BM, Sudan ordusunun siyasetten çekilme fırsatının kaçırılmaması gerektiğini açıkladı

Hartum'da devam eden gösterilerden bir kesit (AP)
Hartum'da devam eden gösterilerden bir kesit (AP)
TT

BM, Sudan ordusunun siyasetten çekilme fırsatının kaçırılmaması gerektiğini açıkladı

Hartum'da devam eden gösterilerden bir kesit (AP)
Hartum'da devam eden gösterilerden bir kesit (AP)

Birleşmiş Milletler (BM) Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes, yaptığı açıklamada, “Sudan ordusunun siyasetten çekileceğini açıklaması, sivillerin mevcut siyasi krizle başa çıkmak için elde ettiği önemli bir fırsat” dedi.
BM Sudan Temsilcisi Perthes, ordunun Temmuz ayı başlarında sivil güçlerle diyalogdan çekilmesinin ardından ara verilen siyasi sürecin gidişatını canlandırmak için yeni hamlelere başladı. Konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Siviller meydan okumayı kabul etmeli ve sivil bir hükümet kurulmalı” ifadelerini kullandı.
Bununla beraber, dün başkent Hartum'un bazı bölgelerinde, ordunun iktidardan uzaklaştırılması çağrısında bulunan ‘direniş komiteleri’ tarafından organize edilen protestolar patlak verdi.
Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği ve Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesinden (IGAD) oluşan ‘üçlü mekanizma’ öncülüğünde Sudan krizini çözmeye yönelik başlayan siyasi süreç, Kurban Bayramı öncesinde durmuştu. Ordunun siyasilere bağımsız sivil bir hükümet kurabilme fırsatı sağlamak için siyasi süreçten çekileceğine ilişkin açıklamasının arka planında bir takım anlaşmazlıklar ortaya çıkmıştı.
Volker Perthes “Üçlü mekanizma, Sudan'daki tüm çabalara ilişkin sınırsız desteğini sürdürecek. Krizin üstesinden gelmeyi ve bir çözüme ulaşmayı amaçlayan farklı görüşler arasında köprü kurmak için teknik yardım sağlayacak. Zaman Sudan'ın aleyhine işliyor. Siyasi açmazlar, yakın zamanda elde edilen ulusal kazanımların kaybedilmesine yol açacaktır” dedi. Perthes, direniş komiteleri de dâhil olmak üzere ana güçleri ve partileri, siyasi ve sivil aktörler arasında en yüksek seviyede istişareyi sağlamak için siyasi sürece katılma noktasında daha fazla taahhüt vermeye davet etti.
BM Sudan Temsilcisi Perthes, “Sudan ordusu komutanı Abdulfettah el-Burhan'ın 4 Temmuz'daki açıklaması, askeri bileşenin demokratik geçişi yönetecek sivil yönetim liderliğindeki bir hükümeti kabul etmeye hazır olduğuna dair olumlu işaretler taşıyordu. Bu adım, sivil güçler için bir meydan okuma fırsatı veriyor. Onları bu meydan okumayı kabul etmeye teşvik ediyoruz” ifadelerini kullandı. Perthes, ayrıca, silahlı kuvvetlerin siyasetten çekilme ve sivil yönetime geri dönüşün önünü açma kararının sokağın ve sivil siyasi güçlerin çoğunluğunun talebi olduğuna işaret etti.
Perthes, “25 Ekim'de ordu tarafından iktidardan indirilen siyasi güçler ile diğer sivil güçler arasındaki diyalogda ilerleme var. Tüm partiler güvenilir bir demokratik geçişe geri dönmeye öncelik vermelidir. Şu anda çözüm öneren birçok politika girişimi var. Sudanlıların siyasi süreci sahiplenmesinin, başarının temel taşı olduğunu defalarca dile getirdik. Mevcut siyasi çıkmaz, Birleşmiş Milletler’in istikrarı ve kalkınmayı destekleme, ayrıca barış anlaşmalarını uygulamak için uluslararası fonları harekete geçirmeye yardımcı olma çabalarını sınırlandırıyor. Sudan'ın 56 milyar dolarlık dış borcunun affedilmesi fırsatı elden kaçabilir” dedi.
Öte yandan, binlerce Sudanlı, direniş komitelerinin ‘kitlesel gösterileri sürdürme’ çağrısına yanıt olarak başkentin çeşitli bölgelerinde gösterilere katıldı. Göstericiler, ordunun kışlaya dönmesini ve Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu liderliğindeki Hızlı Destek Güçlerinin dağıtılmasını isteyen sloganlar attı.
Şehirlerde ve mahallelerde birleşen halk örgütleri olan ‘direniş komiteleri’, “mevcut ordu liderleriyle müzakere yok, meşruiyet yok, tanınma yok” sloganını attılar. Bununla birlikte, Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), ‘25 Ekim darbesini sona erdirme, demokratik geçişi yeniden sağlama ve anayasal ve sivil yönetim kurumlarını tekrar inşa etme’ temelindeki siyasi pozisyonuna bağlılığını yeniledi.



Husiler, genelkurmay başkanları el-Gamari'nin ölümünü duyurdu ve el-Medeni'yi halefi olarak atadı

Husiler, son iki yıl içinde çok sayıda askeri personelini kaybettiğini kabul etti. (AFP)
Husiler, son iki yıl içinde çok sayıda askeri personelini kaybettiğini kabul etti. (AFP)
TT

Husiler, genelkurmay başkanları el-Gamari'nin ölümünü duyurdu ve el-Medeni'yi halefi olarak atadı

Husiler, son iki yıl içinde çok sayıda askeri personelini kaybettiğini kabul etti. (AFP)
Husiler, son iki yıl içinde çok sayıda askeri personelini kaybettiğini kabul etti. (AFP)

Husiler dün, Genelkurmay Başkanı Muhammed Abdulkerim el-Gamari'nin öldüğünü ve yerine Yusuf el-Medeni'nin atandığını duyurdu. İran destekli örgüt, el-Gamari'nin ‘ABD-İsrail saldırısı’ olarak nitelendirdiği olayda bir dizi arkadaşı ve 13 yaşındaki oğluyla birlikte öldürüldüğünü açıkladı. Yemenliler, onun yaklaşık dört ay önce, 14 Haziran 2025'te Sana'ya düzenlenen İsrail saldırısı sırasında öldürüldüğüne inanıyor.

Husilerin son açıklamasında el-Gamari'nin öldürüldüğü yer ve zaman belirtilmese de, örgütün ‘Gazze'yi desteklemek’ bahanesiyle bölgesel çatışmaya dahil olduğu son iki yıl içinde birçok askeri liderinin öldürüldüğü kabul edildi.

Yusuf el-Medeni, Husilerin en önemli askeri liderlerinden biri. Örgüt lideri Abdulmelik el-Husi ile akraba ve Husilerin kontrolündeki Hudeyde, Hacca, Mahvit, Raymah ve Kızıldeniz kıyılarını kapsayan Beşinci Askeri Bölge'nin komutanı olarak görev yapan bir isim.

İran destekli örgüt, bin 835 füze ve insansız hava aracı (İHA) fırlatılması ve Kızıldeniz, Babu’l Mendeb, Aden Körfezi ve Hint Okyanusu'nda 228'den fazla gemiyi hedef alması da dahil olmak üzere ‘İsrail'e karşı 758 operasyon’ gerçekleştirdiğini iddia ediyor.


Selam: Lübnan seçimleri planlandığı gibi gidiyor

Lübnan Parlamentosunda bir oturum (Arşiv-Parlamento Medyası)
Lübnan Parlamentosunda bir oturum (Arşiv-Parlamento Medyası)
TT

Selam: Lübnan seçimleri planlandığı gibi gidiyor

Lübnan Parlamentosunda bir oturum (Arşiv-Parlamento Medyası)
Lübnan Parlamentosunda bir oturum (Arşiv-Parlamento Medyası)

Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam dün, Lübnan seçimlerinin planlandığı gibi yapılacağını ve "ertelemenin söz konusu olmadığını" vurguladı.

Selam Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, hükümetin "hükümetin kuruluşunu tamamlamak için anayasal gerekliliklere saygı duyduğunu ve parlamento seçimlerinin ertelenmesinin söz konusu olmadığını" söyledi. "Parlamento'nun görev süresini uzatmak için bir yasa tasarısı sunmayı planlamıyoruz, çünkü bu konuda yazılanlar zaten yapıldı ve geri dönüş yok" ifadelerini kullandı.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Joseph Avn, Lübnan Uluslararası Geçici Güçleri (UNIFIL) Komutanı General Diodato Abbagnara ile yaptığı görüşmede, "İsrail güçlerinin işgal ettiği topraklardan çekilmesinin ardından güney sınırında güvenlik ve istikrarı sağlamak amacıyla, Litani Nehri'nin güneyindeki Lübnan ordusunun personel sayısının yıl sonuna kadar kademeli olarak yaklaşık 10 bine çıkarılacağını" bildirdi.

Öte yandan İsrail, güneydeki köylerden ve çevrelerinden, kuzeydeki Bekaa Vadisi'ndeki Şamstar kasabasına kadar uzanan bir dizi hava saldırısı düzenleyerek, "yeraltında bulunan Hizbullah altyapısını" hedef aldığını iddia etti.


Cesetlerin bulunması Gazze mutabakatının yolunu zorlaştırıyor

Filistinliler dün Gazze Şehri'nde yıkılan binaların enkazı arasında yürüyor (Reuters)
Filistinliler dün Gazze Şehri'nde yıkılan binaların enkazı arasında yürüyor (Reuters)
TT

Cesetlerin bulunması Gazze mutabakatının yolunu zorlaştırıyor

Filistinliler dün Gazze Şehri'nde yıkılan binaların enkazı arasında yürüyor (Reuters)
Filistinliler dün Gazze Şehri'nde yıkılan binaların enkazı arasında yürüyor (Reuters)

Gazze'deki İsrailli rehinelerin cenazelerinin kurtarılmasıyla ilgili kriz, Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati’nin anlaşmanın ikinci aşamasına başlanması gerektiğini vurgulamasına rağmen, Gazze anlaşmasının ilerleyişine gölge düşürdü.

Hamas'ın elindeki İsraillilerin cenazelerinin aranması, esaretleri sırasında kayboldukları yerler nedeniyle karmaşıklaşıyor. Hamas çarşamba akşamı, elinde bulunan ve gömüldükleri yerler bilinen tüm cenazeleri teslim ettiğini duyururken, İsrail şüpheciliğini sürdürüyor.

Hamas kaynakları Şarku'l Avsat'a, hareketin potansiyel mezar yerlerini tespit etmek için hâlâ kapsamlı bir arama operasyonuna ihtiyaç duyduğunu söyledi. Canlı ve ölü kaçırılanları korumakla görevli kişileri hedef alan suikastların, bazı teknik meseleleri karmaşıklaştırdığını belirttiler. İsrail güçlerinin bazı bölgelere girmesi ve savaş bitmeden önce buldozerlerle temizlemesinin, cesetlerin başka cesetlerle karışması nedeniyle kolayca ulaşılmasını da zorlaştırdığını ifade ettiler.

Bu arada, anlaşmanın sahada uygulanmasında yaşanan zorluklar nedeniyle Mısırlılar, “Gazze'yi boşaltma planı”nın yeniden gündeme gelebileceğinden endişe duyuyorlar. Konuyla ilgili bilgisi olan bir Mısırlı kaynak Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, “Gazze'yi boşaltmak amacıyla insani yardım başlığı altında tartışılan (yumuşak bir boşaltma) planı” konusunda uyarıda bulundu.

Öte yandan, İsrail Knesset liderliği önümüzdeki çarşamba günü Batı Şeria'yı İsrail'e ilhak edecek iki yasa tasarısını görüşmeye karar verdi.