Sudan’da ordu kontrolünde bir ‘teknokrat hükümet’ kurulabileceğine yönelik işaretler var

Muhalefet bu yönde atılacak adımlara karşı çıkarak gösterilere hız vermeye hazırlanıyor.

Hartum'da iktidarın sivillere devredilmesi çağrısıyla gösteriler sürüyor. (AP)
Hartum'da iktidarın sivillere devredilmesi çağrısıyla gösteriler sürüyor. (AP)
TT

Sudan’da ordu kontrolünde bir ‘teknokrat hükümet’ kurulabileceğine yönelik işaretler var

Hartum'da iktidarın sivillere devredilmesi çağrısıyla gösteriler sürüyor. (AP)
Hartum'da iktidarın sivillere devredilmesi çağrısıyla gösteriler sürüyor. (AP)

Sudan Ordu Komutanı Abdulfettah el-Burhan’ın, Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği (AfB) ve Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesinden (IGAD) oluşan ‘üçlü mekanizmanın’ himayesinde gerçekleşen diyalog görüşmelerinden çekildiğini duyurmasından bu yana ülkedeki siyaset sahnesinde donukluk yaşanıyor. Diyalog görüşmelerinden çekilen Burhan, ülkede bağımsız bir teknokrat hükümeti kurulmasını desteklediklerini belirtmişti. Ancak muhalif güçler Burhan’ın bu açıklamasını, ‘zaman kazanma amaçlı bir taktik manevra’ olarak değerlendirdi. 
Ülkedeki sivil muhalif unsurlar, askeri yönetim karşıtı gösterilerine hız verirken ‘üçlü mekanizma’ söz verdiği üzere Kurban Bayramı’nın ardından yürütülecek ‘diyalog müzakerelerini’ henüz başlatmadı. Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan, muhalif güçlere, ‘parti geçmişi olmayan kişilerden ulusal bir teknokrat hükümeti kurulması üzerinde’ uzlaşmaları için bir aylık süre tanımıştı. Burhan ayrıca ordu ve Hızlı Destek Güçleri’ni içerecek yeni bir Yüksek Askeri Konsey oluşturulacağını kaydetmişti. Ana muhalefet koalisyonu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nden (ÖDBG) bir yetkili şu açıklamada bulundu:
"Ordu komutanı Burhan’ın, teknokrat bir hükümetin kurulması için başbakan adayını belirlemek için istişarelere başladığı haberleri var. Görünen o ki ordu kendi güdümünde bir teknokrat hükümet kurmak için adımlar atıyor.”
ÖDBG Merkez Konseyi üyesi Ahmed Hazret açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Ordu komutanı, sivil güçlerin şu anda bir geçiş hükümeti oluşturabilmesi için şartların uygun olmadığını biliyor ve muhalifler arasındaki çelişkiler ve farklılıkların üzerine oynuyor. Üçlü mekanizmanın diyalog görüşmelerinde bazı tarafların yer alması ve bazılarının dışlanması tartışma konusu olmaya devam ediyor. Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin bu diyalog müzakereleri ile çekinceleri var. Abdulfettah el-Burhan hızlı bir şekilde teknokrat bir hükümet oluşturarak, sivil demokratik geçiş sürecinin önünü tıkamak istiyor.”  
Askeri yönetimin ‘şeklen bir başbakan adayı atayacağını’ öngören Ahmed Hazre sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ordu, Yüksek Askeri Konsey aracılığıyla yürütme ve egemenlik aygıtı üzerindeki tam kontrolü sıkılaştırmak için teknokratik bir hükümet kuracak ve yetkisiz bir başbakan atayacak. Bu hükümetin bazı uluslararası güçler tarafından tanınması da muhtemel. Bazı ülkelere göre Sudan’da görece bir istikrarın olması, demokratik dönüşümden daha önemli. Ancak bu adımın sivil güçler tarafından kabul edileceğini sanmıyorum. Siviller askeri yönetime güvenmiyor, dolayısıyla darbeci yönetim devrilene kadar gösteriler sürecektir. ÖDBG anayasa bildirgesinde önemli adımlar attı, önümüzdeki günlerde diğer sivil hareketlere sunarak tartışmaya açacağız.”
Yerel İntibah gazetesi, askeri yönetimin, sivil güçlerin ‘teknokrat hükümet’ üzerinde uzlaşamaması durumunda ‘geçici bir hükümet’ atayacağını ve erken seçim kararı alacağını iddia etti. Gazetenin haberinde, söz konusu kararın önümüzdeki ayın ilk haftalarında açıklanacağı ileri sürüldü. Haberde, Abdulfettah el-Burhan'ın ‘teknokrat hükümet’ kurulması için tanıdığı bir aylık sürenin bitmek üzere olduğu da hatırlatıldı.  



Haybat el-Halbusi, Irak Parlamentosu Başkanlığına aday gösterildi

Haybat el-Halbousi (X'teki sayfasından)
Haybat el-Halbousi (X'teki sayfasından)
TT

Haybat el-Halbusi, Irak Parlamentosu Başkanlığına aday gösterildi

Haybat el-Halbousi (X'teki sayfasından)
Haybat el-Halbousi (X'teki sayfasından)

Irak Haber Ajansı dün, Ulusal Siyasi Konsey'in Haybat el-Halbusi'yi Meclis Başkanlığına aday gösterdiğini bildirdi.

Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan daha önce, üç başkanlık makamının (Bakanlar Kurulu, Temsilciler Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı) seçimleri için anayasal sürelerin gözetilmesinin önemini vurgulamıştı.

Irak Haber Ajansı, Zeydan'ın şu sözlerini aktardı: "Yeni parlamentonun 29 Aralık'taki ilk oturumu, Meclis Başkanı ve iki yardımcısının atanmasıyla sona ermeli. Bu, anayasal ve yasal olarak ertelenemez veya uzatılamaz."


Arap Birliği, İsrail'in "Somaliland"ı tanımasını reddetti

Arap Birliği Daimi Temsilciler Konseyi toplantısından
Arap Birliği Daimi Temsilciler Konseyi toplantısından
TT

Arap Birliği, İsrail'in "Somaliland"ı tanımasını reddetti

Arap Birliği Daimi Temsilciler Konseyi toplantısından
Arap Birliği Daimi Temsilciler Konseyi toplantısından

Arap Birliği, İsrail'in Somali'nin kuzeybatı bölgesinin, yani "Somaliland bölgesi"nin ayrılığını tanımasını reddetti ve "Filistin halkının zorla yerinden edilmesini kolaylaştırmak veya kuzey Somali limanlarını ihlal ederek orada askeri üsler kurmak amacıyla bu geçersiz tanımadan kaynaklanacak her türlü önleme" karşı olduğunu vurguladı.

Arap Birliği Konseyi, daimi delegeler düzeyinde dün olağanüstü bir oturum düzenleyerek, “Somali'nin Kuzeybatı bölgesinin Somali Federal Cumhuriyeti'nin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmesi ve bu bölgenin doğrudan veya dolaylı olarak ayrılmasına yönelik her türlü girişimin reddedilmesi konusundaki kararlı ve net Arap tutumunu” teyit etti.

Açıklamada, Arap Birliği Genel Sekreterliği'ne "mevcut güvenlik ve jeopolitik durumun değişmesini önlemek ve bu hayati bölgedeki Arap ve Afrika ülkelerinin çıkarlarına yönelik herhangi bir tehdidi engellemek için ortak bir Arap-Afrika eylem planı geliştirmesi" çağrısında bulunuldu.


Suriye Ordusu, Eski Rejim kalıntılarının saldırıları sonrası Lazkiye ve Tartus’a girdi

Lazkiye’deki meydanlardan birinde Suriye ordusuna ait bir zırhlı araç (AP)
Lazkiye’deki meydanlardan birinde Suriye ordusuna ait bir zırhlı araç (AP)
TT

Suriye Ordusu, Eski Rejim kalıntılarının saldırıları sonrası Lazkiye ve Tartus’a girdi

Lazkiye’deki meydanlardan birinde Suriye ordusuna ait bir zırhlı araç (AP)
Lazkiye’deki meydanlardan birinde Suriye ordusuna ait bir zırhlı araç (AP)

Suriye Savunma Bakanlığı, güvenlik güçleri ve sivilleri hedef alan silahlı saldırıların ardından, ülkenin batı sahilinde bulunan Lazkiye ve Tartus kent merkezlerine zırhlı ve mekanize birliklerin konuşlandırıldığını duyurdu.

Suriye devlet televizyonu, Savunma Bakanlığı Medya ve İletişim Dairesi’ne dayandırdığı haberinde, askeri birliklerin sevkinin “kanun dışı grupların sivillere ve güvenlik güçlerine yönelik saldırılarının artması” üzerine gerçekleştirildiğini aktardı. Açıklamada, bölgede görev yapan birliklerin amacının “iç güvenlik güçleriyle koordinasyon içinde güvenliği sağlamak ve istikrarı yeniden tesis etmek” olduğu belirtildi.

Şarku’l Avsat’ın Suriye medyasından aktardığı habere göre Lazkiye ve Tartus’ta eski rejim yanlısı silahlı grupların açtığı ateş sonucu üç kişinin hayatını kaybetti 48 kişi de yaralandı. Devlet televizyonu, Lazkiye’de düzenlenen protestoları koruma görevi yürüten güvenlik güçlerine yönelik saldırıda bir güvenlik görevlisinin öldüğünü, çok sayıda kişinin de yaralandığını duyurdu.

sdfgt
Suriye güvenlik güçleri tarafından ele geçirilen bazı eşyalar (İçişleri Bakanlığı - Facebook)

Lazkiye İl Emniyet Müdürü Tuğgeneral Abdülaziz el-Ahmed, günün erken saatlerinde yaptığı açıklamada, Lazkiye ve Ceble’de düzenlenen ve Gazzal Gazzal adlı kişi tarafından çağrısı yapılan gösteriler sırasında, “eski rejim kalıntılarına bağlı terör unsurlarının” güvenlik güçlerine saldırıda bulunduğunu söyledi. El-Ahmed, saldırılar sonucu bazı güvenlik görevlilerinin yaralandığını, özel görev ve polis araçlarının tahrip edildiğini ifade etti.

El-Ahmed, Lazkiye’de Ezheri Kavşağı’nda ve Cable’de Ulusal Hastane Kavşağı’nda yüzleri maskeli ve silahlı unsurların tespit edildiğini belirterek, bu kişilerin “Sahil Kalkanı Tugayları” ve “Cevad Tugayları” adlı terör hücrelerine bağlı olduğunu aktardı. Söz konusu hücrelerin, M1 otoyolunda suikastlar, saha infazları ve bombalı saldırılardan sorumlu olduğu bildirildi.

Öte yandan Suriye İçişleri Bakanlığı, Ceble kırsalında “Cevad Tugayları” hücresine mensup bir kişinin yakalandığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Lazkiye İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen operasyon kapsamında, eski rejim komutanlarından Süheyl el-Hasan’a bağlı hücre üyelerinden Basil İsa Ali Cemehiri’nin gözaltına alındığı belirtildi.

Açıklamada, söz konusu hücrenin suikastlar, saha infazları, el yapımı patlayıcı saldırıları ve güvenlik güçleri ile orduya ait noktalara yönelik saldırılara karıştığı, ayrıca yılbaşı kutlamalarını hedef alan saldırılar planladığı kaydedildi. Operasyonda üç hücre üyesinin öldürüldüğü, çok sayıda patlayıcı, silah, mühimmat ve askeri teçhizatın ele geçirildiği bildirildi.

Bakanlık, şüphelinin sorgusunda hücre tarafından kullanılan silah ve mühimmatların saklandığı yerleri itiraf ettiğini, bu bilgiler doğrultusunda yapılan aramalarda otomatik silahlar ve çeşitli mühimmatların ele geçirilerek müsadere edildiğini açıkladı. Gözaltına alınan zanlının, gerekli yasal işlemlerin tamamlanması için adli mercilere sevk edildiği ifade edildi.

Açıklamada, operasyonların eski Esad rejimine bağlı hücrelerin tamamen tasfiye edilmesi, sivillerin korunması ve ülke genelinde güvenlik ile istikrarın sağlanması amacıyla sürdürüldüğü vurgulandı.