı bir paylaşımda “Erdoğan’ın Putin’i kameralar karşısında bitkin bir halde beklettiği 50 saniye, Ukrayna işgalinden sonra çok fazla şeyin değiştiğini söylüyor” ifadelerine yer verdi.
Birçok Twitter kullanıcısı Karam’in gönderisine destek vererek, bu durumun, ‘Ukrayna savaşından sonra Rusya’nın pozisyonunun zayıf olması’ nedeniyle Moskova’nın Türkiye’nin desteğine ve yardımına ihtiyacı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Putin, başkanlık görevinin ilk günlerinden bu yana birçok ülkenin liderini uzun süre bekletti.
2003’te Kraliçe II. Elizabeth ile yaptığı görüşmeye 14 dakika, 2015 Haziran ayında Vatikan’da Papa Francis ile yaptığı görüşmeye ise bir saat geç gitti. Rus lider, 2018 yılında Helsinki’de gerçekleştirilecek bir zirveden önce eski ABD Başkanı Donald Trump’ı da 45 dakika bekletmişti.
Radio Free Europe’a göre, 2014 yılında eski Almanya Başbakanı Angela Merkel 4 saat 15 dakika, eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ise bir görüşmeden önce 4 saat boyunca Putin’i beklemek zorunda kalmıştı.



Türkiye, tehdit ortadan kalkana kadar PKK'ya yönelik operasyonlara devam edeceğini açıkladı

Kuzey Irak'taki PKK mevzilerine yönelik Pençe-Kilit Harekatı'na katılan Türk askerleri (Millî Savunma Bakanlığı)
Kuzey Irak'taki PKK mevzilerine yönelik Pençe-Kilit Harekatı'na katılan Türk askerleri (Millî Savunma Bakanlığı)
TT

Türkiye, tehdit ortadan kalkana kadar PKK'ya yönelik operasyonlara devam edeceğini açıkladı

Kuzey Irak'taki PKK mevzilerine yönelik Pençe-Kilit Harekatı'na katılan Türk askerleri (Millî Savunma Bakanlığı)
Kuzey Irak'taki PKK mevzilerine yönelik Pençe-Kilit Harekatı'na katılan Türk askerleri (Millî Savunma Bakanlığı)

Millî Savunma Bakanlığı, PKK bölgelerindeki askeri operasyonların bu bölgeler temizlenene kadar devam edeceğini ve PKK'nın tasfiye edilmesi ve silahlarının teslim edilmesi kararının uygulanarak PKK tehdidinin ortadan kaldırılacağını bildirdi. Millî Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, ordunun ‘terör örgütü PKK militanları tarafından kullanılan bölgelerde, bölge temizleninceye ve bölücü terör örgütü Türkiye için tehdit olmaktan çıkıncaya kadar azim ve kararlılıkla operasyonlara devam edeceğini’ belirtti.

PKK pazartesi günü, 26 yıldır Türkiye'de tutuklu bulunan kurucusu Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat'ta Marmara Denizi'nin güneyinde bulunan İmralı Cezaevi'nden yaptığı çağrıya cevaben 5-7 Mayıs tarihleri arasında bir kongre düzenleyerek kendisini feshettiğini ve silah bırakacağını duyurdu.

efrgtyhu
Öcalan 27 Şubat'ta İmralı Cezaevi'ndeki hücresinden PKK'nın feshedilmesi çağrısında bulundu. (EPA)

Öcalan'ın çağrısı, AK Parti'nin Cumhur İttifakı'ndaki büyük ortağı Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle ‘terörden arındırılmış Türkiye’ girişimini başlatmasının ardından geldi.

Temkinli tutum

Aktürk haftalık basın brifinginde şunları söyledi: “Silahlı kuvvetlerimiz, bölücü terör örgütü PKK tarafından kullanılan bölgelerde, mağara, sığınak, barınak, mayın ve el yapımı patlayıcıların tespit ve imhasına yönelik kara arama tarama faaliyetlerine, bölgenin temizlendiği ve devletimize yönelik herhangi bir tehdit oluşturmadığı kesinleşinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir.”

Türk ordusu, Nisan 2022'den bu yana Kuzey Irak'taki PKK mevzilerine karşı Pençe-Kilit olarak bilinen ve öncesinde Pençe-Kartal adı verilen bir hava operasyonu ile hava destekli bir kara harekâtı yürütüyor. Bu harekât PKK'nın kabiliyetlerini ve faaliyetlerini ciddi ölçüde zayıflattı ve Kuzey Irak'taki kalelerinden Türkiye'ye karşı operasyon başlatma kabiliyetini sınırladı.

Aktürk, 1984 yılından bu yana Türk devletine karşı silahlı mücadele yürüten PKK'nın dağılma ve silah bırakma kararını gecikmeksizin uygulaması gerektiğini söyledi.

dcfrgt
Pençe-Kilit Harekâtı kapsamında Kuzey Irak'ta PKK'ya ait bir mağarayı tarayan Türk askerleri (Millî Savunma Bakanlığı)

Sahada atılacak somut adımların yakından takip edildiğine dikkat çeken Aktürk, aynı zamanda Türk kuvvetlerinin devam eden harekâtın sabote edilmesi, sözlü ve fiili provokasyonlar da dâhil olmak üzere her türlü duruma karşı hazır ve nazır olduğunu vurguladı.

PKK silahlarını nasıl teslim edecek?

Türkiye'de son derece tartışmalı bir konu olan PKK silahlarının teslimi ile ilgili olarak Savunma Bakanlığı'ndan resmi bir kaynak, “Ülkemizdeki ilgili birimler tarafından, bölge ülkelerindeki muadilleriyle koordineli şekilde bir mekanizma kurulacak” dedi.

Kaynak, “Bu süreç, ülkemizdeki ilgili kurumlarla koordinasyon içinde, son derece hassas bir biçimde yürütülecek… Terör örgütü PKK’nın tasfiyesi kararının uygulanmasına yönelik tüm saha adımlarını yakından takip edeceğiz. Terör örgütünü kullanan ülkelerden ve kendi içinden gelen, örgütün kendisini feshetme yönünde aldığı bu kararı desteklemeyen provokasyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulamakta fayda görüyoruz” ifadelerini kullandı.

9o0p
Kuzey Irak dağlarındaki PKK militanları (AFP)

Aynı bağlamda, Türkiye'nin karar alıcı çevrelerine yakın Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, PKK'nın silahlarını teslim etmesine ilişkin bir harita ortaya koyarak, sürecin istihbarat servisi tarafından doğrulanacağını ve bu projenin haziran ayı sonuna kadar tamamlanmasının beklendiğini söyledi. Selvi, kendi kaynaklarına dayanarak Türkiye, Irak ve Suriye'de PKK militanlarının silahlarını teslim edecekleri merkezlerin belirlendiğini ve her ülkedeki silahsızlanma sürecinin o ülkeyle ortaklaşa kurulan bir mekanizma tarafından Türk istihbaratıyla koordineli bir süreçte kontrol edileceğini kaydetti.

Türk istihbaratının silahların teslim edileceği yerlerle ilgili kapsamlı bir çalışma yürüttüğünü söyleyen Selvi, Birleşmiş Milletler'in (BM) sürecin denetlenmesinde herhangi bir rolü olduğunu reddetti. Türkiye'nin silahların bırakılmasına ilişkin karar, değerlendirme ve onayının, Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunacağı bir rapora dayanacağını söyledi.

Selvi, PKK'nın silah bıraktığının teyit edilmesinin ardından ‘demokratikleşme’ sürecinin başlayacağını ve PKK militanları, yaşlı mahkumlar ve cezaevlerindeki hastalar için yasal adımlar atılacağını ifade etti.