Fas: Yardıma muhtaç ailelerden 7 milyon çocuğa maddi destek verilecek

Fas Başbakanı Aziz Ahnuş (MAP)
Fas Başbakanı Aziz Ahnuş (MAP)
TT

Fas: Yardıma muhtaç ailelerden 7 milyon çocuğa maddi destek verilecek

Fas Başbakanı Aziz Ahnuş (MAP)
Fas Başbakanı Aziz Ahnuş (MAP)

Fas hükümeti, 2023 yılı boyunca, özellikle savunmasız ve yoksul ailelerden yaklaşık 7 milyon çocuğa ve üç milyon aileye yardım sağlayacak olan aile ödeneklerinin yaygınlaştırılmasına yönelik projeyi hayata geçirmek için çalışacağını duyurdu.
Fas Başbakanı Aziz Ahnuş’un 2023 yılı Maliye (Bütçe) Kanunu taslağının hazırlanması ile ilgili olarak bakanlara gönderdiği, önceki gün açıklanan genelgede, aile ödeneklerinin yaygınlaştırılmasına yönelik projenin, sosyal programlarda benimsenen ve programların etkinliğini sınırlayan mantık yerine, bu ödenekleri hak eden yüzlerce ihtiyaç sahibi aileyi hedef alan doğrudan desteğe dayalı yeni bir yaklaşıma göre olacağı belirtildi.
Başbakan’ın genelgesinde, Fas Kralı 6. Muhammed’in direktiflerinin uygulanması kapsamında, hükümet “destek vermek ve programların etkinliğini sağlamak üzere ana mekanizma” olduğu için birleşik sosyal kayıtın çıkarılmasını hızlandırmak için çalışacağı belirtildi. Söz konusu sosyal kayıt, destek programlarından yararlanmak isteyen ailelerin kayıt altına alınması ve yoksulluk, kırılganlık ve uygunluk düzeyine göre sınıflandırılmasına yönelik yeni bir projeyi temsil ediyor.
Aile ödenekleri, Ulusal Sosyal Güvenlik Fonu’na katılıma bağlı oluyor. Bu kurum, özel sektördeki işçilere sağlık sigortası, emeklilik veya aile ödenekleri açısından sosyal güvence sağlayan resmi bir kurumu temsil ediyor. Bu fona katılım, çocukların her aile için üç çocuğa kadar her çocuk başına 300 dirhem (30 dolar) tutarında tazminat almasını mümkün kılıyor.
İlgili bir bağlamda, Başbakanlık genelgesi, birinci basamak sağlık kurumlarında reform yapmaya devam etme, hastanelerin bakımını yapma, tedavilerin seyri için zorunlu kurumların açılması ve sağlık hizmetlerini dijitalleştirerek sağlık hizmetini düzenlemek başta olmak üzere sağlık sistemi ile ilgili onaylanan çerçeve kanun taslağının gerekliliklerini uygulayarak, 2023 yılında sağlık sektörüne önem verilmesinin önceliğini vurgulanmasını içeriyor. Kanun taslağı, bölgesel sağlık grupları, Yüksek Sağlık Otoritesi, İlaçlar ve Sağlık Ürünleri Ajansı ve kan ve türevleri için bir ajansın kurulması yoluyla sağlık sisteminin yönetiminin güçlendirilmesini de hedefliyor.
Hükümet ayrıca, 1 Ocak 2023’ten itibaren iki yıl içinde 2,2 milyar dirheme (220 milyon dolar) mal olacak olan, sağlık sisteminin mali durumunun iyileştirilmesine yönelik Sağlık İstihdamı Yasasını çıkarmak ve sosyal diyaloğun sonuçlarını hayata geçirmek için çalışacak.
Hükümet bunların yanı sıra, 2030 yılına kadar tıbbi bakım düzeyini yükseltme çerçevesinde, sağlık sektöründeki insan kaynaklarını geliştirmek ve paramedikal alanda Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği eşiği aşarak 2025 yılına kadar 10 bin kişi başına ortalama 24 sağlık uzmanına ulaşmanın yanı sıra yeni geliştirme modelinde belirlendiği üzere 10 bin kişi başına 45 sağlık uzmanı hedefine 2035 yerine 2030’da ulaşmak üzere bir program başlattı. Söz konusu hedeflere ulaşmak için 2022’de 68 bin olan sağlık personeli sayısı 2025’te yaklaşık 94 bine ve 2030’da 177 bine çıkarılacak.
Eğitim sektörü reformuna gelince, hükümet 2022-2026 döneminde eğitim sistemini reforme etmeye yönelik yol haritasını uygulamak için çalışacak. Söz konusu yol haritası, okul terk oranını üçte bir oranında azaltmayı ve öğrencilerin şu anda yüzde 30’u geçemeyen temel yeterliliklerini güçlendirme oranını yüzde 70’e çıkarmayı hedefliyor. Aynı zamanda, öğrenciler için sanatsal, spor, kültürel ve keşif faaliyetleri içeren programlanmış faaliyetlerden yararlananların oranını iki katına çıkarılması ile okullarda katılım ve başarı için uygun ortam ve koşulları sağlanması da hedefleniyor.



Irak'ın "Koordinasyon Çerçevesi" "bir lider değil, bir cumhurbaşkanı" istiyor

Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
TT

Irak'ın "Koordinasyon Çerçevesi" "bir lider değil, bir cumhurbaşkanı" istiyor

Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)

11 Kasım 2025'te yapılan Irak parlamento seçimlerinden bir hafta sonra, "Koordinasyon Çerçevesi"ndeki 12 Şii parti lideri, başbakan adayı gösterme yetkisine sahip "en büyük blok" olduklarını belirten bildiriyi imzaladı. Görevden ayrılan Başbakan Muhammed es-Sudani'nin, ikinci bir dönem için göreve devam etme niyeti konusunda yaşanan anlaşmazlığın ardından imza töreninde hazır bulunması dikkat çekiciydi.

Şarku'l Avsat'ın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, "koordinasyon çerçevesindeki üç önemli Şii lider, güçlü yetkilere ve tam desteğe sahip bir icra direktörü gibi birini bulma konusunda anlaştı, ancak bu pozisyonda siyasi bir lider istemiyorlar."

Kaynaklar, "Koordinasyon Çerçevesi"ndeki kilit liderlerin, bir sonraki aşamada pozisyonu yönetecek siyasi denklemi değerlendirmek üzere pozisyon için aday listelerinin incelenmesini geçici olarak durdurduğunu bildirdi ve "Es-Sudani'nin kısa listeye girdiğini, ancak farklı bir durumda olduğunu" vurguladı.

Eski Başbakan Nuri el-Maliki, Sudani'nin göreve dönmesine şiddetle karşı çıkıyor, ancak koalisyon içindeki sınırlı sayıda parti, "mevki için yeni kriterler kabul edilirse" itiraz etmeyecek. Şii bir lider, "koalisyon içindeki liderlerin son zamanlarda masada oturan ve önemli kararlar hakkında lider olarak oy kullanma hakkına sahip olan kişilerin sayısının artmasından duydukları hoşnutsuzluğu ve kızgınlığı dile getirdiklerini" belirtti.


Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
TT

Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)

Suriye, şahinlerden Cumhuriyetçi bir kongre üyesinin, devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed döneminde uygulanan "Sezar Yasası" yaptırımlarının ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir adım attı. Bu yasayı yürürlükten kaldırmayı reddeden şahin partili bir kongre üyesinin, bu kararı şartlı olarak geri çektiğini açıklamasının ardından, yaptırımların ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir durum ortaya çıktı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Temsilci Brian Mast'ın, Washington'da Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüşmesine rağmen "Sezar Yasası"nı yürürlükten kaldırmayı reddetme tutumundan vazgeçmemesinin yol açtığı bir beklenti ve hayal kırıklığı döneminin ardından, Mast pazartesi akşamı tutumunda köklü bir değişiklik duyurdu. Şam'a yönelik kapsamlı yaptırımların kaldırılmasına desteğini teyit etti, ancak Suriye Geçici Hükümeti'nin Mast'ın "bölgenin istikrarı için elzem" olarak gördüğü taahhütleri yerine getirmemesi halinde yaptırımların yeniden uygulanmasına olanak tanıyan "belirli koşullar" dahilinde.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Kongre perde arkasında, aralık ayı başında yaptırımların tamamen kaldırılmasına yönelik oylamanın hazırlıkları kapsamında, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nı sonuçlandırmak için Temsilciler Meclisi ve Senato arasında yoğun görüşmeler yürütülüyor.


Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
TT

Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail ile yaşanan güvenlik gerginliğini çözmek için "kapsamlı bir girişim" sundu. Girişim, Lübnan ordusunun Litani Nehri'nin güneyindeki bölgeye tam olarak konuşlandırılması ve sınır bölgesinde istikrarın tam olarak sağlanması için müzakerelerin başlatılmasına dayanıyor.

Avn, Bağımsızlık Günü konuşmasında, Lübnan ordusunun İsrail tarafından işgal edilen noktaların kontrolünü "tüm ihlal ve saldırıların durdurulması ve İsrail ordusunun tüm noktalardan çekilmesinin hemen ardından" ele geçireceği beş maddelik bir girişim duyurdu. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ayrıca beş üyeli bir komiteye, "Litani Nehri'nin güneyindeki bölgenin Lübnan silahlı kuvvetlerinin tek kontrolü altında olmasını ve kendi kuvvetleri aracılığıyla yetkilerini genişletmelerini" sağlama görevini verdi.

Dördüncü maddesinde, Lübnan devletinin "BM, ABD veya (İsrail ile) ortak uluslararası himaye altında, sınır ötesi saldırıların kalıcı olarak durdurulması formülünü içeren herhangi bir anlaşmayı müzakere etmeye hazır olduğunu" belirtirken, "Lübnan'ın kardeş ve dost ülkeleri, Lübnan ordusunu destekleyecek ve yeniden yapılanmaya yardımcı olacak uluslararası bir mekanizma için net ve kesin tarihler belirleyerek bu süreci denetleyeceğini" belirtti. "Bu girişime hazırız ve kararlıyız" diye vurguladı.