Tunus Ulusal Kurtuluş Cephesi’nden anayasa referandumunu boykot çağrısı

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker (EPA)
Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker (EPA)
TT

Tunus Ulusal Kurtuluş Cephesi’nden anayasa referandumunu boykot çağrısı

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker (EPA)
Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker (EPA)

Tunus’ta Nahda Hareketi’nin desteklediği Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN), Tunuslu seçmenleri yarın düzenlenecek ulusal yürüyüşe katılmaya çağırdı.
Başkent Tunus’un merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayacak olan yürüyüş programını açıklayan FLN, “Bu yürüyüş, Tunus’taki kazanımları, özgürlüğü ve demokrasiyi savunmaya yönelik hamlelerin bir parçası” şeklinde bir açıklama yaptı.
FLN, Tunus’un yeni anayasası için 25 Temmuz’da yapılması planlanan referandumun boykot edilmesi çağrısında da bulundu.
Nahda Hareketi ve siyasi hareketler de dahil olmak üzere bağımsız politikacılar ve tanınmış partilerin yer aldığı FLN, Cumhurbaşkanı Kays Said’i 2014 anayasasına darbe yapmak ve bireysel bir yönetim kurmakla suçluyor.
Öte yandan, 1952’de kurulan ve merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Uluslararası Hukukçular Komisyonu (ICJ), Tunus’ta yeni anayasanın kabul edilmesi halinde, ülkenin ‘otoriter bir rejime dönüşebileceğini’ ifade etti.
Yetkilileri yeni anayasayı geri çekmeye, olağanüstü hali sona erdirmeye ve anayasal düzeni yeniden kurmaya çağıran ICJ tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Herhangi bir anayasal denetimin yürütülmesi veya yeni bir anayasa hazırlama sürecinin başlatılması, anayasal sistemin hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı ve yargının bağımsızlığı ilkeleri ve uluslararası insan hakları standartları ile uyumlu olmasını gerektirir. Yeni anayasa, hukukun üstünlüğü ve yasama, yargı ve yürütme erklerinin her birine bağımsız merciler olarak açık yetkilerin verilmesini güvence altına almalıdır.”
ICJ Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Said Benarbia, “Önerilen Tunus anayasası, Cumhurbaşkanı Said’in gözetim ve hesap verebilirliğe tabi olmadığı, zayıf bir parlamento ve ikincil bir yargıya sahip bir başkanlık sistemi vizyonunu yansıtıyor” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
ICJ, Tunus makamlarını Anayasa Mahkemesi’nin bağımsızlığına ilişkin garantiler vermeye ve yargının yürütme makamının müdahalesinden tamamen bağımsız kalmasını garanti etmeye çağırdı.



Irak'ın "Koordinasyon Çerçevesi" "bir lider değil, bir cumhurbaşkanı" istiyor

Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
TT

Irak'ın "Koordinasyon Çerçevesi" "bir lider değil, bir cumhurbaşkanı" istiyor

Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)

11 Kasım 2025'te yapılan Irak parlamento seçimlerinden bir hafta sonra, "Koordinasyon Çerçevesi"ndeki 12 Şii parti lideri, başbakan adayı gösterme yetkisine sahip "en büyük blok" olduklarını belirten bildiriyi imzaladı. Görevden ayrılan Başbakan Muhammed es-Sudani'nin, ikinci bir dönem için göreve devam etme niyeti konusunda yaşanan anlaşmazlığın ardından imza töreninde hazır bulunması dikkat çekiciydi.

Şarku'l Avsat'ın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, "koordinasyon çerçevesindeki üç önemli Şii lider, güçlü yetkilere ve tam desteğe sahip bir icra direktörü gibi birini bulma konusunda anlaştı, ancak bu pozisyonda siyasi bir lider istemiyorlar."

Kaynaklar, "Koordinasyon Çerçevesi"ndeki kilit liderlerin, bir sonraki aşamada pozisyonu yönetecek siyasi denklemi değerlendirmek üzere pozisyon için aday listelerinin incelenmesini geçici olarak durdurduğunu bildirdi ve "Es-Sudani'nin kısa listeye girdiğini, ancak farklı bir durumda olduğunu" vurguladı.

Eski Başbakan Nuri el-Maliki, Sudani'nin göreve dönmesine şiddetle karşı çıkıyor, ancak koalisyon içindeki sınırlı sayıda parti, "mevki için yeni kriterler kabul edilirse" itiraz etmeyecek. Şii bir lider, "koalisyon içindeki liderlerin son zamanlarda masada oturan ve önemli kararlar hakkında lider olarak oy kullanma hakkına sahip olan kişilerin sayısının artmasından duydukları hoşnutsuzluğu ve kızgınlığı dile getirdiklerini" belirtti.


Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
TT

Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)

Suriye, şahinlerden Cumhuriyetçi bir kongre üyesinin, devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed döneminde uygulanan "Sezar Yasası" yaptırımlarının ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir adım attı. Bu yasayı yürürlükten kaldırmayı reddeden şahin partili bir kongre üyesinin, bu kararı şartlı olarak geri çektiğini açıklamasının ardından, yaptırımların ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir durum ortaya çıktı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Temsilci Brian Mast'ın, Washington'da Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüşmesine rağmen "Sezar Yasası"nı yürürlükten kaldırmayı reddetme tutumundan vazgeçmemesinin yol açtığı bir beklenti ve hayal kırıklığı döneminin ardından, Mast pazartesi akşamı tutumunda köklü bir değişiklik duyurdu. Şam'a yönelik kapsamlı yaptırımların kaldırılmasına desteğini teyit etti, ancak Suriye Geçici Hükümeti'nin Mast'ın "bölgenin istikrarı için elzem" olarak gördüğü taahhütleri yerine getirmemesi halinde yaptırımların yeniden uygulanmasına olanak tanıyan "belirli koşullar" dahilinde.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Kongre perde arkasında, aralık ayı başında yaptırımların tamamen kaldırılmasına yönelik oylamanın hazırlıkları kapsamında, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nı sonuçlandırmak için Temsilciler Meclisi ve Senato arasında yoğun görüşmeler yürütülüyor.


Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
TT

Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail ile yaşanan güvenlik gerginliğini çözmek için "kapsamlı bir girişim" sundu. Girişim, Lübnan ordusunun Litani Nehri'nin güneyindeki bölgeye tam olarak konuşlandırılması ve sınır bölgesinde istikrarın tam olarak sağlanması için müzakerelerin başlatılmasına dayanıyor.

Avn, Bağımsızlık Günü konuşmasında, Lübnan ordusunun İsrail tarafından işgal edilen noktaların kontrolünü "tüm ihlal ve saldırıların durdurulması ve İsrail ordusunun tüm noktalardan çekilmesinin hemen ardından" ele geçireceği beş maddelik bir girişim duyurdu. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ayrıca beş üyeli bir komiteye, "Litani Nehri'nin güneyindeki bölgenin Lübnan silahlı kuvvetlerinin tek kontrolü altında olmasını ve kendi kuvvetleri aracılığıyla yetkilerini genişletmelerini" sağlama görevini verdi.

Dördüncü maddesinde, Lübnan devletinin "BM, ABD veya (İsrail ile) ortak uluslararası himaye altında, sınır ötesi saldırıların kalıcı olarak durdurulması formülünü içeren herhangi bir anlaşmayı müzakere etmeye hazır olduğunu" belirtirken, "Lübnan'ın kardeş ve dost ülkeleri, Lübnan ordusunu destekleyecek ve yeniden yapılanmaya yardımcı olacak uluslararası bir mekanizma için net ve kesin tarihler belirleyerek bu süreci denetleyeceğini" belirtti. "Bu girişime hazırız ve kararlıyız" diye vurguladı.