Başağa: Libya, Avrupa için sürdürülebilir depolitize bir enerji kaynağı olabilir

Libya İstikrar Hükümeti Başkanı Fethi Başağa. (AFP)
Libya İstikrar Hükümeti Başkanı Fethi Başağa. (AFP)
TT

Başağa: Libya, Avrupa için sürdürülebilir depolitize bir enerji kaynağı olabilir

Libya İstikrar Hükümeti Başkanı Fethi Başağa. (AFP)
Libya İstikrar Hükümeti Başkanı Fethi Başağa. (AFP)

Libya’da parlamento tarafından atanan İstikrar Hükümeti Başkanı Fethi Başağa dün İtalyan ve Fransız taraflarıyla yaptığı görüşmelerde, Avrupa'nın büyük ölçüde maruz kaldığı enerji krizi ışığında, Libya’nın Avrupa için ‘sürdürülebilir depolitize bir enerji kaynağı olabileceğini’ bildirdi.
Başağa, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“İtalya ve Fransa ile yaptığımız olumlu görüşmelerden sonra, ilişkilerimizi pekiştirmek ve ortak çıkarlarımıza ulaşmak için birlikte çalışma taahhüdümüzü teyit ettik.”
Akdeniz'de güvenliğin anahtarı olarak nitelendirdiği Libya'nın Avrupa için sürdürülebilir depolitize bir enerji kaynağı olabileceğini kaydeden İstikrar Hükümeti Başkanı, ayrıca terörizm ve yasa dışı göçle mücadelede Libya’nın oynayabileceği önemli role işaret etti.
Libya'da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı Ulusal Petrol Kurumu’na (NOC) göre, Libya'daki petrol üretim hacmi şu an günde yaklaşık 860 bin varil.
Petrol üretim hacminde nispi bir artış elde edildiğini duyuran şirket, önceki gün yaptığı açıklamada, mevcut üretimin günlük 860 bin varile ulaştığını, tarlalar açılmadan önce ise günlük üretimin 560 bin varilde kaldığını bildirdi.
NOC, üretimi artırmak ve iki hafta içinde günlük bir milyon iki yüz bin varil olan normal oranlara geri dönmek için oldukça çaba sarf edildiğini vurguladı.
Ancak Başağa'nın muhalifleri, Libya'nın önümüzdeki günlerde destek elde etmek amacıyla Avrupa'ya Libya petrolü sağladığını öne sürdü.
Diğer yandan Başağa, işlerini yürütmek için henüz başkente girememiş olan hükümetini şu sözlerle savundu:
“Liderliğimde en büyük önceliğin barış ve istikrarın sağlanması, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin bir an önce yapılması olduğunu belirttim. Benim önerdiğim iyileşmeye yönelik yol haritasında da bu şart koşuluyor.”
Başağa, 20 Haziran'da Libya'ya daha iyi bir gelecek sağlamak amacıyla, mümkün olan en kısa sürede özgür ve adil cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılmasını içeren bir toparlanma yol haritası sundu.
Bu yol haritası Libya'nın güvenliğini ve ekonomik refahını sağlamanın yanı sıra seçimler için gerekli teknik gereksinimler, takvimler ve adımlar üzerinde tam olarak çalışmak amacıyla “Seçimler ve Seçmen İşleri Yüksek Koordinatörü” pozisyonunun oluşturulmasını öngörüyor.
Diğer yandan Başağa Çarşamba günü Fransa'nın Libya Özel Temsilcisi Paul Soler ile görüştü. İstikrar Hükümeti Başkanı, Fransız Temsilci ile ‘seçimlerin halkın isteğine göre düzenlenmesi için ülkenin birlik ve istikrarının gerekliliği konusunda anlaşma’ dosyasını görüştü.
Başağa ayrıca Bingazi'de (doğu) İtalya'nın Libya Özel Temsilcisi Nicola Orlando ve İtalya Büyükelçisi Giuseppe Picchino ile bir araya geldi ve onlarla da aynı konuları görüştü. Hükümetinin ülkenin birliği için çalışacağını ve yol haritasında belirlenen tarihlere göre seçim sürecini destekleyeceğini söyleyen Başağa, iki toplantı hakkında şunları söyledi:
“Ülkemizin istikrarını ve güvenliğini destekleyen iki ülkenin kamuoyu duruşunu takdir ettim ve cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin yapılması çağrısında bulundum. Ayrıca birleşik bir Libya hükümetinin seçimlerin başarısı için bir ön koşul olduğunu kabul edeceklerini tahmin ediyorum.”
Başağa ABD de dahil olmak üzere uluslararası kuruluşları seçimlerin yapılması için bir rota üzerinde anlaşmaya çağırdı. Bu, ABD'nin Libya Büyükelçisi Richard Norland'ın defalarca işaret ettiği gibi meşru bir birleşik hükümetin kurulmasını sağlayacaktır.



Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke kırsalında bulunan Kamışlı'da iki patlama meydana geldi

Suriye'nin Kamışlı kentinde meydana gelen bir bombalı saldırı. 11 Kasım 2019 (Arşiv -Reuters)
Suriye'nin Kamışlı kentinde meydana gelen bir bombalı saldırı. 11 Kasım 2019 (Arşiv -Reuters)
TT

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke kırsalında bulunan Kamışlı'da iki patlama meydana geldi

Suriye'nin Kamışlı kentinde meydana gelen bir bombalı saldırı. 11 Kasım 2019 (Arşiv -Reuters)
Suriye'nin Kamışlı kentinde meydana gelen bir bombalı saldırı. 11 Kasım 2019 (Arşiv -Reuters)

Suriye medyası, Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan Haseke kırsalındaki Kamışlı kentinde iki patlama meydana geldiğini bildirdi.

Suriye'deki yetkililer ve Kürt yetkililer dün yeni bir ateşkes ilan ederek Kürt güçlerinin hükümet kurumlarına entegre edilmesi konusunda daha fazla görüşmenin önünü açtı. Diğer yandan Washington, yıllarca destekledikleri DEAŞ'la mücadelede Kürtlerin rolünün sona erdiğini açıkladı.


Tunus'ta eşi benzeri görülmemiş yağışlar nedeniyle dört kişi hayatını kaybetti

Yağmur sularında yürümeye çalışan bir kadın (EPA)
Yağmur sularında yürümeye çalışan bir kadın (EPA)
TT

Tunus'ta eşi benzeri görülmemiş yağışlar nedeniyle dört kişi hayatını kaybetti

Yağmur sularında yürümeye çalışan bir kadın (EPA)
Yağmur sularında yürümeye çalışan bir kadın (EPA)

Tunus'ta rekor seviyedeki yağışlar nedeniyle meydana gelen sellerde dört kişi hayatını kaybetti ve özellikle başkentte okullar eğitime ara vermek zorunda kaldı. Dün bir yetkili, bazı eyaletlerdeki durumun "çok zor" olduğunu ifade etti.

Tunus başkentinin yakınlarındaki bölgede bir adam, evindeki suyu kovayla boşaltıyor (AFP)Tunus başkentinin yakınlarındaki bölgede bir adam, evindeki suyu kovayla boşaltıyor (AFP)

Ulusal Meteoroloji Enstitüsü'nde tahminlerden sorumlu müdür Abdulrezak Rehal, "Ocak ayında Monastir (doğu-orta), Nabeul (kuzeydoğu) ve Büyük Tunus gibi bölgelerde olağanüstü miktarda yağış kaydettik" dedi.

Bu bölgelerde 1950'den beri benzer miktarlarda yağış kaydedilmediğini belirtti.

Sivil Koruma sözcüsü Halil el-Meşri, Monastır Valiliği'ne bağlı Moknine şehrinde dört kişinin öldüğünü açıkladı.

 Sosyal medyada, sokaklarda yükselen sel sularının görüntüleri yayıldı; çok sayıda aracın mahsur kaldığı ve su seviyesinin kapı girişlerine kadar ulaştığı görüldü.

Sivil savunma görevlileri, Tunus'ta arabasıyla mahsur kalan bir kişiye yardım ediyor (EPA)Sivil savunma görevlileri, Tunus'ta arabasıyla mahsur kalan bir kişiye yardım ediyor (EPA)

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak yaptığı açıklamada, Ulusal Afet Yardım Komitesi üyesi olan ordunun kurtarma operasyonlarına katıldığını söyledi.

Pazartesi akşamından itibaren başkent Tunus ve orta-doğu bölgesindeki diğer yerlerde şiddetli yağmur neredeyse aralıksız devam ediyor.

Yerel baro birliği, durum nedeniyle Büyük Tunus'taki mahkeme oturumlarının askıya alındığını duyurdu.

Yerel medya, yetkililerden alınan bilgilere dayanarak, başkent ve diğer bölgelerdeki okullarda da dersler askıya alındı. Toplu ve özel ulaşım ciddi şekilde aksadı ve bazı bölgelerde tamamen durdu.

 Yetkililer, hava koşulları nedeniyle ülkenin 24 ilinden 15'inde kamu ve özel okullar ile üniversitelerde bugün derslerin askıya alınacağını duyurdu.

Mervani'ye göre, Sayada şehrinde sadece birkaç saat içinde metre kareye 250 milimetre yağmur yağdı.

Ulusal Meteoroloji Enstitüsü yetkilisi Serhan Rehali'ye göre, Tunus'un banliyölerindeki turistik Sidi Bou Said bölgesinde ise 206 milimetre yağmur kaydedildi.

Enstitünün bir diğer yetkilisi Mahrez Gannuşi, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, bazı bölgelerdeki durumu "çok zor" olarak nitelendirdi.

Bu yağmurlar, Tunus'un son yıllarda iklim değişikliğinin de etkisiyle uzun süreli kuraklıklar yaşadığı ve barajlardaki su seviyelerinde önemli düşüşle karşılaştığı bir dönemde geldi.

Bu durum, özellikle tarım sektörü ve içme suyu kaynaklarını etkileyen ciddi su baskısına yol açtı; özellikle yaz aylarında birçok bölgede su kısıtlamaları ve hatta kesintileri yaşandı.

Komşu Cezayir'de ise birçok bölgede şiddetli yağmur ve sel yaşandı.

Sivil koruma yetkilileri, Cezayir'in batısındaki Relizane vilayetinde selde ölen altmışlı yaşlarında bir adamın cesedinin bulunduğunu açıkladı.


Şam, SDG'ye 4 günlük süre verdi... ve Washington, Kürtlerin DEAŞ ile mücadeledeki misyonunun sona erdiğini ilan etti

Şam, SDG'ye 4 günlük süre verdi... ve Washington, Kürtlerin DEAŞ ile mücadeledeki misyonunun sona erdiğini ilan etti
TT

Şam, SDG'ye 4 günlük süre verdi... ve Washington, Kürtlerin DEAŞ ile mücadeledeki misyonunun sona erdiğini ilan etti

Şam, SDG'ye 4 günlük süre verdi... ve Washington, Kürtlerin DEAŞ ile mücadeledeki misyonunun sona erdiğini ilan etti

Şam ve Suriye'deki Kürt yetkililer, Kürt güçlerinin hükümet kurumlarına entegrasyonuna ilişkin bir anlaşmanın tamamlanmasının ön adımı olarak yeni bir ateşkes ilan ederken, Washington, yıllarca destekledikleri DEAŞ ile mücadelede Kürtlerin rolünün sona erdiğini söyledi.

Şam'ın yeni bir anlaşmaya varıldığını ve Kürtlere bunun uygulanması konusunda anlaşmaları için dört günlük bir süre tanındığını duyurması, son yıllarda Suriye topraklarının yaklaşık dörtte birini kontrol eden Kürt güçlerinin, ülkenin kuzeydoğusundaki son kaleleri olan Haseke vilayetinde Kürtlerin çoğunlukta olduğu şehir ve köylere çekilmesinin sonrasında geldi.

Suriye ordusu daha önce, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kampı korumaktan çekilmesinin ardından, iç güvenlik güçleriyle birlikte El-Hol kampı bölgesine girerek kampın güvenliğini sağlayacağını duyurmuştu. SDG daha sonra kamptan "zorla" çekildiğini açıkladı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Suriye Kürtlerini terk etmeyeceğine dair söz verirken, Kürt özerk yönetiminden bir yetkili dün, Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerin "tamamen çöktüğünü" doğruladı.