Mısır Nil suyunun seviyesini ölçüyor

Mısır, ihtiyaçlarını karşılamak için Nil'in kaynaklarındaki yağış oranlarını izliyor

Büyük Etiyopya Nahda (Hedasi) Barajı (Etiyopya Su ve Enerji Bakanlığı)
Büyük Etiyopya Nahda (Hedasi) Barajı (Etiyopya Su ve Enerji Bakanlığı)
TT

Mısır Nil suyunun seviyesini ölçüyor

Büyük Etiyopya Nahda (Hedasi) Barajı (Etiyopya Su ve Enerji Bakanlığı)
Büyük Etiyopya Nahda (Hedasi) Barajı (Etiyopya Su ve Enerji Bakanlığı)

Etiyopya’nın Nil Nehri üzerindeki Nahda (Hedasi) Barajı’nın rezervuarını dolumunun üçüncü aşamasını tamamlamasının ardından Mısır, yağış oranlarını takip etmeye devam ediyor. Mısır, su kaynaklarının maksimum ihtiyaç döneminde dağılımını sağlamak amacıyla Asvan Baraj Gölü'ne ulaşan su miktarını belirlemeye çalışıyor.
Aşağı Nil havzası ülkelerinden Mısır ve Sudan, Nil Nehri'nin ana kolu üzerine kurulmakta olan barajın su payları üzerindeki etkisinden endişe ediyor. 2011 yılında proje başlatıldığından beri, Nil’in ana kolu Mavi Nil üzerinde bulunan Nahda Barajı, su kaynakları açısından Nil’e bağlı olan Sudan ve Mısır ile bir ihtilafa yol açtı. Mısır, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne yaptığı son şikâyette, Etiyopya’nın eylemlerinin ‘uluslararası hukukun dayattığı yükümlülüklerin ihlali’ olarak nitelendirdi. Mısır ayrıca, Etiyopya’nın tek taraflı önlemlerinin gelecekte neden olabileceği riskler de dahil olmak üzere, ulusal güvenliğini sağlamak ve korumak için gerekli tüm önlemleri alacağını belirtti.
Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati, başkanlığını Su Kaynakları ve Sulama Bakanı'nın yaptığı ve Bakanlığın Ulusal Su Araştırmaları Merkezi yönetici liderlerinin katılımı ile gerçekleştirilen Nil Nehri Gelirlerinin Düzenlenmesi Daimi Komitesi'nin Nil Nehri'nin geliri ve su yönetimi ve dağıtım mekanizmalarını takip etmek üzere periyodik olarak düzenlediği toplantıda konuştu. Komitenin Nil'in kaynaklarındaki yağış oranlarını takip etmek ve Yüksek Baraj gölüne ulaşan su miktarlarını belirlemek için sürekli takipte olduğunu söyledi. Abdulati ayrıca bu durumun, bakanlık kurumlarının su sistemini en yüksek verimlilik derecesinde yönetme konusunda dinamik olarak ilgilenmelerini sağladığını vurguladı.
 Geçtiğimiz yıllarda Mısır, maksimum ihtiyaç dönemini en düşük şikayet oranlarıyla yönetmeyi ve su kullanan tüm sektörler için gerekli su ihtiyacının hem miktar hem de kalite olarak sağlanmasını başardı. Mevcut dönemde de aynı çabanın devam ettiğini söyleyen Mısırlı bakan, azami ihtiyaç döneminde bakanlığın tüm kurumları arasında hazırlık derecesini yükseltmeye devam etme ve hazır olmalarını sağlamak için su yollarının ve istasyonların periyodik olarak üzerinden geçme talimatı verdiğini kaydetti. Abdulati ayrıca su seviyelerinin sürekli izlenmesini sağlamak için tüm valiliklerde acil servis odalarının etkinleştirilmeye devam edileceğini belirtti.
Kahire, 26 Temmuz’da Addis Ababa’dan bir mektup aldı. Mektupta, Etiyopya’nın önceden anlaşma olmaksızın tek taraflı bir şekilde, sel mevsimi boyunca Nahda Barajı’nın rezervuarını doldurmaya devam edeceği belirtildi. Bunun ardından Mısır cuma günü, Etiyopya’nın söz konusu planlarına itiraz ederek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne şikâyette bulundu.
Etiyopya medyası, Rönesans Barajı rezervuarının üçüncü dolum aşamasının tamamlandığını gösteren resimler yayınlarken, Addis Ababa hükümeti herhangi bir resmi açıklamada bulunmadı.
Mısır, Etiyopya'nın bu adımını "uluslararası hukukun getirdiği yükümlülüklerin ihlali" olarak değerlendirdi. Kahire Etiyopya'nın tek taraflı önlemlerinin gelecekte neden olabileceği risklere karşı ulusal güvenliğini sağlamak ve korumak için gerekli tüm önlemleri alacağını da teyit etti.
Baraj sahasında çekilen fotoğraflar, Etiyopya'nın, üçüncü depolama çalışmasının durduğunu ve önceki gün (31 Temmuz) suyun orta geçidi aştığını gösterdi.
Kahire Üniversitesi Su Kaynakları Bölümü’nden Prof. Dr. Abbas Şaraki, “Üçüncü depolamanın seviye ve miktar olarak gerçekliği hakkında daha fazla ayrıntı, önümüzdeki saatlerde uydu görüntüleri aracılığıyla doğrulanacak. Önceki gün (31 Temmuz) orta şeridin tepesinden su geçtiği doğruysa, üçüncü deponun 4 milyar metreküpten az olacağı kesin. Dolumun bittiğine veya suyun geçtiğine dair kesin bir kanıt yok” dedi.



Sudan'ın kuşatma altındaki el-Faşir kentinde ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle ilk yardım

Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
TT

Sudan'ın kuşatma altındaki el-Faşir kentinde ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle ilk yardım

Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)

Sudan'ın batısındaki el-Faşir kentinde yaşayan 8 yaşındaki Muhammed, kolu şarapnel parçalarıyla delik deşik olmasına rağmen tedavi edilebildiği için şanslı kişilerden biri. Diğer savaş yaralıları ise kentin kuşatılmış olması ve tıbbi ekipman eksikliği nedeniyle tedavisi zor olan daha ciddi yaralanmalardan mustarip.

İki yıldır orduya karşı savaşan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) geçtiğimiz hafta, sağlık sisteminin de çöktüğü Kuzey Darfur'un başkenti ve çevresinde kanlı bir saldırı başlattı. HDK'nin geniş Darfur bölgesinin başkentine yönelik tekrarlanan saldırıları sivillerin her türlü hareketini riskli hale getirdi. Ayrıca tüm sağlık tesisleri bombalandı ya da saldırıya uğradı.

cdfrgt
Hartum Uluslararası Havalimanı'nda hasarlı bir uçak (AFP)

Muhammed'in babası 27 yaşındaki İsa Said, bölgedeki iletişim tamamen kesildiği için Starlink aracılığıyla AFP'ye yaptığı açıklamada, “Eski bir hemşire olan komşumuzun yardımıyla kanamayı durdurduk, ancak Muhammed’in eli şişti ve ağrı nedeniyle geceleri uyuyamıyor” dedi.

Mayıs 2024'ten bu yana HDK tarafından kuşatma altında bulunan el-Faşir'in diğer sakinleri gibi İsa da oğlunu hiçbir hastanenin acil servisine götüremiyor. Bu hafta el-Faşir'e kaçan insani yardım koordinatörü Muhammed, yüzlerce yaralının şu anda şehirde mahsur kaldığını bildirdi.

Tedavi için şifalı bitkiler

Muhammed, HDK'nin el-Faşir'in 15 kilometre güneyindeki Zemzem Kampı’na düzenlediği ölümcül saldırı sırasında kalçasından vuruldu. Güvenlik nedeniyle tam adını açıklamaktan kaçınan Muhammed, “İnsanlar evlerinde özel olarak tedavi görüyor” dedi.

İnsani yardım kaynaklarına göre yüz binlerce insan Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kıtlık yaşandığı ilan edilen Zemzem Kampı’ndan kaçarak el-Faşir şehrine sığındı.

El-Faşir'de insanlar, ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle, kurşun ve mermi parçalarından kaynaklanan yanık ve yaraları tedavi etmeye ve ilk yardım sağlamaya çalışıyor.

29 yaşındaki Muhammed Ebkar, bacağından vurulduğunda ailesi için su getirmeye çalıştığını anlattı. Ebkar, “Komşularım beni evin içine taşıdı. Yine komşularım, vücudumdaki kırıkları tedavi etmesi için tahta ve bez parçaları kullanarak atel tedavisi yapan diğer komşumuzu aradı. Sorun şu ki, kırık tedavi edilse bile kurşun halen bacağımda” ifadelerini kullandı.

Muhammed, şehirde tıbbi malzeme son derece sınırlı olsa da, parası olsaydı gazlı bez veya ağrı kesici almak için birini göndermenin mümkün olabileceğini, ancak genellikle malzeme bulunmadığını, bu nedenle tedavinin mevcut imkanlarla yapıldığını söyledi.

Dezenfektan olarak tuz

Birleşmiş Milletler (BM) pazartesi günü, HDK’nin el-Faşir ve çevresindeki göçmen kamplarına yönelik son saldırılarında 400'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre en az 825 bin çocuk dünyadaki cehennemde sıkışıp kaldı. UNICEF, el-Faşir’i kuşatmış olan HDK tarafından gerçekleştirilecek geniş çaplı bir saldırının yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.

dfgrthy
El-Faşir'deki insani durum felaket boyutuna ulaştı. (Arşiv – Şarku’l Avsat)

11 ay süren kuşatma ve iki yıl süren savaşın ardından el-Faşir sakinlerinin çoğu, bombardımandan korunmak için genellikle aceleyle çukurlar kazıp üzerlerini kum torbalarıyla örterek doğaçlama barınaklar inşa etti.

Çarşamba günü Hana Hamad'ın evine isabet eden bir top mermisi kocasını karnından yaraladı. AFP'ye konuşan 34 yaşındaki kadın, “Komşumuzun yardımıyla kanamayı durdurmaya ve yarayı antiseptik olarak sofra tuzuyla tedavi etmeye çalıştık. Ama ertesi sabah kocam öldü” dedi.

Yatalak olan bir başka hasta ise ‘insanları kurtarabilecek herkesin acil müdahalede bulunması’ çağrısında bulundu.

Sınır Tanımayan Doktorlar, insani yardım çağrısında bulundu. Misyon Başkanı Rasmani Kabore, “El-Faşir'e giden yollar kapalı. Ne olursa olsun orada mahsur kalarak açlık çeken bir milyon insana gıda ve ilaç ulaştırmak için hava operasyonları başlatılmalıdır” şeklinde konuştu.