Yemen’de ateşkesin uzatılmasına yönelik olumlu işaretler var

Yemen Başkanlık Konseyi, Güvenlik ve Askeri Komite ile perşembe günü Aden'de toplantı düzenledi. (SABA)
Yemen Başkanlık Konseyi, Güvenlik ve Askeri Komite ile perşembe günü Aden'de toplantı düzenledi. (SABA)
TT

Yemen’de ateşkesin uzatılmasına yönelik olumlu işaretler var

Yemen Başkanlık Konseyi, Güvenlik ve Askeri Komite ile perşembe günü Aden'de toplantı düzenledi. (SABA)
Yemen Başkanlık Konseyi, Güvenlik ve Askeri Komite ile perşembe günü Aden'de toplantı düzenledi. (SABA)

Yemen’de geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen yoğun bölgesel ve uluslararası çabalar doğrultusunda, 2 Ağustos'ta sona erecek olan BM ateşkes anlaşmasının uzatılmasına ilişkin olumlu göstergeler var.
Süreci yakından takip eden Yemenli bir yetkili, BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg ve ABD Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking'in 2 Nisan'da başlatılan ateşkesi uzatmak ve Husileri Taiz geçişlerini ve diğer bölgeleri açmaya ikna etmek amacıyla bölgeye yaptıkları ziyaretlerin ardından sürece dair açıklamalarda bulundu.
 Adının açıklanmasını istemeyen yetkili Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte şunları söyledi:
“Ateşkesin uzatılmasına ilişkin işaretler olumlu. Ancak şu an için ateşkesin Birleşmiş Milletler'in arzusuna göre iki ay mı yoksa altı ay mı uzatılacağı konusunda herhangi bir ayrıntı veremem. Müzakereler devam ediyor. Kuşkusuz uluslararası bir baskı var. Ancak hükümet, Husilerin Taiz'de ve diğer vilayetlerde yol açma taahhütlerini yerine getirmeleri konusunda ısrar ediyor. Bu bir insani dosyadır. Başka herhangi bir dosya için atlanması söz konusu değildir.”
Son iki gün içinde geçici başkent Aden'i ziyaret eden BM'nin Yemen Özel Temsilcisi, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı, Konsey üyeleri ve Başbakan ile görüşemedi.
Yemen kaynaklarına göre Grundberg, kendisine hükümetin tutumunu açıkça ileten Dışişleri Bakanı Ahmed bin Mübarek ile bir araya geldi. Yemen hükümetinden ateşkesi altı ay daha uzatmasını isteyen Grundberg, iki nokta üzerinde çalışmaya söz verdi. Bunlardan ilki, Taiz ve diğer bölgelerin yollarının açılmasının tamamlanması, ikincisi ise ekonomik dosya.
ABD'nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking de Yemen hükümetinin ateşkese liderlik etme konusunda güçlü bir taahhüt verdiğini bildirdi. Lenderking tarafların ateşkesin uzatılmasına yanıt vermeleri gerektiğini vurguladı.
Ateşkesin daha uzun süre uzatılmasına ve Yemenli taraflar arasında kapsamlı siyasi müzakerelerin başlatılmasına yönelik bölgesel ve uluslararası çabalara paralel olarak Yemenli taraflar, Husileri çeşitli Yemen cephelerinde askeri gerilimi artırmakla suçladı.
İsmini açıklamamayı tercih eden Yemenli bir askeri kaynağa göre terörist grup, barışı veya Yemenlilerin çektiği acıları dikkate almaksızın daha fazla mekanizma, unsur ve teçhizatı seferber etmeye ve çeşitli cepheleri desteklemeye devam ediyor.
Kaynak, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada son günlerde ateşkes süresinin bitimine yaklaşılmasıyla birlikte ihlallerin ve saldırıların hızla arttığını söyledi. “Darbeci grup Marib, Hudeyde ve Taiz'de seferber oluyor. El-Beyde'nin Habza köyünde yaptıklarını, Taiz'de çocukların katledildiğini gördük. Yemenlileri öldürmekten vazgeçmeyecekler” ifadesini kullandı.
Yerel kaynaklar, Husi milislerin çarşamba akşamı Taiz'in batısındaki Makbana semtindeki köylere düzenlediği saldırıda 18 yaşındaki Mahir Said Galib Hamid'in öldürüldüğünü ve 20 yaşındaki Muhammed Necib Ali Şeyran’ın da yaralandığını aktardı.



Gazze'de bombalamalardan hasar gören binaların çökmesi sonucu dört Filistinli hayatını kaybetti

Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
TT

Gazze'de bombalamalardan hasar gören binaların çökmesi sonucu dört Filistinli hayatını kaybetti

Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)

Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu hasar gören binalar ve evler, şiddetli rüzgar ve yağmur nedeniyle çöktü ve dört kişi hayatını kaybetti.

Filistin Haber Ajansı'nın (WAFA) bugün bildirdiğine göre, yerel kaynaklar, "Gazze şehrinin batısındaki dağ evlerinin yakınında bulunan Organza Salonu binasının bir bölümünün çökmesi sonucu 15 yaşındaki Rimas Bilal Hamuda'nın öldüğünü ve böylece çökme alanındaki şehitlerin sayısının üçe yükseldiğini" belirtti.

zxcsdfg
Yerinden edilmiş bir Filistinli çocuk Gazze şehrinde su kabını doldurmaya çalışıyor (AFP)

Wafa haberine şöyle devam etti: "Vatandaş Vefa Şerir (33 yaşında) da, Gazze şehrinin batısında, el-Sevra Caddesi yakınlarında, İsrail bombardımanı sonucu hasar gören bir evin duvarının fırtınalı hava koşulları nedeniyle yıkılması sonucu şehit oldu."


El-Alimi, Yemen'in güneyindeki yasadışı hapishanelerin kapatılması emrini verdi

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
TT

El-Alimi, Yemen'in güneyindeki yasadışı hapishanelerin kapatılması emrini verdi

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)

Yemen Başkanlık Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi dün, Aden, Lahj ve el-Dhale vilayetlerindeki tüm yasadışı hapishanelerin kapatılmasını emretti ve devletin yetkisi dışındaki silahlı gruplara destek verilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

El-Alimi'nin talimatları arasında tüm yasadışı hapishanelerin ve gözaltı merkezlerinin kapatılması ve yasadışı olarak gözaltında tutulanların derhal serbest bırakılması yer alıyordu. Bu görevi yerine getirmek için güvenlik ve askeri kurumları Savcılık ve Adalet Bakanlığı ile koordinasyon kurmakla görevlendirdi.

Bu hamle, feshedilen Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlerin devletin yetkisi dışında hapishaneler işlettiği yönündeki insan hakları suçlamalarıyla birlikte geldi.

El-Alimi ayrıca, devlete tabi olmayan silahlı grupları desteklemenin terörle mücadeleye katkıda bulunmadığını, aksine terörü yeniden ürettiğini ve terör ortamını genişlettiğini belirterek, güvenlik kaosu ve devlet kurumları dışında silahların yasallaştırılmasının Yemen'in, bölgenin ve uluslararası su yollarının güvenliği için en büyük tehdidi oluşturduğunu vurguladı.


Hamas Gazze'nin kontrolünü devretmeye hazır

Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
TT

Hamas Gazze'nin kontrolünü devretmeye hazır

Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)

Hamas , Gazze Şeridi’nin kontrolünü Filistinli teknokrat bir komiteye devretmeye hazır olduğunu açıkladı.

Hamas liderliği, Mısır, Katar ve Türkiye'deki arabuluculara, Gazze Şeridi'nin kontrolünü Filistinli teknokrat komiteye devretmeye tamamen hazır olduğunu bildirdi. Komitenin oluşumunun ayrıntıları kısa süre önce kararlaştırılmıştı. Ancak anlaşma, komitenin Filistin Yönetimi'ne tam bağlı olması konusunda bazı sorunlar nedeniyle hâlâ tam olarak sonuçlanamadı. Filistin Yönetimi, komitenin tamamen kendi sorumluluğu altında olmasında ısrar ediyor.

Hamas kaynakları Şarku’l Avsat'a, hareketin liderliğinin, arabulucular ve ABD'nin ikinci aşamaya geçmeyi amaçlayan diplomatik çabalarının hızlanması doğrultusunda, Gazze Şeridi'ndeki bağlı devlet kurumlarına bu adımı uygulamaya tam olarak hazırlıklı olmaları için açık ve kapsamlı talimatlar verdiğini bildirdi.

Kaynaklar, Hamas liderliği ve Gazze'deki hükümet yetkililerinin, Gazze Şeridi'ndeki iktidarı teknokrat komiteye derhal devretmek için hazırlıklara başladığını belirterek, şunları kaydetti “Bu komitenin görevlerini üstlenmesi, Filistin Yönetimi ve İsrail tarafından belirlenen koşullara bağlıdır. Filistin Yönetimi, komitenin, fraksiyonlar veya hatta ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanacak barış konseyinin yürütme organı gibi başka hiçbir referans veya denetime tabi olmaksızın, tamamen kendi hükümetine bağlı olmasını isterken, İsrail ise Gazze Şeridi'ni yöneten herhangi bir Filistin organını reddediyor.”

Hamas'a yakın kaynaklar, “arabulucuların Filistin Yönetimi'nin şartlarını çözmek için çalışacaklarını, ABD'nin ise İsrail'i bu komiteyi bir gerçek olarak kabul etmeye zorlayabileceğini” tahmin ederek, “Fetih'in de katılacağı kapsamlı bir Filistin toplantısı düzenlenecek ve bu toplantıda ikinci aşama ve Filistin davasının geleceği ile ilgili tüm çözülmemiş konular üzerinde anlaşmaya varılmasının hedeflendiğini” belirtti.

Kaynaklar, bir yandan Hamas ve Filistinli gruplar, diğer yandan Mısırlı arabulucu arasında komitenin çalışmaları ve yapısı konusunda anlaşmaya varıldığını doğrularken, Filistin Yönetimi'nin komitenin birçok çalışma noktası hakkında hala çekinceleri olduğunu ifade etti. Bu konu, yakın zamanda Mısırlı yetkililer ve Filistinli Başkan Yardımcısı Hüseyin eş-Şeyh arasında görüşüldü ve bu görüşme, bu konuda daha kapsamlı bir anlaşmanın yolunu açabilir. Özellikle yaklaşan gruplar toplantısında.

Hamas sözcüsü Hazım Kasım, hareketin Filistin sorununu çözme çerçevesinde olumlu ve ilerici tutumlar sergilediğini belirterek, Filistin Yönetimi liderliğini bu tarihi ana yanıt vermeye ve ulusal uzlaşma yolunda ilerlemeye çağırdı. Kasım şunları söyledi: “Hiçbir Filistinli parti belirsizlik durumundan yararlanamaz veya ulusal birliği engelleyemez, bu nedenle Filistin Yönetimi liderliği, halkımızın Gazze Şeridi'nde yaşadığı felaketten yararlanabileceğini düşünüyorsa yanılmaktadır.”

Fetih sözcüsü Munther el-Hayek yaptığı açıklamada, Gazze'nin yönetimi için düşünülen herhangi bir komitenin meşruiyetini Filistin Yönetimi'nden alması ve hükümetinin bir üyesi tarafından yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Hayek, “buna aykırı herhangi bir hareketin Gazze ile Batı Şeria arasındaki siyasi bölünmeyi sürdüreceği” uyarısında bulundu.