İran’dan sınır nehrindeki su hakları konusunda Taliban'a uyarı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan
TT

İran’dan sınır nehrindeki su hakları konusunda Taliban'a uyarı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan

İran Dışişleri Bakanlığı, Cuma günü yaptığı açıklamada, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın, Afganistan'daki Taliban geçici hükümeti Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki ile telefonda görüştüğünü açıkladı. Abdullahiyan Muttaki’yi, İran’ın sınırdaki Helmand Nehri’nden su hakkını elde edememesi halinde iki ülke ilişkilerinin olumsuz etkileneceği konusunda uyardı.
İran resmi haber ajansı IRNA’nın aktardığına göre Abdullahiyan, son zamanlarda bölgedeki yağışlara dikkat çekerek, suyun İran'a ulaşması ve İran'ın su haklarıyla ilgili talebinin karşılanması için engeller çıkarılmamasını umduğunu kaydetti.
Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre, Abdullahiyan, “İran'ın Helmand Nehri'nden suya erişimi, Afganistan'daki yeni yönetimin uluslararası yükümlülüklere bağlılığını doğrulama adına önemli bir gösterge olacaktır” dedi.
Açıklamalarını İran'ın güneydoğusundaki Belucistan eyaleti halkı ve eyaletin İran parlamentosundaki temsilcilerinin taleplerine dayandırdığını belirten Abdullahiyan “Helmand Nehri üzerindeki hakkı sorunu ‘hızlı ve ciddi’ bir şekilde çözülmezse iki ülke ilişkileri bundan olumsuz etkilenecektir” ifadelerini kullandı.
Afgan mevkidaşına nehri doğru rotasına döndürmek için ortak bir ekip kurulmasını öneren Abdullahiyan, İran Enerji Bakanlığı'ndan üst düzey bir heyetin konuyla ilgili mevcut engelleri incelemek ve Afgan yetkililerle istişarelerde bulunmak üzere yakında Afganistan'a gideceğini belirtti.
İran’ın söz konusu açıklamaları, Taliban hükümetinin çarşamba günü Helmand Nehri üzerindeki Kajeki Barajı'nın ikinci aşamasının açılışını duyurması sonrası yapıldı.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri ve Enerji Bakanlıklarına Afganistan ile sınır suları meselesini takip etmeleri talimatını verdi.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz