Londra'da ortalama gelirli birinin ev alabilmek için maaşını 40 yıl biriktirmesi gerekiyor

Söz konusu veri, Ulusal İstatistik Dairesi'nin yeni konut satın alınabilirlik endeksinde yer alıyor

(Unsplash)
(Unsplash)
TT

Londra'da ortalama gelirli birinin ev alabilmek için maaşını 40 yıl biriktirmesi gerekiyor

(Unsplash)
(Unsplash)

The Independent'ta yer alan habere göre Birleşik Krallık (BK) Ulusal İstatistik Dairesi'nin (ONS) yeni endeksinde, Londra'daki düşük gelirli bir hanenin, başkentte ortalama değerde bir konut satın alabilmek için 40 yıllık maaşlarını biriktirmesi gerekebileceği ortaya kondu.
Büyük Britanya'da 2021 Konut Satın Alınabilirliği kapsamında 28 Temmuz'da yayımlanan veride ayrıca İngiltere'de Mart 2021'de sona eren mali yılda satılan konutların ortalama maliyetinin, yıllık ortalama harcanabilir hane gelirinin 8,7 katına eşit olduğu görülüyor.
Bu sayı Galler'de 6'ya, İskoçya'da ise 5,5'e düşüyor.
Endeks, İngiltere’deki konutlar için medyan fiyatın 275 bin sterlin (yaklaşık 6 milyon TL) ve medyan hanehalkı gelirininse 31 bin 800 sterlin (yaklaşık 695 bin TL) olduğunu ortaya koyuyor.
Galler'de ortalama konut fiyatı 176 bin sterlin (yaklaşık 3 milyon 830 bin TL) ve ortalama gelir 29 bin 400 sterlindi (yaklaşık 640 bin TL).
İskoçya'da ise ortalama konut fiyatı 166 bin sterlin (yaklaşık 3 milyon 615 bin TL) ve ortalama gelir 30 bin 300 sterlindi (yaklaşık 660 bin TL).
Bahse konu veride, Kuzey Doğu İngiltere'deki düşük gelirli hanelerin 12 yıllık maaşlarıyla ortalama fiyatta bir konut satın alabildiği gözlemlenirken, Londra'daki konutlar şaşırtıcı olmayan biçimde en pahalıları çıktı.
Veriye göre, İngiltere'deki satın alınabilirlik oranı, ONS'nin 1999'da başlattığı çalışmanın bugüne kadarki en kötü seviyesinde. Galler kendi zirvesine 2007'de ulaşmış, İskoçya'da ise en yüksek oran 2008'de görülmüştü.
Emlak satın alım şirketi HBB Solutions'ın genel müdürü Chris Hodgkinson şöyle konuştu:
"Konut satın almak isteyen birçok kişinin kazandıkları para, biriktirebildikleri meblağ ve konut satın alabilmek için gereken tutarlar söz konusu olduğunda karşılaştığı gerçekle beraber ev sahibi olma maliyeti ciddi biçimde raydan çıktı. Konut kredisi oranları elverişli seviyelerde kalmayı sürdürürken, bu durum birçoklarının sırf ilk adımı atabilmek için kapasitelerinin ötesinde borçlanmasına yol açıyor. Fakat borçlanma maliyeti artık tırmanmaya başlamışken, aşırı taahhüt altına girenlerin beklediklerinin altındaki gelirleriyle bu artan masrafları karşılamakta zorlanarak kendilerini mali zorluk içinde bulmasını bekleyebiliriz."
 



ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
TT

ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)

ABD'de Donald Trump yönetiminin göçmenlere yönelik sınır dışı ve gözaltı uygulamalarını artırması bir yandan protesto gösterilerine yol açarken diğer yandan da ekonomiyi olumsuz etkiliyor. 

Reuters, Kaliforniya tarlalarındaki mahsulün toplanmadan kaldığını bildiriyor. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansına konuşan çiftçi Lisa Tate, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi'nin (ICE) düzenlediği baskınların etkilerinin sahada hissedildiğini vurguluyor. 

6 nesildir bu işi yaptıklarını belirterek şöyle diyor:

Tarlalarda çalışan işçilerin yaklaşık yüzde 70'i gitti. Eğer işgücünüzün yüzde 70'i yok olduysa mahsulün de yüzde 70'i toplanmaz ve bir günde çürüyüp gidebilir. Amerikalıların çoğu bu işi yapmak istemiyor. Buradaki çoğu çiftçi zar zor geçiniyor. Bunun bardağı taşıran son damla olmasından, pek çok kişinin batmasından korkuyorum.

Adını vermek istemeyen Meksikalı bir tarımcı geçen hafta çilek ektiklerini anlatırken eskiden 300 kişiyle bu işi yaptıklarını ancak bu sene işçi sayısında 80'de kaldıklarını aktardı. 

Bir başkası da önceden tarlada 80 kişiyle çalıştıklarını ama artık sayının 17'ye kadar indiğini vurguladı. 

csdfgthy
Endişeli tarım işçileri, marketlere ABD pasaportuna sahip olan çocukları gönderdiğini söylüyor (Reuters)

İşçiler tarlalarda yakalanırlarsa ailelerini bir daha görememekten korkuyor. Bir tanesi durumlarını şöyle anlattı:

Sabah korkarak uyanıyoruz. Güneş bizi endişelendiriyor, sıcak bizi endişelendiriyor ve artık daha da büyük bir sorunumuz var: Pek çok kişi eve dönemiyor. Sokakta herhangi bir belaya karışmak istemiyorum. Hangi sebeple olursa olsun gözaltına alınanlar sınır dışı ediliyor.

Kongre Bütçe Ofisi'nin eski direktörlerinden Douglas Holtz-Eakin, tarım çalışanlarının yaklaşık yüzde 80'inin ABD dışında doğduğunun, bunların da yarısının kaçak olarak ülkede yaşadığının tahmin edildiğini bildirdi.

Cumhuriyetçi ekonomist, kaçak işçilerin kaybının fiyatları yükselteceğine işaret etti. 

ABD'de sebze hasadının üçte birinden fazlası, meyve ve kabuklu yemiş üretimininse dörtte üçünden fazlası Kaliforniya'da yapılıyor. Eyaletin 2023'te tarımdan elde ettiği gelir 60 milyar doları aştı.

Merkez sol eğilimli Brookings Enstitüsü'nden Wendy Edelberg ve Tara Watson'la muhafazakar Amerika Girişim Enstitüsü'nden (American Enterprise Institute/AEI) Stan Veuger, bir makale hazırlayarak en az 50 yıldır ilk kez görülebilecek bir değişime işaret etmişti: Bu yıl ABD'ye giden göçmen sayısı, ülkeden ayrılanlardan az olabilir. 

Washington Post'un haberinde, ABD dışında doğmuş işçilerin sayısının marttan beri bir milyondan fazla düştüğü aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, Washington Post