Bu yılın 7 ayında 96 milyondan fazla yolcu hava yolunu tercih etti

Fotoğraf (AA)
Fotoğraf (AA)
TT

Bu yılın 7 ayında 96 milyondan fazla yolcu hava yolunu tercih etti

Fotoğraf (AA)
Fotoğraf (AA)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ocak-temmuz döneminde hava yolunu tercih edenlerin sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68,6 artarak 96 milyon 647 bine ulaştığını bildirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu,  yaptığı yazılı açıklamada, yolcu ve çevre dostu havalimanlarında uçak trafiğinin iç hatlarda 77 bin 181, dış hatlarda 85 bin 775'e ulaştığını, temmuz ayında üst geçişlerle toplam 200 bin 302 uçak trafiğinin gerçekleştiğini aktardı.
Toplam uçak trafiğinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,4 arttığına dikkati çeken Karaismailoğlu, "2019 yılı temmuz ayı uçak trafiğinin yüzde 96'sına ulaşıldı. Kovid-19 salgını sürecinde dünya genelinde ve ülkemizde büyük ölçüde azalan yolcu trafiği, bu yılın temmuz ayında, 2019 yılının aynı ayına kıyasla eski seviyesine oldukça yaklaştı. Toplam yolcu trafiğinde de 2019 yolcu trafiğinin yüzde 95'i gerçekleşti." ifadesini kullandı.
Karaismailoğlu, bu dönemde iç hatlarda 8 milyon 40 bin, dış hatlarda 13 milyon 310 bin yolcunun seyahat ettiğini bildirdi.
Havayolu ile seyahat eden toplam yolcu sayısının temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,7 artarak 21 milyon 388 bini aştığını belirten Karaismailoğlu, şu bilgileri verdi:
"Yük trafiği de yüzde 13,8 artışla 429 bin 734 tona ulaştı. İstanbul Havalimanı'na temmuz ayında iniş-kalkış yapan uçak trafiği iç hatlarda 11 bin 82, dış hatlarda 30 bin 850 olmak üzere toplamda 41 bin 932’ye yükseldi. Avrupa'nın en yoğun havalimanları arasında yer alan İstanbul Havalimanı iç hatlarda 1 milyon 750 bin, dış hatlarda 5 milyon 9 bin olmak üzere toplamda 6 milyon 759 bin yolcuyu ağırladı."

7 ayda uçak trafiği 1 milyonu aştı
Karaismailoğlu, ocak-temmuz döneminde iniş-kalkış yapan uçak trafiğinin, iç hatlarda 442 bin 152, dış hatlarda 369 bin 482 olduğunu kaydederek, üst geçişler ile birlikte toplam 1 milyon 22 bin uçak trafiğine ulaşıldığını ifade etti.
Geçen yılın aynı dönemine göre toplam uçak trafiğinin yüzde 44,2 artış gösterdiğine işaret eden Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"44 milyon 55 bin yolcu iç hatlarda, 52 milyon 386 bin yolcu da dış hatlarda seyahat etti. 7 ayda transit yolcularla birlikte hizmet verilen toplam yolcu sayısı yüzde 68,6 artış gösterdi ve 96 milyon 647 bine çıktı. Yük trafiği de 2 milyon 198 bin tona ulaştı. İstanbul Havalimanı'nda 7 aylık sürede, iç hatlarda 61 bin 606, dış hatlarda 170 bin 507 olmak üzere toplamda 232 bin 113 uçak trafiği gerçekleşti. İç hatlarda 8 milyon 924 bin, dış hatlarda 25 milyon 396 bin olmak üzere toplamda 34 milyon 320 bin yolcu trafiği oldu."

Turizm merkezlerinde yoğunluk sürüyor
Karaismailoğlu, turizm merkezlerinde de yoğunluğun sürdüğüne değinerek, şunları kaydetti:
"Ocak-temmuz döneminde, dış hat trafiğinin yoğun olduğu turizm merkezlerimizdeki havalimanlarından hizmet alan yolcu sayısı iç hatlarda 9 milyon 166 bin, dış hatlarda 16 milyon 137 bin oldu. Uçak trafiği ise iç hatlarda 75 bin 114, dış hatlarda 109 bin 26 olarak gerçekleşti. Antalya Havalimanı'nda iç hatlarda 3 milyon 380 bin, dış hatlarda 11 milyon 858 bin olmak üzere toplam 15 milyon 238 bin yolcuya hizmet verildi. İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda toplam 5 milyon 386 bin, Muğla Dalaman Havalimanı'nda 2 milyon 263 bin, Muğla Milas-Bodrum Havalimanı'nda 2 milyon 16 bin, Gazipaşa Alanya Havalimanı'nda 399 bin 408 yolcu seyahat etti."
Karaismailoğlu, "Hayat ulaşınca başlar" sloganıyla çıkılan yolda herkesi gideceği yere hızlı ve güvenle ulaştırmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayarak, "hava yolunu halkın yolu" yaptıklarını, verilerin de bunu açıkça gösterdiğine dikkati çekti.
Havacılıkta da yatırımların devam ettiğini aktaran Karaismailoğlu, bu yılın ilk yarısında hem Tokat Havalimanı'nı hem de Rize-Artvin Havalimanı'nı hizmete açtıklarını hatırlattı.
 



ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
TT

ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)

ABD'de Donald Trump yönetiminin göçmenlere yönelik sınır dışı ve gözaltı uygulamalarını artırması bir yandan protesto gösterilerine yol açarken diğer yandan da ekonomiyi olumsuz etkiliyor. 

Reuters, Kaliforniya tarlalarındaki mahsulün toplanmadan kaldığını bildiriyor. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansına konuşan çiftçi Lisa Tate, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi'nin (ICE) düzenlediği baskınların etkilerinin sahada hissedildiğini vurguluyor. 

6 nesildir bu işi yaptıklarını belirterek şöyle diyor:

Tarlalarda çalışan işçilerin yaklaşık yüzde 70'i gitti. Eğer işgücünüzün yüzde 70'i yok olduysa mahsulün de yüzde 70'i toplanmaz ve bir günde çürüyüp gidebilir. Amerikalıların çoğu bu işi yapmak istemiyor. Buradaki çoğu çiftçi zar zor geçiniyor. Bunun bardağı taşıran son damla olmasından, pek çok kişinin batmasından korkuyorum.

Adını vermek istemeyen Meksikalı bir tarımcı geçen hafta çilek ektiklerini anlatırken eskiden 300 kişiyle bu işi yaptıklarını ancak bu sene işçi sayısında 80'de kaldıklarını aktardı. 

Bir başkası da önceden tarlada 80 kişiyle çalıştıklarını ama artık sayının 17'ye kadar indiğini vurguladı. 

csdfgthy
Endişeli tarım işçileri, marketlere ABD pasaportuna sahip olan çocukları gönderdiğini söylüyor (Reuters)

İşçiler tarlalarda yakalanırlarsa ailelerini bir daha görememekten korkuyor. Bir tanesi durumlarını şöyle anlattı:

Sabah korkarak uyanıyoruz. Güneş bizi endişelendiriyor, sıcak bizi endişelendiriyor ve artık daha da büyük bir sorunumuz var: Pek çok kişi eve dönemiyor. Sokakta herhangi bir belaya karışmak istemiyorum. Hangi sebeple olursa olsun gözaltına alınanlar sınır dışı ediliyor.

Kongre Bütçe Ofisi'nin eski direktörlerinden Douglas Holtz-Eakin, tarım çalışanlarının yaklaşık yüzde 80'inin ABD dışında doğduğunun, bunların da yarısının kaçak olarak ülkede yaşadığının tahmin edildiğini bildirdi.

Cumhuriyetçi ekonomist, kaçak işçilerin kaybının fiyatları yükselteceğine işaret etti. 

ABD'de sebze hasadının üçte birinden fazlası, meyve ve kabuklu yemiş üretimininse dörtte üçünden fazlası Kaliforniya'da yapılıyor. Eyaletin 2023'te tarımdan elde ettiği gelir 60 milyar doları aştı.

Merkez sol eğilimli Brookings Enstitüsü'nden Wendy Edelberg ve Tara Watson'la muhafazakar Amerika Girişim Enstitüsü'nden (American Enterprise Institute/AEI) Stan Veuger, bir makale hazırlayarak en az 50 yıldır ilk kez görülebilecek bir değişime işaret etmişti: Bu yıl ABD'ye giden göçmen sayısı, ülkeden ayrılanlardan az olabilir. 

Washington Post'un haberinde, ABD dışında doğmuş işçilerin sayısının marttan beri bir milyondan fazla düştüğü aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, Washington Post